Slovenija

FOTO in VIDEO: Izrazito hladna fronta prinesla točo, odkrite strehe, poplavljene kleti

Ljubljana, 28. 06. 2017 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenijo je zajelo neurje, ki je povzročilo precej preglavic gasilce, najhuje bo ponoči, ko bodo krajevna neurja spremljali močnejši sunki vetra. Policija in Dars opozarjata voznike, naj v primeru neurij vozil nikar ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih, vsem, ki kampirajo na obali, priporočajo, da poiščjo zavetje v zidanih objektih.

Več videovsebin
  • ANIMACIJA: Z zahoda prihajajo nevihte z močnimi sunki vetra
    00:35
    ANIMACIJA: Z zahoda prihajajo nevihte z močnimi sunki vetra
  • Neurje v Ljubljani
    00:14
    Neurje v Ljubljani

Zahod države so že popoldne zajele močnejše nevihte s sunki vetra, ki so se postopno širile proti vzhodu. "Zvečer nas bo prešla izrazita hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljale krajevno močnejše nevihte," je za 24ur.com pojasnila dežurna meteorologinja Veronika Hladnik. Najvišje dnevne temperature so bile od 23 do 30, na vzhodu do 32 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hud naliv nad Ljubljano, Dars in policija opozarjata voznike

V zgodnjih popoldanskih urah se je nad območjem Ljubljane razbesnel hud naliv, ki je zaradi odvečne meteorne vode povzročil kar nekaj preglavic. Krajevne padavine pa se bodo po napovedih agencije za okolje krepile in postopno širile proti vzhodu. Zvečer bodo nastajale močnejše nevihte, ponoči pa bodo krajevna neurja spremljali močnejši sunki vetra.

V Ljubljani je zaradi močnega naliva na Zadobrovški cesti poplavljen podvoz pod železniško progo, poroča spletna stran Uprave za zaščito in reševanje. Zaradi dviga podtalnice in kanalizacijskih vod pa na območju prestolnice nastajajo poplave ob vodotokih.

Tudi na območju Brezovice pri naselju Pod Goricami so zamašeni prepusti meteorne vode, pri naseljih Notranje Gorice in Kamnik pod Krimom pa so zaradi poplav morali črpati meteorno vodo.

Ob 14.21 je v Slovenski Bistrici zaradi obilnih padavin vrglo kanal, v Brežicah pa je bila zaradi obilnega deževja motena dobava pitne vode. Iz Zgornjega Doliča poročajo o odkriti strehi na gospodarskem poslopju.

Z vetrolomom in poplavljanjem meteornih vodah so se gasilci ubadali v Celju in občini Hoče-Slivnica, o podrtih dreves pa so poročali med drugim iz Slovenskih Goric, Pirana, Tolmina, Žiri, Kobarida, Miklavža na Dravskem polju, Medvod in Celja. 

Nekaj minut čez dvajseto je močan veter odkril streho objekta na Poti Draga Jakopiča v Ljubljani, o odkritih objektih poročajo tudi iz Mengša in Domžal.

Družba za avtoceste (Dars) in policija opozarjata, da je v primeru neurja in toče ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. "Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču," svetuje policija.

V neurju je treba vožnjo prilagoditi razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno," so še zapisali.

Večji nakupovalni centri bodo ponoči odprli svoje parkirne garaže za vse lastnike avtomobilov, ki nimajo svojih garaž.

Močni sunki vetra na obali

Danes je pihal južni do jugozahodni veter, sunki vetra zahodnih smeri so bili še posebej močni ob obali, zaradi česar je bilo močno razburkano tudi morje. Vsem, ki kampirajo, na Arsu priporočajo, da za vsak slučaj poiščejo zavetje v zidanih objektih. "Pospravite ali pritrdite predmete, ki jih lahko prenaša veter," so zapisali. Ob nalivih so možni tudi hitri porasti hudourniških voda.

"Ne hodite ob morju in sprehajalnih poteh ob morju. Ne plavajte v morju. Ne vozite po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Lastniki plovil, preverite stanje na privezih. Pozorno spremljajte obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo. Upoštevajte navodila civilne zaščite in uprave za pomorstvo," svetujejo na Arsu.

Velika je tudi verjetnost pojavljanja toče na območju Bovške, Gorenjske, Goriške, Ljubljane in okolice, Notranjske in Podravja, še poroča spletna stran Arsa.

Danes zvečer in v noči na četrtek bodo v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, predvsem pa na območju Škofjeloškega, Idrijskega in Polhograjskega hribovja, hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna so posamezna razlivanja, opozarjajo na Upravi za zaščito in reševanje. 

Prehod hladne vremenske fronte čez Slovenijo se je po napovedih Arsa začel zvečer po osmi uri zvečer. "Nevihte bodo Ljubljano dosegle do polnoči, vzhod države pa nekje do 3. ure zjutraj," je še razložila Hladnikova. Za zahod države je Agencija RS za okolje izdala tudi oranžno vremensko opozorilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblačno s padavinami tudi jutri

Jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Več sonca bo na vzhodu. Nekoliko hladneje bo. Jugozahodni veter se bo še okrepil, še posebej ob morju. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 20 do 27 stopinj Celzija.

V petek bodo predvsem na zahodu še občasno padavine, drugod pa bo precej jasno. Jugozahodnik bo nekoliko oslabel. V noči na soboto bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo in v soboto čez dan postopno ponehal.

Prvi vročinski val za nami, vročina je bila izrazitejša po mestih

Popoldne in zvečer bodo nastale močnejše nevihte, ob prehodu vremenske fronte v noči na četrtek pa bodo nastajali tudi krajevni nalivi in močnejši sunki vetra.

Sicer pa je prvi vročinski val za nami. Kot poroča Arso, je vročina najdlje, šest dni, vztrajala v Beli krajini. Drugje po nižinah v notranjosti smo imeli tri dni, ko je povprečna temperatura presegla 'vročinski' prag 24 stopinj Celzija. Vročina je bila izrazitejša po mestih, tam so bile tudi noči toplejše kot na podeželju. V Ljubljani smo beležili kar tri tropske noči zapored, ko minimalna temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija.

Vročinski valovi v zgodnjem poletju pa so vse pogostejši in izrazitejši. Še bolj izrazit junijski vročinski val kakor letos smo beležili leta 2003.

Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila ukrepe ob, med in po neurju.
Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila ukrepe ob, med in po neurju. FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Med neurjem se umaknite na varno, poskrbite tudi za živali

Uprava RS za zaščito in reševanje je pred nevihtami, ki jih pričakujemo danes, predstavila tudi ukrepe ob, med in po neurju. Med drugim so opozorili, naj še pred neurjem zavarujemo predmete, ki jih lahko odnese veter ali poškoduje toča, izpod dreves umaknemo vozila in poskrbimo, da bodo živali v zaprtem prostoru.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JbmTiMt
28. 06. 2017 23.14
-8
boljsega si niti ne zasluzimo
proofreader
28. 06. 2017 21.35
+0
Zatišje pred neurjem.
Krhlck1
28. 06. 2017 20.49
+3
V zagorju zdle kr zlo lije.
Kollerik
29. 06. 2017 08.00
LOGISTIKA
28. 06. 2017 20.49
-6
Vesoljni potop! jao, jao. Če grem iz Bežigrada na Šmarno goro: A za čoln tud plačam?
LOGISTIKA
28. 06. 2017 20.49
-2
Provokatornik
28. 06. 2017 20.20
+0
Globalno segrevanje
vladaricaumov
28. 06. 2017 20.10
-2
Zdej ga pa res usipa.
txoxnxy
28. 06. 2017 20.09
-4
Do taprvega tak nikoli ne pridejo , če ste pa počakali za njim vam pa tak nič ne morejo ! Drugače pa v takšnih razmerah vsi vozijo dosti počasneje in veliko bolj previdno tako da v takšnih razmerah sploh ne prihaja do nesreč , če pa se promet za par minut ustavi pa tudi ni noben problem in ko so razmere boljše vsi varno nadaljujejo pot. Dosti bolj nevarni so DARSovi spomeniki sredi cest , ko se moraš v idealnih pogojih zaradi nekega špiclarja ki zija v rešpetin naenkrat ustavit in vsi ostali za tabo !
LOS - T
28. 06. 2017 20.14
+8
Kakorkoli misliš da je, jaz cvikam kjerkol na avtocesti ustavt že ob lepem vremenu kaj šele ko se vidi deset metrov, vedno se najde kak šleper ki ga ujma ne moti in pelje svojih 80 skozi meglo dežja...prvemu ki je ustavil bi šel vrat zavit, če ne bi tolk scal in blo še bolj nevarno ven iz avta hodit...mentalni prizadeteži vsi, ki to delajo!
hiphopa
28. 06. 2017 20.04
+42
Vprašanje: Sem bil na avtocesti pri Račah v času neurja. Tako je šlo, da brisalci niso zmogli. Vidljivost praktično nič. Po zakonu se moram peljati, vidim pa ne. Ustavil sem se na odstavnem, ker ni šlo. A sem idiot? Vem ja ,po zakonu furaj pa če tudi ......
1918
28. 06. 2017 21.24
+6
če ne vidiš, stoj na odstavnem pasu z vklopljenimi žmigavci, čepa policija vidi (cesto mislim), na pelje naprej
vezuv_
28. 06. 2017 22.24
+4
ja sem se tudi jaz znašla že v taki situaciji na lokalni cesti in sem vozila kar na pamet - dobro, da sem cesto poznala.
LOS - T
28. 06. 2017 20.02
+6
Evo, u Ljubljani se pričenja druga runda...letim okna zapret.
mojcd
28. 06. 2017 19.22
+7
Neizmerno vroce pasje poletje pa to a ne 24 ur
Tomaz1980
28. 06. 2017 20.35
+0
Malo še počakaj hehehe. Poletje še ni zadnjo rekle! :P ;)
bububu123
28. 06. 2017 19.14
+5
slovenijo??? na animaciji se vidi da samo zahodni del slovenije... a prekmurje in stajerska niso v sloveniji?
Ciymbalta
28. 06. 2017 18.58
+4
Policija in Dars opozarjajo voznike, naj ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih. Ne vem če ne upajo policisti in Dars it ven na cesto in pazit voznike, ter lepo pisat kazni tistim voznikom ki ustavijo tam kjer nebi smeli. Plače bi imeli delali pa nebi. Ko se bo kaj redno zgodilo pol bojo jamrali. Da jaz imam tovornjak joj pol bi bilo veselo
MaršNapolje
28. 06. 2017 18.46
+8
Eni so tako pametni da ni nic ko bo pa ponoci jim streho odneslo al pa avto uniclo bojo pa jutr najbl jokal...
laycan
28. 06. 2017 18.41
+8
no danes je en specialec,pred odcepom za fram v smeri Maribora s staro hondo civic ustavil pod nadvozom in snemal kako piha veter,in kako toča klesti,in seveda je posledično nastajal zastoj zaradi takih specialcev
followme
28. 06. 2017 18.49
-11
laycan
28. 06. 2017 18.57
+2
hm...sem zaposlen,in do zdaj sem si SAM kupil dva nova avtomobila,in ja za zavarovanje imam tudi nekaj denarja,da ga lahko proti toči zavarujem.
laycan
28. 06. 2017 18.59
+2
nisem nek malinovec kot si ti,prisesek do 40 leta starosti..
Ciymbalta
28. 06. 2017 18.59
+11
Kje pa so policisti? Oni so sam zunaj ko je lepo vreme.
igor223
28. 06. 2017 18.34
+1
lep pozdtav iz soncne in mirne Dobove, cudovitih 31°C.
mojazoga
28. 06. 2017 18.26
+15
če pogledate alarme na spletni strani je piranski zaliv že vrisan da je naš :)
flojdi
28. 06. 2017 19.36
-6
? čigav. tudi moj ?/pa jest ga čist nič ne rabim
butalistan
28. 06. 2017 18.08
-11
Zatohla podalpska vukonebina pac.
LOGISTIKA
28. 06. 2017 20.46
+8
Upam, da te v živo ne srečam! Boš samo še "pač"!
StašaLoko
28. 06. 2017 17.49
-5
Na obali cakamo. Ni nic niti vetra
KrofKrof
28. 06. 2017 18.03
+5
Počakaj še malo. Napovedano je nekje okoli 21. ure. ARSO je že razglasil najvišjo (rdečo) stopnjo ogroženosti za vaš konec. Priporočam ti, da ne hodiš preveč blizu morja. :)
DirtySanchez
28. 06. 2017 17.40
+0
v tej vročini malo ohladitve z ledom paše ,a ne?
111111112
28. 06. 2017 17.20
-5
Haha..tvoj avto dragi gospod študentek...al do babice in ti veselo poveš tvoj avto.. no ja..vsaj toliko pameti si imel, da ga nisi šel kje pokrivati