Slovenija

Poostrena varnost ob sneženih užitkih

Cerklje na Gorenjskem, 12. 02. 2009 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lani se je na slovenskih smučiščih zgodilo 1314 nesreč, letos pa 457. Da bi preprečili nadaljnje, bodo policisti in inšpektorji med zimskimi počitnicami še bolj poostrili nadzor.

Med zimskimi šolskimi počitnicami se močno poveča število obiskovalcev slovenskih smučišč. Da bi zagotovili njihovo varnost, bodo policisti, nadzorniki in inšpektorji, ki ugotavljajo spoštovanje predpisov na smučiščih, v tem času poostrili nadzor.

Nadzor na smučiščih bo med zimskimi počitnicami poostren.
Nadzor na smučiščih bo med zimskimi počitnicami poostren. FOTO: ŠC Pohorje

Kot je na novinarski konferenci na Krvavcu pojasnil Boris Grilc z ministrstva za notranje zadeve, so upravljavci smučišč zadolženi, da zagotovijo ustrezno število nadzornikov, ki skrbijo za spoštovanje pravil in obravnavajo tudi manjše nesreče, medtem ko hujše nesreče obravnava policija. V lanski sezoni so na slovenskih smučiščih našteli 1314 nesreč, v letošnji sezoni pa doslej 457.

Da bi preprečevali nesreče in zagotavljali večjo varnost na smučiščih, so policisti od 23. januarja do 8. februarja izvajali poostren nadzor nad vožnjo v naravnem okolju in varnostjo na smučiščih. V tem času so ugotovili 57 kršitev in 33 kršiteljem izrekli globo.

Po zagotovilih višjega policijskega inšpektorja Roberta Kralja z Generalne policijske uprave, bodo policisti akcijo nadaljevali tudi v času zimskih počitnic. Tudi prometni inšpektorat bo med počitnicami še posebej poostreno nadzoroval žičniške naprave in zaradi nedavne tragične nesreče na Starem Vrhu še posebej teptalce. "Upravljavci smučišč skušajo v teh časih varčevati tudi na račun varnosti," je ocenil glavni inšpektor z ministrstva za promet Jurij Kos in pojasnil, da v tem primeru nastopijo inšpektorji, ki lahko zaradi neustreznosti kakšne smučarske naprave smučišče tudi zaprejo.

Smučišče Cerkno
Smučišče Cerkno FOTO: Dare Čekeliš

Vendar pa sama prisotnost policistov in nadzornikov ne more preprečiti vseh nesreč. "Ljudje se morajo na smučišče odpraviti z zavedanjem, da so najprej sami odgovorni za varnost sebe in drugih. Šele ko se bodo to zavedali, bo tudi na naših smučiščih manj nezgod in več reda," je opozoril Kralj, Kos pa je ob tem izpostavil potrebo po boljši smučarski vzgoji.

V nesreče so poleg smučarjev lahko udeleženi tudi vozniki motornih sani, če se vozijo na območju, ki temu ni namenjeno. Za vožnjo z motornimi sanmi oziroma drugimi vozili v naravnem okolju ter izven za to predvidenih površin, je zagrožena globa od 200 do 600 evrov, za vožnjo ali smučanje pod vplivom alkohola pa lahko nadzornik kršitelju odvzame tudi dnevno vozovnico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 02. 2009 23.38
primerjava,;;;; tisoč ovac pazi en majhen pes,ni nobene škode,vse so -število se ujema par butcev&butcev pa mora pazit scuadra policajev in varnostnikov in kup reševalcev--pa ostane na koncu štetja polovica na pol živih-polivica na pol mrtvih kdo je bulji??? OVCE ALI LJUDJE
sladoledcebula
12. 02. 2009 17.28
pred 1 mescem je dal pa novinar za primerjavo da se v avstriji zgodi 60 000 v sloveniji pa 50 poškodb FDVejevci res vam ni pomoči
sladoledcebula
12. 02. 2009 17.27
Lani se je na slovenskih smučiščih zgodilo 1314 nesreč, letos pa 457 aha!
GTR
12. 02. 2009 16.26
Ma,... še te bojo še več guzvo delal, sam se hujs bo. :)