Slovenija

Poslanci dekriminalizirali prostitucijo

Ljubljana, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je sprejel novelo zakona o prekrških zoper javni red in mir, ki dekriminalizira prostitucijo. Prostitucija tako ne bo več obravnavana kot prekršek, prostitutke ali prostituti pa ne več kot žrtve, temveč kot podjetniki.

Prostitutke in prostituti po novem podjetniki
Prostitutke in prostituti po novem podjetniki FOTO: Reuters

Novelo je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev LDS s prvopodpisanim Romanom Jakičem. Po prepričanju predlagateljev zakonskih sprememb dekriminalizacija pomeni tudi priznavanje državljanskih pravic prostitutkam in prostitutom, da lahko sami izbirajo, ali se bodo ukvarjali s prostitucijo. S tem je odstranjena možnost njihovega zapiranja in kaznovanja. Ti naj bi odslej delovali samostojno ali povezano, brez posrednikov.

Proti zakonu, ki dekriminalizira prostitucijo, so ostro nasprotovali poslanci koalicije Slovenije. Kot je pojasnil predsednik NSi Andrej Bajuk, koalicija Slovenija nasprotuje tudi noveli zakona o policiji, ki daje notranjemu ministrstvu večji nadzor nad policijo.

Eden od namenov novele je tudi zvišanje spodnje meje predpisanih kazni za kazniva dejanja zvodništva in prisiljevanja v prostitucijo. Vendar pa model dekriminalizacije ne predstavlja tudi legalizacije prostitucije - za razliko od legalizacije, ki poleg same prostitucije zajema tudi kazniva dejanja zvodništva in posredovanja pri prostituciji, se namreč dekriminalizacija nanaša zgolj na dejanje prostituiranja.

Odobrili poroštvo DARS-u

DARS bo kredite najemal s poroštvom države
DARS bo kredite najemal s poroštvom države FOTO: POP TV

Parlament je po nujnem postopku sprejel zakona, na podlagi katerih bo Družba RS za avtoceste (DARS) z državnim poroštvom najela nova posojila oz. izdala obveznice za gradnjo avtocest. DZ je tako dal DARS-u soglasje za najetje kreditov pri domačih ali tujih kreditodajalcih in za izdajo obveznic do skupne višine 246,72 milijona evrov s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški v tolarski protivrednosti - po trenutnem srednjem tečaju Banke Slovenije je to 57,5 milijarde tolarjev.

Sredstva kreditov oziroma obveznic se bodo namenila za financiranje gradnje načrtovanih avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest in v skladu z dinamiko izvedbe iz letnih planov razvoja in vzdrževanja avtocest. Gre za odseke Krška vas - Obrežje, Škofije - Srmin, Podtabor - Naklo, Bič - Trebnje - Hrastje (etapa Korenitka - Pluska), Hrastje - Kronovo (etapa Hrastje Lešnica), Šentvid - Koseze in Smednik - Krška vas.

DZ odpravil TOM

TOM bo kmalu del preteklosti
TOM bo kmalu del preteklosti FOTO: POP TV

Državni zbor je po nujnem postopku sprejel zakon o predpisani obrestni meri, s katerim se odpravlja TOM. Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti med drugim opredeljuje predpisano obrestno mero zamudnih obresti v nominalni višini in istočasno znižuje ravni predpisane obrestne mere zamudnih obresti, ki naj bi po novem na letni ravni znašala 17 odstotkov.

Zakonske rešitve so kot ustrezne in nujno potrebne podprli v poslanskih skupinah koalicijskih LDS, DeSUS in SLS, prav tako so uvedbo nominalne obrestne mere pozdravili tudi v opozicijski SDS. Ob tem je Branko Kelemina (SDS) ugotovil, da se ta sprememba ne bi zgodila, če ne bi šlo za približevanje Slovenije EU oz. za zunanje pritiske na monetarno politiko.

Košak ostaja viceguverner Banke Slovenije

V okviru rednega majskega zasedanje so poslanci sprejeli kar 15 zakonov oziroma zakonskih novel in ratificirali mednarodno pogodbo in sporazum.

DZ je na tajnem glasovanju podprl predlog predsednika republike za imenovanje Janeza Košaka za viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije. Košaku se mandat viceguvernerja BS izteče 25. julija, z današnjo potrditvijo DZ pa bo na tem mestu ostal še nadaljnjih šest let.

Uredili status ministrice brez resorja

Državni zbor je po nujnem postopku sprejel tudi novelo zakona o državni upravi. Gre za zelo kratke in jedrnate zakonske spremembe, ki so vezane na status ministrice brez resorja Zdenke Kovač, zadolžene za področje strukturnih politik in regionalnega razvoja, ki jo je državni zbor imenoval 19. decembra lani. Na podlagi zakonske spremembe bo ministrica, ki je pristojna za regionalni razvoj, poleg medresorske koordinacije prevzela tudi področje, ki se nanaša na oblikovanje politik v zvezi z neposrednimi spodbudami, slednje pa bo izvrševala agencija za regionalni razvoj. Po nujnem postopku so poslanci sprejeli tudi novelo zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, s katero se omenjena agencija preoblikuje v javno agencijo ter zakon o zemljiški knjigi in novelo zakona o kazenskem postopku.

DZ včeraj uzakonil vračanje vlog

Sprejeli novelo zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje
Sprejeli novelo zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje FOTO: POP TV

Včeraj so poslanci med drugim sprejeli tudi novelo zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, s katero je zakonodajalec v skladu z januarsko referendumsko odločitvijo uzakonil povračilo vlaganj upravičencem v celoti. Za 24 ur radijske novice je predsednik združenje vlagateljev Darko Fras pojasnil, da sama sprememba zakona ne bo vplivala na potek rokov, ki so določeni v sedanjem zakonu o vračanju vlaganj. "Minister Gantar pa bo moral objaviti začetek teka štirimesečnega roka, v katerem bodo lahko upravičenci vlagali zahtevka za vračilo vlaganj pri javnem pravobranilstvu," je pojasnil Fras.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou