Slovenija

Poskrbite za varen dopust

Ljubljana, 24. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Počitnice so čas sprostitve in brezskrbnosti. Kljub temu pa ne smemo pozabiti na varnost. Na plaži moramo imeti vedno na očeh otroke. V naravi moramo paziti na pike žuželk, če se odločimo za kopanje, pa na globino, čistost in temperaturo vode.

Za mnoge težko pričakovani zaključek šolskega leta in s tem začetek počitnic je tukaj. Dopusti pa se bližajo tudi za starše in druge odrasle. Da bo počitnikovanje res brezskrbno, na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarjajo, naj kopalci in plavalci upoštevajo svoje plavalno znanje, naj se ne precenjujejo in ne oddaljujejo preveč od obale.

Pred kopanje je dobro preveriti tudi temperaturo vode, saj premrzla voda lahko povzroči krč. Prav tako je treba preveriti globino vode pred skokom. Če se kopamo v reki ali jezeru, se moramo prepričati, da je voda sploh primerna za kopanje; da ni preveč onesnažena, v njej ni vrtincev, da ni večjih skal, ki jih ne vidimo zaradi motnosti vode. Pomembno je tudi, da spoštujemo plavalna območja, ki so označena z bojami in plavamo le znotraj teh. Če se odločimo za izlet s čolnom, moramo imeti obvezno rešilne jopiče, ne glede na velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Ob poslabšanju vremena gremo čim prej iz vode. Vanjo pa sploh ne hodimo, če se počutimo slabo, če smo ravno jedli, imamo prazen želodec ali smo pod vplivom alkohola.
Prav tako je pomembno, da primerno poskrbimo za otroke in osebno imetje. Otrok nikoli ne puščamo na obali brez nadzora, ampak jih imamo vedno na očeh.

Otrok ne puščajte brez nadzora v plitvi vodi.
Otrok ne puščajte brez nadzora v plitvi vodi. FOTO: Reuters

Na IVZ svetujejo tudi, da se izogibamo pretiranemu sončenju. Pomembno je tudi, da se primerno prehranjujemo, večkrat na dan, s hrano, ki ne obremenjuje naše presnove. Pozorni moramo biti, da spijemo dovolj tekočine. Otroci naj bi dnevno zaužili najmanj 1,5 litra, odrasli pa 2,5 litra tekočine. Kljub vročini pa se je bolje izogibati pretirano hladnim pijačam.

Tisti, ki bodo dopust preživeli v tujini, morajo biti pozorni na higienske razmere. Najbolje je, če se o tem pozanimamo, preden gremo na pot. Pozanimati se moramo tudi glede cepljenja. Ko smo že v tujini, pa moramo biti pozorni na vodo, ki jo pijemo. V večini dežel namreč ni priporočljivo piti vode iz vodovodnih pip, pravijo na IVZ in priporočajo gazirane pijače, ki so zaradi kislosti varnejše, ali pa tople pijače, kot so čas, kava, ki so pripravljene s prekuhano vodo. Tudi zob si ne umivamo z vodo, ki ni varna. Mimogrede lahko malo vode požremo in si pokvarimo počitnice. Dobro je tudi, če se izogibamo ledu, za katerega ne vemo, ali je narejen iz varne vode. Pozorni pa moramo biti tudi glede hrane. V nekaterih državah je tako bolje, da ne jemo sadja, ki ga ne moremo olupiti, in hrane s stojnic na ulicah.

Ko smo v naravi, moramo biti primerno zaščiteni pred piki žuželk.
Ko smo v naravi, moramo biti primerno zaščiteni pred piki žuželk. FOTO:

Na IVZ priporočajo tudi, da poletje čim bolj izkoristimo za gibanje v naravi. Zgodaj dopoldne ali pozno popoldne, ko vročina popusti, se gibajmo vsaj eno uro. Pozorni moramo biti, da tekočino, ki jo izgubimo z znojenjem, nadomestimo. Ker pa veliko več časa preživimo v naravi, moramo biti tudi pozorni na različne žuželke. Piki čebel, os in sršenov so boleči, nevarni pa le, če žuželka piči v usta ali žrelo ali če je človek na pik alergičen. V naravi vedno preverimo, preden nesemo v usta sadje ali sladko hrano, da ne bi slučajno pogoltnili ose. Če žuželka piči v usta ali žrelo, dajemo hladne obkladke na vrat, brado, usta in takoj poiščemo zdravniško pomoč. To moramo poiskati tudi pri znakih alergije, kot so obsežna oteklina na mestu pika, izpuščaj, obraz in vrat začneta otekati, zoženost grla, piskanje v pljučih in oteženo dihanje, slabost in bruhanje, omotičnost in tudi izguba zavesti.

Svojevrstna nadloga so gotovo klopi. Pred njimi se zaščitimo s svetlimi oblačili. Čim več kože naj bo pokrite z oblačili, poleg tega pa se moramo namazati z repelentom za klope. Ko se vrnemo iz narave, telo natančno pregledamo, se stuširamo in umijemo glavo. Če najdemo klopa, prisesanega na kožo, ga čim prej in previdno odstranimo. Mesto ugriza opazujemo še nekaj dni in ob pojavu rdečine ali otekline obiščemo zdravnika.
Pred komarji se lahko prav tako zaščitimo z oblačili, repelenti, pa tudi mrežami.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malo.sutra
24. 06. 2011 08.25
+1
Najbolj varno je ostati doma, to je dejstvo. Ker so naše elite tako modre, so iz svoje blagohotnosti zreducirale plače na minimun, tako da so nepremišljeni in zaletavi raji preprečili odhod na dopust, s tem da so jim vzele denar za ta namen in tako ne morem na dopust, četudi bi hotel. Temu, dragi moji, se reče "politična modrost" elit! ELITE, HVALA VAM!