Slovenija

FOTO in VIDEO: Sneg, burja, močan dež in povečani pretoki rek

Ljubljana, 02. 02. 2013 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Padavine so zajele vso državo in povzročile številne nevšečnosti. O zalitih kleteh in cestah poročajo iz Gorenjske, okolice Ljubljane Celjskega in Prekmurja. Dež je v nižinah prešel v sneg, največ ga bo zapadlo na jugu države. Pretoki rek po državi so veliki.

V velikem delu Slovenije sneži. Ob hladni fronti so se padavine okrepile in vremenoslovci pričakujejo, da bo sneženje vztrajalo do prve polovice noči, potem pa se bo počasi umirilo in ponehalo.–

Uroš Strajnar iz Agencije RS za okolje (Arso) je povedal, da je začelo snežiti na Gorenjskem okoli 9. ure dopoldan, predvsem na območju Rateč, Rudnega polja in na Voglu. Drugod po Sloveniji je ob tem času deževalo, vendar so se zaradi hladne fronte padavine med 15. in 17. uro okrepile, tako da je sneg zajel tudi pas v okolici Ljubljane in Primorsko.

Po nižinah bo danes zapadlo od pet do 15 centimetrov novega snega, ponoči pa še približno pet centimetrov. Več snega bo na jugu, kjer ga lahko do jutri pričakujejo do 25 centimetrov, drugod pa od 10 do 15 centimetrov, je še povedal Strajnar. 

Prometnoinformacijski center voznike opozarja, naj ob sneženju vožnjo prilagodijo razmeram na cesti ter se na pot ne odpravljajo brez potrebne zimske opreme.

sneg v Sinji Gorici - 5
sneg v Sinji Gorici - 5 FOTO: Anže Zadravec

Zaradi močnega deževja zalite kleti in ceste

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so celodnevne močne padavine po državi povzročile številne nevšečnosti.

Meteorna voda je v Kromberku v občini Nova Gorica zalila dvorišče. Obstaja možnost, da bo zalila tudi kletne prostore hiše. Gasilci GRC Ajdovščina so odpeljali vreče peska na Goriško cesto, kjer je voda zalivala stanovanjski objekt.

Poplavljena cestišča:

Na cesti Dobrova–Polhov Gradec je med Logom in Hruševim oviran promet. Na cesti Drtija–Izlake je pri Spodnji Dobravi polovična zapora. Na cesti Vipava–Ajdovščina je pri Zemonu oviran promet. Na cesti Majšperk–Žetale je pri Stogovcih popolna zapora. Na cesti Poljčane– Podplat je pri Spodnjem Gaberniku popolna zapora.

Hudourniška voda je ogrožala hišo v Križah pri Tržiču. Posredovali so gasilci PGD Križe in Bistrica pri Tržiču, ki so vodo speljali v muldo ter okoli hiše postavili protipoplavne vreče. Na Ulici bratov Komel v Ljubljani je voda zaradi zamašenega kanalizacijskega jaška zalila okoli 20 kvadratnih metrov stanovanja. Delavci VO-KA Ljubljana so očistili jašek, gasilci GB Ljubljana pa so posesali vodo iz stanovanja. O poplavah poročajo tudi iz Kamnika, Polhovega Gradca in Vodic.

Na območju Rucman vrha v občini Brežice je zaradi obilnih padavin plaz pretrgal vodovodno cev, tako da bo del naselja Sromlje do jutri brez pitne vode. Zaradi plazu je zaprta krajevna cesta, obvoz je urejen. Meteorna voda je zalila garažo v Hudi jami in prostore stanovanjske hiše v Zgornji Rečici v občini Laško. Gasilci PGD Rečica pri Laškem so odstranili ovire, ki so ovirale pretoke in očistili propuste. Na Aškerčevem trgu v Šmarju pri Jelšah je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt in kulturni dom. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, stanovanjski objekt in kulturni dom zaščitili s protipoplavnimi vrečami, z delovnim strojem so odprli in očistili jaške in lovilne rešetke, da je voda odtekla, ter prostor očistili.

Na Tratah v Mozirju je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilca PGD Mozirje sta vodo iz prostorov izčrpala in očistila jašek. V Črešnjevcih v občini Gornja Radgona je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Izčrpali so jo gasilci iz PGD Črešnjevci. V naselju Miklavž v občini Ormož je meteorna voda poplavila gasilski dom. Gasilci PGD Miklavž, Hermanci, Ivanjkovci, Žerovinci, Hardek in Ormož so iz objekta izčrpali približno 2400 kubičnih metrov vode. V Cezanjevcih je meteorna voda iz obcestnih jarkov poplavila cestišče. Zemljo, gramoz in vejevje so odstranili in cesto počistili gasilci iz PGD Cezanjevci. V Svetem Juriju ob Ščavnici je voda poplavila klet stanovanjske hiše. Pri osnovni šoli Ljudski vrt na Ptuju je poplavljal ribnik. Gasilci PGD Ptuj so očistili zamašene odtočne rešetke in sprostili odtok vode iz ribnika. V Radoslavcih v občini Ljutomer je meteorna voda zalila kletne prostore treh stanovanjskih hiš, gasilski dom in skladišče trgovine. Vodo so izčrpali in počistili prostore gasilci iz PGD Radoslavci in Mala Nedelja. V Radmožancih v občini Lendava so gasilci PGD Radmožanci zaradi počene vodovodne cevi izčrpali vodo iz sanitarnih prostorov v gasilskem domu.

Radarska slika padavin
Radarska slika padavin FOTO: ARSO

Povečani pretoki rek

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Arsa so pretoki rek po državi veliki.

Pozno popoldan sta opozorilne pretoke sta presegli Vipava v zgornjem toku in Ljubljanica ter Pšata v osrednjem delu države. Na skrajnem severovzhodu je opozorilni pretok presegla Velika Krka. Večinoma pretoki še nekoliko naraščajo, nekateri pa so že dosegli največje predvidene pretoke. Ponoči bodo naraščali le še pretoki Vipave v spodnjem toku, ki bo sredi noči presegla dvoletni povratni pretok in Krka, ki bo opozorilni pretok dosegla jutri čez dan. Ljubljanica bo največji pretok dosegla predvidoma sredi noči.

Ob preseženih opozorilnih pretokih reke poplavljajo na ožjih območjih vsakoletnih poplav.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, pri gradbišču v Ločici pri Vranskem zaradi nanosa vej in drugih naplavin obstaja nevarnost, da se bo reka Bolska prelila čez nasip. V Laškem poteka odstranjevanje posledic narasle vode hudournika v Rečici. V Spodnjih Negonjah v občini Rogaška Slatina pa narasla voda potoka ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Trnovec so v naselju Vranje v občini Sevnica zaradi močnega deževja s tehničnim posegom očistili cestni kanal in tako preprečili izlitje potoka.

Burja in močan veter

Ponoči se bo na Primorskem krepila burja, na Gorenjskem in Koroškem pa severni veter. Predvidoma bo veter najmočnejši do nedelje dopoldne. V tem času bo burja v sunkih lahko dosegala hitrosti med 100 in 130 km/h, severni veter pod Karavankami pa od 80 do 100 km/h.

Od 14.48 je na hitri cesti na relaciji med Razdrtim in Ajdovščino zaradi burje, ki piha s hitrostjo 80–100 km/h uvedena zapora I. stopnje. Od 15.59 je zaradi burje, ki piha s hitrostjo 100–130 km/h uvedena zapora II. stopnje. Od 15.05 je na regionalni cesti na relaciji med Podnanosom in Ajdovščino zaradi burje uvedena zapora I. stopnje. Od 16.25 je na regionalni cesti Tri hiše–Volčja Draga v občini Nova Gorica zaradi burje, ki piha s hitrostjo 80-100 km/h uvedena zapora I. stopnje.

Jutri spet bolj suho in hladneje

Jutri zjutraj bodo padavine ponehale, popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. Burja bo oslabela in popoldne večinoma ponehala. Hladneje bo. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 1, ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in suho. V torek zjutraj bo delno jasno, čez dan pa se bo oblačnost povečala in proti večeru bo ponekod lahko rahlo snežilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
03. 02. 2013 08.03
v nedeljo dopoldne, ko naj bi bila burja najmočnejša je na primorskem popolnoma mirno!!
LuckyBastardo
03. 02. 2013 07.35
ups tokrat se je pa malo zalomilo pri napovedi !!!!!!! na jugu ne sneži
-,- VOY *.*
03. 02. 2013 07.28
+3
Na Lomu vse stoji...pa to... DARSA...ni pa od nker....bom kr Vinjeto dol utrgu....pa to ...
Zokij
03. 02. 2013 00.20
+7
Gorenska- Dons nism vidu niti ene snežinke (kranj) in upam da je nebom več dolgo saj pričakujem poletje in vročino -.-
Ata_Smrk
02. 02. 2013 23.34
+2
cas je za... kopalke. hervisove.
KresnemTe
02. 02. 2013 22.44
+3
Vsaj da bi na goriskem tko blo!!!! Sam tu je sam dez pa vetr
JožaZportoroža
02. 02. 2013 20.44
+7
sv slovenija celi dan kr mocno dezuje...snega ni videt, pa se bolse tak...tak niamo nic od snega
JožaZportoroža
02. 02. 2013 20.45
+1
pa jutri bo tak toplo pa se bo vse stopilo
guna
02. 02. 2013 20.23
+13
Vreme bo! Ceste so! Že zjutraj bo svetlo do tal.
kosovarec
02. 02. 2013 23.13
+4
Drži pa tudi to, da se je danes zvečer stemnilo do nižin!!!!
UDŽAT
02. 02. 2013 19.24
+4
Vem,da je hudo-predvsem tam kjer ni pripravljenosti! Za ostale,ki ste ne toplem en namig-KONCERT ROOBIEA WILLIAMSA NA HBO-ŠE MOJA OMA ZRAVEN MUVA-čeprav smo danes že potres čutili!
Ivan_
02. 02. 2013 18.47
+15
Hvala bogu vsaj enkrat novice brez Janše in njegove tiranske politike...
Lovetake
02. 02. 2013 19.05
+51
Ja brez njega je bilo ja,dokler se nisi ti odločl komentirat...
Dakota 100
02. 02. 2013 18.43
+5
Pri nas je danes celi dan sončno nad oblaki.
djadjiland1
02. 02. 2013 18.27
+6
v LJ šIŠKA trenutno bolj dežuje kot sneži,lije kot iz škafa ,vmes pa malo snega,očitno bi moral vremenarji napisat,d abo šel sneg nazaj v dež,ali pa da bo snežilo samo na Dolenjskem oz.Notranjskem imam občutek da se bomo zbudil v poplavljeno jutro
slavenec
02. 02. 2013 18.05
+41
Danes je pa prav prijeten dan (kljub dežju),ker nisem videl janševe slike na naslovnici.
tipek1
02. 02. 2013 18.19
+8
Tanek_led
02. 02. 2013 17.59
-2
Zimska služba, ne letimo, nismo ptice...
Tanja Lebar
02. 02. 2013 17.34
+13
V Zasavju pa tko dežuje ravno sem prišla v hišo čisto mokra ker dežuje z vetrom in naši potoki že prestopajo svoje struge. O snegu pa ne duha ne sluha.
Wolfera
02. 02. 2013 17.27
+5
Pri nas trenutno niti ne pada dez niti ne snezi!
crtomir2
02. 02. 2013 18.13
+0
cubalibree
02. 02. 2013 17.21
-2
če gledaš vreme.net piše da bo +5*C ponoči ( dolenjska )...pravi te da bo na jugu slovenje 25cm snega...jst nism še vidu da bi sneg padal pri takih stopinjah
Danijela Romih
02. 02. 2013 17.25
+8
Janin Dolenc
02. 02. 2013 17.33
+12
ubogislovenci
02. 02. 2013 17.08
+7
Ja je pa danes tudi že grmelo in bliskalo...Narava je tud proti nam, ne samo vlada...
Fedor Anton Umek
02. 02. 2013 17.06
+4
Pravkar dem ptevozil primorsko avtovesto iz Ljubljane v Koper.N klancu proti Logatcu so se spet trkali kot ovni.Mularija v terencih
SBR
02. 02. 2013 17.02
+1
proti večeru bo lahko na jugu države tudi zagrmelo, v okolici litije je grmelo že ob 1h...toliko o realnih informacijah