Slovenija

Pomoč beguncem prispela na Lezbos, junaka Jure in David pa nazaj v Slovenijo

Molivos, 28. 08. 2015 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V domovino sta se vrnila Jure Poglajen in David Zorko, Slovenca, ki sta dopust posvetila beguncem na Lezbosu. Slovencem sta hvaležna za izkazano solidarnost in upata, da bo tudi država tako dobrodelna, ko bodo begunci potrkali na naša vrata.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z Juretom Poglajnom, ki je pomagal beguncem na Lezbosu
    03:07
    Iz SVETA: Pogovor z Juretom Poglajnom, ki je pomagal beguncem na Lezbosu
  • Iz SVETA: Kako se pripravljamo na pomoč beguncem?
    01:35
    Iz SVETA: Kako se pripravljamo na pomoč beguncem?

Na grški otok Lezbos je danes prispela humanitarna pomoč, ki so jo Slovenci zbrali za tamkajšnje begunce. Humanitarno društvo Adra Slovenija je z Adriinim letalom na Lezbos pripeljalo 2,5 tone oblačil in pripomočkov za begunce. Prav tako danes pa sta se iz Grčije na Brnik vrnila tudi Jure Poglajen in David Zorko, ki sta dopust posvetila pomoči potrebnim. Upata, da se bo tako kot dobrodelni Slovenci odzvala tudi država Slovenija, ko bodo begunci potrkali na njena vrata. 

Adra Slovenija je v zgolj prvih dveh urah zbiranja pomoči za begunce zbrala 2,5 tone oblačil, higienskih in sanitarnih pripomočkov ter druge opreme, ki jo je danes na Lezbos odpeljalo letalo Adrie Airways. Preostalo pomoč, ki so jo nabrali v dnevu in pol ter jo je skupaj za okoli osem ton, pa bodo ob pomoči Slovenskih železnic poslali v Srbijo. Adra, ki jo je ustanovila Krščanska adventistična cerkev in s svojimi društvi deluje v več kot 115 državah sveta, je v Beogradu vzpostavila informacijski center za begunce, je povedala predsednica slovenskega društva Adra Maja Ahac.

V ponedeljek nova akcija za pomoč beguncem

Sedaj se dogovarjajo z organizacijo Food for Life, da bi pripravljali tople obroke a begunce, Adra pa bi dostavljala materialno pomoč. Ker morajo najprej poskrbeti za dostavo že zbrane pomoči, je Adra Slovenija trenutno zbiranje ustavila. V ponedeljek pa bo ponovno začela z akcijo zbiranja higienskih pripomočkov.

Adra Slovenija še naprej zbira finančno pomoč!

Adra Slovenija zbira tudi finančna sredstva za begunce v Srbiji, ki jih lahko nakažete na:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana, št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804, koda namena: CHAR, namen plačila: BEGUNCI, BIC banke prejemnika: HDELSI22, sklic: ni reference.

Več informacij ...

Poglajen: Ponosna sva nase in vse ostale, da nam je to uspelo

"Ponosna sva nase in vse ostale, da nam je to uspelo," ob vrnitvi pravi Jure in na vprašanje, ali bi lahko naredila še več pomenjljivo odgovarja: "Morda bi lahko storila še veliko več, morda pa bi lahko cele dneve uživala v lepotah Lezbosa."

"Slovenci so z akcijo zbiranja pomoči za begunce v Grčiji in Srbiji pokazali pravi obraz družbene odgovornosti in socialne občutljivosti," je prepričan Poglajen, ki je bil skupaj z Davidom Zorkom pobudnik humanitarne akcije in je beguncem v Grčiji pomagal na licu mesta. "Upam, da bo vlada storila enako, ko bodo begunci trkali na vrata naše države," je poudaril.

"V dveh urah je bilo na dvorišče ADRE iz cele Slovenije pripeljanih materialnih donacij za celo letalo Adrie Airways. Včeraj sem pohecal ostale prostovoljce, da bi sicer rekel, da mi je žal zanje, ker bodo morali danes raztovoriti takšno količino tovora, ampak mi ni, ker bomo lahko skupaj pomagali ogromno ljudem," pravi Jure.

Ob današnji vrnitvi v domovino sta spregovorila tudi o svojih izkušnjah v kampu za begunce v mestu Molivos, kjer sta kot zobozdravnik in veterinar pomagala pri zdravstveni oskrbi, hkrati pa tudi pri razdeljevanju hrane, vode in oblačil beguncem.

Adra Slovenija je v zgolj prvih dveh urah zbiranja pomoči za begunce zbrala 2,5 tone oblačil, higienskih in sanitarnih pripomočkov ter druge opreme. Pošiljke so se na Lezbosu zelo razveselili.
Adra Slovenija je v zgolj prvih dveh urah zbiranja pomoči za begunce zbrala 2,5 tone oblačil, higienskih in sanitarnih pripomočkov ter druge opreme. Pošiljke so se na Lezbosu zelo razveselili. FOTO: Facebook

Premalo pomoči uradnih institucij

Kot sta pojasnila, dnevno zgolj na severni del otoka pride 800 in več beguncev iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana. Zaradi velikega števila beguncev oskrbovanje predstavlja težak zalogaj, še posebej, ker zanje skrbijo zgolj domačini in prostovoljci iz tujine. Trenutno jih je v kampu okoli 35, največ iz Danske, Norveške, Belgije in Nemčije.

Pogrešajo pomoč uradnih institucij grške države in EU. Beguncem pomoč nudijo zgolj policisti oziroma obalna straža, ki rešuje tiste, ki jim ne uspe priti do obale. Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) skrbi za prevoze v Atene in Solun. Lokalna skupnost v Molivosu pa išče rešitev za preselitev begunskega kampa, ki stoji na otroškem igrišču.

Kamp bodo morali zaradi začetka pouka preseliti

Na vprašanje, ali se bosta vrnila v Grčijo ali kako drugače še naprej pomagala beguncem, Jure odgovarja, da bosta pomagala še naprej, zelo rada pa bi se vrnila na Lezbos, saj sta spletla dobre odnose s somišljeniki. "Pa tudi rada bi videla, kako se bodo naši načrti z novim kampom za begunce realizirali."

Jure opozarja, da prostovoljce v Molivosu te dni čaka ogromno dela, saj bodo morali kamp za begunce preseliti na drugo lokacijo, ker se bo odprla šola zraven katere je parkirišče, na katerem je začasni kamp. "Treba bo najeti novo parcelo, stran od mesta in to z donacijami. Kljub temu, da bo zemljišče najela skupina prostovoljcev z zbranim denarjem, smo vseeno čakali, če bo lokalna oblast dovolila, da bodo begunci lahko tam."

V sredo pozno zvečer je v Molivos prispela skupina 250 beguncev s štirimi čolni. Dva izmed teh je rešila obalna straža. "Vsi ti ljudje so bili premočeni, lačni, žejni, utrujeni in v šoku. Oživljati smo morali nekaj mesečnega dojenčka in tolažili družino, ki je izgubila stik z njihovim članom, ki je v paniki skočil v vodo in želel plavati proti obali. K sreči sta se obe zgodbi srečno končali," pripoveduje Jure in dodaja, da je v četrtek v Molivos prišlo med 1200 in 1500 beguncev.

Domačine potrpežljivost počasi mineva

Domačini so do beguncev strpni, a jih zaradi velikega števila beguncev potrpežljivost počasi mineva. Nasilja in kriminala sicer Poglajen in Zorko nista opazila. Kot sta izpostavila, teroristov med begunci ni: "To so ljudje, ki bežijo pred vojno in se nadejajo boljšega življenja v Evropi."

"Če se ljudje znajdejo v stiski, jim pomagamo, ne glede na to, kdo so, od kod prihajajo, kakšne veroizpovedi so in kakšno barvo kože imajo," je dodala Ahačeva in poudarila, da gre za povsem običajne ljudi, ki jih ne bi smeli kriminalizirati. "Žalostno je, da smo kot človeštvo padli pri pravični in enakopravni razporeditvi bogastva ter zagotovitvi svetovnega miru," je sklenila.

Pomoč za begunce zbira tudi Rdeči križ

Objavljamo njihov račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96868, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR

Po svojih zmožnostih in z zbranimi sredstvi bo RKS prispeval k zagotavljanju pomoči in zaščiti ranljivih oseb, tako s takojšnjo humanitarno pomočjo njihovim neposrednim potrebam kot tudi z iskanjem trajnostnih rešitev.

Tako zbirajo konzervirano hrano (brez svinjskega mesa), pitno vodo (izključno v plastenkah), higienske pripomočke, kot so milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke, odeje, manjše šotore, spalne vreče in ležalne podloge. Oblačil in obutve trenutno ne zbirajo.

Slovenska karitas

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomoč beguncem in migrantom. Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč beguncem, Sklic: 00 628

Zakaj begunci zapustijo svoj dom?  

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3