Slovenija

Poročilo State Departmenta Sloveniji znova očita sodne in administrativne zamude

Washington, 04. 03. 2017 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški State Department je v objavil poročilo o položaju človekovih pravic po svetu. O Sloveniji je poročilo večinoma pozitivno, znova pa opozarjajo na sodne in administrativne zaostanke, diskriminacijo Romov in homoseksualcev v družbi ter nekaj drugih težav. Kot največji problem lani navaja zagotavljanje humane obravnave migrantov.

Poročilo ameriškega State Departmenta na splošno ugotavlja, da je bil največji problem zagotavljanje humane obravnave migrantov in azilantov, ki so skozi Slovenijo odhajali v Avstrijo in naprej v Nemčijo. State Department sicer ugotavlja, da si je vlada prizadevala za urejen tranzit. Omenja pa opozorilo predstavnika Urada visokega komisarja za begunce ZN (UNHCR) glede zimske namestitve beguncev v šotore in protest v centru za azilante zaradi počasnega reševanja primerov in pomanjkanja informacij.

Sodni in administrativni zaostanki so še vedno težava, ponekod pa tudi prenapolnjenost zaporov, zamude pri vračanju odvzetega premoženja ter grožnje s tožbami novinarjev zaradi obrekovanja, ki ovirajo medijsko kritiko uradnikov in politikov. Prihaja do primerov nasilja v družini, korupcije med uradniki in trgovine z ljudmi, sankcije za kršenje delavskih pravic pa niso učinkovite.

Pri delavskih pravicah State Depertment opozarja na zakonodajo, ki ne prepoveduje diskriminacije zaradi sindikalnega delovanja oziroma ne zahteva ponovne zaposlitve delavca, ki je bil zaradi tega odpuščen. Uradna meja revščine je 616 evrov na mesec, bruto minimalna plača pa je bila lani pri 790 evrih.

Poročilo za Slovenijo navaja, da so sodni in administrativni zaostanki še vedno težava, ponekod pa tudi prenapolnjenost zaporov.
Poročilo za Slovenijo navaja, da so sodni in administrativni zaostanki še vedno težava, ponekod pa tudi prenapolnjenost zaporov. FOTO: AP

Poročilo omenja pritiske na novinarje in tudi Janševo izjavo o prostitutkah

Standardi novinarske etike trpijo, ker je veliko gospodarskih pritiskov in nestandardnih oblik zaposlovanja, opozarja poročilo. Prihaja do samocenzure novinarjev, da bi obdržali delovno mesto. Posebej problematično je zaradi velikih pritiskov novinarsko raziskovanje korupcije med lokalnimi uradniki, dodaja.

Poročilo navaja tudi primer Janeza Janše, ki je novinarki označil za prostitutki in je zato dobil kazen po 6000 evrov odškodnine vsaki. Prvi mož SDS je omenjen tudi glede primera Patrie. Poročilo navaja, da je ustavno sodišče razveljavilo njegovo obsodbo in primer vrnilo v ponovno sojenje, sodišče je ugotovilo, da je primer zastaral, višje sodišče pa je na koncu njegovo pritožbo novembra zavrnilo.

Diskriminacija Romov in homoseksualcev

Lani so v prvi polovici leta v Sloveniji našteli 59 primerov spolnega nasilja nad osebami, mlajšimi od 15 let, 300-članska judovska skupnost ponovno poroča o stereotipih, ne pa o nasilju, več problemov pa je glede Romov in homoseksualcev oziroma transeksualcev.

Romi živijo v težkih razmerah brez vode in elektrike, vendar obenem v nezakonitih zgradbah in naseljih, zato jim država tega ne more priskrbeti. Slovenska vlada težave rešuje z dialogom, prihaja pa do pojavov de facto segregacije v šolah. Dodaja še, da se Romi poleg diskriminacije v družbi soočajo z občasnim nadlegovanjem, kot tudi s težavami pri zaposlovanju, šolanju in življenjskih pogojih.

Glede homoseksualcev oziroma transeksualcev poročilo navaja, da slovenska zakonodaja prepoveduje diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti, a je razširjena družbena diskriminacija. Operacije spola dela le ena ekipa zdravnikov in Slovenci morajo za to v tujino. Okrog 50 odstotkov homoseksualcev pa je po anketi iz leta 2014 izjavilo, da so se soočili z nasiljem.

Poročilo dodaja, da v Sloveniji ni izvensodnih pobojev, mučenja in političnih zapornikov. So se pa zaporniki na Dobu pritožili, da zaradi pomanjkanja osebja oziroma prenapolnjenosti zapora ne morejo opravljati kakšnih del.

Glede vračanja zaplenjenega premoženja med ali po drugi svetovni vojni poročilo omenja primer iz Radencev, kjer da tesne vezi med lokalno upravno enoto in podjetjem Radenska že od leta 1993 preprečujejo tuji družini, da bi prišla do svojega premoženja (toplic).

State Department letošnje poročilo o človekovih pravicah predstavil brez ministra

Ameriški State Department je poročilo objavil v petek. Tokrat so dokument predstavili brez ministrove izjave ali novinarske konference. V njem letos tudi niso izpostavljali posameznih držav. Iz State Departmenta so pojasnili, da poročilo "govori samo zase".

Poročilo, ki so ga sestavili še uradniki prejšnje demokratske administracije demokrata Baracka Obame, je kot vedno kritično do Rusije zaradi prisvojitve ukrajinskega Krima in pomanjkanja pravic in svoboščin doma. Tudi Kitajski je namenjeno veliko kritičnih opomb zaradi položaja človekovih pravic.

Poročilo tudi pravi, da sta svoboda govora in združevanja po svetu pod udarom, tako kot tudi mediji in svobodni internet. V sporu z mediji je tudi sedanji predsednik ZDA Donald Trump, njegov zunanji minister Rex Tillerson pa še ni imel novinarske konference, odkar je na položaju državnega sekretarja.

Tillersona so senatorji obeh strank pred potrditvijo na položaj opozarjali na pomen človekovih pravic v ameriški zunanji politiki in nekdanji naftni direktor je obljubil, da bo to upošteval. V petek ga je k osebni predstavitvi poročila pozval republikanski senator iz Floride Marco Rubio, a zaman.

Tillerson je v kratkem uvodu k poročilu napisal, da so človekove pravice in demokratična vladavina osrednji element ameriške zunanje politike, poročilo pa poudarja zavezo svobodi, demokraciji in človekovim pravicam po svetu.

Organizacije za varstvo človekovih pravic so zaskrbljene, saj je v Beli hiši predsednik, ki je javno zagovarjal mučenje terorističnih osumljencev in pobijanje njihovih družinskih članov, napoveduje pa tudi krčenje sredstev za vse, razen za vojsko.

Direktorica organizacije Human Rights Watch iz Washingtona Sarah Margon je sporočila, da zaveze ZDA človekovim pravicam nikoli niso bile popolne, vendar pa so bile eden od stebrov zunanje politike. Dejstvo, da Tillerson poročila ni osebno predstavil, naj bi bilo znamenje avtokratom po svetu, da ga lahko zanemarijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
21. 04. 2018 15.51
Sramota, americani ki streljajo crnce kot zajce in gradijo kitajski zid na meji z Mehiko, bodo Sloveniji nekaj ocitali v zvezi z ravnanji z ljudmi oz migranti???? Pa kaj Ameri mislijo da so slovenci res tako neymen narod??? Speljite se siriti svojo demokracijo arapcem, mi vas v Evropi in se manj v Sloveniji cisto nic ne rabimo!!!
User1063544
06. 03. 2017 08.35
+1
NAJ SI JIH DOMOV PELJEJO.. Saj se ve kdo je povzročil konflikte ki so pripeljali do teh migracij....Mi bomo našo suverenost zavrgli da se bomo migrantom smejali v obraz? Kje pa so naše pravice? Naj si samo pogledajo kakšno socialno breme so ti migranti postali v Nemčiji in VB.. Zdaj pa pošten človek mora dvakrat toliko delati da s elahko tisti ti dezerterji počutijo varne in dobrodošle.. Med tem pa uničujejo vse kar so si ljudje ustvarili. Bogme ja, človekove pravice, samo je treba definirat ČIGAVE. Naše ali njihove. Naj se Francija, Nemčija, Italija in Britanija nehajo bogatit z orožjem... Takoj bo vse lepo... kaj pa te pravice??? Pravica do miru, do suverenosti držav, do neodvisnosti.. itd.. Niso Evropejci in Američani krivi za te vojne, ampak njihove/naše politike ki služijo Elitam ki imajo globlji interes. ODPRITE OČI.
User1063544
06. 03. 2017 08.50
No... da dodam.. vse ostalo je samo semantika, komu se dovoli kaj ali ne... Največji problem so države same ki znajo kritizirati kako se druge države obnašajo do manjšin. Kaj pa Amerika, a bodo rekli da so odpravili rasizem in ksenofobijo? Kot sem napisal vse skup je skuhano zaradi teh migracijskih politik.. In zdaj bodo vsaki državi držali moralo češ.. kako slabi ljudje smo.
SDS_je_poden
05. 03. 2017 14.46
+0
A gologlavca je pa predolg jezik stal kar 12.000 EUR? Pa še sodne stroše je moral plačat. Revež. Kam mu lahko pošljem zamaške?
mototurist
05. 03. 2017 20.31
-1
ne pošiljaj mu jih. vstavi si jih raje v svoj rektum. to bo največja korist od njih.
ROMELS
05. 03. 2017 13.51
-4
No vidite. Janez, janez vseh slovencev, je poštenjak.
staridida
05. 03. 2017 10.27
-5
Nič čudno, če sta pa kršitelja človekovih pravic pravosodni minister in predsednik vrhovnega sodišča...
Uporabnik113189
05. 03. 2017 10.21
+1
Gre za politiko. Poročilo, takšno kakor je, je rezultat usmeritev in načrtov Obamove politike, katero so seveda znali "spoštovati" ambasadorji in ameriška diplomacija v naši državici. Brez dvoma se zavedajo svojega mrcvarjenja človekovih pravic in neumnega "poročila" ter kritike naše družbe. Najbolj debela je pa nehumano ravnanje z migranti, ki so odmetavali "viške" sadja, hrane, oblačil na svoji poti. Me zanima če bi polovica Mehike čez noč pridrvela preko njihovih meja, naslednjo noč druga in potem v istem tempu naslednje dni cela južna amerika, kaj bi počeli? Upravičeno lahko verjamemo, da bi sledili svoji dosedanji praksi za katero samokritike ne poznajo. Osebno mislim da je precej prispevala ta podlasica smrdljiva od Mussomelija, pa nekaterih "dobrotnikov" kot je Soros in njemu podobni..
ferencz 1
05. 03. 2017 09.16
+5
Pa v zadnjih letih so ubili najmnaj 2000 ljudi po celem svetu z droni, ot tega najmanj 200 otrok, pač ameriška hipokrizijska demokracija!
ferencz 1
05. 03. 2017 09.13
+7
Naj sami o sebi napišejo poročilo 4 milijone brezdomcev, 2,5 milijona po zaporih in en kup degeneriancev, ki streljajo po šolah!
Francopinco
04. 03. 2017 23.42
+11
To vec ni normalno ,ta svet ....nimam besed . To kar se v Sloveniji dogaja ,mislim da nam je vecini jasno. nemorem pa verjet da nam pridigo drzijo drzave katere enako tako krsijo clovekove pravice ! Ne samo da krsijo pravice ljudi ,ampak tega planeta !!No je pa res da je tipicno ,da bo podlez stalno pokazal z prstom na drugega ,da prekrije svoje gnusobe . Ni zastoj reko Jesus , gledas slamco v ocesu tvojega brata a nevidis hlod v tvojem ocesu, hinavec!! To je to!
srebrnibreg
04. 03. 2017 22.21
+9
Zanima me na katerem mestu je Saudijska Arabija v kateri je recimo žensk kaznovana, če jo moški posilijo zato, ker je imela seks izven zakonskega stanu. Pa to, da recimo nevernikom tam glave jemljejo.
samuray1
04. 03. 2017 22.14
+3
Zahod strmoglavo tone v greznici laži,zarot in Rusofobije.Kmalu se bo tudi zadušil v prepolni grznici lastnega dreka.
martial
04. 03. 2017 21.07
+11
Narobe svet... a mislite, da bodo zagovorniki človekovih pravic kdaj sprevideli, da je potrebno zaščititi poštene in delovne ljudi in bodo prenehali z negativnim populizmom delati škodo lastni državi?
srebrnibreg
04. 03. 2017 20.12
+23
Pozabili so napisati, da romi tam okrog Novega Mesta kar mimogrede pridejo po krompir na njivo ali pa po kakšno tele v kakšno štalo pa jih lastnik ne sme nagnati ali jim kaj hudega storiti. Verjetno so dejansko mislili, da romi izvajajo diskriminacijo nad ostalimi.
SEJBOBOL
04. 03. 2017 19.22
+11
Ma kako ti ljudje gledajo Rome , mi njih diskriminiramo , oni nas OKradejo pa majo še vedno privilegije .... Ma k bi se ta USA včasih brigal zase , pa ne bi diskriminiral črnu :)
Janko Ig
04. 03. 2017 18.48
+8
To vsi vemo, da naša sodišča ne delujejo in , da so sodniki-ce nsposobni za opravljanje tega poklica....
Francopinco
04. 03. 2017 23.34
+3
Nebi reku da niso sposobni ...eno je bit nesposoben,drugo pa ce je pristranski in skorumpiran !!
Frane Šajn
04. 03. 2017 18.07
+18
Seveda vi trosilci kvazi demokracije. Najprej temeljito pometite na svojem dvorišču šele potem ocenjujte naše . Pustite nas, da svoje probleme rešujemo sami, smo dovolj prisebni brez CIA-e In FBI-ja.
.jest
04. 03. 2017 17.58
+22
Država, ki ima smrtno kazen se sklicuje na humanost. Parodija.
razerznak
04. 03. 2017 19.16
+7
sicer res, ampak a se serijskih morilcev, posiiljevalcev etc nebi blo bolje ubit kot pa da živijo na naš strošek ?
.jest
04. 03. 2017 19.21
+8
Pri njih ne, nam pa pametujejo, da morajo ljubitelji bakra in drugi delomrzneži živeti na naš strošek
DonDonDan
04. 03. 2017 17.55
+10
Romi so pri nas "carji" !!! Kaj jim manjka? Imajo veliko več pravic kot mi, navadni državljani! Država jih finančno vzdržuje in kaj lepšega. Lepo je biti Rom, ko bom velik bom Rom !!!
DonDonDan
04. 03. 2017 17.56
+0
Mimogrede sam vprašam: kako se po novem pravilno reče "ciganski golaž"? Men se zdi zelo okusen že zaradi super poimenovanja !!!
Frane Šajn
04. 03. 2017 18.26
+1
Sram te bodi da tega kar dosežejo romi ne zmoreš sam in to kot civil kot radi rečejo nam romi!
DonDonDan
04. 03. 2017 20.57
+6
Ni poanta v tem, kaj dosežeš, ampak kako se imaš. Romi pri nas živijo kot carji, mi pa se žremo zaradi službe, problemi taki in drugačni, ki jih oni nimajo !
nevica
04. 03. 2017 17.10
+9
Kar naštudirajo naj mehiške pravice v Ameriki, kjer ljudi na črno ožemajo, da so vsi zgarani za par fičenkov. Eni so zelo humani in ne želijo, da se izkoriščanje neha in so proti izganjanju, drugi so za izganjanje in zaposlovanje Američanov. Kdo od teh spoštuje človekove pravice?
srebrnibreg
04. 03. 2017 17.00
+17
Američani naj pri sebi najprej pogledajo koliko jih pri njih prebiva v kartonskih škatlah in pod mostovi in potem naj se skrbijo za druge.