Slovenija

FOTO: V Loški dolini ne morejo zagotoviti prevoza za vse šolarje

Ljubljana, 09. 11. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./M.R./STA
Komentarji
195

Poplavne površine v Loški dolini se povečujejo, počasi zvišujejo pa se tudi ojezerjene površine na Cerkniškem in Planinskem polju. V Loški dolini ne morejo zagotoviti prevoza za vse šolarje, zato pozivajo starše, da jih pripeljejo sami, ali pa ostanejo doma.

Na spletni strani agencije za okolje so v zadnjem objavljenem poročilu danes ob 18. uri zapisali, da je pretok reke Veliki Obrh v Loški dolini presegel najvišji vodostaj iz časa letošnjih januarskih poplav in še narašča. Vsako uro je višji za dva centimetra, jutri pa naj bi se naraščanje po napovedih hidrologov umirilo. Tako se poplavne površine v Loški dolini povečujejo.

Hidrološko opozorilo za ponedeljek, 10. november
Hidrološko opozorilo za ponedeljek, 10. november FOTO: ARSO

Vodostaj Cerkniškega jezera je vsako uro višji za dva centimetra, se pa naraščanje počasi upočasnjuje. Ob 16. uri je bil vodostaj na postaji Dolenje jezero visok okoli 530 centimetrov. Hidrologi pričakujejo, da bo vodostaj v prihodnjih dneh še naraščal. Ob letošnjih februarskih poplavah je bila višina vodostaja pri 629 centimetrih, do zdaj najvišji izmerjeni vodostaj pa je bil pri 654 centimetrih.

Tudi vodostaj Planinskega jezera še vedno narašča. Vsako uro je višji za približno centimeter, naraščal pa naj bi še nekaj dni, napovedujejo hidrologi pri Arsu.

Reka Rašica se je v zgornjem delu doline vrnila v strugo. V strugo se je vrnila tudi reka Pivka na Pivškem polju. Zaradi dviga nivoja talne vode lahko ponekod nastanejo dodatne težave.

Sicer pa se z izjemo kraških polj Notranjske in Dolenjske pretoki rek po Sloveniji zmanjšujejo. Opozorilne vrednosti imajo presežene še Drava, Krka in Ljubljanica, katerih pretoki se prav tako zmanjšujejo. Pretok Drave na vstopu v Slovenijo je ob 16. uri znašal okoli 800 kubičnih metrov na sekundo, na izstopu v Hrvaško pa okoli 1200 kubičnih metrov na sekundo. Pretok Krke v Podbočju je znašal 230 kubičnih metrov na sekundo, pretok Ljubljanice v Ljubljani pa približno 260 kubičnih metrov na sekuzndo.

Nov teden prinaša nove padavine

V prihodnjem tednu naj bi po meteoroloških napovedih na območju naštetih kraških polj skupaj padlo od 20 do 50 mm padavin na kvadratni meter, ki naj bi bile nekoliko bolj intenzivne v sredo in četrtek. Te padavine bi lahko nekoliko zvišale predvidene vodostaje na Cerkniškem in Planinskem polju, ki jih pričakujemo v teh dneh zaradi stekanja vode iz Loške doline in zalednih voda na obeh kraških poljih.

Jutri dopoldne bo povišano plimovanje morja.

Poplave na območju Črne vasi
Poplave na območju Črne vasi FOTO: Miro Majcen

Kakšne so napovedi?

V naslednjih dneh dežurni hidrolog na Arso Igor Strojan pričakuje dvig vodostajev na Cerkniškem in Planinskem polju. Kot je dejal, lahko pride do poplav, kako velike bodo, pa je zaenkrat težko napovedati. Meteorologi v prihodnjih dneh namreč napovedujejo naslednje deževje, vendar to naj ne bi bilo zelo obilno, lahko pa vpliva na vodostaj na teh kraških poljih, je povedal Strojan. Ponekod lahko dodatne težave povzroči tudi dvigovanje talne vode.

Kot omenjeno, se bodo poplavne površine v Loški dolini še nekoliko povečale, opozarjajo na Arsu. Višina vode na Cerkniškem in Planinskem polju se bo v naslednjih dneh predvidoma zvišala.

Na Pivškem polju in Dobrepolju se poplavne površine zmanjšujejo. Na Ljubljanskem barju se poplavne površine počasi zmanjšujejo.

Loška dolina se še naprej bori z vodami

Občinski štab civilne zaščite Loška dolina je občane obvestil, naj opazujejo, če se vodostaj v bližini njihovih bivališč dviguje in po potrebi premoženje umaknejo na varno. Voda namreč še vedno narašča, pričakujejo, da se bo njena raven dvignila še za 20 centimetrov, zato se lahko poplavno območje še poveča. Kot so popoldne sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite Loška dolina, so najbolj ogroženi zaselki Markovec, Pudob, Kozarišče in Šmarata.

Izselili so eno osebo, trenutno voda zaliva osem objektov. Zaprte so lokalne ceste. Gasilci ostajajo v pripravljenosti, občani pa si veliko pomagajo tudi med seboj. Še vedno narašča tudi Cerkniško jezero. Dva objekta, ki sta bila poplavljena po januarskem žledu, sta že zaščitena s protipoplavnimi vrečami. Voda je preplavila ceste Laze-Otok in Dolenje jezero-Otok.

V Loški dolini ne morejo zagotoviti prevoza za vse šolarje

Župan občine Loška dolina Janez Komidar pa je sporočil, da zaradi vode, ki prekriva ceste, ne morejo zagotoviti šolskih prevozov za otroke iz vasi Podlož, Pudob, Šmarata in Kozarišče. Obvozi so urejeni po gozdnih poteh, ki pa niso primerne za šolski avtobus, zato naprošajo starše, da sami poskrbijo za prevoz otrok v šolo, vendar le pod pogojem, če lahko v šolo prispejo varno. V nasprotnem primeru naj otroci raje ostanejo doma.

V Cerknici bodo v ponedeljek odprli zbirni center, kamor bodo občani lahko pripeljali kosovne odpadke, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Jože Turšič. Vodo je na Cerkniškem še vedno potrebno prekuhavati, pitna voda pa je občanom na voljo na tržnici v Cerknici, na sedežu Rdečega križa, v gasilskem domu Cerknica, v Grahovem in Dolenji vasi.

Na ljubljanski Ilovici poplavljene še štiri hiše

Voda na območju Ilovice v Ljubljani se je po sobotnem popuščanju zasilne pregrade v drugi polovici noči do jutra dvignila za štiri centimetre in ni dodatno poplavljala, je povedal namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite. Zjutraj je bilo na Ilovici poplavljenih 11 hiš, zvečer pa le še štiri.

V celotni ljubljanski občini je sicer poplavljenih še več deset hiš, predvsem vzdolž Ižanske ceste. Na območju Črne vasi ima vodo v kleti samo še ena hiša, drugod pa po besedah Roberta Kusa ni poplavljenih hiš. Voda na večini območij občine upada, razen na območju Lip, kjer stagnira. Ni pa hiše, kjer bivanje ne bi bilo možno, je dodal.

PREBERITE ŠE: V tokratnih poplavah je bilo poplavljenih več kot 1300 objektov.

Civilna zaščita MOL prebivalce s poplavljenih območij na južnem delu Ljubljane obvešča, da bo 10. novembra 2014 organiziran prevoz iz poplavljenih območij do rednih linij mestnih avtobusov. Prebivalci Lip naj glede podrobnosti pokličejo koordinatorja Gregorja Čuka.

Napovedal je, da bodo občani s poplavljenih območij že v ponedeljek lahko na podjetje Vodovod - Kanalizacija (VO-KA) javili potrebe po praznjenju septičnih jam oz. greznic, teh je na tem območju od 60 do 80. Dežurni telefon na številki 0) bo odprt od 8. ure dalje.

Mestna občina Ljubljana še sporoča, da lahko lastniki poplavljenih objektov pokličejo na številko 112 in se dogovorijo za črpanje vode. Pri tem pa opozarjajo, da bodo gasilci vodo črpali šele, ko bodo za to izpolnjeni pogoji (ko bo vodostaj ustrezno nizek).

Fotografije poplavljenega naselja Ilovica v Ljubljani:

Katere ceste so neprevozne?

Osrednja Slovenija:
- Regionalne ceste na območju so že prevozne.
- Poplavljenih je več cest na Ljubljanskem barju.
- Razmere se umirjajo.

Notranjska:
- Regionalna cesta: Bloška Polica - Pudob.
- Lokalne ceste: Grda Draga - Pudob pri Kozarišču, Velike Bloke - Nova vas, Begunje pri Cerknici - Brezje, Selšček - Cajnarje, Laze - Planina ter več cest na območju Cerkniškega jezera.

Videm - Dobrepolje, Grosuplje:
- Regionalne ceste Veliko Mlačevo - Zdenska vas, Videm - Podgora - Kompolje - Pri Cerkvi - Struge.
- Zaprtih je več lokalnih cest na tem območju, tudi cesta skozi Podgoro.

Zasavje:
Lokalne ceste: Hrastnik - Radeče, Jevnica - Senožeti na mostu čez Savo ter Sava - Mošenik - Šentlambert.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbbccc
09. 11. 2014 21.53
+9
Zdaj bo ta hitra ministrica, ki od Novembra do Aprila ne dela uredila vse to, se hecate, da o sposobnosti niti ne govorimo. Za poplave na tem delu so sigurno krivi graditelji AC, ki so ne strokovno prestavili strugo Prošce, njen stari del, se je pa zarastel, kriv je tudi DOPS, ki se povsod vtika, ne prispeva pa niti 1 EURa za hoby svojih članov, Kormorane jim naj ribiči futrajo, ustavli so gradnje vetrnih elektraren, graben ob Ižanki se do konca Avgusta ne sme čistiti in še en kup takšnih bedarij. Takoj jih je treba odstraniti, kjer se odloča, če kaj hočejo si naj sami zgradijo in futrajo, kot ribiči in lovci.
felix59 drugič
09. 11. 2014 23.08
+3
Imaš prav! Da vidiš kako kormorani zjutraj cepajo iz vej kjer prenočujejo ob Ljubljanici , pa ni nikogar od DOPSa zraven, da bi jih zaščitil ha ha. Počasi si bodo ribe v Ljubljanici opomogle, saj bo kormoranov kmalu zmanjkalo !!!
bbbccc
09. 11. 2014 23.30
+5
Upam, da maš prav, 1kg ribe uniči 1 Kormoran na dan, pol poje
Notranjec83
10. 11. 2014 15.05
+1
Gradnja AC je velik infrastrukturni projekt, pri katerem ne sodelujejo samo gradbinci, ampak strokovnjaki iz različnih področij. Pri projektiranju prepustov in mostov se vedno upošteva en kup faktorjev, med drugim tudi stoletne vode. Če bi bile struge urejene tako, kot je treba, do tega ne bi prihajalo. Znan mi je primer, ko se je na Z ljubljanski obvoznici pod most čez Savo zataknilo cca 20m dolgo hrastovo deblo s korenino vred! Sam bog si ga vedi, od kje ga je prineslo...
tom-bmw545
09. 11. 2014 21.38
+3
Kako ste pametni tisti ,ki ste iz tretjega ali vec nastropja in Vam kuha Mamica!!!
NeMoresVerjet
09. 11. 2014 23.15
-1
pametni so v višjih nadstropjih. Še koliščarji so to vedeli. Ne zdej napadat ljudi, ki znajo upoštevat zgodovino.
ostrorogi
09. 11. 2014 21.08
+1
kako so eni pametni. Če bi vsaj zemljevid Ljubljane v roke vzeli.
CastrumFF
09. 11. 2014 20.57
-27
Ves ta CIRKUS za 20 centimetrov vode!!! Dajte ze enkrat nehat!
morostar2
09. 11. 2014 21.19
+29
povej pa ti jo pridemo načrpati v stanovanje ali hišo in bomo videli ali boš vesel teh 20 cm
Notranjec83
10. 11. 2014 14.54
SonyGirl
09. 11. 2014 20.14
+20
Državo nam zaliva, ker v naši državi nihče ne dela tega za kar se je izučil. Stroke se ne posluša, vsi so bolj pametni od strokovnjakov.
Notranjec83
10. 11. 2014 14.53
Državo nam zaliva, ker pri nas ni na razpolago dovolj sredstev za izvedbo velikih projektov, med katere sodijo tudi ureditve vodotokov, mokrišč, izgradnja zadrževalnikov... Strokovnjakov imamo dovolj in preveč, vendar večinoma hodijo samo v službo po plačo, saj denarja za resne projekta ni oz. se ta prekanalizira drugam, kjer je po oceni naših vrlih oblastnikov bolj potreben. Preberi si Poplavno direktivo, marsikaj pametnega je zapisanega, vendar se ne izvaja.
Iluzionist
09. 11. 2014 19.48
+32
tisti, ki so gradili na mihovem štradonu so se morali že takrat zavedati, da gradijo na poplavnem močvirnem območju, ampak to jih ni motilo, saj je bila poceni zemlja, z gradbenimi dovoljenji so že prerinili čez ali pa kar na črno, ko bodo poplave bosta pa itak država pa občina krivi
morostar2
09. 11. 2014 21.19
+1
na mihovem štradonu so hiše stare nekatere 50 in več let,po letu 90 pa se je zgradila samo ena hiša in ne pametujte če ne veste
Notranjec83
10. 11. 2014 14.42
če bi se že odločil za gradnjo na tem območju, bi pod temelji definitivno pilotiral in temelje dvignil nad nivo tal. Ne vem pa, kaj bi se zgodilo, če bi deroča voda erodirala material izpod temeljev...
mariabologna
09. 11. 2014 19.42
+30
Arhitekti in izdajatelji gradbenih dovoljenj bi morali odgovarjati, ker so spremenili sistem pretoka z gradnjo južne obvoznice in dovolili gradnjo kleti, garaž in pritličnih stanovanj na poplavnem področju.
ostrorogi
09. 11. 2014 20.56
+10
če bi čistili jarke, seveda dovolj globoko tega ne bi bilo. Tudi struga Ljubljanice ni očiščena in poglobljena, da ne govorimo o Ižici ki je bila nazadnje urejena pred 50 leti, sedaj pa je iz reke nastal potok
tastaramicka1
09. 11. 2014 23.29
+6
Arhitekti nimajo tle nič zravnpa gradbeni inženirji tudi ne, samo delajo po
Grega77
09. 11. 2014 19.40
+8
V naslovu napišete ravn tko kot da je krivec ta pregrada in njen postavitelj....kaj pa če tam nebi stalo nič ......je bila pač zasilna rešitev...
ostrorogi
09. 11. 2014 20.58
+13
teh par desk je rešilo nekaj sto objektov. Dobro da so prostovoljni gasilci sami za to poskrbeli. Lahko smo samo hvaležni fantom iz PGD Barje
Jimi1
10. 11. 2014 03.49
+0
No sem mislil, da so kaj močnejšega naredili.... Pač voda je samo malo odrinila vse skupaj....
zdravapamet50
09. 11. 2014 19.38
-2
okupirana ljubljana.....bomo videli koliko bodo prispevali zdaj srbi in jankovič......
DeBill
09. 11. 2014 20.25
+12
JanezNovakJohn
09. 11. 2014 19.32
+38
Marija Terezija je zgradila Grubarjev prekop, postavila je vodne skupnosti ki so skrbele za odtočne jarke in za izsuševanje Lj barja. Vse je funkcioniralo še v rankem enoumju. In pride čas ko je bilo potrebno porušiti vse kar je dišalo po "enoumju" (Peterle) in imamo slovensko greznico. Predsednik vlade močno pozablja da obstaja slovenska vojska. Nekaj tisoč je njenih pripadnikov. Le kako naj ta brani slovenski narad brez rovokopačev, buldožerjev, pontonskih mostov, črpalk, agregatov. Kaj nam bodo Izraelske havbice, Rolandi, Ruska topnjača, Patrije, zarjaveli radarji, neuporabno strelivo, pilatusi..... in ogromen štab ki gnije v marmornati palači slovenskega Pentagona.
DeBill
09. 11. 2014 20.25
+10
lenoritis86
09. 11. 2014 19.26
+30
Politiki so kot golobi. Ko so na tleh ti jedo iz roke ko pa so na oblasti ti pa po glavi serjejo.
DeBill
09. 11. 2014 19.10
+3
pa tisto pregrado pet šleperjev z vrečami peska zaflika
korintos22
09. 11. 2014 19.27
+7
DeBill
09. 11. 2014 20.25
+3
DeBill
09. 11. 2014 19.09
+12
a ma vsaka bajta klet pa garažo. za jajca obesit arhitekta, ki ne ve da se dela hiše na barju na meter visokem zobu.
ortosloven?ek
09. 11. 2014 19.19
+9
kolikor je meni znano na barju sploh ne moreš imeti kleti, ker je to neizvedljivo piloti pa to ...........nisem ziher k nisem z barja
DeBill
09. 11. 2014 20.26
+3
ostrorogi
09. 11. 2014 21.01
-3
DeBill ni vse barje kar je poplavljeno. Na barju kleti ni!
zelenica
09. 11. 2014 18.44
+28
te poplave so naredili pametni ljudje tisti ki so risali trase avtocest , podzemne pretoke vod so uničili zdaj pa imamo kar imamo.
korintos22
09. 11. 2014 19.03
+10
Svobodni Umetnik
09. 11. 2014 18.29
+7
Človek se od narave zelo nerad uči....morda se bo moral, ko ga bo narava izučila!
californija
09. 11. 2014 18.28
+17
Nisme se videl mocvirje brez mlake. Zastonj se ne rece zabarji a ne...
srebrnibreg
09. 11. 2014 18.24
+0
Preden so tu pustili graditi hiše bi morali Barje urediti tako kot to imajo urejeno Nizozemci za odvodnjavanje vode iz parcel.
prašekk
09. 11. 2014 18.27
-5
Težko verjamem da bi tisti mlini na veter lahko prečrpali vso to vodo !
srebrnibreg
09. 11. 2014 18.33
+4
Niso samo mlini. Lepo so speljani kanali, da voda ne poplavlja ampak odteka. Pa zanimivo, da bi tudi tu morda kakšno prečrpavenje vode prav prišlo v takih ekstremnih primerih. Je pa spet vprašanje kam. Kriv je v glavnem človek za to vodno katastrofo.
korintos22
09. 11. 2014 18.35
+4
DeBill
09. 11. 2014 20.27
+3
na nizozemskem se iz polderjev vso vodo izčrpava in to neprenehoma, dandanes so mlini le za okras.
tali?ni tom
09. 11. 2014 18.19
+15
s colarcami , to je deska debela 2,4 centimetra delat jez je milo rečeno , hecno! vsaj plohi 7 centimertrov bi držal , tole je blo pa nič od nič! a so se sploh zavedal kolk ton pritiska je tole držalo oziroma bi moralo držat!???
korintos22
09. 11. 2014 18.35
+2
Meni se zdi da so fosni in trije širavci!
up_
09. 11. 2014 18.10
+9
kaka zaščita je pa to..lol
korintos22
09. 11. 2014 18.18
+2
Če je prav narejena je dobra, ali pa če je kdo ne podre!
donmega
09. 11. 2014 18.05
+4
@kamen54:pridem tvojo bajto podret z macolo da bos dlje casa gledal kako se podera?
srebrnibreg
09. 11. 2014 18.07
+2