Del poslanskih plač za žrtve poplav

Poslanci so se lahko odločili, da del svoje plače namenijo za pomoč tistim, ki so bili prizadeti v nedavnih poplavah. Številni so se na pobudo odzvali, nekateri so raje kar neposredno nakazali denar na Rdeči križ ali Karitas, spet drugi so na pomoč priskočili v krajih, kjer živijo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Do danes so se poslanci v DZ lahko odločili, da del svoje plače namenijo prizadetim v nedavnih poplavah. Pobudo je dal poslanec NSi Jožef Horvat, ki je predlagal, da poslanci za pomoč namenijo vsaj pet odstotkov svoje neto plače.

Poplave Ormož in okolica - 14

(Foto: Dejan Germin, PGD Miklavž pri Ormožu)

Kako so se odločili?

V NSi so sledili pobudi svojega poslanca in tako so se poleg Horvata tudi drugi trije poslanci NSi odločili za prostovoljni prispevek. O znesku, ki so ga namenili za pomoč, niso želeli govoriti.

Tudi poslanci Državljanske liste (DL) so se odločili za prostovoljne prispevke. Vsak od njih se je odločil prispevati 100 evrov za najbolj prizadete v poplavah v zgornji Dravski dolini na Koroškem. Se bodo pa poslanci vključili tudi v pomoč v svojih domačih krajih, na DL pa so dodali še, da bo predsednik DZ Gregor Virant 300 evrov za žrtve poplavljenih območij nakazal na račun Rdečega križa.

Iz SLS so sporočili, da se je vseh šest njihovih poslancev odločilo odzvati na pobudo. Dogovorili so se, da bodo prispevke razdelili med različna prizadeta območja. Tako so denar namenili na podračune, odprte za pomoč prizadetim v poplavah, in sicer župnijski Karitas – izpostavam Mozirje–Šmihel, Duplek, Slovenj Gradec, Rečica ob Savinji, Gorišnica in Markovci. "Zneski se gibljejo med 200 in 300 evri na poslanca oziroma poslanko," so še sporočili iz SLS in dodali, da so nekateri njihovi poslanci tudi sodelovali na terenu pri odpravi posledic poplav v preteklem tednu.

Prek pobude DZ so finančna sredstva darovali tudi poslanci SDS. Nekateri so sredstva darovali neposredno prizadetim posameznikom v svojih lokalnih okoljih, nekateri pa neposredno prek Karitasa.

Kako lahko pomagate?

Rdeči križ Slovenije

Namen: Poplave 2012

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

Sklic: 00 937051

Slovenska Karitas

Namen: Poplave 2012

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 6220

V poslanski skupini SD so se odločili, da bodo poslanci neposredno nakazali denar, torej da tega ne bodo storili prek DZ. Kot so nam povedali, so se za pomoč prizadetim v poplavah odločili vsi njihovi poslanci. Osem jih je dalo po 100 evrov, znesek pa bo romal na račun Rdečega križa Ptuj. Poslanec Borut Pahor je na račun Rdečega križa Slovenije že nakazal pomoč, in sicer 250 evrov, medtem ko se je poslanec Matevž Frangež odločil, da bo 100 evrov pomoči za žrtve poplav nakazal na Rdeči križ Maribor.

Tudi v poslanski skupini DeSUS se niso odločili za prostovoljne prispevke v okviru DZ, pač pa so se prizadetim v poplavam odločili pomagati samostojno. Poslanka Janja Jenko se je odločila za finančno pomoč družini, ki je bila prizadeta v poplavah, poslanka Marjana Kotnik Propat pa žrtvam poplav pomaga v svojem domačem kraju, in sicer v Rušah. Poslanska skupina DeSUS je 100 evrov namenila tudi za družino s Ptuja, ki je v DZ pred dnevi poslala pismo in prosila za pomoč.

Poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije so ob poplavah na pomoč priskočili s prostovoljnim delom, hrano, oblačili, belo tehniko, pohištvom, radiatorji, so sporočili iz poslanske skupine. Prav tako so se odločili, da vsak prispeva tudi prostovoljni prispevek, zneskov pa ne bodo javno objavljali, razen če se bodo prejemniki prispevka sami odločili in to povedali.

Kmetijski minister na poplavljenih območjih: Razmišljamo o kreditu za sanacijo

Medtem si je minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ogledal posledice poplav na Štajerskem. Kot je dejal v izjavi za medije v Dogošah, bo vlada o nadaljnjih ukrepih po poplavah razpravljala prihodnji teden, razmišlja pa tudi o najetju kredita pri Evropski investicijski banki (EIB). Naslednja pomoč bo izhajala iz ocen občinskih komisij, na podlagi katerih bo izveden poseben vladni program sanacije. "Popisi prihajajo. Naslednji teden naj bi na vladi obravnavali prvi dopolnjeni intervencijski program, druga ključna stvar pa je priprava sanacijskega načrta," je pojasnil minister.

Poplave v Dogošah

Poplave v Dogošah v začetku novembra (Foto: Bralka Klavdija)

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je potrebnih 4,7 milijona evrov za prve ukrepe na porečjih v Sloveniji. "Kar smemo v okviru intervencijskih ukrepov narediti, je, da obstoječim koncesionarjem, ki so na rekah zadolženi za vzdrževanje, z dodatnimi sredstvi omogočimo, da začnejo odpravljati škodo," je pojasnil minister. "Pot, ki jo sam vidim za naprej, je ta, da zelo hitro, koliko pač lahko v teh pogojih, vzdrževalci vodotokov naredijo intervencijska del. To je tisti del, ki bo zagotovljen prek intervencijskih sredstev že naslednji teden na vladi."

Zatem je na vrsti izdelava sanacijskega načrta, za kar bodo po besedah ministra poskušali zagotoviti dodatna sredstva s kreditom pri EIB. S tem bi radi poravnali tudi del dolga, ki ga še ima država do odpravljanja posledic naravnih nesreč v prejšnjih letih. Za intervencijski program je v proračunu na voljo 17 milijonov evrov, za nazaj pa je država v okviru te problematike dolžna za okoli 150 milijonov evrov.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 69
andro69 20.11.2012 10:11:36
Poslanec ki zasluži 3000eur neto na mesec nakaže 100eur...potem se še pa pohvali s tem....hahaha...a sedaj vidite kako gnile poslance imamo....mene bi bilo sram ob taki plači toliko nakazat.....
andro69 20.11.2012 10:12:58
Me zanima koliko sta pa dvomim da sta nakazala Semulič ter Štrukelj....
Več komentarjev