Slovenija

Za najlepši dan v življenju boste odšteli tudi 10.000 evrov. Slovenci se še vedno odločajo za tradicionalno poroko

Ljubljana, 29. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
136

Obleka, obred, glasba, fotograf, cvetje, prstan, vabila. To je le nekaj stroškov, na katere morata računati mladoporočenca, pravi poročna organizatorka Urška Slapar. Čeprav se pari navdušujejo nad nenavadnimi obredi, pa se ponavadi odločijo za že preverjeno varianto. Slovenci so skromni in tradicionalni, dodaja.

Med mladoporočenci je odločitev upravne enote, da Ljubljanski grad ni več uradno prizorišče porok, povzročila veliko slabe volje. Poroke na gradu namreč niso več brezplačne, zanje je treba odšteti kar 420 evrov. Da je sicer za mnoge eden najlepših dogodkov v življenju, ravno zaradi financ tudi eden najbolj stresnih, potrjuje tudi organizatorka porok Urška Slapar.

Ko jo povprašamo za povprečno ceno poroke, nam pojasni, da je cena odvisna od števila povabljenih svatov in od stila poroke, ki si jo je par zamislil. Ponavadi je na poroko povabljenih med 70 in 100 svatov. "Jaz dam ponavadi primerjavo 100 ljudi, 100 evrov na svata. Več je ljudi, cena pada, manj jih je, cena na svata zraste. Seveda pa je lahko poroka zelo skromna in bo par zapravil le nekaj 1000 evrov," razloži Slaparjeva. Kot doda, so nekateri pripravljeni svoj sanjski dan deliti le z bližnjimi sorodniki in najbližjimi kolegi, medtem ko drugi na poroko povabijo večji krog ljudi.

Na vprašanje, ali je kriza oklestila tudi poročni proračun, pa Slaparjeva odgovarja, da se kriza na tem področju ne pozna, vsaj ne v smislu, da bi mladoporočenca povabila manj svatov. Če že mora par varčevati, potem raje varčuje pri cvetju, torti, vabilih, kot pa pri številu povabljenih gostov, pojasnjuje poročna organizatorka. Po njenih izkušnjah ponavadi ne varčujejo pri hrani. Izberejo boljše in malo drugačne poročne menije, dodaja. Paru finančno velikokrat priskočijo na pomoč starši. Včasih se zato zgodi, da želita oziroma morata upoštevati tudi njihove želje, pravi Slaparjeva.

Ponavadi je na poroko povabljenih med 70 in 100 svati.
Ponavadi je na poroko povabljenih med 70 in 100 svati. FOTO: Thinkstock

Pred načrtovanjem poroke pripravita finančni načrt

Poročna organizatorka ženinu in nevesti svetuje, da si pred načrtovanjem poroke naredita finančni načrt, kaj vse potrebujeta. Nato naj določita, kaj jima je prioriteta - je to hrana, cvetje, glasba, ... Naslednji korak naj bo raziskovanje poročnega trga. "Naj ne bosta zadovoljna že s prvim ponudnikom. Iščita in sprašujta," poudarja.

Glede na njene izkušnje se tudi dogaja, da poročni načrt, ki ga izdelata mladoporočenca, ni realen. "Treba se je zavedati, da vsaka stvar stane. Tudi, če jo naredita in pripravita sama, stane," dodaja. Na drugi strani pa so pari, ki pridejo do nje brez neke predstave, koliko poroka stane. Šele nato določita, koliko sta pripravljena in sposobna odšteti.

Kaj pa, če se par odloči za poroko v tujini? Katere dokumente mora urediti? Katere destinacije so med Slovenci najbolj priljubljene? Vse to si preberite v naslednjem članku.

Na vprašanje, ali je med željami in realnostjo velik razkorak, Slaparjeva pritrjuje, da se tudi to dogaja. "Včasih se parom kar nasmejim oziroma jih hitro postavim na realna tla, da bosta za določeno stvar odštela veliko več, kot sta računala," odgovarja. Ob tem pa dodaja, da mora par računati na okvirno 1000 evrov odstopanja od začrtane poti. Dostikrat se namreč zgodi, da par kaj pozabi in se zadnji trenutek spomni oziroma želi dodati, da bi bil njun dan še bolj popoln. Poročne drobnarije pa Slaparjeva deli na nujne in nenujne. Pod nujne ponavadi šteje nakit za nevesto, spodnje perilo zanjo in zanj, pod nenujne pa recimo darilca za svate in naprsni šopki za vse svate.

Pred poroko naj si par pripravi finančni načrt, svetuje poročna organizatorka.
Pred poroko naj si par pripravi finančni načrt, svetuje poročna organizatorka. FOTO: Thinkstock

Kaj vse naj vključuje finančni načrt?

"Finančni načrt naj vsebuje vse, kar se tiče poroke - obleke, obred (civilni in cerkveni), glasba (na obredu, na slavju), fotograf, poročno slavje (hrana in pijača), cvetje, poročna prstana, vabila, zahvalna darila za svate, torta, poročne drobnarije (podvezica, blazinica za prstana, nakit za nevesto, spodnje perilo, …), pogostitev doma ob prihodu svatov, frizer, vizažist," našteva Slaparjeva. Ob tem pa dodaja, da so tudi pari, ki imajo še dodatne želje. "Jaz temu pravim cukrčki na poroki. Kot so rekviziti za foto booth, knjiga želja, ognjemet, ... To so stvari, ki naredijo poroko drugačno," pojasnjuje.

Otroške sanje - bela razkošna obleka

Eden od stereotipov pravi, da ženske že od malih nog sanjajo o veliki poroki, v beli razkošni obleki. Kakšno pa je dejansko stanje, vprašamo našo sogovornico. Slaparjeva pravi, da so si neveste različne. "Mislim, da več smernic dajejo ameriški filmi, kot pa sanje male punčke. Morda iz otroških sanj ostanejo le bele razkošne obleke," poudarja.

In kakšne so želje bodoče neveste glede obleke? Slaparjeva pojasnjuje, da si jo ponavadi neveste izposodijo. Nekatere pa jo seveda kupijo ali dajo narediti po naročilu. V zadnjem letu pa je v porastu naročanje oblek prek različnih tujih spletnih strani. "Kako so s tem nakupom zadovoljne, pa je druga stvar," hudomušno pripomne. Po pogovorih z nevestami namreč "stvar ni čisto nedolžna", pojasnjuje Slaparjeva, saj naročena obleka ni vedno takšna, kot si jo je nevesta ogledala na fotografiji. Tudi materiali se med seboj zelo razlikujejo, šivi so slabi, našteva. Nekaterim nevestam to sicer ni pomembno, a mnoge to spravi v slabo voljo.

V zadnjem letu je v porastu naročanje oblek prek različnih tujih spletnih strani.
V zadnjem letu je v porastu naročanje oblek prek različnih tujih spletnih strani. FOTO: Thinkstock

Ker z naročenimi oblekami niso zadovoljne, jih prodajajo na spletu

Zgodi se celo to, da so tako razočarane nad obleko, da je ne morejo obleči na poročni dan. Zato te obleke prodajajo na spletu, recimo na Facebooku ali Bolhi, pod pretvezo, da so tako dolgo časa čakale na obleko, ki so jo naročile recimo iz Kitajske, da so vmes rezervirale še eno obleko v butiku. V enem poročnem salonu so celo imeli manjši incident. Nevesta, ki je pri njih pomerjala obleke, se je slikala v eni, ki ji je bila všeč. Nato je zelo podobno obleko naročila prek spleta, ko jo je dobila, pa z njo ni bila zadovoljna. To obleko je zato želela prodati, a je objavila fotografijo sebe v obleki iz poročnega salona. Ko so v poročnem salonu to zasledili na spletu, so jo takoj poklicali, naj umakne objavo.

Ko Slaparjevo povprašamo po ceni, pravi, da ima izposoja poročnih oblek velik cenovni razpon. Cene se začnejo nekje pri 200 evrih in se povzpnejo tudi do 1000 evrov. Za primerjavo - v ceno izposoje je šteta tudi šivilja, ki obleko preuredi po merah neveste in tudi čistilnica. Če pa obleko naročite po spletu, pa se vedno pojavijo še dodatni stroški. Ali pa celo nastanejo dvojni stroški, in sicer nakup obleke in zaradi nezadovoljstva še izposoja obleke, pravi Slaparjeva. "Nevesta bo v obleki preživela cel dan, zato je ključno, da se v njej tudi dobro počiti," je prepričana.

Ne le ženske, z oblekami imajo težave tudi moški, predvsem tisti, ki niso navajeni nositi oblek. Praksa je, da obleko kupijo, izbirajo pa temne obleke, da jih lahko kasneje ob kakšni drugi priložnosti oblečejo, pojasnjuje poročna organizatorka.

Pari se navdušujejo nad drugačnimi porokami, a se na koncu odločijo za klasiko.
Pari se navdušujejo nad drugačnimi porokami, a se na koncu odločijo za klasiko. FOTO: Thinkstock

Slovenci skromni in tradicionalni

Na vprašanje, ali imajo Slovenci in Slovenke glede poročnega obreda tudi kakšne neobičajne želje, pa Slaparjeva odgovarja, da so kar skromni in tradicionalni. "Malokrat si par zaželi kaj posebnega, seveda pa so izjeme," poudarja naša sogovornica. Pari se sicer navdušujejo nad drugačnimi in neobičajnimi stvari, a ko je treba izbrati, se večina odloči za že preverjeno in standardno varianto.

Slaparjeva sicer pravi, da je navdušena, ko s parom kombinirajo in eksperimentirajo ter poudarja, da še nikoli nihče ni bil razočaran. Če se pari odločijo za nekaj posebnega, to še ne pomeni nujno tudi višjih stroškov. "Pari se mnogokrat ne zavedajo, da za svoj denar lahko dobijo veliko več, kot je neka klasika. Jaz zmeraj pravim, da mora biti vsaka poroka unikatna in drugačna ne po nekem kopitu."

Kot primer netradicionalne poroke omeni poroko v naravi, kjer lahko dodaš veliko detajlov, ki so danes moderni. A pri nas je še vedno največ tradicionalnih porok. Pogostitev se odvija v gostilni, meni je klasičen - goveja in gobova juha, pohano meso, pečenka, pražen krompir, štruklji in nekaj kuhane zelenjave. Obvezna pa je velika količina piškotov, za glasbo poskrbi band, nikakor pa ne gre brez kakšnih igric, zaključi poročna organizatorka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aviktora
30. 06. 2015 09.01
Čez par let pa ločitev, poznam jih kar nekaj čeprav vsem želim, da bi imeli srečo in skupaj dočakali stara leta. Ker ni lepšega, da si z nekom srečen in zadovoljen do konca svojih dni.
periot22
29. 06. 2015 22.10
+3
asgml
29. 06. 2015 21.36
+5
moji sosedi nimajo niiti za najemnino, lastnica stanovanja jih preganja za enoletno najemnino.so si pa špogali poroko za 300 ljudi, v bosni
asgml
29. 06. 2015 21.16
+5
kar naj dajejo 10 jurjev ali pa še več! marsikdo bo zaslužil ob njihovi neumnosti! za vse nepotrebne poročne malenkosti, ki jih je nešteto.poroka je mejnik v življenju, obljuba zvestobe in ljubezni.in jo zelo podpiram.moja poroka-z možem sva VSE pripravila sama.Od vabil, razporeditve oseb po mizah, razporeditev v avtomobilih, ves scenarij, recital , jedilni list, načrt za torto, recept zanjo sem si zmislila jaz (marcipanova, živo zelene barve, posuta s pravimi trobenticami, zelo neklasične oblike,... kroj za mojo obleko ( sešili so mi jo na petkovškovem nabrežju, vso glasbo ( ne marava goveje muzike), okrasitev cerkve,avtomobilov,...poročila sva se na 1.pomladni dan, do minute točno, bil je torek, ob 10.27 , v ožjem družinskem krogu in v krogu prijateljev, potem sva šla v Benetke.Vse skupaj za 5000 eur.Imeli smo se super, kar je glavno.Najini svatje so bili gostje, nobena mama ni pomagala zraven, niti nihče drug.Velio denarja za poroko je živa potrata.Nekaterim vse plačajo starši, moji znanki so tudi, še stanovanje so jima kupili, plačali poročno potovanje v Egipt, čez 1 mesec sta šla narazen.....Ne glejte tupih ameriških filmov z družicamiu, organizatorkami porok, s tistimi predporočnimi histeričnimi scenami-se poročiti ali ne-če dvomiš vsaj malo, se itak ne poroči
asgml
29. 06. 2015 21.32
+3
strinjam se z Anysso.Slovenci so v 99% proti poroki.Pa ne zato, ker so ultra pametni, ultra napredni, vizionarji,...Pač tako razmišljajo.Zakon ni vrednota, poštenje ni vrednota, zvestoba ni vrednota,...v
tali?ni tom
30. 06. 2015 07.56
+3
lej , vseeno sta prtisnila pet tisoč evrov! ogromno! moja poroka je bila enostavna , takrat še na graqdu otočec, zabava pa v lokalni gostilni kjer pripravljajo okusna nedeljska kosila! bilo nas je okol 40 , samo ožja žlahta poa par kolegov! vse skup , je res da je že nekaj let ampak preračunano iz tolarjev nekje 1500 evrov resnično masimalno! z vsem , od torte,slaščic,hrane in pijače ter oblek! raje kot v neumnosti v neka postavljanja z kvazi fotografi in nesramno dragimi vabili,gostilnami in kaj vem kom sva denar lepo vložila v hišo in danes , po 17 letih jaz še vedno držim , ali žena mene za roko , se imava rada , se NIKOLI še nisva rekla besede navzkriž ne glede če nisva šla na poročno potovanje v egipt,benetke,španijo ali kaj vem kam! nekak narod ne dojema da ni poroka postavljanje kako bo "inn" ampak samo formalnost , ki pa seveda ni obvezna in je bila takrat moja mal huda ker sva imela vsaj malenkost , obveza da se imaš rad v hudem in slabem! ne glede na vse kar pride! danes pa je sistem , poroka da poka , čez en mesec pa vojna! brezveze ljudje, pamet v roke!
x eror
29. 06. 2015 20.24
+1
ne razumem kako lahko da punca ki ni nedolžna nosi belo obleko če je že tradicionalno? vse boste šle v pekel ker se niste poroćile nedolžne :) LP
glava2
29. 06. 2015 19.30
+2
jaz sem skuril 30000 in to brez cerkve, ker tam smrdi.....
setisfekšn
29. 06. 2015 19.08
-1
bodite no realni!poroka v cerkvah in kje drugje je farsa ki se izniči lahko v 2 mesecih ,letih ali pa nikoli!a si predstavljate v cerkvi si pred bogom zvestobo obljubita do smrti čez pol leta pa krožniki letijo in ločitev!!Zakaj jih cerkev če je tako vsemogočna ne pokliče na odgovornost za obljubo!! Seveda ne ker je to za cerku en velik biznis brez podlage in realnosti ki jo mora preživet in doživet človek v realnosti do smrti-ki je tudi realna!!!in naravna brez bogov!!
dot.dot
29. 06. 2015 19.27
zvit kot presta
29. 06. 2015 16.11
+0
Koliko stane pa gejevska poroka?
Diškor
29. 06. 2015 16.37
-1
ŠEJTANA VPRAŠ, BAJE BO NJEGA ŽUPANKAR PRVEGA POROČIL.
bus303
29. 06. 2015 14.49
+48
V tem poslu sem že precej časa, tako da sem videl vsaj sto porok. Različnih ljudi, bogatašev, revežev in vse kar je vmes. Opazil sem da večina revežev želi posnemati bogataše, kar je zelo zgrešeno.V želji da bi bila poroka nekaj posebnega gresta bodoča mladoporočenca po pravilu preko svojih zmožnosti, le za to da bi imeli za en dan občutek nekega prestiža ki to seveda ni. Takšne poroke so iznakažene, sama gluma in pretvarjanje, potem pa glavoboli zaradi stroškov, celo krediti. Za poroko je dovolj le ljubezen, kakšna bo obleka, avto in pogrinjek ni tako zelo važno. Lahko se pripeljete s starim hroščem ali fičotom, šopek je lahko iz travniških rož, obleka ne rabi bit nova in namenska, namesto gostilne se v lastni režiji najame travnik z kozolcem v katerem izmed mnogih prelepih kotičkov Slovenije, matičar pride na lokacijo, namesto pregrešno dragih gostinski menijev je lahko piknik, ultra mega piknik, pijača, prigrizki, konfeti, dekoracija, vabila, slaščice, torta in vse ostalo so z malo truda in iznajdljivosti mnogo izvirnejši kot najeta roba in seveda mnogo cenejši. Po vino se gre k vinarju, za tri evre dobiši liter takega ki ti ga sicer v gostilni zakasirajo 30! Benda ni treba, dovolj je je že lokalni kantavtor z malo smisla za ljudi in/ali DJ. Zvečer se lahko zakuri kres in nažgejo bakle, svati lahko celo prespijo v šotorih. Take poroke se bi za vedno spomnil, večino pa sem gladko pozabil. CENA : 3000 max, pa ni da ni! Radi se mejte, razmišljajte drugače!
Cambi7
29. 06. 2015 15.32
+12
Pagat, podpis +++++. Drugič je bilo tako, kakor si opisal. 2000 in še malo drobiža. 70 zadovoljnih ljudi, vsaj tako je kazalo. Lp
Mamas&Papas
29. 06. 2015 17.30
+0
Sm poskusu, pa stara mama in star ata niso htel v šotoru spat ....
setisfekšn
29. 06. 2015 19.00
+1
odpisan2x
29. 06. 2015 13.44
+10
na koruzi je zakon,ko se en druzga naveličata gre vsak po svoje
Peach.ess
29. 06. 2015 16.38
+5
Moji starsi so "na koruzi" ze 30 let, pa jim cisto nic ne manjka ;D
Diškor
29. 06. 2015 16.39
+1
Xandrej
30. 06. 2015 17.02
Se jim splača, pa foter sam sebi pošilja denar kao za otroke ne?
batom@pinkponk.com
29. 06. 2015 12.21
+7
hudič je, ker imajo eni kar precej "najlepših dni v življenju", vmes pa nekaj malo slabših...
ficfiric 1
29. 06. 2015 12.02
+8
Jst am svoji ze povedal..sva skupaj...ziviva skupaj...je moja zena...za to ne rabim placvat 10000 enim managerjem...in to je to...
hoilongmai
29. 06. 2015 12.06
+5
drugnben
29. 06. 2015 11.56
+21
zaročenci naj poskrbijo za ljubezen, ostalo je le postranska stvar, ki veliko stane, vzdušja pa ne naredi! največji poročni kiksi se mi pa zdijo, da se pari poročajo na velike vsote, dnarja pa nimajo, potem pa gledajo kje bosta živela, kok otrok si bosta lahko privoščila itd. poroka naj bo finančnemu standardu primerna, pa bo vse ok. enako velja, a se greš na eno deževno sredo v kavbojkah podpisat, al pa da zagoniš 15jurju za pogostit 100hinavcev.
amigp
29. 06. 2015 11.31
+1
60 evrou na svata je zvrhano dovolj. ne rabiš dat 100 evrou za neko preseravanje
Smackyx
29. 06. 2015 12.59
+2
tantadruj1
29. 06. 2015 11.28
+6
kdor organizira poroko je z darili v plusu. seveda če ima tako žlahto. če ne pa ne.
asgml
29. 06. 2015 21.34
+2
razmišljanje materialista, sory.nikoli nisem premišljevala o darilih na moji poroki,hako? večina daril na porokah je itak takšnih, da je boljše, če jih nebi bilo, sem jih pač šenkala.meni je bilo pomembno, da so prišli ljudje, ki jih imam rada.darila bi pa ukinila
pe?navodo
29. 06. 2015 11.16
+4
V glavem , plača naj vsak svojo zabavo in naj ne bo na stroške mlademu paru pa bo vse v redu.
pe?navodo
29. 06. 2015 11.20
+5
In jaz kamorkoli sem šel sem vedno plačal svojo zabavo + še malo več. Tako sem se najbolje počutil , da mi nobeden nič ne more očitat. Če si sam plačaš zabavo je poroka še bolj uspela.
mymy24
29. 06. 2015 11.05
+6
Poroka (in s tem zakonska zveza) je itak preživeta institucija. Ni večje neumnosti kot je zapravljanje denarja za kič (golobčki, baloni, kilometri tila, rože za enkratno uporabo, osladne fotografije..itd) za zadevo ki se v 50% sesuje v prah in sovraštvo
Piškica
29. 06. 2015 11.50
+9
po tej logiki tut na koruzi ni smiselno živeti... itak bota sla narazen....why bother then?
setisfekšn
29. 06. 2015 19.18
+1
ja sam na koruzi si nič ne obljubljata pred nekom!!
dot.dot
29. 06. 2015 19.31
+3
kripkojn obljubljata en drugemu in nima veze kje... Morala je pa itak na podnu med mladino. Varanje je že skoraj samoumevno.
kraljicavesolja
29. 06. 2015 11.04
+6
Morš bit ornk lud, da se greš dons poročit.
pe?navodo
29. 06. 2015 11.03
+0
Jaz sem se oženil brez denarja, tud ločil sem se suh hehehe. No dobro pri nas je navada da mladoporočenci izrazijo željo in vsi imamo najraje da svoje stroške zabave plačaš . In tako sem jaz in mnogi tudi prej rekli, ne kupovat raje vidimo da date samo za stroške ker denarja nimamo , zaradi dokončanja hiše, opreme itd. In tako je bilo praviloma je vsak plačal zase , ker je imel velik denarja je dal še dost več , nekateri še kakšno darilo in denarja se je nabralo še z nakup marsičesa. Če se pa mladoporočenci mal ne znajdejo in ne rečejo potem pa dobijo en kup neuporabnih stvari . In tudi sam če sem kam šel z bivšo sva si plačala zabavo + še kaj denarja odvisno za koga in je to najbolše. Vsaj za zabavo plačat naj bi imel vsak sam da ne dela stroškov mladoporočencem. Ne vem kolko zdaj pride taka ohcet na enega . Od 30 do 50 e .
GreenHerb
29. 06. 2015 11.02
-3
stara tradicija in nič več