Slovenija

Poslanci Fakinu niso podelili 'blagoslova'

Ljubljana, 14. 04. 2016 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Samo Fakin ni dobil zadostne podpore za vnovično imenovanje na čelo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za mesto prvega moža ZZS sta se prijavila le dva kandidata, zato se poslanci sprašujejo, zakaj se jih ne prijavi več.

Samo Fakin - 2
Samo Fakin - 2 FOTO: POP TV

Samo Fakin ni dobil zadostne podpore za vnovično imenovanje na čelo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na seji mandatno-volilne komisije DZ sta ga podprla le dva poslanca, 13 jih je bilo proti. Fakinu sicer priznavajo, da je sposoben, a mu očitajo nepripravljenost na spremembe. Nekateri so se vprašali, zakaj se ne prijavi več kandidatov.

Za mesto prvega moža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sta se na zadnjem razpisu prijavila le dva kandidata. Fakina je podprl upravni odbor zavoda, na javnem glasovanju pa tudi skupščina ZZZS, a bi za imenovanje potreboval še soglasje državnega zbora, ki mu ga je odrekel že pred letom dni. Lani ga namreč ni podprl noben koalicijski poslanec, danes pa koalicijski partnerji niso več povsem enotni. Tako so ga podprli v SD, kjer razlog za to odločitev argumentirajo s tem, da ga je znova izbrala skupščina ZZZS. Kot je na seji dejala poslanka Bojana Muršič, potrebujemo direktorja ZZZS s polnimi pooblastili.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je spomnil, da debato o tem ponavljajo že vrsto let. Poudaril je, da iščejo kandidate, ki imajo strokovno znanje in zaupanje. Fakinu je sicer priznal, da je sposoben, saj če ne bi bil, se ne bi obdržal na čelu zdravstvene blagajne toliko časa. A mu je očital, da ne sodeluje s politiko in da se "po vseh letih ni spremenilo nič, kar bi želeli. Če danes damo podporo, se ne bo nič spremenilo". Ob tem je ocenil, da je tudi skrajni čas za spremembo zakona, ki ureja postopek imenovanja, po njegovem mnenju pa bi moral odstopiti tudi cel upravni odbor zavoda. Tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek je izzvala vladno koalicijo naj pripravi predlog sprememb.

Poslanec DeSUS Franc Jurša je dejal, da je Fakin dober poznavalec tega področja. A je izpostavil vprašanje kompatibilnosti ministra in šefa pokojninske blagajne.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je ocenil, da aktualna vladna koalicija pri kadrovanju nima srečne roke, glede na Fakinove napovedi, da bo s kandidaturo vztrajal tudi pri morebitnem novem razpisu, pa je ocenil, da gre očitno "za dvoboj med skupščino ZZZS in vlado oz. koalicijo". Izpostavil je tudi, da predstavniki vlade na skupščini ZZZS odločitvi za imenovanje Fakina niso nasprotovali, medtem ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predlogu nasprotovala.

Predsednik skupščine ZZZS Jože Smole je zavrnil očitke o boju z vlado, gre pač za postopek kandidiranja. Se pa zavedajo, "da mora biti nekaj hudo narobe, če se samo dva kandidata počutita sposobna za vodenje ZZZS". Izpostavil je, da je njihov cilj dobiti najboljšega možnega kandidata.

Poslanec SDS Franc Breznik je ocenil, da je treba vodstveno ekipo ZZZS zamenjati, saj bi bilo noro pričakovati drugačne rezultate z istimi poskusi. Njegov strankarski kolega Tanko pa je dodal, da težko najdemo primer, kjer bi bilo toliko različnih interesov in neodgovornega ravnanja, kot v zdravstvenem sistemu.

Poslanec ZL Matjaž Hanžek je dejal, da v njihovi poslanski skupini gledajo predvsem na program in da se z nekaterimi točkami Fakinovega programa strinjajo, denimo z ohranjanjem avtonomije in zastopanjem pravic zavarovancev. Pozablja pa na preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nasprotujejo tudi uvajanju menedžerske logike in povečevanju tržne dejavnosti UKC.

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je izpostavila, da potrebujemo predvsem več konkurenčnosti. Prepričana je, da na takšnih javnih funkcijah, kjer je veliko denarja, ni dobro, da so predolgo časa na položaju isti ljudje. Na takšnih mestih so potrebne prevetritve, je dejala.

Oglasil se je tudi Fakin, ki je odgovoril na nekatere očitke. Zavrnil je, da ZZZS sedi na dobičku, ker sam tako hoče, ampak se usklajujejo z ministrstvom za zdravstvo. Razume sicer, da želi ministrica videti na njegovem mestu svojega človeka, a dodaja, da ključne odločitve sprejema skupščina ZZZS. Izpostavil je tudi, da v njegovem mandatu niso dobili nikoli negativnega mnenja v kakšnem nadzoru.

Strinja se, da zdravstveni problemi obstajajo, a njegova menjava marsikaterega ne bo rešila, saj je potrebnega za to predvsem več denarja. Čaka pa tudi na reforme in nove ukrepe. Glede konkurenčnosti je dejal, da bo do nje prišlo, ko ne bo čakalnih vrst. Glede prevetritve na čelu zdravstvene blagajne pa, da strokovnjakov za to področje ni tako veliko in da je ad hoc menjava z novimi obrazi brez znanja vprašljiva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
15. 04. 2016 09.57
+0
Kaj je gospod Fakin sejal to sedaj žanje...po toči je prepozno zvoniti...
wolfterier
15. 04. 2016 10.52
+0
ZZS je edina državna inštitucija,ki dobro posluje.Zato se je treba znebiti Fakina.Predlagam Zemljarića za položaj,on bo znal poskrbet za tisto,kar je še ostalo !!!
aristotel
15. 04. 2016 11.18
+1
dobro posluje - halo kaj pa čakalne dobe,togost zavarovalnice za zdravljenje v tujini,odklanjanje pripomočkov potrebnim,dobrišni del zavarovalnica porabi za svoje poslovanje ne za bolnike
staridida
14. 04. 2016 20.49
-1
Fakin-je fakin,,,,
mooja
14. 04. 2016 20.10
+0
pravilno, da ni izvoljen. Že osem let ni spremenil nič . Čemu takšni negativni komentarji. Čas je za osvežitev.
bojer
14. 04. 2016 20.09
+0
Ni SMC-jevec.
EMINENT
14. 04. 2016 19.31
+5
Trenutna vladna koalicija nima dovolj upogljivega kandidata, ki bi lahko manipuliral in zavajal slovensko javnost. Kot da je to tako težko, če imaš za sabo 99% medijev. Problem verjetno je, da po strokovni plati vlada enostavno nima pajaca sposobnega zagovarjat njene potrebe.
mallonge
14. 04. 2016 18.38
+2
Je Cerar spet malo razmislil pa rekel: novega ne bom predlagal, ker ga nimam, starega pa ne bomo potrdili, ker ni naš. Bodo že kako, važno, da narod vidi, kdo vlada.
Mirkoca
14. 04. 2016 15.54
-2
A bo sedaj s pištolo prišel, kot se je enkrat že zgodilo?
puspan
14. 04. 2016 15.44
-1
Se dobro ve, kateri in zakaj so proti njemu. Pri Fakinu "nema trte mrte". On je še edini, ki štiri močno zrahljane stebre skupaj drži.
macek_garfield
14. 04. 2016 15.10
+6
ha haha imajo politiki ziher kaksnega njihovega rito liknika ki se jim bo klanjal pa ga ne upajo predlagat
Netajkun
14. 04. 2016 14.59
+7
Jaz bi kar Moderndorferja nastavil , ta ve vse o vsem . . in še medicinski brat je bil . Ker je iz vrst vladajočih in zvest gospodarju , bo mahal z repkom in zalajal , ko bo nevarno . Odlična izbira .
majazmaja2
14. 04. 2016 14.45
+15
Zakaj se jih ne prijavi več? Ker moraš za to mesto imeti jaj.ca, da se boriš s parlamentarno golaznijo in njihovimi ritolizniki. ZATO se nihče ne prijavi!