Slovenija

Pomanjkljivosti v delu ljubljanskega tožilstva

Ljubljana, 05. 01. 2010 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorna skupina je pri nadzoru na ljubljanskem tožilstvu ugotovila manjše pomanjkljivosti. Tožilstvo je na poročilo že odgovorilo, ministrstvo pa bo rezultate nadzora predstavilo v naslednjih dneh.

Vrhovno državno tožilstvo je prejelo poročilo ministrstva o nadzoru na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, nanj pa je odgovorilo v ponedeljek, so potrdili na tožilstvu. Nadzorna skupina je sicer, kot navajajo, pri nadzoru na okrožnem tožilstvu ugotovila manjše pomanjkljivosti.

Več o tem, kaj je tožilstvo zapisalo v odgovoru ministrstvu, na vrhovnem državnem tožilstvu ne želijo razkriti, saj je bil, kot navajajo, odgovor namenjen le ministrstvu za pravosodje. Navajajo še, da je svoj odgovor ministrstvu posredovalo tudi ljubljansko okrožno tožilstvo.

Ministrstvo za pravosodje naj bi rezultate nadzora predstavilo v naslednjih dneh.
Ministrstvo za pravosodje naj bi rezultate nadzora predstavilo v naslednjih dneh. FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so odgovor tožilstva prejeli, kakšna je njegova vsebina, pa niso želeli povedati, saj ga še niso preučili. Ministrstvo naj bi sicer rezultate nadzora predstavilo na novinarski konferenci, ki bo po navedbah službe za odnose z javnostjo ministrstva predvidoma v prihodnjih dneh.

Z ministrstva pa so popoldne dodatno sporočili, da so bile pri nadzoru ugotovljene hujše nepravilnosti. Dodali so še, da v prihodnjih dneh pričakujejo tudi odgovor vodje okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamare Gregorčič.

Kot je znano, je pravosodni minister Aleš Zalar izredni nadzor nad ljubljanskim okrožnim tožilstvom uvedel septembra, kmalu potem, ko je vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem na tožilstvo naslovila vprašanje v zvezi z uvedbo kazenskega postopka, ki ga je zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda uvedlo tožilstvo.

Nadzor je zajel pregled vseh zadev v obdobju od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, v katerih so na ljubljanskem okrožnem tožilstvu uporabili institut označevanja zadev kot posebej pomembnih. Uslužbenci ministrstva so preverjali tudi uporabo instituta izločitve, dodelitve in predodelitve zadev ter sopodpisa in evokacije.

Poročilo o končanem nadzoru je ministrstvo nato konec prejšnjega leta poslalo vodji ljubljanskega okrožnega tožilstva in generalni državni tožilki, ki sta morali v petih dneh nanj podati pisni odgovor.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 01. 2010 16.13
Buena Vita
05. 01. 2010 16.12
MATER IMAJO OGROMNE PRAGOVE KO GRE TOLIKO SVINJARIJE POD NJIH
Buena Vita
05. 01. 2010 16.12
KAJ PA ZALARJEVE OMARE,,KDO BO NJIH OČISTIL-POČISTIL
mac4_m
05. 01. 2010 15.03
mafija poskuša počistiti vse možnosti, da se polovijo in kaznujejo prijatelji - tajkuni, ki jim hlapčujejo... Preveč resnice je zunaj že danes, in prišel bo čas, ko bojo gospodje za vse svoje zlorabe in kriminalna dejanja tudi odgovarjali. Sedaj naj se pa kar igrajo še malo...
Leandra
05. 01. 2010 14.37
Slovenija nima pravosodnega sistema..ima samo kup družbenih pravobranilcev samoupravljanja...sodnikov združenega dela..požrešnih na denar..in podkupljivih kot Ruke Umetnice...??
wsharky
05. 01. 2010 14.26
... barbara, vas sin in vasa hcerka, ki ste jima zagotovili lepe sluzbe drzite se... vsa slovenija vas podpira... nikoli niste rekli da korupciji in klientalizmu... cestitam vam...
Tone Strahan
05. 01. 2010 14.22
To bo Zalokar Oražen iz vrst problematične in konfliktne stranke ZARES, zelo razočarana, kjer nebo podlage za odstranitev generalne državne tožilke BB. Bojo pa poskušali na drugačen način z kako na novo ustvarjeno afero in lažjo prepričati Zalarja da bi odstranil politično motečo BB iz vlade. No sedaj zaenkrat še ne pride v upoštev, sedaj je na vrsti Erjavec, potem bo ona na vrsti.
Meri.m
05. 01. 2010 14.19
Barbara drži se - »ne daj se«