Poslanka naj bi ponaredila tudi priporočilo nekdanjega delodajalca

Ne le da je listina o izobrazbi poslanke SDS Alenke Koren Gomboc ponaredek, KPK je še ugotovila, da je predložila priporočilo SKB banke, za katero se je izkazalo, da ga banka nikoli ni izdala. Gombočeva zadeve ne komentira, v stranki pravijo, da z navedbami niso seznanjeni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslanka SDS Alenka Koren Gomboc je bistveno globlje v ponarejevalskih vodah. Najprej je banki predložila ponarejeno spričevalo srednje trgovske šole, nato pa je protikorupcijski komisiji predložila še priporočilo nekdanjega delodajalca SKB banke, za katero se je izkazalo, da ga banka nikoli ni izdala.

Alenka Koren Gomboc

Alenka Koren Gomboc (Foto: Kanal A)

Banki ob zaposlitvi predložila ponarejeno spričevalo

Že pri njeni predložitvi spričeval ni šlo le za pomoto s spričevalom zasebnega izobraževalnega podjetja Abitura, kot je zatrjevala, temveč je banki ob zaposlitvi leta 2005 predložila tudi ponarejeno spričevalo o zaključnem izpitu Srednje trgovske šole Maribor. To je banka ugotovila 27. oktobra leta 2006, ko je prejela dopis Srednje trgovske šole, da poslanka "ni bila vpisana v oddelke izobraževanja odraslih in ni zaključila šolanja na Srednji trgovski šoli Maribor, program ekonomsko komercialni tehnik". Navedli so še, da gre za "ponaredek spričevala o zaključnem izpitu, kar je razvidno iz žigov, napačno izpolnjenega obrazca in podpisa ravnatelja".

Kje je dobila priporočilo SKB banke?

Prav tako ni znano, kje je poslanka pridobila priporočilo SKB banke, ki ga je decembra predložila komisiji. V spremnem dopisu je namreč pojasnila, da je po odkritju goljufije, v kateri je bila, kot trdi sama, žrtev, sporazumno prekinila delovno razmerje ter dodala "kot prilogo vam še dodajam priporočilo, ki sem ga po redni odpovedi prejela od delodajalca SKB banke". Ko je komisija to preverila, so ji iz SKB banke sporočili, da takratna vodja poslovalnice SKB banke d. d. v Slovenj Gradcu ob prenehanju delovnega razmerja Alenki Koren Gomboc ni dala priporočila.

KPK

(Foto: Aljoša Kravanja)

KPK: Poslanka zavedla banko, o okoliščinah zaposlitve ni podala odgovora

Komisija za preprečevanje korupcije o konkretnem primeru ugotavlja, da je Alenka Koren Gomboc leta 2003 zavedla delodajalca SKB banko, da ima končano peto stopnjo izobrazbe in predložila neverodostojno spričevalo Srednje ekonomske šole Maribor. Ob tem dodajajo, da "kot poslanka Državnega zbora RS na vprašanja o okoliščinah svoje zaposlitve v SKB banki javnosti ni podala vsebinskega in celovitega odgovora, kar bi bila kot javna funkcionarka dolžna storiti v skladu s pričakovano integriteto". Dodatno je komisija tudi ugotovila, da je med postopkom poskusila zavesti komisijo, saj je predložila priporočilo SKB banke, za katero se je med postopkom izkazalo, da ga banka nikoli ni izdala. Več ...

Komisija znova izpostavlja, da bi moral državni zbor čim prej sprejeti etični kodeks, ki bo postavil minimalne, še sprejemljive standarde o preteklem in aktualnem ravnanju oseb, ki opravljajo funkcijo poslanca.

Kot smo že poročali, je zdaj že nekdanji predsednik državnega zbora Gregor Virant tudi sam predlagal isto. O primeru Gomboc pa je že pred razkritjem vseh podrobnosti njene preteklosti zatrdil, da "ponarejevalci spričeval ne sodijo v državni zbor".

Koren Gombočeva brez pojasnil, v stranki z navedbami niso seznanjeni

Poslanko SDS Alenko Koren Gomboc smo danes zaman prosili za pojasnila o dogodku. Tako ostaja za zdaj nepojasnjeno, kdo je sestavil bančno listino, ki jo je komisiji predložila Gombočeva. Prav tako ni znano, ali bo tudi v tem primeru preganjana zaradi ponarejanja. V stranki SDS so v odzivu dejali, da z navedbami o domnevno spornem priporočilu banke za poslanko niso seznanjeni. Prav tako jih o tem poslanka ni obvestila sama. Natančnejša pojasnila bodo dali po preučitvi primera in po pogovoru s poslanko. Posredovali pa so priporočilo, ki jim ga je poslanka posredovala.
Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2277
IFILLSLOVENIABCKUNFILLME 05.02.2013 21:22:28
ni znala delat,je znala pa kaj drugega,....
Več komentarjev