Slovenija

Sprožali so se plazovi, reke naraščajo

Ljubljana, 08. 12. 2010 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/M.M.
Komentarji
39

Zaradi taljenja snega in padavin reke po državi naraščajo, nekatere tudi poplavljajo. Nova hladna fronta bo prinesla vetrovno vreme, naslednji teden pa bodo vladale zimske temperature.

Deževni dnevi so v kombinaciji s taljenjem snega povzročili naraščanje rek. Narasle vode so poplavljale na več območjih države, sprožali so se tudi plazovi. Medtem ko se je pretok reke Vipave popoldne ustalil in že rahlo upada, pa lahko za četrtek pričakujemo povečan pretok Save v spodnjem toku in Krke ter posledično tudi poplavljanje nekaterih območij.

Tako je na več območjih po državi poplavljajo ceste, voda pa je zalila tudi gospodarska in stanovanjska poslopja. Sprožilo se je tudi več plazov. Zaradi plazu je bila večji del dneva zaprta cesta na relaciji Curnovec–Sromlje v občini Brežice. Plazova, ki so si ju že ogledali pristojni delavci, sta se sprožila tudi v Javorniku v občini Štore in v Goricah v občini Kranj. Zemlja se je udrla tudi pri stanovanjski hiši v naselju Gorca v občini Podlehnik, vendar stavba pri tem ni bila neposredno ogrožena, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

Narasla Soča
Narasla Soča FOTO: TIC Kanal

Po besedah dežurnega hidrologa na republiški agenciji za okolje Nejca Pogačnika reki Vipava ter Kolpa v srednjem in spodnjem toku še vedno poplavljata. Popoldne se je pretok Vipave sicer ustalil in trenutno rahlo upada. Prav tako so začeli upadati Idrijca v zgornjem toku ter pretoki rek v povirju Soče. Ustalil se je tudi pretok Gradaščice, Sore in Savinje.

Še vedno pa naraščata pretoka Ljubljanice na območju barja in Krka v spodnjem toku. Obe reki tudi poplavljata na območju vsakoletnih poplav. Prav tako naraščajo še nekateri pritoki Save, pri čemer se bodo poplavne razmere postopoma premaknile v srednji in spodnji tok večjih rek, zlasti Save.

V četrtek lahko pride do podobnih razmer kot v jesenskih poplavah; zelo velik bo pretok Save v Posavju, zaradi zmanjšane odtočne sposobnosti pa se utegnejo povečati poplavne površine v spodnjem toku Krke.

Sicer pa se bodo v četrtek popoldne in v petek hidrološke razmere v večjem delu države umirile. Na Ljubljanskem barju in v spodnjem toku Krke pa se bo zaradi zakasnjenega dotoka iz kraškega zaledja poplavne površine še nekoliko ohranile. Tudi vode na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh še zmerno dvigovale, vendar večjih ojezeritev na teh območjih ne pričakujejo, je še pojasnil hidrolog.

Zaprte nekatere ceste

Reka Vipava pri Renčah
Reka Vipava pri Renčah FOTO: Marko Vidmar

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaradi poplav zaprte tudi nekatere ceste, in sicer:

– Laško–Šentruper v Laškem pri podvozu pod železnico (obvoz je urejen)

– Bizeljsko–Orešje
– regionalna cesta Kot–Sodevci pri Sodevcih (obvoz je na relaciji Sodevci–Radenci–Vinica–Stari Trg),
– RT Grgelj–Fara, obvoz na relaciji Livold–Brezovica–Stari Trg–Predgrad,
– lokalna cesta Vinica–Učakovci (obvoz je urejen),
– lokalna cesta Sp. Voličina–Gočova,
– lokalna cesta Lešje–Koritno

– lokalna cesta Logatec–Žibrše

Polovična zapora velja na glavni cesti Slap ob Idrijci–Tolmin pri Slapu ob Idrijci in na glavni cesti Most na Soči–Bača–Dolenja Trebuša.

V četrtek bo vetrovno

Burja
Burja FOTO: Reuters

Poleg poplavljanja rek nas čaka še nekaj vremenskih nevšečnosti. Po podatkih Arso nas bo v četrtek prešla hladna fronta. Severni veter bo pod Karavankami in v zgornjem Posočju zapihal v četrtek pozno dopoldne, dosegel pa bo lokalno hitrost 80 kilometrov na uro. Primorce v četrtek popoldne čaka zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih za krajši čas presegla hitrost 100 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, najvišje hitrosti bodo predvidoma do okoli 50 ali 60 kilometrov na uro. Veter bo v noči na petek oslabel.

Do četrtka opoldne bo v zahodni in južni Sloveniji padlo še od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Jutri se bo tudi ohladilo, meja sneženja pa se bo spustila do nižin. A po zagotovilih Braneta Gregorčiča z Arso bo jutrišnja pošiljka snega bolj blaga. "Po nižinah do pet centimetrov, nad 700 metri nadmorske višine pa mogoče od pet do deset centimetrov," je dejal in dodal, da bosta četrtek bolj zaznamovala dež in veter kot pa sneg.

Naslednji teden zimske razmere

In ker je veliko ugibanj o tem, ali bo naslednji teden snežilo ali ne, smo Gregorčiča povprašali za strokovno oceno. Dejal je, da drži, da bodo naslednji teden temperature bolj zimske in da če bo kaj padalo, bo to sneg. Za zdaj pa še ne kaže, da bi bile to kakšne večje količine snega. "Napovedi se spreminjajo, ena starejša napoved je bila malo bolj snežna, ta najnovejša pa je malo manj," je dejal Gregorčič.

Vsi, ki v zimskih razmerah ne najdejo radosti, pa bodo verjetno veseli tega konca tedna, ki bo po Gregorčičevih besedah še kar lep. "Nekaj več oblačnosti bo v soboto, nedelja pa bo kar sončna," je dejal Gregorčič. Več o vremenu ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bolimepatak
09. 12. 2010 11.48
Zakaj jamrate....Enostavno tožite državo, ki vam je kot laiku izdala gradbeno dovoljenje na poplavnem območju. Plazovi, poplavljeni domovi so posledica nepravilne gradnje in grobih posegov v naravo (plazovi). Malo poglejte kje so gradili naši predniki in kako (vendar ste tako ali pa tako pametnejši kot ljudje na podeželju), pa boste videli, kje tiči vzrok za vaše jadikovanje.....
luckyss
09. 12. 2010 06.40
kratko in jasno09.12.2010, 06:21 Se strinjam, da so poplave naraven pojav, vendar se dajo z ustreznimi ukrepi marsikje omejiti ali celo preprečiti, vendar za to manjka denarja in politične volje
kratko in jasno
09. 12. 2010 06.21
mislim , kako ste nekateri milo rečeno nesramni ! poplave so naravni pojav in ko enkrat to resnično doživiš imaš popolnoma drugačen pogled , kot če samo po tv spremljaš .... rada bi videla par zelencev od tu , sem skoraj sigurna, da bedaste komentarje ni napisal odrasli, kako bi se obnašal če bi jim voda vdirala v otroške sobe in uničevala vse .....
ssvarun
09. 12. 2010 06.05
... vse je to posledica filozofije odpuščanja vzdrževalcev... da bi povečali profit in zmanjšali stroške ...
polnjenapaprika
09. 12. 2010 01.24
blablablablablablablablablablablablabla
pretty70
09. 12. 2010 00.56
Se opravičujem za prejšni post! Asfalt na serpentinah je samo načet in privzdignjen! so pa zaprte serpentine =(
meph
09. 12. 2010 00.30
zora_
09. 12. 2010 00.24
Klampfman - popolnoma se strinjam s tabo. Slovenija je super do vseh: tujcev živečih v Slo, beguncev, Grkov, Romov... do nas "slovencev" pa je prekleto surova in to na vseh področjih....Večkrat se počutim, kot živim v tuji državi.... Pa da ne bo pomote - je prav, da se pomaga ljudjem, ki živijo v Sloveniji - ampak zakaj diskriminacija do nas, ki smo Slovenci po osnovi? Zato ker ne moremo tuji džavi zatožiti, da delajo surovo z nami??
Alakazam
08. 12. 2010 23.46
v laškem nikjer ni nič poplavljeno
valkirie
08. 12. 2010 23.28
loden ti loj lopato v roke pa pomagat. me zanima kje ti živiš? v bloku najbrž vsekakor pa presran da glava boli
pretty70
08. 12. 2010 23.07
no plaz med ajdovščino in colom je odnesel vrhpoljske rajde( serpentine) =(
Klampfman
08. 12. 2010 22.28
@kamasutra1 Kje pa vidiš, da bi to napisal? :) Moj hudomušen komentar se nanaša samo na dejstvo, da so naši glavaši dan po "velikih poplavah" ponosno marišali naokrog v uniformah Civilne zaščite in napovedovali ukrepe, zgodilo pa se ni nič. Poplave so nekaj normalnega. Nezagotovitev pomoči ljudem, ki so jih ujeme prizadele, medtem ko bleščečega nasmeška deliš milijone luftarskim Grkom pa ni normalno!
Uporabnik215111
08. 12. 2010 20.52
Klampfman A bi po tvojem moral Pahor poplave preprečiti??? Je tudi za poplave kriv Pahor in vlada???? Pa, da ne bo pomote, nisem pristaš Pahorja in ostalih kvazi politikov, ki se kao borijo za slovenski narod, ampak nekateri imate bolne komentarje.... Proti materi Naravi se pač ne da.....
Za čist zrak
08. 12. 2010 20.14
V Šempetru pri Gorici je nek bogatin zgradil hišo na hribu- kot grad, z mogočnim obzidjem. Danes mu ga je dobesedno raztrgalo na dva kosa. Plaz sedaj grozi več hišam, ki so pod njo. Groza! Cesta na Mark je zaprta.
Klampfman
08. 12. 2010 20.06
Gospod Pahor, poplave so spet prizadele Slovenijo. Ja krucifiks! Marija božja! So what?
jager1
08. 12. 2010 20.03
biti hribc je luksuz !!!
Anonimnež1
08. 12. 2010 19.59
če bo šlo tko naprej,bo spet pr nas v Dobrepolju kriza... žalostno,ljudje se še na noge niso postavli,in se tud hmal ne bodo
svegel
08. 12. 2010 19.55
Ali so v murglah ze v colnih
korintos1
08. 12. 2010 19.41
Rebula Vodan: Meni pa ne poplavlja, ker imam hišo na pravem mestu.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
08. 12. 2010 19.23
SPET BODO NASTRADALI NAVADNI LJUDJE KI ZE TAK NIMAJO NIC VEC V TEJ DRZAVI.PRVO JIH TEPE POLITIKA IN JIM VSE VZAME SEDAJ PA SE POPLAVE.ZALOST OD ZALOSTI ZARES