Slovenija

Poslanci o 'zelenem' davku na motorna vozila

Ljubljana, 24. 09. 2009 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
55

Poslanci v državnem zboru prvič obravnavajo novelo zakona o davku na motorna vozila, ki bi uvedel novo obdavčitev vozil glede na izpuste CO2. V SDS in SNS zakona ne podpirajo.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar FOTO: POP TV

Novela zakona o davku na motorna vozila po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar predstavlja enega od pomembnih elementov t. i. zelene davčne reforme. Bistvo zakonske novele je prehod iz obdavčitve na podlagi cene avtomobilov na obdavčitev po izpustih CO2.

Kot predvideva novela zakona, bodo po novem obdavčeni tudi motorji, ki doslej niso bili predmet obdavčitve, avtomobili pa bodo obdavčeni po tristopenjski progresivni lestvici glede na izpuste CO2. V najnižjem razredu so avtomobili z izpusti do 150 g/m3. V tem razredu se bodo, tako Kamnarjeva, davki znižali, posledično pa se bo znižale tudi cene drobnoprodajnih cen.

V srednjem razredu so avtomobili z izpusti CO2 med 150 in 210 g/m3 (približno 50 odstotkov vseh motornih vozil), ki bodo v končni fazi obdavčeni za 150 odstotkov več. Zaradi velikega učinka in trenutnih gospodarskih razmer novela zakona namreč predvideva enoletno prehodno obdobje, ko bo povišanje davka na motorna vozila iz drugega razreda le od dve- do desetodstotno. V tretji razred sodijo motorna vozila z izpusti CO2 nad 210 g/m3 (10 odstotkov vseh motornih vozil), kjer se bo davek povečal za 210 odstotkov.

Zakon naj bi bolje preprečeval davčne utaje

"Z uvedbo posebnega registra, ki je predpogoj za to obdavčitev, pomembno zmanjšujemo tudi možnosti izogibanja plačevanja davkov," je še pojasnila Kamnarjeva, ki v prihodnje iz naslova davka na motorna vozila pričakuje dodatne prilive v državni proračun.

Poslanec SDS Andrej Vizjak
Poslanec SDS Andrej Vizjak FOTO: POP TV

SDS in SNS zakona v tej obliki ne podpirata

Andrej Vizjak (SDS) je vladi očital, da želi pod krinko zelene davčne reforme obremeniti predvsem srednji sloj in uvesti obdavčitev za motorje. To po njegovih besedah ni zelena davčna reforma, temveč skrb za polnjenje državnega proračuna preko srednjega sloja. V poslanski skupini SDS so kritični tudi do progresivnosti lestvice, ki je po podatkih poznavalcev, tako Vizjak, najbolj radikalna med vsem članicami EU. Ob tem je dejal še, da zaradi negativnih učinkov v poslanski skupini SDS zakona ne bodo podprli, v prihodnjih obravnavah pa bodo pripravili ustrezne amandmaje.

V poslanski skupini SNS novelo zakona o davku na motorna vozila podpirajo zgolj v delu, ki se nanaša na večji nadzor pobiranja davkov iz tega naslova, saj obstoječa ureditev ni onemogočala davčnih utaj. So pa po besedah Srečka Prijatelja previsoke stopnje obdavčitve, prevelika pa je tudi razlika med obdavčitvijo bencinskega in dizelskega motorja. Ob tem je opozoril še, da Slovenija nima ekološke takse za tovornjake, ki najbolj obremenjujejo tako okolje kot cestno infrastrukturo. V poslanski skupini SNS zato zakona v tej obliki ne bodo podprli.

Druge poslanske skupine kljub določenim pomanjkljivostim zakon podpirajo

Kot je povedal Jakob Presečnik (SLS) v poslanski skupini SLS predlog zakonske novele podpirajo, imajo pa pomisleke glede razlike stopnje obdavčitve med dizelskimi in bencinskimi motorji. Skrbi jih tudi, kakšen učinek bo imel zakon v trenutni situaciji finančne krize.

Poslanec LDS Anton Anderlič
Poslanec LDS Anton Anderlič FOTO: POP TV

Anton Anderlič (LDS) je dejal, da zakon ne pomeni zgolj polnjenja proračunske blagajne, in napovedal, da ga bodo v poslanski skupini LDS podprli.

Luka Juri (SD) zakon ocenjuje kot korak naprej k t. i. zelenim davkom in bi lahko postal odličen primer dobre prakse tako za članice EU kot države izven Unije. Cilj spremembe načina obračunavanja davka je namreč po njegovih besedah spremeniti strukturo prodanih vozil tako, da bo prodanih manj okolju neprijaznih vozil.

Franco Juri (Zares) je predlog zakonske novele pozdravil in poudaril, da je ta namenjena predvsem spodbujanju tehnologij, ki bodo bistveno znižale emisije CO2. Ob tem je dejal, da bi določene stvari lahko še popravili, na primer razlike med dizelskimi in bencinskimi motorji.

Tudi poslanska skupina DeSUS podpira predlog zakona, ki bo onemogočil davčne utaje. Zakon po besedah Franca Žnidaršiča pomeni izboljšavo veljavnega zakona iz leta 1999 in premik v smeri obdavčitve tistih, ki bolj onesnažujejo okolje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciaobella
25. 09. 2009 08.29
Denarja JE DOVOLJ ! Ampak za zgrešene projekte : NATO, REPREZENTANCA, TURKOVA POTOVANJA, PROJEKTI PATRIA, ipd. Namesto da POJAČAMO ZDRAVSTVO in SOCIALO (ampak aktivno...pomeni nadomestila samo nezmožnim dela oz. tistim, ki so resnično "nemogoče zaposlivi"). IN PA DRAGA SLOVENSKA "POLITIČNA ELITA" ! NE RAZMETAVAJTE Z DENARJEM.... MALO BOLJ RACIONALNO. ŠE BOLJ PAZLJIVO, KER TO JE NAŠ DENAR !
VERDO
25. 09. 2009 08.07
Malo še pa bodo naredili davek na dihanje, saj se pri tem tudi proizvaja CO2. Ups, a sem jim dal predlog?
VERDO
25. 09. 2009 08.04
Malo manj začnite krasti pa ne bo primanjkljajev. Pometite pred svojim pragom pa začnite reševati vaše napake na vaš račun in ne na davkoplačevalski.
VERDO
25. 09. 2009 08.00
Banda pokvarjena!
sazas
25. 09. 2009 07.35
Davek na CO2 plačamo že na bencinski črpalki. Ali bo torej dvakrat obdavčen????????????????????????????????
skandinavec
25. 09. 2009 00.27
Stvari se še kar zrcalijo na Evropo glede na to kaj se dogaja v Ameriki....v kratkem naje.ali smo ga!!! .....Zdaj še samo čakam na kak bistven poseg vlade (sprememba zakonodaje) na področju svobode govora in druge človeške pravice, ki so zaščitene z ustavo.....in verjemite mi, da ta čas se bliža!!!
Ataaufbix
25. 09. 2009 00.07
Koliko nam še manjka, da bomo 100% obdavčeni?
cosmoss
24. 09. 2009 23.52
Počasi avtomobili več ne bodo potrebni ker jaz že delam na izumu letečih vesoljskih avtomobilov na zrak.hehehehehe
Danny Veliki
24. 09. 2009 21.44
Pa kaj je ta tip normalen?Lexus in tako dalje.Kakšno plačo on ima in kje živi,da misli da ima lahko večina takšne avtomobile? Pahorju je zgleda Janša nekaj obljubil,saj prvi dela na tem da bo pogrnil na naslednjih volitvah.Ja,dej se mal zbudi Pahor,če ne boš zvisel.
borisadriano
24. 09. 2009 21.10
pozabili ste odavcit mopediste,motorne zage,kosilnice in skropilnice-dodajte amandma-pozabil sem vzigalnike.Prosim za apavz avtorjem predloga zakona ki bo gotovo spejet v parlamentu,po sistemu bolj je noro prej gre skoz.
Roxy79
24. 09. 2009 21.02
Sicer pa logično da so SDS in SNS proti temu zakonu. Kajti če bi bilo obratno,bi bili pa v Zares,Sd in LDS-u proti.
vratio se Valter
24. 09. 2009 20.56
SDS NABIRA GLASOVE
borisadriano
24. 09. 2009 20.48
v vseh normalnih sistemih-vecje vozilo,vec davka;manjse vozilo,manj davka.Kako enostavno.Nasa izumiteljska vlada,pa po izumiteljsko,kakor tu kakor pri cestninah.Ker je teritorij majhen se bomo pozanimali koga od sosednjih drzav zanima nase registriranje pri njih.Lahko se zgodi da kot v totalitarizmu nas drzavljan ne sme voziti vozilo s tujo registracijo.Mi smo bolj evropski,od evrope,to smo pokazali ze s priziganjem luci
est
24. 09. 2009 20.21
MI DRŽAVLJANI SMO ŽE ZELENI IN TO OD JEZE, KER POČNETE TAKE NEUMNOSTI ! Najprej ste motivirali in s finančno injekcijo pomagali, da so Slovenke in Slovenci množično začeli kupovati eko avtomobile, stare pa prodali v Romunijo, Bolgarijo, Ukrajino, itd.V tej vladi so se res nabrali sami telenti, ki bodo to , meni ljubljeno, Slovenijo spravili na kant. Dejte že odstopit , dokler je še čas.
cigimigi
24. 09. 2009 20.20
bravo lopovi toyota,lexus bmw,..bodo manj obdavčeni. Spet bodo bogati prišli na svoj račun. Večina nas sanja o tvingu. Sedaj bo pa še ta postal znanstvena fantastika. Jaz bi vlado prosil ,da mi od vseh odtegljajev od plače pustijo vsaj toliko, da si kupim vozno karjolo(samokolnico), da bom lahko otroke peljal v šolo, če so mi že ostale destinacije v Sloveniji nedostopne. Prosim 100x. Aja, pa rad bi kilo kruha kupil dnevno, ne pa zamo 25 dag. uživajte bogatuni, pa naj vam zrezek in lexus tekneta
Vivid Money
24. 09. 2009 20.14
a poptevejevci pa pridno brišejo odgovore da ne bi slučajno kdo od voluharjev videl kaj se piše o njih na vaši strani....čudna je ta demokracija....
Kojot
24. 09. 2009 20.11
hitro jutri uvedite davk na scanje na muce na kilo vazduha na ispušne pline čoješke na s.x sa svojom ženom na jutarnu fiskulturu na striženje las na cvrkut ptić ma njihanje trave na valove morja na šumjenje listja pa bo še manjkalo šoldi ma ljudji dokam to gre
vratio se Valter
24. 09. 2009 20.08
KDOR NIMA ZA NOV AVTO BO PAČ PLAČAL DAVEK NA ONESNAŽEVANJE TI ZANIKRNEŽ REVNI TO SPOMINJA NA SUPERHIKA IZ ALAN FORDA KRASTI REVNIM,DA BI DALI BOGATIM
alterego
24. 09. 2009 18.17
kolk bojo pa plačeval kamionarji? a bomo spet mi plačeval namesto njih, tko kot za uničene avtoceste?
justime
24. 09. 2009 18.16
ja bravo davek na davek ali drugega ne zna ta naša banda pokvarjena?in to bodo obdavčili tiste ki komaj spraskajo za eno gajbo da se lahko vozi teli pras.ci pa mu še dodatni davek nabijejo. halo gospoda prepotentna nima vsakdo denarja za nov in lep avto!!!!dajte narodu denar pa boste imeli ekologijo ne pa samo vzemati in teptati po revežih. banda ušiva