Slovenija

Poškodbe na gorivnih palicah v Neku niso vplivale na varnost nuklearke

Krško/Ljubljana, 14. 10. 2013 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V krški jedrski elektrarni so odkrili poškodbe na gorivnih palicah. Te niso v nikakršni obliki vplivale na varnost elektrarne in niso povzročile nobenih škodljivih izpustov, poudarjajo tudi v Upravi za jedrsko varnost.

Nek
Nek FOTO: Damjan Žibert

V Upravi za jedrsko varnost zagotavljajo, da poškodbe na gorivnih palicah, ki so jih odkrili pri remontu Nuklearne elektrarne Krško (Nek), niso v nikakršni obliki vplivale na varnost nuklearke in niso povzročile nobenih škodljivih izpustov. Do tovrstnih poškodb pri delovanju jedrskih elektrarn pride pogosto, dodajajo.

Remont, ki ga po 26. gorivnem ciklu izvajajo v Neku, ves čas spremlja tudi inšpektor Uprave za jedrsko varnost, je dejal direktor uprave Andrej Stritar. Uprava je bila tako obveščena o poškodbah na gorivnih palicah.

Glede na nekoliko povečano prisotnost radioaktivnih delcev v hladilni vodi reaktorja, ki pa ni dosegla mejnih vrednosti, so poškodbe na gorivnih elementih Neka pričakovali, vendar te same po sebi niso ogrožale njene varnosti ali delovanja.

Zanje so torej vedeli že med delovanjem Neka, hkrati pa hladilna voda v primarnem krogu reaktorja, ki jo stalno filtrirajo in čistijo, nikakor ne more priti v stik z drugim okoljem oz. zunanjostjo elektrarne, je poudaril.

Poškodbe so torej pričakovali, nepričakovan pa je bil zgolj njihov obseg, je dodal. V Neku glede tega že ugotavljajo vzrok poškodb in iščejo rešitve, dogodek pa med obratovanjem Neka in med njenim remontom ni ogrozil kogar koli ali česar koli, je poudaril Stritar.

V Neku zdaj opravljajo ultrazvočni pregled vseh gorivnih elementov, ki jih bodo vrnili v reaktor, hkrati pa natančno pregledujejo druge konstrukcijske dele reaktorja, da bi ugotovili vzroke za poškodbe.

Izvedli bodo tudi natančno analizo vseh mogočih vzrokov in preventivne ukrepe za zagotovitev celovitosti jedrskega goriva v prihodnjem obratovanju, so še zagotovili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
14. 10. 2013 21.09
Kje pa, seveda ne....?
simple_mind
14. 10. 2013 21.09
Kje pa, seveda ne. Fu ušima.
spoštovanje
14. 10. 2013 18.22
a zeleni so že v zakloniščih
mate08
14. 10. 2013 14.24
+0
Dejstvo je, da je ta "štadlerca" že stara. Verjamem, da dajejo dosti keša za adaptiranje in varnost...sam stara reaktorska celica je stara, pa če vse okoli zamenjaš je celica še vedno stara. V najboljšem primeru bo lavfala še ene 15 let, pol ba pa že vse za razdret. Sam da smo si na jasnem...tatežji del posla nas še čaka....
jmartin
14. 10. 2013 14.24
-2
itak da niso....kaj mislite, da bodo povedal......
Strelja?ko
14. 10. 2013 13.15
+1
Ko bi vsaj Iter zagnali, pa ti energetiki vedo že kr lep cajt, a ni od njih ništa uporabno. Ja puno je norcev v vladah povsod in zato smo še vedno ovce. Meh... isto z avti, tehnologije so, a ne dajo, nafta nafta... vedno gonijo na star način. Beda....
binmister
14. 10. 2013 10.56
-5
Tudi v Črnobilu so tajili ko se je zgodilo .Lažejo nam .
POŠTENO JEBENO
14. 10. 2013 10.55
-3
Enako so oblasti in vodilni v Fukošimi zatrjevali dolgo časa !!!