Slovenija

VIDEO: Padle iglavce je treba odstraniti do 15. maja, sicer grozi izvršba

Ljubljana, 19. 02. 2014 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs/D.L./STA
Komentarji
650

V ledeni ujmi je bilo poškodovanih skoraj polovic gozdov, veliko jih bo treba popolnoma posekati, škode je za 194 milijonov evrov. Povečuje se potreba po gozdarjih. Medtem z Evropske investicijske banke sporočajo, da bodo posojila na voljo takoj.

Zemljevid prikazuje, kje vse je nastala škoda in kje je najhujša.
Zemljevid prikazuje, kje vse je nastala škoda in kje je najhujša. FOTO: Zavod za gozdove
Zavod za gozdove ocenjuje, da bo treba posekati sedem milijonov kubičnih metrov lesne mase, kar je mnogo več od prvih približnih ocen, ki so kazale na poškodovanost štirih milijonov kubičnih metrov lesa.

Ledena ujma je po najnovejših ocenah poškodovala dobrega pol milijona hektarjev oziroma okoli 40 odstotkov gozda, posekati pa bo treba sedem milijonov kubičnih metrov lesa – nekaj manj, kot se sicer poseka v dveh letih, je povedal prvi mož Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. 30 odstotkov poškodovanih dreves je iglavcev, 70 odstotkov pa listavcev. "Na 662 hektarjih beležijo takšne poškodbe, da bo treba ostanke dreves odstraniti in pričeti z umetno sadnjo, da bo tam gozd ponovno zrasel," je še povedal in dodal, da je 22 odstotkov poškodovanih gozdov državnih, ostali so zasebni.

Trenutno imajo slabšo oceno škode le še v nekaterih nedostopnih območjih, pravi Oražem in dodaja, da lahko kvečjemu številka še nekoliko naraste.

Ledeni oklep v Postojni - 5
Ledeni oklep v Postojni - 5 FOTO: Reuters

Škode je za 194 milijonov evrov

Ocenjena finančna škoda je seštevek tako razvrednotenega lesa kot tudi stroškov sečnje in 19 milijonov evrov, ki jih bo treba odšteti za novo posaditev in čiščenje gozdnih poti. Vse skupaj znaša 194 milijonov evrov, je povedal Oražem. "Tukaj ni všteta nobena škoda v zvezi s kasnejšimi plazovi, ipd. Tako da tudi ta škoda lahko naraste," je pojasnil.

Zavod bo zdaj pripravil sanacijski načrt. Pri sečnji poškodovanega drevja imajo prednost vzpostavitev prevoznosti gozdnih cest, protipožarnih prometnic ter gozdnih vlak, območja gozdov, kjer poškodovana drevesa ogrožajo nižje ležeče objekte oziroma infrastrukturo, poškodovani sestoji iglavcev, vključno z izdelavo polomljenih delov dreves, poškodovano drevje ob vodotokih ter v okolici hudourniških strug, ki lahko ovira pretočnost.

"Dobra dva milijona iglavcev bo treba pospraviti do 15. maja, saj nato pridejo podlubniki in je lahko škoda še veliko večja," je dejal. Tistim lastnikom gozdovov, ki do 15. maja letos iz svojih gozdov ne bodo odstranili padlih in poškodovanih iglavcev, grozi odločba o izvršbi, kar pomeni, da bodo pristojni les odstranili na njihove stroške. Za listavce je rok daljši, in sicer do sredine leta 2016.

Pred zadnjo ujmo je bilo v 50 letih zaradi žledoloma in vetroloma poškodovanih skupno štiri milijone hektarjev gozdov, najhujšemu žledolomu pa smo bili pred tem priča v zimi iz leta 1996/97, ko je bilo potrebno posekati in odstraniti 900.000 kubikov lesa.
Kot pravi Oražem, ocenjujejo, da strošek sanacije na kubik lesa znaša 28 evrov. Za tolikšen znesek je torej razvrednoten vsak kubik padlega lesa. Za sanacijo bo potrebnih približno dva milijona sadik, razmerja drevesnih vrst pa ne bodo spreminjali. "Drevesne vrste različno prenašajo obremenitev. Nek komplet vseh 70 drevesnih vrst v Sloveniji je kot skupina najbolj odporen na vremenske vplive. Če bi šli le na eno drevesno vrsto, lahko zaidemo v krizne vode nekih drugih faktorjev, zato o tem ne razmišljamo. Sicer so dlje zdržale smreke, a te imajo lahko nato težave s podlubniki," je pojasnil. Sanacija naj bi trajala od tri do pet let.

Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje je dejal, da je bil letošnji obseg žledenja resnično nenavadno velik, saj je situacija ostala nespremenjena kar štiri dni. "Do takšnega pojava na tako velikem območju pride na vsakih 50 let ali pa še redkeje. Ta frekvenca se zna z naraščajočo temperaturo planeta povečevati. Verjetnost neurij, toče, viharnega vetra in podobnih ujm se bo najverjetneje v naslednjih desetletjih povečala," pravi. 

Zima v Mozirju - 6
Zima v Mozirju - 6 FOTO: Jure Mihelak

Lastniki lahko škodo sanirajo tudi brez odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o tem predhodno obvestiti Zavod, oziroma pristojnega revirnega gozdarja. Poudarjajo tudi varnost pri delu, na voljo pa so tudi tečaji za varno delo v gozdu. Termine in lokacije je mogoče najti na spletu. Sicer še svetujejo, da naj lastniki tam, kjer je zelo hudo, pokličejo profesionalce.

Potrebovali bodo gozdarje

Kot je danes še dejal Oražem, obstaja potreba po dodatni delovni sili za izvedbo sanacije slovenskih gozdov tako v Zavodu za gozdove Slovenije kot pri drugih pravnih subjektih s področja gozdarstva. Govori se o morebitni zaposlitvi nekaj sto gozdarjev.

Zaradi tega trenutno že potekajo dogovori med pristojnima ministrstvoma – Ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Glede izvedbe predlaganih ukrepov zaposlovanja je namreč najprej potrebno uskladiti razpoložljive možnosti in potrebe gozdarske stroke ter postaviti mehanizem za realizacijo teh zaposlitev.

hlod
hlod FOTO: Thinkstock

Več informacij glede možnosti dodatnih zaposlitev v gozdarstvu bodo znane po seji vlade v četrtek. Prav tako bo več informacij na voljo takoj po sprejetih odločitvah na voljo na pristojnem ministrstvu za delo in na Zavodu RS za zaposlovanje, priprava mehanizma zaposlovanja pa v tem trenutku še ni tako daleč, da bi Zavod za gozdove Slovenije lahko že zaposloval kakršno koli dodatno delovno silo.

Evropska investicijska banka: Posojila za sanacijo škode po ujmi Sloveniji na voljo takoj

Pogajanja s Slovenijo o ugodnih posojilih za sanacijo škode po ujmi potekajo zelo dobro, Evropska investicijska banka (EIB) jih je pripravljena zagotoviti takoj, saj je čas ključen, je danes v Bruslju poudaril predsednik banke Werner Hoyer. "Čas je ključen. Odzvati se moramo takoj, ne čakati na še en teden analiz in strokovnih mnenj," je poudaril. Na vprašanje, kako hitro so lahko posojila na voljo, je odgovoril: "Mi smo pripravljeni kadar koli." Po neuradnih informacijah naj bi šlo za od 100 do 200 milijonov evrov posojil, pri katerih bodo predvidoma potrebna določena jamstva države.

Kot je dejal, so po strašnih vremenskih razmerah od 30. januarja do 4. februarja že 5. februarja poslali pismo predsednici vlade Alenki Bratušek, njihova ekipa pa je šla v Ljubljano takoj naslednji dan.

"Prepričan sem, da bodo lokalne banke potrošnikom, gospodinjstvom, malim podjetjem ali drugim, ki potrebujejo posojilo, ponudile posojila, ki bodo veliko ugodnejša, kot bi bila brez sodelovanja EIB," je dejal. EIB nudi tudi brezplačno strokovno pomoč za pripravo sanacijskih programov in Hoyer je danes zatrdil, da zagotovitev strokovne pomoči ni vprašljiva. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so se na primer že odločili, da v primeru sanacijskega programa za gozdarstvo zaprosijo za to pomoč.

V EIB sicer pričakujejo, da bo Slovenija njihovo ponudbo ugodnih posojil za sanacijo škode po ujmi sprejela, ter izpostavljajo, da je treba pokazati, da Evropa lahko pomaga, ko jo državljani potrebujejo.

Izračun škode v gozdovih v žledolomu
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (650)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
20. 02. 2014 19.46
+1
....izvršbe??...bodo šli ljudje v arest
brabusednet
20. 02. 2014 17.42
+1
Večina brezposelnih se spozna na socijalno pomoč za motorne žage in katastrofo jim je malo mar.Socijalna države krši človekove pravice tistim,ki delajo in plačujejo za lenuhe.
obiskovalecsmetisca
20. 02. 2014 19.49
+0
....kako sovražim ljudi,ki posplošujejo in ne navedejo točnih podatkov.....v sloveniji namreč živi 130 jurjev lenuhov......najbrž bi ti kakšen z veseljem nabrcal buljo?
Terezinka
20. 02. 2014 13.04
+3
Pri nas vsi govorimo o velikanskih škodah, ko se nekaj zgodi sicer pa ni ne premoženja ne dobičkov. Najbolj smešni so podjetniki in žičničarji, ki so zaradi izpada imeli milijone škode, če pa pogledaš na njihovo AJPES stran ugotoviš, da imajo konec leta par 1000 dobička ali celo izgubo
JanezNovakJohn
20. 02. 2014 11.26
OČITNO NE MOREM NIKOMUR PODARITI DVE SMREKI, EN BOR, KOSTANJ IN DVE JABLANI. Blizu Ljubljane.!
N.1
20. 02. 2014 12.05
+5
Pripelji na štajersko, dobiš liter, liter in nekaj za pod zob.
JanezNovakJohn
20. 02. 2014 13.39
+1
Mogoče bi pa deblo kostanja bilo vredno kakih 15.ooo €. pa ga dam z vsem skupaj zastonj.
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 13.49
+1
kostanj 15000, malo morgen. 40 eur za drva.
JanezNovakJohn
20. 02. 2014 14.29
Karletto
20. 02. 2014 09.38
-2
in tacajt ko sekate ne pozabite na proteine XD
ageless
20. 02. 2014 17.01
M_teorija
20. 02. 2014 09.26
+5
15 maj je res administrativno, na podlagi strokovnih izkušenj in poznavanja ciklov razvoja lubadarja določen datum, tako, da v odvisnosti od vremenskih razmer dejanskega razvoja omenjenega "škodljivca" je dejanski razvoj gibljiv. Vendar je ta datum neka varovalka, kjer so zadeve še obvladljive, da ne bi prišlo do prekomernega razvoja in gradacij!?
est
20. 02. 2014 14.10
+1
Sekačev je premalo, gozdne poti uničene, rok postavljen, kazni predpisane Za vse je poskrbljeno. Lastniki gozdov počistite vsak svoj gozd . Ko bo najbolj suho, je najbolje zažgati vse skupaj, pa naj požar uniči še tisto kar je ostalo.
prašek1
20. 02. 2014 09.15
+2
Zajtrk je končan, odhajam nazaj v gozd ! Ne prepirajte se !
prašek1
20. 02. 2014 09.09
+3
Pa naj še omenim, da pri toliko tisoč brezposelnih, verjetno ne bo problem najti nekaj sto ljudi , ki se spoznajo na motorke !
aligator14
20. 02. 2014 11.50
+1
Prašek1 - zdi se mi, da bo to velik problem
prašek1
20. 02. 2014 09.05
+0
Ker je tu govora samo o iglavcih, mislim da ne bo problema vse skupaj pospravit !
M_teorija
20. 02. 2014 09.00
+2
Nič panike. Kdor zna sam, naj bo le prepričan, da obvlada, drugače naj zadevo prepusti profesionalcem. Če pa bo gužva in v konkretnem primeru, bo, ne bo katastrofa, če bo prišlo do izvržbe, ker bodo strški izvržbe le nekoliko višji, kot pa če to delate sami!? Razen za tiste, ki jim ni za živet, če so ob kakšen evro več. Tem pa res ni pomoči!?
M_teorija
20. 02. 2014 08.35
+3
Brez panike prosim. Vse se bo uredilo. Kdor se ne znajde, kako problem rešit se obrnite na Ponosnega Lovca, ki ima odgovore na vse probleme glede gozda. Tudi glede sečnje, spravila in prodaje. Saj tudi on v svojih gozdovih, ki jih ni malo praviloma sploh ne seka sam, ampak najame profesionalce, pa mu zaradi tega nič manj ne ostane, kot ostalim, ki se sami mučijo!? Tako, da še enkrat brez panike!
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 08.46
M_teorija
20. 02. 2014 08.48
+0
Besede pa dejanja (minus), pa niso glih usklajena!?
M_teorija
20. 02. 2014 08.51
+0
Če že ne poznam problematike, pa prepoznam tiste, ki se na zadeve spoznajo!?
prašek1
20. 02. 2014 09.02
+2
Ne bi vedel točno teoretičnega datuma razvoja lubadarja ! Sem se pa z njim že kar dostikrat srečal. Ker sosed ni pravočasno porušil svojega drevja , okuženega od lubadarja, smo podrli 32 smrek na cca. 1000 m² . Zato bom kar po domače rekel < kdor ne pospravi, je kriv tudi za škodo pri sosedih !
prašek1
20. 02. 2014 09.03
+0
Pa seveda ; dober dan vsem skupaj in lep pozdrav tudi adminu !
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 09.04
+2
Prag rojenja za smrekovega velikega lubadarja je 12 stopinj celzija. Kar je precej pred 15.5. Zato je ta datum določen precej poustljivo.
prašek1
20. 02. 2014 09.06
+0
prašek1
20. 02. 2014 09.07
+0
In če je res, da lubadar roji že pri 12°C, bo treba veliko hitreje pospravljat !
M_teorija
20. 02. 2014 09.08
-1
Vidte samo Ponosnega Lovca je treba vprašat, pa so zadeve in problemi rešeni. Je pa menda res vse odvisno od vremenskih razmer zaradi katerih se lahko razvije naslednja generacija in se stem problem potencira!?
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 09.11
-1
prašek1
20. 02. 2014 09.12
-1
M ... Nekako sem mišljenja, da gresta teorija in praksa v nekaterih pogledih čisto lepo skupaj ! Malo prilagajanja, pa se vse uredi ! Jaz nimam problema z motorko, nekdo pa mi da potrebno teoretično znanje in ......
M_teorija
20. 02. 2014 09.13
+1
Naprimer koliko razen svojega življenja lahko izgubiš, če sekaš sam, al pa zadeve prepustiš profesionalcem!?
prašek1
20. 02. 2014 09.15
+0
M ....... Včasih veliko več. Življenje svojih otrok, ki bi bili ogroženi ob nepravilni sečnji, ne moreš primerjati s svojim življenjem !
M_teorija
20. 02. 2014 09.19
+0
Jasno, pa da imajo tud profesionalci svoje družine!?
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 09.27
+0
Profesionalci veliko bolj obvladajo sečnjo kot lastniki, ki to počnejo občlasno. So tudi veliko bolje opremljeni. Razmerje smrtnih nesreč je 15:1 (15 lastnikov:1profesionalec).
luka.istra
20. 02. 2014 08.21
-1
Ma bo država kej pomagala posameznikom ?!?!?!
M_teorija
20. 02. 2014 09.27
-1
Podobno kot pravijo za Boga. Pomagaj si sam in vlada ti bo pomagala!?
dostmam1
20. 02. 2014 07.51
+1
ok. Če ne bo padla nezaposlenost za pol, če se ne bo zmanjšal dolg in če ne bo gospodarstvo zacvetelo do 15.maja, sledi izvržba. Vsem : Vladi in državnem zboru. Nimam pojma zakaj znajo drugim postavljat roke, predpise, sankcije, dajatve in kazni, sami pa se lahko za nedoločen čas praskajo v svojih foteljih.
blokirani
20. 02. 2014 07.39
+12
90% pametnjakovičev sploh še ni držalo motorke v roki.... in sploh ne vedo, kaj je lubadar.
JanezNovakJohn
20. 02. 2014 07.26
+5
Okoli hiše imam res nekaj podrtih dreves. Vse podarim, če kdo poseka in pospravi. Za nekaj kamionov gre. Zelo resno mislim.. Takole: dve smreki, en borovec dve jablani, oreh. Koga naj pokličem ?
JanezNovakJohn
20. 02. 2014 09.53
zvizi
20. 02. 2014 07.20
+0
Ponosen lovec....Me zanima, od kod si se privlekel, da kvasiš toliko neumnosti. Si mogoče plačan, da na forumih poučuješ ljudi, kako se dela v gozdovih. Tu smo taki, ki zadevo dobro poznamo in ne potrebujemo pisarniške zalege, da nas uči modrost t e pcev
blokirani
20. 02. 2014 07.40
-1
Očitno zadev okrog lubadarja pa le ne poznaš dobro?
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 08.35
+0
zvizi, Da se ne spoznaš kaj dosti na gozdarstvo si že pokazal. Kaj te torej muči? Kaj veš o gradacijah lubadarja, železnem pragu, zatiralnih ukrepih ?
zvizi
20. 02. 2014 09.09
-1
Vsak lahko na spletu dobi vse te podatke, o katerih tako modro pišeš. Torej, bahanje z takšnim znanjem, je strel v prazno. Pač, pišče še nikoli ni učilo koklje iskati semen....
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 09.12
+3
Haha, ja lahko si kaj prebereš z googla, ti ne bo škodilo, glede na to, kaj pišeš tu gor. Meni ni treba, te stvari vem, ker se z njimi vsakodnevno poklicno ukvarjam.
ojster10
20. 02. 2014 06.00
+5
Tukaj se vidi vsa pokvarjenost države. Namesto, da bi ljudem pomagali z naprimer davčnimi olajšavami pri nakupu gozdarske opreme nam grozijo. Vsi ti pametni logarji nej se nekam zaletijo in naj predlagajo življenske zakone. Poglejte kako logarska zakonodaja in služba dela v Avstrii, Sam naj ne gledajo samo tisti del zakonov, ki jim pašejo temveč celoto.
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 07.18
+2
Avstrija je tipšičen primer kako se ne dela z gozdom. Samo za medklic..... Država tudi obljublja spodbude in pomoč, pametni logarji pa se malo bolj spoznajo na svojo stroko kot ti. Rok za iglavce sredina maja je še zelo pozen, lubadar začne rojiti že pri temperaturi 12 stopinj...
zvizi
20. 02. 2014 07.23
-2
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 08.22
+3
Prav res sem, Za to sem tudi izobražen za razliko od tebe, ki si bolj za tekoči trak.
zvizi
20. 02. 2014 09.05
-3
Izobražen človek se ne hvali drugim z diplomo, temveč z dejanji to dokazuje. Si žal samo primerek človeka, ki išče pozornost pri ljudeh, ki ga ne poznajo. Znancev verjetno ne moreš več slepiti......
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 09.14
+3
Znanci me poznajo in cenijo zaradi dejanj.
gusti007
20. 02. 2014 00.18
+3
Če hočjo met les pospravlen do 15.maja pa nej tistim bresposelnim dajo rokavice pa čelade pa nej grejo v gmajno pospravlat .
DREMA
20. 02. 2014 07.50
+0
Brez poselni niso nic krivi za birokratske oslarije
aligator14
20. 02. 2014 11.48
+1
So pa iskalci zaposlitve in dela - evo vam delo in zaposlitev...
br.0001s
20. 02. 2014 00.14
+8
žal živimo res v pravem kriminalnem svetu. mediji so sam farsa...
tropicvoygmail
20. 02. 2014 00.06
+6
Ok kak bom pri sebi porihtal vem. Sem nizko in je teren lahko dostopen. Samo kak pa se to naredi v enem hudem hribu preimer pohorje okrog Šumika recimo pa se mi sanja ne. A lahko kdo razloži, če teren ni dostopen? Kak se potem ta les odpelje?
cirenij
20. 02. 2014 06.21
+4
Pahorja, Jankoviča, JJ , ministre, parlamentarce...........in vse take osebke opremit s čeladami in delovnimi oblekami, pa da vidijo. Pa saj trenutno ne delajo drugega kot nastavljajo ministre, izsiljujejo referendume....Konkretnega za izboljšanje stanja pa ne eni in ne drugi nič.
sknkeeeg6
20. 02. 2014 07.10
+0
ok, js mam gozdno parceloi okol 10k km2, v taki strmini da bi še traktor jokal, prva vlaka pa je odaljena 300m. in vse je skoraj nedostopno. drva kupujemo, zdaj pa bo fu k tole pospravt brez strojev za 150000evrou
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 07.15
+4
Najameš žičnico, zgradiš vlako.... tehnično se da na vsakem terenu.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
20. 02. 2014 07.36
-1
lovec ti nisi zaston lovec, zelnata glava ne da boljših rešitev
Ponosen LOVEC
20. 02. 2014 08.47