Slovenija

Vlada z novim predlogom za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja

Ljubljana, 15. 11. 2016 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbor za notranje zadeve je s 13 glasovi za in brez glasu proti izglasoval sklep, da zakon o ukrepih za javni sektor v letu 2017 ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada pa je oblikovala nov približevalni protipredlog ter predlagala, da na tej osnovi nadaljujejo pogajanja s sindikati javnega sektorja. Minister Koprivnikar je zatrdil, da vlada ostaja zavezana socialnemu dialogu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Plače javnih uslužbencev
    06:07
    Iz SVETA: Plače javnih uslužbencev
  • Iz 24UR: Cerar o kolapsu
    02:51
    Iz 24UR: Cerar o kolapsu
  • Iz 24UR ZVEČER: V pričakovanju odgovora
    01:50
    Iz 24UR ZVEČER: V pričakovanju odgovora
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogajanja z zdravniki
    11:41
    Iz 24UR ZVEČER: Pogajanja z zdravniki

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po srečanju z dvema glavnima sindikalistoma Branimirjem Štrukljem ter Jakobom Počivavškom pri premierju Miru Cerarju pojasnil, da je vlada oblikovala nov približevalni protipredlog ter predlagala, da na tej osnovi nadaljujejo pogajanja s sindikati javnega sektorja. Predlog bodo pisno posredovali sindikatom, njihov odziv pa pričakujejo v sredo.

Ključna cilja sta spodbujanje gospodarske rasti in konsolidacija javnih financ z zniževanjem državnega dolga. Premier Miro Cerar o proračunih na Twitterju

Potem ko je Koprivnikar predlagal umik predloga zakona in je bilo jasno, da ga koalicija v odboru niti ne bo skušala potrjevati, so nekateri člani odbora zgolj predstavili svoja stališča o aktualni problematiki, pa tudi nasploh o ravnanju vlade v pogajanjih z javnim sektorjem.

Alenka Bratušek (NP) je današnje dogajanje v DZ označila za "cirkus". Notranji minister je imel leto dni časa, poslanci pa dan pred sprva predvideno obravnavo na plenarni seji pozno zvečer sedijo v DZ, kot bi imeli "vojno stanje". Ob dejstvu, da je koalicija sama predlagala umik predloga, se je vprašala, ali je potemtakem tudi s proračunom konec. Prav tako se je čudila, kako je mogoče, da vlada lahko zagotovi 300 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetij v državni lasti, 32 milijonov za javni sektor pa ne najde.

Poslanec ZL Miha Kordiš je ravnanje vlade v odnosu do sindikatov označil za lomljenje rok javnim uslužbencem. Vlada jih skuša prisiliti v kapitulacijo, a na drugi strani je bilo pričakovati, da sindikati ne bodo pozabili na vladno obljubo, s katero se je odpovedala enostranskim ukrepom.

Štrukelj je izpostavil, da je po osmih letih zategovanja pasu čas, da se odvzeto počasi začne vračati. Vendar pa jih vlada po njegovih besedah postavlja v položaj, ko se niti ne morejo resno pogajati. Ob tem je tudi opomnil, da so pogajanja z zdravniki za pomemben del sindikatov pomembna točka odločanja. Njihove plače so namreč neposredno vezane na visokošolske profesorje, je povedal.

Koprivnikar pa je na seji med drugim zatrdil, da vladna stran ostaja zavezana socialnemu dialogu, tudi zdaj, ko je le še minimalna možnost za dogovor.

Številne poslanske skupine so do proračuna zelo kritične in opozarjajo, da je nerealen.
Številne poslanske skupine so do proračuna zelo kritične in opozarjajo, da je nerealen. FOTO: Thinkstock

'Predlog za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema je neumesten'

Predsednik SD Dejan Židan je izrazil zadovoljstvo, ker se je koalicija odločila za nadaljevanje socialnega dialoga tudi na ta način, da je pripravila nov približevalni predlog. Sindikate je pozval, naj se zelo resno o tem predlogu pogovorijo. Po njegovih besedah so na srečanju pri premierju veliko razpravljali o zdravniški stavki, tudi sindikati javnega sektorja namreč opazujejo, kako se bo vlada obnašala do stavke. Židan razume, da potrebujemo več zdravnikov in dodaten denar. Je pa po njegovem mnenju nemogoče razmišljati o tem, da bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kot to zahtevajo. Tako bi lahko imeli povsem enak interes tudi drugi v javnem sektorju, kar pa državni proračun ne zmore, je pojasnil.

Da je zato predlog za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema neumesten, je danes ocenil tudi Erjavec. Po njegovih besedah je bolj pomembno vprašanje zagotovitve sredstev za zmanjšanje čakalnih vrst, da razbremenijo zdravnike. Sicer pa upa, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc uspela zapreti pogajanja z zdravstvenim sindikatom Fides. "Vemo, da zdravniška stavka v daljšem času povzroči politično nestabilnost, tak primer je že bil," je posvaril Erjavec in dodal, da je tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek znal poiskati ustrezno rešitev. Dialog je treba po Erjavčevih besedah intenzivno nadaljevati tudi danes.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

DeSUS in SD proti temu, da se za 1,33 odstotka zmanjša plačna lestvica

Minister Koprivnikar je sicer danes popoldne dejal, da je po neuspešnih pogajanjih na poslancih, da bodo zagotovili stabilnost proračuna. Ni pa po njegovih besedah nobena skrivnost, da bo treba z drugimi zakonskimi ukrepi znotraj parlamenta zagotoviti, da bo proračun dejansko tudi vzdržen in da strošek dela ne bo presegel tega, kar so javnofinančne zmožnosti. Predlagal je, da sprejmejo dopolnilo k predlogu zakona o ukrepih za javni sektor, s katerim bi za 1,33 odstotka znižali plačno lestvico.

A koalicijski DeSUS in SD na to nista pristali. Dopolnila, s katerim bi znižali plače tudi tistim javnim uslužbencem, ki so pod 30. plačnim razredom, ni moč podpreti, je povedal Jurša.

Tudi po besedah Erjavca v DeSUS ne morejo pristati na to, da bi tisti, ki so že tako najbolj revni, bili še bolj. V DeSUS bodo zagovarjali stališče, da ljudem z najnižjimi prihodki slednjih ne smejo nižati, kar velja tako za javni sektor kot za upokojence, je povedal ob prihodu na koalicijsko srečanje. Ena od nalog vlade je tudi boj proti revščini, je spomnil. Sicer pa pričakuje, da bosta ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in minister Koprivnikar dala kakšen predlog. "Nikakor pa ne gre zapirati proračuna na račun tistih, ki v državi najtežje živijo. Toliko rezerv v proračunu lahko najdemo, da to preprečimo," je prepričan Erjavec.

"Neodgovorno je, da vlada in pristojni minister to težo prenesejo na poslance," pa je bil oster Jurša v odgovoru na vprašanje, ali imajo v DeSUS kakšen svoj predlog. Po njegovem mnenju bi bilo morda bolj pametno, da bi kakšne zadeve reševal nekdo drug namesto Koprivnikarja.

Tudi premier Miro Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da morajo upoštevati javnofinančno vzdržnost. "Koprivnikar je prišel do točke, ki je ne moremo več bistveno prekoračiti," je dejal in dodal, da več, kot imajo, ne morejo razdeliti.

Dopolnilo k predlogu zakona o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu je po besedah Hana pripravil minister Koprivnikar, a za SD dopolnilo nikakor ni sprejemljivo. Kot je dejal, imajo v SD svoje rešitve, ki jih sedaj predstavljajo na koalicijskem srečanju. Spomnil je na Koprivnikarjeve besede na novinarski konferenci, da morajo po neuspelih pogajanjih z javnim sektorjem poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi zakonskimi ukrepi.

Židan je ponovil, da mora biti socialni dialog glavno načelo delovanja te koalicije. "Dejstvo je, da ob sprejemanju proračuna pogovori z javnim sektorjem niso bili zaključeni. Breme je preneseno na koalicijske poslance, od katerih pričakujem, da ga bodo prevzeli in svojo nalogo dobro opravili," je dejal Židan in s tem odgovoril na vprašanje, ali je Koprivnikar kot glavni pogajalec v pogovorih s sindikati javnega sektorja slabo opravil svojo nalogo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dump
16. 11. 2016 11.05
+1
Gospodje zdravniki dokler delate malo za državo in dosti privat, bi bilo potrebno zmanjšati najvišje plače za 30%. Potem pa se odločite ali boste delali v državnih službah, ali pa pojdite privat.
mallonge
16. 11. 2016 10.41
-5
Vlada ne ve kako bi zapakirala plenjenje po javnem sektorju.
proofreader
16. 11. 2016 10.29
+0
Minister naj uvede Uber sistem za javni sektor. Ko državljan potrebuje storitev, se prikaže seznam najbližjih uslužbencev in njihove ocene. S klikom na gumb najbližji uslužbenec pride do davkoplačevalca in opravi storitev.
SKRIPT
16. 11. 2016 10.38
+0
Ideje,kar padajo,viaek inteligentnosti,primeren za predsednika drzave,en dan preziveti kot smetar
proofreader
16. 11. 2016 15.36
Saj vidiš kam so nas pripeljali ljudje brez idej.
resslovenka
16. 11. 2016 10.25
+0
janezpetelinsek- 9.57 am TOČNO TAKO! Ni kaj dodati.
Nikiiy
16. 11. 2016 10.23
-2
Take kriminalne BANDE kot je CERARJEVA ŠE NA TEM ZEMLJU NI BILO...Najboljše za Slovence je bilo v času Marije Terezije Železnica, Slovensko šolstvo danes pa Albanci, Kosovarji Slovenci pa hlapci na svojem..
sverc
16. 11. 2016 10.02
+5
Jaz pa predlagam naslednje: Dajmo zdravnikom večje plače, ampak hkrati pa naj sprejmejo popolno odgovornost za delo, ki ga opravijo. Se pravi če storijo hudo napako, se jim odzvzame licenca, ter plačajo pacientu odškodnino. Odkrivanje napak pa se mora obvezno vršiti pri specializiranih ustanovah v tujini recimo avstriji, nemcijii ali recimo svici. Enako naj pa velja tudi za sodnike!
sverc
16. 11. 2016 10.03
+6
Ker naši zdravniki primerjajo z tujino samo plače. Odgovornosti pa ne.
kol5
16. 11. 2016 10.18
+1
če dohtarji kaj zašuštrajo zemlja pokrije--če obrtnik kaj ne naredi kot želi stranka ni plačila
mallonge
16. 11. 2016 09.57
-1
Predsednik parlamenta je človek z najnižjo možno moralo in najnižjo možno stopnjo intelekta. V Sloveniji hoče uveljaviti fašizem.
sinhron
16. 11. 2016 10.11
+0
Pa janez ja ni bil kdaj predsednik parlamenta !
3334446789
16. 11. 2016 09.57
-1
Rešitve: ne jamrat!. Vlada, ki ni sposobna sestaviti enega samega konsistentnega strokovnega predloga in s tem 'mečka' skoraj mesec dni navkljub stiskam pacientov in brezpravnemu ljudstvu, nima druge alternative, kot da odstopi. To je popolnoma jasno povprečnim osebam in bi moralo biti jasno vsaj parlamentarcem z magisteriji in doktorati Denar za svoje ne-delo (če prav razumem sistemizacijo del in nalog so plačani po delu) naj namenijo za plačilo svoje šlamastike. O tem govori Ustava in Kazenski zakonik, ne govorim na pamet. Ako ustava in zakoniki ne veljajo več, naj to vlada-parlamentarci jasno povejo in se pod to tudi podpišejo, da imamo dokaz za preučevalce Slovenske zgodovine. Zaradi nestrokovnega, neadekvatnega zdravljenja naših malčkov, njihovi nemoči priti do kvalitetnega zdravljenju v tujini, naj se poda kazensko ovadbo proti 'veličinam', ki so te malčke neustrezno zdravile, povzročile zastoj srčkov otrok. Mi starci se lahko kar poslovimo, zadosti smo tlačili to zemljo in damo prostor novim rodovom, da osnujejo družine in si zastavijo življenjske cilje tudi na področju dela.. Zdravniki so sneli maske in pokazali svoje obraze grabežljivcev in nestrokovnih fanatikov, vsaj večina.. Sklepam, da se večina okoriša z denarjem od dežurstev, od preplačanih operacij, ob dvotirnem delu, državno in hkrati privatno, z denarjem za ortopedske pripomočke, 'skok čez vrsto'. Naj se zapre po KZA ljudi, ki zdravijo s smejalnim plinom, ki zdravijo nestrokovno ter s privatnimi 'preplačanimi uslugami' Naj se zamrzne plače vsem zdravnikom, ki zaradi stavke ne morejo izvrševati svojega poslanstva in jih nameni za operacije ljudi in otrok, ki nanje čakajo tako rekoč na smrtni postelji. In prvi milijoni so že tukaj. O tem se pa nič ne govori in sliši, čeprav je že v naprej jasno, da bo elita imela čim več ,drugorazredni pa vedno manj in manj. Vlada skuša izžemati ljudstvo, hkrati pa govori o etiki in blaginji, kar je skregano z vsakršno logiko. Če imajo dvorjani blaginjo naj ne mislijo, da jo imamo tudi mi. Naj poberejo vsi skupaj kufre in odidejo. Takoj jim zrihtam mlad, inovativen kader, ki si ne zmišljuje plačilnih razredov. . Po ustavi in kazenskih zakonikih (ja advokati, pravniki, novo izvoljeni sodniki, preskrbel sem vam delo) naj se jim sodi, da nedotakljive stvari, ki so jih prevzemali v obliki denarja, poklonijo za krpanje državne blagajne. Tako si bomo vsaj enkrat, v času samostojne Slovenije, oddahnili in začeli živeti. Prosim, da objavite, moj konsistenen sestavek. Hvala!
NiVseRes
16. 11. 2016 10.30
+0
Lakiluk
16. 11. 2016 09.47
+4
Kakšna beda. Po eni strani starši ne smejo kaznovati otrok, ko so poredni, po drugi pa zdravniki kaznujejo in podaljšujejo trpljenje bolanim, ker se ne znajo dogovorit z vlado!!! In to nekaznovano!!!
Zentrum
16. 11. 2016 09.58
-2
Zdravniki odpovedujejo le nenujne primere, nujne zadeve še opravljajo. Čeprav jim zaradi stavke tega ne bi bilo treba.
kol5
16. 11. 2016 10.23
+1
zdravnik--javni sektor-- dobi plačo---- če kaj dela ali pa nič ne dela v realnem sektorju tega privilegija ni
proofreader
16. 11. 2016 09.35
+6
Javni sektor je prišel na dnevni počitek (v službo). Minusi padajo.
SKRIPT
16. 11. 2016 09.40
+1
Ne zasluzis si plus,ker take inteligence ne najdes vsak dan
proofreader
16. 11. 2016 09.32
+1
Večer piše o pacientki, ki so jo pomotoma obsevali in sorodnikom rekli, da naj se pripravijo na najhujše.
mallonge
16. 11. 2016 09.27
+1
Ha,ha,ha šarlatani. Minister za pijančevanje in polnočno muziciranje zna samo policaje preganjati .
ULT0P40
16. 11. 2016 09.25
+4
Dohtarji,profesorji,učitelji,politiki in njim podobni živijo spodobno življenje.Želeli bi še in še in še več.Pa samo oni tako veliko delajo in zahtevajo pošteno plačilo.Kaj pa delavec v tovarni za minimalno plačo.On pa naj crkne samo da oni dobijo več iz proračuna pa makar država životari.Vsi ti ki sedaj nekaj zahtevajo se bodo morali vprašati v kakšni družbi in državi živijo in koliko je v malhi za njih.Vprašati se bodo morali tudi o tem kako dobro opravljajo svoje delo v bolnici,šoli itd.Med njimi je tudi veliko podpovprečnežev,ki za svoje slabo ali celo škodljivo delo dobijo nadpovprečne dobre plače napram ostalim.Tudi o tem se bo moralo pri nas začeti debatirati.
SKRIPT
16. 11. 2016 09.32
+1
To je to,zelo dobro napiasano,a nekatere se pa kar pozablja,to so bankirji,pa pripadnikiRkc,novodobni kapitalisti,tajkuni,ti zivojo se bolje kot navadni drlavci
Zentrum
16. 11. 2016 09.43
-1
Delavec je nadomestljiv. Učitelj težko, profesor še težje, izkušen zdravnik pa skoraj nemogoče. Če vi nimate pojma o ekonomiji, je to vaš problem.
Jure Slanovic
16. 11. 2016 10.16
+0
Delavec je ničvredna živina, ki mu je dovoljeno samo še delat za male pare ostali se pa lahko napajajo kukr jim je volja saj delavec je nadomestljiv...upam da bo še kermu drugmu voda u gru tekla enkat,ne sam navadmu delavcu al kako pravte.bojo pa še prišli časi ko si bodo tut delavci lahko prvošli dostojno življenje in ne samo dela pa nč drugga.še prej bojo pa delodajalci moral do tega pridt, da brez pridnih rok ni zaslužka!!!
NiVseRes
16. 11. 2016 10.32
+1
ULT0P40
16. 11. 2016 10.36
+1
Dragi Zenrtum,vsak je nadomestljiv,tudi zdravnik,ki te napačno zdravi in za to ne odgovaraja,ali učitelj,ki te uči in nič nauči.Bogovi v belem,prosvetarji ,politiki in še kdo so kasta,ki mislijo da so nezmotljivi in nenadonestjivi v svojih zmotah.
helvecijaner
16. 11. 2016 09.14
+4
Odpustit v JU & JS najprej tiste, ki ne obvladajo slovenski jezik pa bo več kot 10000 nesposobnih manj za plačat potem še 10000 lenuhov ,ki neznajo računalnikov uporabljat,pa 20000 predpenzijcev in po bratovsko prijateljsih vezah zaposlenih pa bomo nekje pri realni potrebi moštva. Tistim pa ,ki ostanejo dat ultimate po katerih morajo vsak postopek ustrezno rešit v 10 delovnih dni. In cela država bo zalaufala.
helvecijaner
16. 11. 2016 09.17
+6
Do večera bom počakal, da vidim koliko vas na delu lahko serfa in minuse klika!
SKRIPT
16. 11. 2016 09.17
+1
Bravo,to je to,po tvojih izracunih ostaneta samo dva,pa vsi enako placevati vrtce
SKRIPT
16. 11. 2016 09.20
-3
helvecijaner
16. 11. 2016 09.20
+3
SKRIPT
16. 11. 2016 09.21
-4
Gnjigo vzemi in se kaj nauci,nevednost boli
Lakiluk
16. 11. 2016 09.23
+2
Tako je! In oslepit jih na eno oko, saj z enim tudi lahko gledajo!
NiVseRes
16. 11. 2016 09.13
+3
V Švici so enkrat probal ucitelji strajkat zaradi dodatnega dopusta...kanton se je takoj oglasil...znizal jim je dopust in zmanjsal nekoliko place...pa so veselo delali naprej..placa ucitelja v CH pa je zelo dobra
helvecijaner
16. 11. 2016 09.15
+3
SKRIPT
16. 11. 2016 09.18
-2
Res si pametna,ves tudi mnogo o svici,international
Zentrum
16. 11. 2016 09.25
helvecijaner
16. 11. 2016 09.28
NiVseRes
16. 11. 2016 10.36
Vir sem jaz..tudi v Svici lahko komentiramo na 24ur..nemoreš verjeti kam gre tehnika..hahha...Gruezi Slowenien
NiVseRes
16. 11. 2016 10.37
Helvecijaner jaz sem AG pa ti..ZH..TG..SG..oder
proofreader
16. 11. 2016 08.42
+3
Prenehajmo plačevati davke do ureditve razmer.
kol5
16. 11. 2016 08.59
+3
NiVseRes
16. 11. 2016 09.10
SKRIPT
16. 11. 2016 09.12
+2
proofreader
16. 11. 2016 08.38
+5
Štrukelj je lastnik Delavske hranilnice, če niste vedeli.
SKRIPT
16. 11. 2016 09.08
+0
Nekateri nikoli ne odrastejo,tudi tebi glede na napisano ne kaze nic dobro
krmeki
16. 11. 2016 08.37
+5
Prekinit socialni dialolg in zmanjšati plače. Prej ko to storimo manj bo boleče.
proofreader
16. 11. 2016 08.39
+3
kol5
16. 11. 2016 08.59
+2
SKRIPT
16. 11. 2016 09.14
+2
Bravo,to je resitev za vse tezave v nasi drzavi,kje ste bili,da ste sele sedaj povedali resnico,za to gre a ne
proofreader
16. 11. 2016 08.36
+5
Ko bom velik, bom Štrukelj. Lepo živel in vsake toliko zacepetal za višjo plačo.
SKRIPT
16. 11. 2016 08.36
-1
Navduseni smo,da je boskarol sklenil posel s KItajci,res super,vsi v Sloveniji bomo imeli korist od tega,dvignil se bo bdp in place vsem zaposlenim v gospodarstvu,Ivo bo poskocil za nekaj mes na lestvici obrobne revije manager,vsi bomo happy happy,bravo ivo
proofreader
16. 11. 2016 08.37
+1
Javnosektoraši že pripravljajo polena za metanje pod noge.