Slovenija

Popivanje na javnih krajih: 'Zakon se ni spremenil, naše mnenje je isto'

Ljubjana, 28. 03. 2013 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
100

Čeprav bodo v ljubljanskem mestnem svetu obravnavali odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih, pa po mnenju mestne uprave za sprejetje takega predpisa nimajo pravne podlage. Občine, ki takšen odlok imajo, poročajo o pozitivnih izkušnjah.

Glede predloga svetniškega kluba NSi, da ljubljanski mestni svet sprejme osnutek odloka o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih, imajo v ljubljanski mestni upravi enako mnenje, kot so ga imeli že ob takšni jesenski pobudi NSi. Takrat so v MOL menili, da lokalna skupnost nima pravne podlage za sprejetje takega predpisa. "Glede na to, da se zakonodaja na tem področju v tem času ni spremenila, je mnenje mestne uprave glede predloga akta nespremenjeno," pravi vodja službe za organiziranje dela mestnega sveta MU MOL Matjaž Bregar. Dodal je, da se problematike uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih zdaj lotevajo predvsem z osveščanjem o škodljivosti tega početja in akcijami, ki spodbujajo kakovostno, varno in zdravo preživljanje prostega časa.

Na seji ljubljanskega mestnega sveta, ki bo potekala 15. aprila, bo na dnevnem redu tudi osnutek odloka o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač.
Na seji ljubljanskega mestnega sveta, ki bo potekala 15. aprila, bo na dnevnem redu tudi osnutek odloka o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač. FOTO: Thinkstock

Leopold Pogačar, župan Žirovnice, kjer so leta 2011 prepovedali popivanje na določenih javnih mestih, pravi, da bi takšno prepoved, kot jo imajo v Žirovnici, priporočil vsem občinam. V odloku o javnem redu in miru imajo zapisano, da je prepovedano popivati v prodajalnah ali na drugih javnih površinah, ki niso določene za točenje alkoholnih pijač. Z odlokom so želeli preprečiti popivanje na cesti, pločniku, pred trgovinami, na otroških igriščih in podobno. "Na ta način vsekakor, če že ne preprečimo, vsaj zmanjšamo možnosti, da bi se posamezniki ali skupine opijali vsepovsod. Alkohol je družbeno zlo in poskušajmo zmanjšati možnosti, da se pije kjer koli," je pojasnil Pogačar. Z odlokom želijo preprečiti tudi razne oblike vandalizma na javnem javnem kraju. Je pa res, da v Žirovnici vse od sprejetja odloka občinskim radarjem še ni bilo treba ukrepati.

Tudi na območju občine Krško je prepovedano popivati pred prodajalnami ali na javnih površinah, ki niso določene za točenje alkoholnih pijač. Tudi krška občina drugim občinam priporoča takšen odlok, saj ima številne pozitivne posledice.

Tudi na Jesenicah, kjer imajo prepoved popivanja na javnih krajih, so se za tak odlok odločili zaradi preprečevanja večjih kršitev javnega reda in miru, poškodovanj javne infrastrukture, onesnaževanja s smetmi in podobno. "Želeli smo dati tudi signal javnosti, da vsesplošno uživanje alkohola ni sprejemljivo družbeno ravnanje, ki nima posledic," pravi vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Boštjan Omerzel. Dodaja, da je to relativno nov predpis in je tako prav, da se odločitev o takšni prepovedi prepusti lokalnim skupnostim brez pritiskov. "Ni pa zanemarljivo dejstvo, da je tovrstne predpise javno podprla tudi varuhinja človekovih pravic," pravi Omerzel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
30. 03. 2013 11.59
+1
Zdaj bomo na koncedrtih pili samo vodo brez limone, saj ta lahko fermentira in dobimo pijačo z vrtoglavih 0.00000005% alkota! Dokelr nikagr ne nadleguijem ali se kakorkoli drugače nepreimerno vedem, ni nobenega razloga, da mi katerakoli oblast diktira kaj lahko zlivam vase.
ganeš
29. 03. 2013 13.49
+2
Dajte mir s takimi predlogi in končno saj nismo v KOREJI, da se nam kratijo pravice, ki so čist normalne, JE PA MOŽNO, DA SO JIH PREDLAGALI POŽREŠNI KAPITALISTIČNI GOSTINCI, ki tako ali tako prikazujejo pozitivne nule, na morju pa majo jadrnice, stanovanja dobre makine se na veliko preseravajo... itd....
dednidol
29. 03. 2013 11.05
+1
sem letnik 65 in v mojih cajtih smo šli v petek popoldne v kino,pod Lipo na pico in enga tavelkega točenga,kasneje v študenta še na dva v flaši ob pol dvanajstih pa na tazadno trolo,če smo jo pa zgrešil pa pot pod noge do Vižmar. Nikol problemov z glavo,do pojstle se je vse iz glave raskadil.
Shisui
29. 03. 2013 09.49
+1
Tale zakon ni popolnoma nic drugega, kot strah pred uporom raje, ko pride trojka oz. Slovenija bankrotira, tajkunov se pa ne bo razlastilo. Takrat bo raji pocilo in tega se bojijo.
Tonček Balonček
29. 03. 2013 09.25
+1
A bodo piknike tudi prepovedali?
blokirani
29. 03. 2013 09.38
+0
grmstrm
29. 03. 2013 09.12
+1
V zameno za odpravo najbolj neumne in protičlovečne neumnosti, prepoved butal.
ganeš
29. 03. 2013 13.45
+1
JA PA KAJ ŠE, Tonček Balonček , SEJ NISMO V KOREJI
Tonček Balonček
29. 03. 2013 07.47
+5
Tudis ma sem za to, da se naj ljudje zapijajo v gostilnah ter bifejih. S tem bomo ohranili delovan mesta in jih še nekaj ustvarili. Tudi sperhajati bi s emorali organizirano, v skputinah, pod vodstvom agencij in ištruktorjev hoje, ne le nordijske. Ali pa naj kasirajo za sedenej na klopvcah in na travi ter drugih komumalnih površinah. Vse naj bo pod nadzorom in plačljivo!
sime sime
29. 03. 2013 00.17
+3
Sem proti prepovedi!!!
HooplaToopla
28. 03. 2013 23.56
+7
V komunističnih časih smo popivali na vsakem oglu. Cele dni. Mislim tisti, ki se nam ni ljubilo šolati in hoditi na šiht. takele punce, kot je ta na gornji fotki, smo pa mimogrede v kesonu za star papir poštelali. Da ni bilo treba kam daleč hoditi. --- Kaj naj rečem? Super je bilo. --- Danes bi pa banda na oblasti rada, da bi vsi hodili v vrsti, pili sok in njim ploskali. Pijancev se pa bojijo .... da se ne bi komu toliko odpeljalo, da bi jim šel s pištolo čestitat za dosedanje uspehe.
?ira 5
29. 03. 2013 07.11
+0
TROIKA
28. 03. 2013 22.58
+4
hik.......kaj je banda....hik......a je vse v redu?...hik......kva je novga?.....hik......grem spat.....dost je blo......hik......
pravilen odgovor
28. 03. 2013 22.54
+6
najprej naj razmislijo kaznovat svoje pjance v parlamentu potlej se pa nej odločijo za nove zakone!!!
Feels_good_man
28. 03. 2013 22.14
+19
Kadar gremo v petek zvečer s prijatelji v trgovino po par piv in jih spijemo zunaj ob pogovoru na svežem zraku, vedno počistimo za seboj in ne kršimo javnega reda in miru. Folk ki se ponoči zunaj dere in pušča za sabo smeti je pač nevzgojen, ni treba zaradi tega kaznovati vseh.
Jeanus1
28. 03. 2013 22.19
+4
Lebi
28. 03. 2013 22.02
+4
če povabiš nekoga na dejt v pub al pa bife, se bo drugač končal, kot v parku. Alkohol sam pomaga.
no9
28. 03. 2013 21.49
+11
tako kot vedno se v sloveniji "miga" na napacnih koncih. Namesto da bi se s krizo ubadali, našo ljubljansko smetano moti javno popivanje mladine... žalostno.
IcemaN-X
28. 03. 2013 20.58
+18
Ma kaj ste resni..potem prepovejte javno kajenje, šmrkanje v robčke, kihanje, zehanje vse... ker je vse odvratno ane...cel dan bom delal na vročini in po šihtu ne smem v trgovino in si kupit eno hladno pivo in ga spit zunaj ali kaj?? bol ano..najprej naredite diplome potem odločajte..bv
general_war
28. 03. 2013 19.17
+8
teetotalerji, zase se brigajte! vsi bi radi le druge spreminjali počasi mi bo zadosti vseh teh prepovedi in predpisov
tali?ni tom
28. 03. 2013 19.36
+2
kako vendar ti je zadosti!? pa saj si vendar svoboden v demokraciji kjer bojda vsak lahko pove bojda svoje mnenje in podobne nebuloze o demokraciji in svobodi ki smo jo nepreklicno prvič zapravili ko smo janeza reševali in padli na finto potem pa drugič ko smo šli v evropo! slovenija počasi postaja dežela prepovedano !
nick name
28. 03. 2013 18.57
+7
use prepovejte nas use zaprite u neke inštitucije da bomo usi bolani vn pršli pa da vas bomo ubogal tako k oučke! le tako naprej...cele dneve delam da si zaslužim tiste evčke pa kaj to njih briga kje jih porabim...ko služim država uzame, ko zapravljam država uzame...najbul da je pol use državino pa le tako naprej pa bomo kmalim tak k je grčija...le tko naprej ministri in poslanci...mogli bi gor dat 10 uspešnih in poštenih podjetnikou pa bi država tako lepo laufala...če so pa gor sami podkupninarji sj nemure jit!!
Desnica boli
28. 03. 2013 17.51
+13
Večja ko bo kriza, brezposelnost in brezciljnost mladih in starih, bolj se bo pilo. Kaj če bi se problema lotili s prave strani ??? Zahteva precej več truda kot prepoved, ampak morje državnih uslužbencev in "strokovnjakov" za to že prejema plačo, rezultatov pa nekako ni ???
pkorosec
28. 03. 2013 16.39
-4
Kdo vam pa brani popivat doma ali pa v gostilni? Ne podpiram NSi, ampak v tem se pa z njimi strinjam. Folk pa apriori takoj vse proti, a ko pa na cesti in v parkih vidijo zapite in poscane mlagostnike, pa so vsi moralisti. Da pa to odvraca ostale ljudi, da bi sli v park, na avtobusno ali zeleznisko postajo, ali na kaksno drugo javno povrsino, pa itak ni vazno. Glavno da lahko vsak luser vsepovsod popiva. Mularijo pa brezveze, da se jih uci o posledicah prekomernega pitja alkohola, ker to ni ravno njena naloga. To je naloga njihovih fail starsev. Saj ce bi pijanec znal za sabo pospravit, pa ne vsega okrog pofscat, se ljudje ne bi niti 99% tolko razburjalo. Zdaj pa spet ne pozabit, da gre za zatiranje cloveka. Vsak delovni clovek je zatiran s strani drzave, ko mora/hoce/noce davke placevat.
Lebi
28. 03. 2013 21.53
+4
Popivanje ni isto, kot scanje in razbijanje. Prepovej puščanje odpadkov in razbijanje pijancev. Ne me pa motit, ko pijem na svežem zraku v tivoliju, kjer vsaj lahko kadim in tam ostanem, kolikor dolgo se mi ljubi.
Jeanus1
28. 03. 2013 22.26
+3
Se strinjam z Lebijem, tudi po večini ostalih evropskih metropol je isto kot pri nas, tudi tam pijejo in se ga napijajo. Ni toliko stvar v pitju, pač pa v obnašanju in kulturi posameznikov. Ne sodi pa vseh po istem kopitu.
JurijGrmMlajsi
30. 03. 2013 12.00
pkorosec Ne smeša urinirati ali smetiti na javnih površinah, pa če si pijanec ali abstinent.
Poirot132
28. 03. 2013 16.33
-12
hvala bogu.....
pedritsegonita
29. 03. 2013 07.00
-1
glede na minuse imamo v sloveniji ogromno odvisnikov od alkohola. zamislite se.