Slovenija

Poslanska (ne)kultura

Ljubljana, 17. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med razpravo v DZ je Pavle Rupar predlagal ginekološki pregled poslank opozicije, da bi se prepričal o njunem spolu.

Poslanec Pavel Rupar (SDS): Ženskost nekaterih njegovih poslanskih kolegic je zanj sumljiva
Poslanec Pavel Rupar (SDS): Ženskost nekaterih njegovih poslanskih kolegic je zanj sumljiva FOTO: POP TV

Poslanec SDS Pavle Rupar je pri obravnavi predloga zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti izrekel nekaj žaljivih besed na račun opozicijskih poslank Majde Širca (LDS) in Majde Potrata (SD), zato so poslanci njunih poslanskih skupin zapustili sejo.

Pavle Rupar je v razpravi o vloženih dopolnilih namreč dejal, da poslanki Širca in Potrata izjavljata take "grdobije" na račun tistih, ki drugače mislijo, da bi jim "odredil obvezno zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta".

Majda Širca (desno) v družbi z Zdenko Cerar (obe LDS): Rupar bi opozicijske poslanke zaradi njihovih stališč do homoseksualnih zakonskih zvez najraje poslal na 'pregled mednožja' (Foto: D. Čekeliš)
Majda Širca (desno) v družbi z Zdenko Cerar (obe LDS): Rupar bi opozicijske poslanke zaradi njihovih stališč do homoseksualnih zakonskih zvez najraje poslal na 'pregled mednožja' (Foto: D. Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Majda Potrata (SD)
Majda Potrata (SD) FOTO: POP TV

Na izrečene besede se je takoj odzval Pavel Gantar (LDS), ki je od Ruparja zahteval opravičilo, v nasprotnem primeru pa napovedal takojšnjo obstrukcijo. Predsedujoči seji Sašo Peče (SNS) je zahtevo po opravičilu zavrnil z argumentom, da "ste bili opozorjeni, da je treba paziti na vsebino, zato pripišite posledice sami sebi".

Poslanski skupini LDS in SD sta nato nemudoma zapustili parlamentarno dvorano, Rupar pa se je nato poslankama v razpravi opravičil. Poslanci SD so se nato v dvorano vrnili, LDS pa je z obstrukcijo nadaljevala.

Ker podpredsednik DZ Sašo Peče kot predsedujoči seji ni ukrepal ob žalitvah poslanca SDS Pavla Ruparja, tudi Marko Pavliha (LDS) z vodenjem seje ni želel nadaljevati in je sejo prekinil. Njegovo nalogo je tako prevzel predsednik DZ Cukjati.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3