Slovenija

Svetovna lestvica korupcije: Slovenija na 37. mestu, korupcija je v politiki, bankah in gospodarstvu

Berlin, 05. 12. 2012 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med 176 državami, zajetimi v raziskavo o korupciji v svetu, se je Slovenija z 61 točkami uvrstila na 37. mesto. Na vrhu lestvice so znova Danska, Finska in Nova Zelandija, na repu pa Afganistan, Severna Koreja in Somalija.

Korupcija se je zakoreninila v globalno gospodarstvo, v letošnjem poročilu o korupciji v svetu ugotavlja organizacija Transparency International (TI). Med 176 državami, zajetimi v raziskavo, jih imata dve tretjini manj kot 50 točk, kar pomeni, da je tam korupcija zelo prisotna.

"Naraščajoče nezadovoljstvo s koruptivnimi vladami je lani z oblasti odneslo več voditeljev, vendar je, ko se je prah polegel, postalo jasno, da je raven podkupovanja, zlorabe oblasti in skrivnega poslovanja v številnih državah ostala visoka," ugotavlja TI.

Kovček z evri
Kovček z evri FOTO: Thinkstock

Na vrhu lestvice Danska, na repu Somalija

Na vrhu lestvice indeksa zaznave korupcije so znova Danska, Finska in Nova Zelandija, ki so dosegle 90 točk od 100, medtem ko so na njenem repu Afganistan, Severna Koreja in Somalija z le po osmimi točkami.

Skrb zbujajoče je, da so države arabske pomladi pokazale le malo napredka v boju proti korupciji. Tudi države v središču evropske dolžniške krize še naprej dosegajo nizke ocene, pri čemer sta finančna in gospodarska kriza, kot kaže, ključen dejavnik pri razraščanju korupcije.

Grčija se je lani uvrstila na 80. mesto, letos pa je padla na 94. Italija je 72. in si mesto deli z BiH in Sao Tomejem in Principom.

"Vodilna svetovna gospodarstva bi morala biti zgled in zagotoviti transparentno delovanje institucij ter odgovornost svojih voditeljev," je dejal direktor TI Cobus de Swardt. "To je ključno, saj njihove institucije igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja korupcije," je dodal.

Slovenija zasedla 37. mesto

Na vrhu lestvice tudi letos prevladujejo razvite zahodne države, kot so Švica, Kanada, Avstralija in Švedska. ZDA se uvrščajo na 19. mesto, Japonska pa na 17. Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, zaseda 13. mesto. Slovenija si s Tajvanom deli 37. mesto.

Kitajska, drugo največje svetovno gospodarstvo, se je z 39 točkami uvrstila na 80. mesto. Rusija prav tako ni dosegla večjega napredka in je zasedla 133. mesto.

TI je z letošnjim letom spremenil metodologijo, to pa pomeni, da rezultati in ugotovitve niso primerljivi z rezultati preteklih let, so sporočili iz Društva integriteta, v katerem bodo danes predstavili ključne ugotovitve raziskave.

KPK: Slovenci bi pri zatiranju korupcije morali nehati prelagati odgovornost.
KPK: Slovenci bi pri zatiranju korupcije morali nehati prelagati odgovornost. FOTO: Thinkstock

KPK: Slovenijo pesti korupcija na vseh ravneh

Na poročilo Transparency International so se odzvali tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer pravijo, da je iz te ocene očitno jasno, da lahko pri Sloveniji govorimo o nadaljevanju trenda poslabšanja stanja na področju korupcije, na kar je komisija že večkrat opozorila, tokrat pa poziva k ukrepanju na vseh ravneh. "Pri tem ne moremo mimo tega, da je vrsta izpostavljenih politikov danes v predkazenskih in kazenskih postopkih, povezanih z domnevno zlorabo njihove funkcije – vključno in najprej s predsednikom vlade, županom Ljubljane in predsednikom največje opozicijske stranke. Politični somišljeniki ter mnenjski voditelji enih in drugih lahko sicer pojasnjujejo in relativizirajo pravne nianse posameznih postopkov ter pravnih statusov osumljenih ali obtoženih, a dejstvo ostaja, da tako stanje škoduje verodostojnosti politike ter zaupanju v iskrenost deklaratornega zavzemanja za boljšo kvaliteto vladanja in omejevanja korupcije, obenem pa (neupravičeno) politizira ter obremenjuje delo nadzornih preiskovalnih in pravosodnih organov," so zapisali.

Rezultati TI 2012 sovpadajo tudi z ugotovitvami komisije iz aktualnega Obdobnega poročila KPK 2011–2012. To pravi, da živimo v državi z močno prisotno sistemsko korupcijo in korupcijo ustroja, predvsem na področju upravljanja s podjetji in bankami v večinski državni lasti ter pri javnem naročanju, hkrati pa v državi, kjer je bilo skozi desetletja prevzemanje in uveljavljanje kazenske, odškodninske, politične, moralne ter etične odgovornosti skoraj ničelno.

Komisija tudi poziva, naj si nehamo zatiskati oči in naj ukrepamo. "Predpogoj za to je večja stopnja politične kulture, resno in odgovorno delo, ustrezni zakonodajni ter materialni pogoji za delo javnih nadzornih institucij, manj lažne solidarnosti, usmerjene v prikrivanje lastnih napak v javnem sektorju, in zavedanje, da za omejevanje korupcije niso pristojni samo represivni organi, ampak vsak posamezni javni uslužbenec, ki svoje delo dojema kot odgovorno, ki nekaj da na svojo integriteto in ki navkljub tem vrednotam neprijaznemu okolju ne pristane na apatičnost ter cinizem," pravi predsednik komisije Goran Klemenčič.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
06. 12. 2012 15.38
-3
Lestvico so sestavljali po okusu JJ. tEŽKO nas bodo prepričali, da smo mi toliko pred Dansko, kaj šele ena Somalija
bingo 1
06. 12. 2012 09.06
+2
Vsem požrešnim, pohlepnim z denarjem je treba vse oduzeti denar in bo korupcija na ničli------------------------------bingo x Lubljana--------------------------
gospakatja
06. 12. 2012 06.58
+6
če je na prvem mestu danska, je to lestvica nekoruptivnosti, ker če bi bila to res lestvica koruptivnosti, bi bila somalija na prvem mestu!!!!
Martian
05. 12. 2012 23.58
+5
na kaj namigujete s sliko???..da smo na Bledu najbolj koruptivni???dejte rajš gor sliko ljubljanskea magistrata....al pa sliko od tiste bajte k ni od Zokija ampak je od Jurčka,sam da je drgač od Zokija....
Jimi1
06. 12. 2012 00.46
+4
Menda je prevozništvo z čolni najbolj mafijski posel v tej državi....
dzo77
05. 12. 2012 21.18
+1
JJ smrtna rana za sloveniju IN SLOVENCE HEHEHE
olyca
05. 12. 2012 20.52
+4
Kaj le bluzijo, imamo spoštovanega predsednika vlade, kateri se bori z vsemi štirimi za svoj stolček, dobro finančno stanje posameznikov, predvsem pa bank, glede tajkunov pa tudi nismo tako slabi, približno za en tovorni vlak, tako da to oceno bo treba sigurno popraviti, to se je nekdo uštel. Demonstracije se mirno odvijajo, vsi podpirajo vlado da se čimprej zgubi, ja pa še 130.000 brezposelnih, ki so jim pokradli firme, pa Janša nič noče povedati samo nekaj ovinkari. Zgleda da ga malo zdeluje prebava, pri Palomi se je povpraševanje po cekret papirju iz strani vlade povečalo, rolca na dan po osebi. V glavnem ni še tako hudo.
POIVRE
05. 12. 2012 20.42
+1
Legalizirati korupcijo! Mogoče bi bili najboljše legalizirati korupcijo. Sprejeli bi zakon o legalizaciji korupcije. Vsi bi lahko bili skorumpirani. Stranke bi že v programu imele določilo, da se jih lahko skorumpira. Vlada bi imela cenik. Najdražji je mito za predsednika vlade, potem so ministri in tako navzdol. Če je nekaj prosto, dovoljeno, in na trgu, ni potrebno nič dajati pod mizo. Država bi lahko obdavčila korupcijo. Pri Komisiji za preprečevanje korupcije, se ne bi nič spremenilo, še naprej bi bila organ, ki bi skrbel za zakonito izvajanje korupcije. Prej ali slej, bi trg izločil slabo korumpirane in ostali bi le najboljši mojstri.
olyca
06. 12. 2012 21.02
+1
NoExit
05. 12. 2012 20.06
+15
Kazenski zakonik spremenit in to drastično ! Smrtna kazen za vse ,ki so ali bodo kradli državno premoženje ...Čisto preprosto ..naj se uvede referendum glede tega ..... a to pa ne a ne ....
olyca
05. 12. 2012 20.43
+3
Smrtna kazen z počasnim zategovanjem !!!!
piko112
05. 12. 2012 18.04
+4
Koliko so jim plačali da smo na tem mestu?
malaraja
05. 12. 2012 17.22
+2
Podatke so dobili na Trstenjakovi. Zato so zelo kompetemtni in odlično odgovarjajo situaciji.
dostojevski II
05. 12. 2012 16.55
+4
Da smo skupaj s Tajvanom ni nobeno presenečenje. Saj imamo z njimi stalne stike. 20. februar 2011 Predsednik SDS-a Janez Janša in predsednik Društva slovensko-tajvanskega prijateljstva Mihael Brejc sta sklenila obisk v Tajvanu, kamor ju je povabil tajvanski predsednik Ma Jing-džeou. V šestih dneh sta se srečala s političnim in gospodarskim vrhom ter obiskala več izobraževalnih in raziskovalnih ustanov, so sporočili iz SDS-a.
dostojevski II
05. 12. 2012 16.46
+10
Politiki, ki pravijo, da nam bodo bonitetne ocene padle, ker so ljudje na ulicah se motijo. Kajti protestniki zahtevajo ravno odstop skorumpiranih politikov. Ljudje zahtevajo, da se preneha plenjenje, nepotizem, klientelizem, korupcija.
scipio
05. 12. 2012 15.05
+6
saj tudi na olimpijadah nismo prav v vrhu držav, ki imajo največ in najbolj žlahtnih kolajn. Bilo bi seveda še lepše deliti prvo mesto z Dansko, tako pa mnogi Danci očitno ne vedo, kaj vse zamujajo...pa to, da je toliko bolj pokvarjenh od nas, to tudi blaži slabo vest a ne? slovenc je bil švercer skozi stoletja in tega ne moreš odmisliti z eno potezo, z enim zakonom in z eno komisijo. je preveč vgrajeno v gene tega bogaboječega ljudstva, ki s to prakso krši najmanj 5 od 10 božjih zapovedi. zadnja šansa, da se opoštenimo, je bila z Luthrom v Trubarjevih časih, pa so protestante takrat neki tujci povozili. kar je bilo dobrega, je o tem napisal Cankarjev Ivan, so takrat pol pobili, pol pa je pobegnilo drugam, mi pa smo po njegovem vnuki svojih dedov. koliko je to zadnje res, pa seveda najbolj vedo naše babice in mame. no a vidite, da si nismo sami krivi!!!!!
volek
05. 12. 2012 14.58
+13
Če smo pa skup s Taiwanom pa niti ni tko slabo. Zgleda, da so poslušal Zokija, ki trdi da pri nas ni korupcije.
povrsniste24kur
05. 12. 2012 14.08
+17
kaj če bi namesto tega nepreglednega teksta, ki razkriva le par držav, raje dali celo tabelo od prvega do zadnjega? saj znate risat tabelo?
AndrejPaTo
05. 12. 2012 13.35
+15
Očitno so pozabili v korupcijo prištet poznanstva, razne veze in seveda družinske vezi. Ker to je pa "The Slovenian way" - se niti za korupcijo več ne šteje.
Jimi1
05. 12. 2012 16.19
+1
To je namreč nad nivoji, ki jih še uspejo zaznati mednarodni parametri za merjenje korupcije....
nina1994
05. 12. 2012 13.33
+5
čak te mal,a nismo mi druga švica?!?! kakšn*tajvan?!?!zihr je to pomota!!
24uric
05. 12. 2012 13.07
+10
realno smo verjetno kakšno mesto nižje
Die einemaister
05. 12. 2012 13.04
+15
js bom samo vprašu a jetisti ki je to raziskavo delal bil pod vpivom drog al kjere koli druge substance?
Jimi1
05. 12. 2012 16.21
+2
Verjetno se je zmotil in nas s Slovaško zamenjal...
malaraja
05. 12. 2012 13.04
+16
Ni nam treba merit korupcije. Zagotavljam, da je je pri nas ogromno na vsakem koraku. Prežeti smo z lovkami in globoko smo zabredli. Nikoli pa ni prepozno, če se res rešimo vseh teh pijavk. So pa sokrivi tudi vsi državljani, ki korupcijo omogočajo in ne prijavljajo. Mene motijo že darila zdravnikom, ki presegajo mejo okusa in jih imajo ljudje za nujno zlo. Prav nikoli ne nesem darila k zdravniku, saj od njega pričakujem le, da mi pomaga pri kakšni zdravstveni težavi. To je od ljudi sebično in grdo, stara mami z minimalno penzijo ima potem slabšo oskrbo ali kaj? Nehajte nositi kuverte in darila ljudem, ki so za svoje delo dobro plačani. Zakaj ne nosite potem dragih daril tudi trgovkam in smetarjem? Tudi to je korupcija, dragi moji.