Slovenija

Pomorščaki z neplačanimi pokojninskimi prispevki

Koper, 07. 10. 2009 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Iztok Presl
Komentarji
16

Zgodba koprskega pomorca, ki mu Splošna plovba ni plačevala prispevkov za pokojnino, ni osamljena. Oglasila se je namreč še vrsta razočaranih pomorščakov s podobnimi izkušnjami.

Zgodba koprskega pomorca, ki mu Splošna plovba ni plačevala prispevkov za pokojnino, ni osamljena. Oglasila se je namreč še vrsta razočaranih pomorščakov s podobnimi izkušnjami.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drevo7
09. 10. 2009 08.12
V zvezi s statusom in izračunom pokojninske osnove za pomorščake, zaposlene pri podjetju Genshipping, je dne 6.2.1997 Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve podalo mnenje, da delavci, pri preregistraciji ladij zaradi zamenjave stalne pripadnosti v času osamosvajanja RS, ki se je izvedlo na zahtevo Ministrstva za promet in zveze, zadržijo enak status, kot so ga imeli pred prenosom lastništva na ladjah in da bo podjetje še naprej obračunavalo in plačevalo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanja za slovenske pomorščake, vkrcane na ladjah s tujo zastavo. Upoštevaje navedeno tako ni mogoče slediti stališču gospoda Bandlja, da bi si morali pomorščaki sami urediti pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti.
drevo7
09. 10. 2009 08.11
Vsi pomorščaki so se bili prisiljeni zaposliti na slovenskih ladjah s tujo zastavo na podlagi fiktivnih pogodb o zaposlitvi sklenjenih po slovenskem pravu z Genshipping (ta družba sploh formalno ne obstaja oz. ni pridobila pravne osebnosti). Dejstvo, da družba Genshipping ni vpisana v sodni register ne v Liberiji in ne v Republiki Sloveniji, da pa gre dejansko za družbo, ki posluje v Republiki Sloveniji in ima v Republiki Sloveniji tudi svoj sedež (zaradi sedeža uprave in izvajanja ostalih poslov za družbo Genshipping). Z navidezno osebo tudi nikoli pomorščaki niso sklenili pogodbe o zaposlitvi po pravu Liberije, države domnevnega sedeža (delo se je opravljalo na slovenskih preregistriranih ladjah različnih tujih pripadnosti, v tujini, delovne pogodbe niso bile nikoli sklenjena po pravu države, katere pripadnost so imele ladje). Splošna plovba je pomorščakom nakazovala NETO PLAČE, na plačilnih listih pa ni prikazovala BRUTO PLAČE (davke ter prispevke). Pomorščakom ni bilo znano, da je Splošna plovba plačevala veliko nižje zneske zavarovalnine, kot bi jih dejansko morala. Nihče ni bil obveščen da je SAMOPLAČNIK, in da je DELAVEC V TUJINI . Tudi vse prijave in odjave so bile v domeni Splošne plovbe in pomorščaki niso ničesar vedeli, saj niso bili nikoli obveščeni.
drevo7
09. 10. 2009 08.09
1981: je Splošna plovba kupila prvo ladjo »ROG« preko navidezne družbe, zaposlila je pomorščake in jim obljubila nespremenjen status (delovno razmerje pri Splošni plovbi), kot so ga imeli pred tem nakupom. Torej delavci na ladjah Splošne plovbe in navideznega podjetja v tujini so popolnoma izenačeni (prizna se jim tud benifikacija). 1992: v času osamosvajanja Slovenije so bile vse ladje Splošne plovbe preregistrirane pod tujo zastavo in prenesene na fiktivno podjetje Splošne plovbe v tujini zaradi nevarnosti zasega ladij s strani JLA. Splošna plovba se je obvezala na posebnem sestanku v Ljubljani, v tč. 4 zapisnika z dne 21.6.1991, da bo v primernem času ponovno vpisala svoje ladje v vpisnik ladij v Kopru. Te obveze še do danes, po 19 letih, ni izpolnila, čeprav je z mednarodnim priznanjem slovenske države, že leta 1992 prenehal glavni razlog (morebitnega posega JLA), ki jih je navajala Splošna plovba in je že zdavnaj nastopil čas za prepis ladij v domači vpisnik.
drevo7
09. 10. 2009 08.07
Ravnanje Splošne plovbe je NEZAKONITO, saj ni za pomorščake obračunavala davke in prispevke v skladu z ustreznimi predpisi, ki so urejali obveznosti delodajalca pri izplačilu plač (dejansko je prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po letu 1981 plačevala od najnižje zavarovalne osnove in ne od plače, ki jo je pomorščaku izplačevala, zaradi česar te plače niso upoštevane pri upokojitvi). 1972: je Splošna plovba ustanovila fantomsko navidezno privatno podjetje v tujini »Genshipping Corporation, Monrovia, Liberia«, da bi kupovala neobdavčene ladje – Genshipping ni registriran, nima zakonitih zastopnikov, nima poslovnih prostorov, nima zaposlenih itd.
Buena Vita
08. 10. 2009 19.25
TA PROBLEM NI NOV,SEGA V LETO 1996. RES JE DA SO SE POTEM TIHO SPORAZUMELI, BOLJ ZANIMIV JE KOMU JE BIL NAMENJEN TIHI DOGOVOR,KDO JE POBASAL DENARCE
porka.malorka
08. 10. 2009 14.03
Meni bi to tudi pasalo. Na koncu bi dobil minimalca in še kar bi sam naložil v delnice. Se pravi večjo penzijo bi imel kot jo bom mel sedaj
frenky01
08. 10. 2009 12.40
No vsekakor ne smemo mešati javnega zdravstva s SP, ki v Sloveniji nima drugega kot poslovno stavbo v Portorožu, vse ladje pa ima registrirane pod tujimi zastavami. Torej Slovenija od SP nima veliko koristi, bomo pa imeli davkoplačevalci, ko bo potrebno zdraviti in preživljati zaposlene, ki jim SP ni plačevala prispevkov, sami pa so bili nepazljivi, kakšne pogodbe so podpisovali.
strogoff
08. 10. 2009 11.21
kaj se sprenevedate - v javnem zdravstvu jih tudi niso plačevali, pa zaradi tega še nihče ni šel sedet !! _ _ _
tinie100@email.si
08. 10. 2009 10.34
Čisto preprosto: poiskat direktorja iz tistih časov ter njegovega računovodjo in od njunih plač/penzij odrtgat za te ki so prikrajšani (tudi če so podpisali da se odpovedujejo nečemu kar bi jim po zakonu moralo pripadati). Pa ne mislit da pričakujem da bo kdo odgovarjal za to. Ne. Verjamem da bomo to plačali davkoplačevalci.
Uporabnik443692
08. 10. 2009 10.34
frenky01 točno to....PREBRAT, kaj se podpiše! ne da zagovarjam SP, še posebej ne, če so res naredili kaj nezakonitega....ma to jim niso še dokazali! in če smo pravna država, je vsak nedolžen dokler se mu ne dokaže krivica. iz lastnih izkušenj povem, da je že prihajalo do nesporazumov.....ma pol se je ugotovilo, da si folk zavedno ni plačeval pokojninskega prispevka in ko so šli v penzion so hotela ta denar ''iztržit'' od SP....sodišče pa upošteva samo dokaze in kar piše črno na belem.... drugače pa imajo pomorci zelo ''močen'' sindikat...., (ki ga pa žal zaradi nekih političnih intrig ne priznava mednarodni pomorski sindikat......)
cronos
08. 10. 2009 10.09
ko sem bil jaz na barki sem moral sam plačevat pokojninsko zavarovanje!
frenky01
08. 10. 2009 10.09
lotos1 ne zagovarja SP. Na SP še za častnike ni možnosti, da bi izbirali, kaj šele za ostalo posadko. Dobiš pogodbo za vkrcaj - plačo imaš za dneve ko pluješ in s tem se strinjaš ali ne. Ko sem plul jaz so prispevke za socialo plačevali samo posadki s stažem. Po mojem mnenju, bi lahko bil tudi kakšen naivnež, da tega nebi vedel, oziroma razumel, saj se pogodba podpisuje na SP, delo se pa potem opravlja daleč stran od podjetja in na SP vedo zelo malo kaj se dogaja ladji. (osebna izkušnja - po nesporazumu z poveljnikom sem dal odpoved, nakar dobim iz SP predlog o povišanju in ostanem še eno potovanje) Po vrnitvi domov in obisku SP sem ugotovil, da o mojem nestrinjanju s poveljnikom in odpovedi niso vedeli ničesar.
Uporabnik443692
08. 10. 2009 09.02
ne pisat neumnosti, če ne poznate zadeve.....pomorščaki imajo možnost izbire...ali nižjo plačo in vse prispevke poravna delodajalec ali možnost višje plače in si prispevke plača vsak sam! (kot v tujini)...ne mi rečt, da ne vejo kakj podpisujejo! (pogodbo o zaposlitvi)....je pa res, da so plače na SP nižje kot na tujcih (tuje ladje...kjer si še vedno prispevke plačaš sam) .... je že bilo nekaj posameznikov ki so na delovnem sodišču želeli dokazat da se jim godi krivica, ma so bili vsi zavrnjeni, kker so sami izbrali varjanto višja plača-plačam sam prispevke...in ker si jih niso plačevali...ko so šli v pokoj so bili problemi!....
grim.reaper
08. 10. 2009 06.55
svinje,od plače vseeno tržejo
JUDINJA
08. 10. 2009 00.10
Vas zanima kdo na obali ne plačuje:Firma Unic sub- ala Ugo Fonda s.p za potapljače ne plačuje bonificirane dobe čeprav bi jo moral po zakonu na Spizu so ga poklicali pa jim je odvrnil da se delavci ne brigajo za to , ni pa povedal da si je sam plačal delovno dobo za nazaj s pomočjo kredita - tako ni mogel plačati regresov in tako dalje nekaterim je dal kar brancine pa nas si jih prodajo da bodo imeli regres.
manco-capac
07. 10. 2009 20.07
In je čudno, da je denarja v pokojninski blagajni premalo? Kdo vse še ne plačuje?