Slovenija

FOTO in VIDEO: Poslanci sprejeli tobačni zakon, ki med drugim uvaja enotno embalažo za cigarete

Ljubljana, 15. 02. 2017 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je z 61 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki po mnenju vlade prinaša dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju. Nevladniki nov zakon pozdravljajo, a bi si želeli še strožjega.

Več videovsebin
  • Enotna embalaža za cigarete
    00:34
    Enotna embalaža za cigarete
  • Iz SVETA: Nova tobačna zakonodaja
    01:55
    Iz SVETA: Nova tobačna zakonodaja
  • Iz 24UR: Bo nova zakonodaja zmanjšala število kadilcev?
    02:56
    Iz 24UR: Bo nova zakonodaja zmanjšala število kadilcev?

Med predstavitvijo stališč poslanskih skupin so zakonu izrekli podporo tako v koalicijskih SMC, DeSUS in SD kot v ZL, NSi in poslanski skupini NP. Državmi zbor je tako zakon sprejel z 61 glasovi za in nobenim proti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na seji državnega zbora poudarila, da ima zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov visoko podporo javnosti in stroke. "Lahko rečem, da v Sloveniji razumemo, kakšno breme in kakšno nevarnost za vzdržnost zdravstvenega sistema in tudi za gospodarski razvoj predstavlja tobak," je dejala.

Tobačni izdelki z enotno embalažo so že v prodaji.
Tobačni izdelki z enotno embalažo so že v prodaji. FOTO: 24ur.com

"Zato s predlogom v naš pravni red prenašamo tako novo tobačno direktivo, ki narekuje velika slikovna besedilna zdravstvena opozorila, prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilno aromo in še drug celovit nabor ukrepov. Na podlagi okvirne konvencije uvajamo dodatno še druge dokazano učinkovite ukrepe," je pojasnila ministrica.

Državni zbor je z 61 glasovi za in nobenim proti sprejel nov zakon o tobačnih izdelkih.
Državni zbor je z 61 glasovi za in nobenim proti sprejel nov zakon o tobačnih izdelkih. FOTO: Thinkstock

Za preprečevanje kajenja in zmanjšanje privlačnosti izdelkov pri otrocih in mladih pa zakon po besedah Kolar Celarčeve uvaja popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov ter enotno embalažo.

Pozivi vladi, naj nameni več sredstev za preventivo

Z izjemo SDS so v poslanskih skupinah zakon označili za korak v pravo smer. Podporo so izrekli tudi ukrepu enotne embalaže, ki je izzval največ polemik. Pri tem so zlasti v DeSUS in SD izrazili upanje, da zakon vsebuje dovolj varovalk pred morebitnimi tožbami tobačnih multinacionalk. Slišati je bilo tudi pozive vladi, naj nameni več sredstev za preventivo in temeljito spremlja učinke zakona.

Izrazito kritični so bili do zakona v SDS. Vladi so očitali, da je pri pripravi zakona zanemarila vzroke za začetek kajenja pri mladih, kot tudi nevarnosti, ki jih prinaša krepitev črnega trga.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov sicer nasploh ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oziroma omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Prav tako zakon na novo določa označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.

Nevladniki pozdravljajo nov zakon, a bi si želeli še strožjega

Na sprejetje tobačne zakonodaje so se odzvali tudi v Brez izgovora Slovenija. Kot pravijo je ta zakon "najbolje, kar smo lahko v dani politični situaciji v Sloveniji dosegli".

"Nevladniki smo napadli tri glavna področja, ki učinkovito delujejo pri zmanjševanju in preprečevanju kajenja – vidnost, ceno in dostopnost – in bili uspešli pri dveh. Vidnost je zakon zaobjel s prepovedjo oglaševanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov, doniranja in sponzoriranja s strani tobačnih podjetij ter enotno embalažo, ceno pa z vladno direktivo, ki naj bi v prihodnje redno dvigovala tobačne trošarine," je zapisal Jan Peloza, soustanovitelj Brez izgovora Slovenija.

Kot delni poraz vidijo uvedbo dovoljenj za prodajo. Ta bodo po novem vključevala zgolj minimalno takso, ki jo bodo prodajalci morali plačati enkrat na pet let. S tem pa, pravi Peloza, ne bomo zmanjšali dostopnosti tobaka mladoletnim. "Zavedamo se, da bo tobačna industrija to darilo sprejela odprtih rok in se bo zato v naslednjih letih število prodajaln v okolici šol še povečalo. V prihodnje bomo nevladniki sigurno zagovarjali uvedbo specializiranih trgovin za prodajo tobaka, tobačni cent in strožje spremljanje izvajanja tobačne zakonodaje s strani pristojnih inšpektoratov," še dodaja Peloza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (425)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikumi
16. 02. 2017 20.49
+3
Ja cigareti so velik problem, preprodajalci zdravil pa niso problem ane gospa ministrica.
Finfer
16. 02. 2017 19.58
-5
Bolj učinkovito bi bilo če bi škatlo cigaret podražili na 50 € in bi država dobila več denarja za popravilo škode ki jo delajo kadilci drugim ljudem in okolju !!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 02. 2017 18.39
+3
Tudi alkohol bi lahko podražili za 50€, mar ne?.... Alkohol povzroča zdravstvene težave, nasilje, prometne nesreče in premoženjske delikte, od katerih imamo škodo vsi državljani.... Se strinjaš tudi s podražitvijo alkohola?
hotchilipoper
16. 02. 2017 19.13
+5
Pred enim tednom sem prenehal kaditi,tako da so take novice zame zdaj brezvezne,pa tej državi ne dam niti centa več
Roman M.
16. 02. 2017 18.30
+12
Pa da ponovimo, želijo nas opozarjati na nevarnosti tobaka, zakaj še ne slike lačnih v Afriki na Mc Donald"s vrečke, zakaj še ne slike trpinčenih živali na kozmetične izdelke, zakaj še ne žrtve prometnih nesreč na steklenice pive, vina in ostalih alkoholnih pijač, zakaj ne slik požrešnih politikov na davčne napovedi, če že, dajmo vsepovsod !
Ezav
16. 02. 2017 16.52
+6
Saj v bistvu med kadilcem in nekadilcem ni nobene razlike. Tako in tako oba umreta. Kadilec je samo dlje časa mrtev ;)
Transformerji
16. 02. 2017 16.37
+1
Končno zakon, ki ga lahko razume in potrdi Milojka - pa še tega so napisali v Bruslju!
dinamitek
16. 02. 2017 15.48
kaj a plastične pa niso prepovedal, k sam za to še molm
Tomvojo
16. 02. 2017 14.44
Tomvojo
16. 02. 2017 14.44
+2
Na Nori 24 TV se jim je čisto sfuzlal in bolj velja slogan Prvi v službi desnice (kot pravice), so zakompliciral z komentiranjem, če nisi njihov nimaš kaj tam pisat, zgublajo volivce, levaki pa z migrantskim rajanjem, adijo Slovenija.
sodelujem
16. 02. 2017 18.03
+1
Tomvojo
16. 02. 2017 14.40
+5
Da pomiriš živce ob dolgih čakalnih vrstah moraš kakšnega prižgat, če ne te lahko kap trefne.
bodi
16. 02. 2017 14.25
+1
tisti kateri bo hotel kaditi bo kadil lahko pa samo to rečem sedaj se bo delala svinjarija saj ne boš vedel kakšen tobak dobiša al je to mešanca za BOSS al Marllboro cena naj bi bila pa potemtakem enaka al bo kaj drugače itak me pa ne zanima okol tobaka ker sem nehal kaditi pred 14 leti
Transformerji
16. 02. 2017 13.46
+11
Nevladniki zakon pozdravljajo in si želijo še strožjega - kadim še 47 let, nobenih problemov, pa nikakor ne pridem do specialista za kolke in kolena - kaj lahko naredijo ti bebavi nevladniki? Tudi jaz sem nevladnik, vem pa, kaj bi spremenil, koga bi odpustil, Slovenijo bi obrnil na glavo! Kajti sedaj je ena sama pogoltna, istočasno pa pohlevna greznica!
mkmorfius
16. 02. 2017 13.30
+19
kako z lahkoto sprejemajo ene butaste zakone za cigarete in za policijske kazni... da bi pa pospešeno lovili kriminalce, ki so dajali nezavarovane kredite in zapirali goljufive tajkune, za to pa čudežno ne najdejo časa...
Cicero123
16. 02. 2017 12.28
+9
te slike lari fari ...po 10 kupljeni škatlici mi bodo že (na žalost) tako samoumevne, da jih sploh ne bom več gledala...tako kot napisi ( Prvič ko si kupil škatlico si še prebral, zdaj je niti prebereš ne ali pa jo znaš že na pamet pa te ne gane)....bedarija! Naj raje sredstva, ki jih plačamo ob škatli cigaret namenijo k ozaveščanju mladih v 9 razredu OŠ + srednja šola, taki ukrepi so brezvezni!
Ezav
16. 02. 2017 16.50
-2
Saj to ni namenjeno tebi ampak morebitnim bodočim, če sem prav razumel.
sodelujem
16. 02. 2017 18.06
+5
santamaura
16. 02. 2017 10.31
+18
A to je zdravstvena reforma? Če hoče ministrica biti izvirna bi lahko dala na napotnice tiskati slike zadovoljnih pacientov, ki so še pravočasno prišli do specialista
fisherslo
16. 02. 2017 10.26
-7
Nikotin je visoko zasvojljiva snov in vseeno je ali je v tobaku ali v tekočini. 80 %, ki poskusi postane zasvojenih s to snovjo. Poleg nikotina pa tobačna industrija meše na stotine drugih snovi v tobak in v tekočine, ki pospešujejo penetracijo nikotino do možganov kadilca. Večina teh snovi je strupenih, kar 40 pa klinično medicinsko dokazano RAKOTVORNIH! Če vam bo kdo ponujal cigarete ali e-cigarete se spomnite na 20 vrst raka, ki ga povzroča kajenje. Kar 2 od 3 kadilcev pa zboli za eno kadilsko boleznijo, ki je usodna. V povprečju kadilec živi 14 let manj od nekadilca. Tobačna industrija plačuje velike denarje za širjenje neresnic in alternativnih dejstev v stilu Trumpa po tem forumu. Vsak ima v bližnji ali širši družini kadilca, ki je zbolel ali umrl zaradi kajenja. Tudi ti, ki prejemaš majhne denarje, da širiš VELIKE smrtonosne laži nedolžnim ljudem. Lahko se spremeniš. na bolje.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 10.39
+8
Kasko moraš pisati takšne neumnosti glede Ecig?? Ljudje kadijo zaradi nikotina umirajo pa zaradi katrana, to ti bo znal povedati vsak zdravnik ki se le malo spozna na te stvari. Res je le to, da bi morali regulirati E tekočine, da ljudje ne bi vse sorte kupovali, pri tem pa mislim na okuse v katerih zlasti kitajskih, ki pa jih v Evropi sicer že teško dobiš, so lahko tudi škodljive snovi,pač Kitajci, nikakor pa to ne drži za baze VG in PG, kjer je je že v Evropi narejeno ogromno preiskav. Samo ko pišeš nekaj neargumentirano in vse povprek posplošuješ in obdolžuješ potem se s takšnimi ljudmi itak ne da pogovarjati!
jebivoje
16. 02. 2017 15.37
+6
fisherslo-V povprečju kadilec živi 14 let manj od nekadilca, moj stric je kadil od ¸12 leta, dočakal 89 in nikoli pri zdravniku. res si je pa sam gojil tobak. torej je škodljiv industrijski tobak in bi morala biti gonja proti tobačni ne pa proti potrošnikom
Ezav
16. 02. 2017 16.51
Mislim, da bolj kot nikotin so dodatne snovi, ki povzročajo odvisnost
sodelujem
16. 02. 2017 18.07
+1
Ja, po statistikah je človeštvo že izumrlo.!
siFBI
16. 02. 2017 09.24
+14
Kadil sem 30 let. Sedaj že nekaj časa ne več. Ampak ne zaradi zakona. Ampak zato, da država kak euro manj dobi od mene pa predvsem zato, ker sem si v glavi rekel, "Sedaj pa konec". Zgleda pa da bo boje jit na trde droge saj jih država ne preganja.
cirenij
16. 02. 2017 09.29
+6
Tudi sam se odločam. Zaradi denarja, ne zdravja. Je kar velik mesečni strošek.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 09.35
+8
Tudi jaz sem kadil 20 let in sem dobesedno prenehal kaditi zaradi te proklete rdeče mafije, ki je tako lopovsko dražila cigarete, pa še kar naprej bluzijo da so cigareti prepoceni. Če bi v Avstriji prodajali cigarete po slovenski logiki bi le ti moralči stai 15 eur za škatlico ne pa 5 kolikor je pri njih Marllboro. oz enako kot bi Slovenci plačevali 1.50 eur za cigarete glede na realne plače ne pa 4 eur al koliko so že danes Marllboro. NO TUKAJ SE VIDI KAKO POKVARJENA IN LOPOVSKA JE TA DRŽAVA. Tisti ki pa to zaradi lastne skrite hudobije to privoščite Slovencem pa naj vam povem, da po tej balkanski logiki vlada razmišlja tudi na drugih področjih, tako imate že danes dražji bencin v Sloveniji kot v Avstriji da o hrani, otroških oblačilih...niti ne govorim. Ne pravijo zastonj, vsaka palica ima dva konca!
DAEMONIUM
16. 02. 2017 09.41
+9
"Cirenij" lahko bi probal z Ecigareto, tako kot sem jaz in sem v trenutku prenehal kaditi, čez pol leta pa sem še Ecig pustil, samo kaj ko pa je ta banda nesposobna uničila tudi prodajo Ecigaretov preko neta tako da nimaš niti možnosti da se s tem seznaniš. V Angliji kjer so naredili največ preiskav (ne pa naše pokvarjeno nesposobno zdravstvo ki je brez ene same preiskave po TV bluzilo da so Ecigarete enako škodljive kot navadne) je njihovo ministrstvo za zdravje vsem zdravnikom naročilo da naj kadilcem predlagajo, da preidfejo na Ecigareto saj je za 95% manj škodljiva od navadne in se je kot taka do sedaj pokazala kot najboljša rešitev za odvajanje od kajenja. Žalostno pa je da naše ministrstvo za zdravstvo o tem pojma nima enako kot nima opojma kako se država krade po bolnicah z javnimi naročanji!
cirenij
16. 02. 2017 09.48
+3
DAEMONIUM ,,,,,,,,,,,,,Mogoče pa poizkusim, ker mi jih ponuja sin mojega znanca. Sem pavziral že 1 leto, pa nekaj mesecev, pa 2 meseca. Lani nazadnje 9 dni. Edini v sorodstvu še kadim. In to s prekinitvami od 16. leta iz gimnazije. Je pa škatlica na dan strošek skoraj za kurjavo. To me najbolj jezi.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 09.54
+8
Tudi jaz sem prenehal izključno zaradi denarja ker sem pokadil po 30-40 rdečih pa računaj da je to na leto 2.500 eur, moja dvoletna kurjava, ne moreš verjeti. Poizkusi Ecig, samo na začetku vzemi 18mg nikotinsko tekočino (čez 2 meseca pa lahko začneš nikotin zmanševati), drugače ne bo zaleglo in nabavi raje Ecig znamke Ego AOI, ta je dobra, poceni (nekaj čez 20 eur) in v bistvu zaleže, samo kot pravim ves point je v nikotinu, če ga je premalo boš samo vlekel pa nič ne bo pomagalo, zaradi tega potem folk neha uporabljati Ecig in začne nazaj analogne. Preberi si forume na slovape in slo Vaper. Kakor koli, takrat sem enako tri prijatelje z Ecig odvadil od kajenja, kar ti bo tudi vsak vejpar povedal-vedno s sabo "potegne" še kakšnega svojega znanca, koliko ljudi je rešil, le ta nesposobna slovenska politika namenoma ubija slovence zato pa je onemogočila seznanitev kadilcev z Ecigaretami!
cirenij
16. 02. 2017 10.02
+3
DAEMONIUM
16. 02. 2017 10.02
+4
siFBI
16. 02. 2017 09.19
+7
Menim, da bi moralitudi na vso embalažo trdih drog, ki jih dobavljajo v parlament in druge javne funkcije napisati " Škoduje zdravje, ne vašemu, zdravju drugih o katerih odločate".
DAEMONIUM
16. 02. 2017 09.14
+5
prokleti Bruseljski hlapci!!!! Upam da bo ta Evropa čimprej za vedno crknila in najbolje bi bilo da bi hkrati crknila tudi ta naša t.i. država. 25 let jo vodijo samo vse večji lopovi, ko misliš da ne morejo najti še bolj nesposobnega človeka pa se vedno pojavi še večji šljam od šljama, kje jih le najdejo??. Ta mininstrica ki se oklepa stolčka kot pijanc plota namesto da bi pošlihtala javno zdravstvo in njegova kriminalna javna naročanja medicinske opreme kjer v zrak spuhti milijarda eur, se spravlja na kadilce. To da iz petih držav vržeš na kup najbolj represivne člene in jih poimenuješ slovenska dopolnitev zakonodaje to zana vsak b3bec. Takšen n3umen zakon vsak pastir na Veliki planini skup zmeče v treh dneh, to ni nič od nič, enako kot "zdravstvena reforma" ki je v bistvu le nova in večja obdavčitev vseh Slovencev za 30 eur. Sramota pa taka vlada, pozivam vse kadilce (pa sam nisem kadilec, da ne bo pomote), da na naslednjih volitvah VOLIJO DESNO STRANKO, NEGLEDE KATERO SAMIO DA NI LEVA OPCIJA!
cirenij
16. 02. 2017 09.31
+6
Vse lepo in prav. Samo ne omenjaj in deli levakov in desnjakov. Ker so vsi isti. Ne samo enaki.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 09.46
+0
Ja ampak gledam izključno matematično, sam nisem na nobeni strani, leva banda vlada 21 let in desna je vladala 5 let. In glede na dolžino vladanja so levaki naredili slovencem 4x več škode kot desnjaki!
cirenij
16. 02. 2017 09.52
+6
Delno se strinjam. Od Peterleta, preko Drnovška, Janše, Cerarja,ki me je kot volilca razočaral, ker se ne loti bistvenih zadev, ki bi lahko prinesle milijarde. Je pa res, da so vse, prav vse stranke v parlamentu že 25 let. In če je karkoli konstruktivnega sabotirajo in si mečejo polena pod noge. In če si pošten, je to v veliki meri SDS.
cirenij
16. 02. 2017 10.03
Te je brisal. Pa se strinjam s tabo, ker sem še uspel prebrat tvoj komentar.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 10.08
+1
Zanimivo da so mi zbrisali post, da sem tudi jaz nasedel na "novi" obraz sedaj pa smo dobili po.... (ne smem omeniti črke "p")
hotchilipoper
16. 02. 2017 09.05
+9
Mislim pa,da je alkohol veliko bolj strupen,in bi ga lahko prepovedali vsaj v parlamentu