Slovenija

Odzivi po redefiniciji minimalne plače: delodajalci zaskrbljeni, sindikati zadovoljni

Ljubljana, 24. 11. 2015 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so soglasno izglasovali spremembo definicije minimalne plače, s katero se iz nje izločajo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Medtem ko sindikati pravijo, da je to za prejemnike minimalne plače velik dan, pa generalni sekretar Združenja delodajalcev to vidi zgolj kot "kazanje sindikalnih mišic in strah vlade pred sindikati".

Kot je v ponedeljek pred poslanci ponovila predstavnica predlagateljev redefinicije minimalne plače, izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje, je to za prejemnike minimalne plače velik dan, "saj se s sprejemom novele po 20 letih odpravlja neenaka obravnava delavcev, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času".

Uveljavljeno bo načelo, da mora biti tudi delavcem, prejemnikom minimalne plače, priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo, ki se bo poleg nadurnega dela dodal na bruto minimalno plačo, je še pojasnila.

Z uveljavitvijo te spremembe se bo Slovenija po besedah Pojetove "vsaj delno približala ureditvi v ostalih državah EU in odločitvam Evropskega sodišča, ki je v preteklosti že večkrat opredelilo, da mora minimalna plača predstavljati plačilo za redno delo, dodatki pa morajo biti izvzeti in dodani nanjo".

Računi
Računi FOTO: Thinkstock

Podobno je povzela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da "trenutna definicija minimalne plače, če izvzamemo Hrvaško, predstavlja in je unikum v Evropi, saj v osnovo vključuje tudi dodatke za delo v posebnih pogojih".

Ob tem je ponovila tudi obžalovanje vlade, da predlog sprememb ni bil sprejet v dogovoru s socialnimi partnerji. "V konstruktivnem socialnem dialogu bo treba najti skupno rešitev za zagotavljanje višine minimalne plače kot podstati za plačno politiko in dostojnost dela ter na drugi strani z vidika stroškov dela kot elementa konkurenčnosti našega gospodarstva," je poudarila.

Predlog, ki ga je v parlamentarno proceduro s podpisi volivcev vložilo sedem reprezentativnih sindikalnih central, že vse od začetka namreč razburja delodajalce. Med drugim je Združenje delodajalcev Slovenije že večkrat zagrozilo z izstopom iz socialnega sporazuma, če bo novela zakona o minimalni plači sprejeta. Pričakovati je tudi, da bo državni svet to temo obravnaval v prihodnjih dneh.

Delodajalci zaskrbljeni, sindikati zadovoljni

"Delodajalci smo zelo zaskrbljeni zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Še toliko bolj to velja za odločitev glede redefinicije minimalne plače," so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Kot pravijo, so vseskozi opozarjali, da je dvig bruto minimalne plače lahko usoden za številna delovna mesta v panogah z nižjo dodano vrednostjo na zaposlenega, ki hkrati tekmujejo na globalnem trgu.

GZS je namesto redefinicije minimalne plače predlagala celovito davčno reformo s ciljem razbremenitve stroška dela. To pomeni nižje dajatve na plače zaposlenih, tudi pri minimalni plači. Posledično bi omogočili višje neto plače. Razliko bi država zapolnila z istočasno izvedbo strukturnih reform, ki bi zagotovile bolj optimalno javno porabo. "Trenutne razmere v ničemer ne sledijo izjavam Vlade RS, ki je obljubljala znižanje stroškov dela. Prav obratno: redefinicija minimalne plače, predlog za znižanje olajšav in premalo jasna in učinkovita sprememba nagrajevanja zaposlenih, kar naj bi Vlada po današnjih besedah finančnega ministra sicer umaknila, so samo zadnji škodljivi primeri, ki šibijo poslovno okolje in hkrati znižujejo zaupanja vlagateljev," so še zapisali.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Igor Antauer meni, da je "redefinicija minimalne plače posledica nespoštovanja socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016"; kršili so ga sindikati in vlada. "Toliko o spoštovanju pravne države, ki jo je vladajoča koalicija tako poudarjala pred in po volitvah. Načelnost na račun drugih je naša politična stvarnost," je bil oster Antauer, ki meni, da je redefinicija "nesistemska, parcialna in všečna poteza".

Meni, da bo posledica redefinicije, da delavci neto ne bodo imeli večjih koristi, proračun pa precejšnje. "Ta projekt vidim bolj kot kazanje sindikalnih mišic in strah vlade pred sindikati," je še dodal.

Opozoril je še na popolno izgubo zaupanja na delodajalski strani, ki so ga gradili leta in potrdili s socialnim sporazumom, odpoved sporazuma s strani štirih delodajalskih organizacij in zbornic - GZS k sporazumu ni pristopila - ter posledično okrnjeno vsebinsko delo ekonomsko-socialnega sveta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
24. 11. 2015 21.57
+9
naši delodajalici bi bili zaskrbljeni še , če bi jim ob plačiolnem dnevu namesto da oni nakažejo plačo delavci nakazali njimm denar! TAKEGA GOVEDA NI NIKJER NA SVETU!
gruntovcandudek
24. 11. 2015 21.58
+1
gruntovcandudek
24. 11. 2015 21.55
+6
Naj mi en pove oz. razlozi, kako glede na enako stopnjo izobrazbe ,so v javnem sektorju za cca 30% vecje place?
.jest
24. 11. 2015 21.25
+3
Če delodajalec ni sposoben plačati zaposlenih naj zapre podjetje. Bo kmalu videl, da delavci niso samo strošek.
gruntovcandudek
24. 11. 2015 21.56
+1
SebastjanKK
08. 12. 2015 11.08
Se popolnoma strinjam, kajti delavci ne smejo biti samo strošek podjetja ampak mora podjetje nanje gledati kot na neko dodano vrednost na kateri mora delodajalec graditi. In končno s sprijetjem tega zakona ki onemogoča, da se vsi dodatki štejejo v celotno plačo (2. člen ZMinP), bodo delavci plačani dejansko tisto kar si zaslužijo. Prav tako ne bodo životarili ko bo prišel čas z pokojnino. Po drugi strani pa je potrebno razumeti vidike delodajalcev, ki se borijo za obstoj svojih podjetij in povečati konkurenčnost na tako že prenasičenem trgu. In dejstvo je, da minimalna plača (734,15€ bruto 4. člen ZMinP), delodajalca stane okoli 900€ (bruto bruto) ampak na koncu dobi delavec ven samo okoli 600€. In četudi se to deli na strošek delavca in delodajalca je to na koncu vse samo strošek organizacije. Posledično razumem zakaj so se delodajalci posluževali takšnih taktik kot so se jih.
jzkzfzmz
24. 11. 2015 20.40
+4
Bogi reveži direktorčki. Zdaj bodo mogli kakšnega jurčka manjšo plačo sami met. Naj oni živijo na minimalcu pa delajo 7 dni v tednu tudi po 12 ur. Marš. Direktor brez delavcev je kaj? Kup g...ja namesto da bi cenil ljudi jih novodono zasnužuje.
woma
24. 11. 2015 20.19
+2
Delali za 700 e 800e ,VSE VIKENDE in PRAZNIKE s prevoznimi vred...prevozni pa nanesejo 100e:)to je gospodarstvo...upam da bo kaj boljše,da bi vedel za kaj delaš ...
fljfo
24. 11. 2015 19.27
+1
Kam so nas pripeljali jugolevičarji...narod mora živeti s 600e, medtem ko se oni mastijo s kaviariem in opevajo čase Jugoslavije....Narod ne bo več dolgo zdržal..
deltex
24. 11. 2015 20.43
-1
No, Madžarska, ki ji že lep čas vlada desna vlada, ima 10 tisoč
deltex
24. 11. 2015 20.45
+1
...USD nižji BDP kot Slovenija.Levo-desno, vseeno, če ljudje dobro živijo.
.jest
24. 11. 2015 21.27
+0
fijfo, slovenceljni ne bodo storili ničesar pa četudi bi živeli s 100 euri.
deltex
24. 11. 2015 19.27
+8
Problem v Sloveniji je prenizka minimalna plača in ta ukrep je prvi korak za nekoliko višjo. Problem so tudi razna "socialna" nakazila do katerih marsikdo ni upravičen. Z ženo zasluživa dosti več kot minimalca, nisva bogata, vendar vem, da imajo mnogi manj, Zato spoštujem vsako delo, vse delavce in tako skušava vzgajati tudi otroka. V tem smislu upam, da bo minimalec enkrat res konkreten.
gruntovcandudek
24. 11. 2015 19.20
+3
Ko sem bil majhe mi je nono rekel, da so sami padli v luknje. Nisem zastopil, sedaj pa z dneva v dan bolj razumem.
Iluzionist
24. 11. 2015 19.09
+2
medtem, ko se oni pogajajo o podrobnostih, predsednik ECB mario Draghi napoveduje ukrepe ZA inflacijo.. zakaj je inflacija z makrekonomskega vidika lahko koristna za gospodarstvo??? takrat, ko je masa plač in prispevkov preveč obremenjujoča in se plače preprosto razvrednoti z inflacijo, ker je nominalno zniževanje plače nemogoče, ker narod razume, kaj to pomeni znižanje plače in gre na ulice, inflacije pa večina ne razume in se plače počasi razvrednotijo.. lastniki podjetij bodo višje cene dobaviteljev že nekako prevalili na kupce, plače zaposlenih bodo ostale pa nominalno iste, kar pomeni, da bodo realno nižje
gruntovcandudek
24. 11. 2015 19.02
+6
Brez zamer...ampak skrajni cas je za spremembe in tokrat bo globalizacija malemu cloveku v prid.
User1285812
24. 11. 2015 19.01
-1
Plačan bodi tolk kot ustvariš. Nič več nič manj!
.jest
24. 11. 2015 21.33
+3
No, spet en pametnjakovič. Važno je, kolikšen delež ti plačajo od ustvarjenega. Šešoku so delavci ustvarili dva milijona dobička, pa je zaposlenim znižal plače za dvakrat po deset odstotkov.
Gr8one
24. 11. 2015 18.58
+2
Nisem vedel, da varnostniki, čistilke in podobni tekmujejo na globalnem trgu.
sandi101
24. 11. 2015 18.57
+11
Kdo bi si mislil, da je celo banana republika sposobna narediti mišji korak v pravo smer. Kljub vsemu pa je to bolj ali manj tako-tako, glede na to, da danes največji problem pri izkoriščanju delavca predstavljajo fiktivni s.p.-ji in pa ureditev, ki dopušča, da nekdo dela celo zastonj - kao ure imaš v dobrem in si lahko potem enkrat čez 500 let en dan fraj. PLAČAJ ME, ure v dobro pa si zabriši nekam. Dobro povedano in realno, enako se dogaj tud pri men, pol pa bodi srečen, da imaš tako gnilo službo, polno izkoriščanja in nobenzga inšpekcijskega nadzora... Seveda ker gospoda dela samo do 14. ure uradno, pa če kaj naredi al pa ne za ostalo ga pa boli k....c!!!
VSEZNALECno1
24. 11. 2015 18.48
-7
NAJLAŽJI JE VEDNO BLO LEVAKOM TALAT TUJ DENAR.............. NE REČEM DA BORBA ZA VEČJE DELAVSKE PLAČE NI VEDNO potrebna NA SPOREDU, vendar pa JE POPULIZEM POLITIKE IN POSLEDIČNO ŠKODLJIVOST LEVAKOV NEIZMERNA; NAMESTO ZMANJŠAT PRISPEVKE ONI PO DELODAJALCIH....SPET IN SPET.......
natolcevanjenapolno
24. 11. 2015 19.17
-2
tuji denar...ja, če imaš ti ali tvoj atek firmo, ker vam je deda partijski veljak bilokatere barve in rihta posle, potem to ni tvoj denar ampak tudi moj...v sloveniji 99% podjetij posluje na tak način...zato to ni tuj denar, ne zasebni kapital ampak navadna kraja poštenega naroda...
waga7
24. 11. 2015 19.39
-1
Poln natolcevanja, odpri si firmo, pa pol govor čigav je denar, je pa res da bo v tem primeru res tvoj
VSEZNALECno1
24. 11. 2015 19.46
+1
BLA BLA.........jokat pa to....... denar je denar podjetij, ta butalska fora da vsa podjetja kradejo zaposlenih je brezbezvezna, seveda nekateri buitalski levičarski tajkuni valjda, ........ nimam nič proti da so predvsem minimalne plače večje, vendar še vedno ne bo nekdo iz JS kjer je povrpečna plača 1750 bruto meni ukazoval koliko moram dajati deloavcu, moj namen je , da nima minimalne plače ampak dostojno plačo....... tko da spokajte s svojimi butalskimi pristarnskimi neobjektivnimi izjavami.......pri meni imajo trenutno vsi večjo plačo kot minimalno in za panogo največjo, je pa težko.ostajat nad vodo...... se borimo............
Jožajoža
24. 11. 2015 18.35
+4
vedno dobim nakazilo, če sem na sicialni, če fušam ali če dobim službo in sem že drugi dan na bolniški.slovenija, je raj za nas lenuhe,migrante,javne uslužbence , ukrajinke in samohranilke.
kapljač1
24. 11. 2015 18.33
+11
Tu se ga pa delodajalci mal glumijo! Sej še nismo v sužnjelastniškem razmerju, da ti bo delavec "šuftal" 24 ur, plačal ga boš pa minimalko za osem ur. Takoj ukinit kapitalizem in uvesti socializem nazaj. Ne znamo s e iti kapitalizma, ki bi bil dodana vrednost. In raje počakajmo naslednje tisočletje, da prej evolucijsko dozorimo tudi mentalno. Glava na ramenih, pa zadnjica nekje v sredini trupa sta premal, da bi človek povsem funkcioniral. če možgani ne vedo kje bi se raje naselili. Da bi jim bilo bolj toplo.
u?o
24. 11. 2015 19.14
+4
Pa sej mamo socializem. Slovenija se deklarira za socialno državo! Sam je problem, ker je socialna predvsem sama do sebe in svojih voluharjev, narod pa trpi!
waga7
24. 11. 2015 19.40
+1
johanca123
24. 11. 2015 18.29
+8
Kwa se sekirate zaradi minimalnih plač -sploh počas ne bo treba plač, jahal bomo kamele in menjaval blago za blago
nicor
24. 11. 2015 18.28
+13
Vik in krik "gospodarstvenikov", če sploh omeniš minimalno plačo, po njihovem bi ti naj bili srečni, da imajo delo, plača pa --- no ja, dobro če kaj dobim. Ti tipi nikoli niti besedice proti, da dobi nočni itd dodatek šef, poslovodja, zdravnik... le čistilka, prodajalka, medicinska sestra...ne, oni pa ne. Zaradi njihovih nekaj evrov bo podjetje propadlo. Če res, potem že tako ni več živo, zaradi svojih vodilnih ne delavcev
Bu?ko Štru?ko
24. 11. 2015 18.27
+23
Namesto o minimalni plači, se raje pogovarjajte o maksimalni plači... nekateri dobijo občutno preveč vsak mesec in ne samo iz enega vira...
glava2
24. 11. 2015 18.02
+27
rešitev je preprosta, razbremeniti obdavčitev plač!!! torej bruto plača isto, neto t.j. izplačilo delavcu višje, to pomeni višja potrošnja, to pomeni več ddv-ja, to pomeni manj dela na črno, to pomeni zagon vsega, to pomeni več tudi za državo, to pomeni blaginjo!!!! žal pa mi imamo toliko doktorjev, strokovnjakov, ekspertov , da do tega preprosto ne pridejo in davke samo dvigajo, namesto, da bi naredili res kaj za nas vse!!!!!!!!!! NESPOSOBNEŽI