Slovenija

Poslanci bodo dražje jedli in manj telefonirali

Ljubljana, 21. 03. 2012 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V DZ bodo varčevali, a malice bodo še vedno poceni, bodo pa nižji računi za telefoniranje na državne stroške. Manjša bodo nadomestila za nekdanje predstavnike ljudstva. Poslanske skupine ukrepe podpirajo, v Pozitivni Sloveniji napovedujejo še boljše rešitve, ostrejše reze napovedujejo tudi v SDS.

Kosila v DZ bodo štiri oziroma šest evrov.
Kosila v DZ bodo štiri oziroma šest evrov. FOTO: Thinkstock

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je napovedal varčevanje, ki bo prizadelo poslance. Stroški dela poslancev in poslanskih skupin se bodo za različne postavke znižali za od 10 do 66 odstotkov. S 3000 na 1000 evrov na leto bodo znižali limit za mobilne telefone. Za 20 odstotkov bodo podražili malice: po novem bodo štiri evre v samopostrežni in šest v postrežni restavraciji. Pri tem je Virant dodal, da so v hramu demokracije zaposleni tudi ljudje, ki imajo minimalno plačo, zato je treba misliti tudi na njih.

Varčevali bodo tudi pri plačah, postopoma bodo zmanjševali število zaposlenih, in sicer po njegovih besedah na mehak način, z nenadomeščanjem upokojenih zaposlenih in z rezanjem nadur. Manj bodo zapravili za rože in protokol. Za 33 odstotkov se bodo zmanjšala sredstva poslanskih skupin za izobraževanje, in sicer s 170 tisoč na 72 tisoč evrov. Odpovedali se bodo tudi vsem nenujnim investicijam in nakupom avtomobilov.

Z varčevalnimi ukrepi si želijo dvigniti ugled

Virant je izpostavil, da javnosti želijo povedati predvsem to, da obstaja volja do varčevanja. Priznal je, da ni enostavno posegati v lastne pravice in da je bilo doseganje soglasja o ukrepih zahtevna naloga. Vendar so na ta način morali dati pozitiven znak in prispevati k ugledu parlamenta. ''Mislim, da si bomo v teh težkih časih pridobili ugled tako, da bomo pokazali, da znamo rezati tudi pri sebi,'' je dejal Virant. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je k temu pridal, da se morajo ''zavedati, da je ugled poslancev tako nizek, da bodo ljudje govorili: še vedno imajo preveč''.

Virant je dejal, da predvsem zgodbe štirih poslancev mečejo slabo luč na parlament. Po njegovem je odgovornost, da zaščitijo ugled, predvsem na posameznikih. To lahko naredijo ali tako, da prepričljivo zavrnejo obtožbe, če jim to ne uspe, pa morajo razmisliti, kako zaščititi ugled DZ. Po mnenju Viranta lahko to naredijo z odstopom. Ena izmed zgodb, ki je močno načela ugled, je tudi zgodba poslanca Virantove Državljanske liste Ivana Vogrina, od katerega odgovore zahteva tudi njegov šef. ''Zagotovo ne mislim, da je v njegovih dejanjih kaj kriminalnega. Vendar v situaciji, ko predvsem manjšim upnikom, posameznikom, dolguje večje zneske, to, da je poslanec, ni dobro za ugled parlamenta, '' je dejal Virant.

Zgodbe DeSUS-ovega poslanca s ponarejenim spričevalom Ivana Simčiča, ki je na bolniškem dopustu, pa se je dotaknil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Ponovil je, da ko bodo dobili odgovor s tožilstva, bodo ustrezno ukrepali.

Znižali bodo nadomestila

Nekdanji poslanci bodo nadomestila namesto leto dni prejemali največ pol leta. Kdor bi ob poslanskem delu za petino delovnega časa opravljal še kakšno drugo redno zaposlitev – denimo profesuro ali zdravniško dejavnost –, bi se mu čas prejemanja z zdajšnjih 12 skrajšal na le tri mesece, a poslanci so glede tega še neusklajeni.

V državnem zboru so napovedali varčevanje.
V državnem zboru so napovedali varčevanje. FOTO: Damjan Žibert

Višino nadomestila bodo znižali na 80 odstotkov plače, nadomestila ne bo dobil funkcionar, ki je imel mandat krajši od šestih mesecev. Vsak pogodbeni znesek se bo odštel od zneska nadomestila. Poslanec, ki bo ob koncu mandata izpolnjeval minimalne pogoje za upokojitev ali katerega mandat je trajal največ šest mesecev, do nadomestila ne bo upravičen.

Z varčevanjem nameravajo že letos prihraniti 1,5 milijona evrov. Po Virantovih besedah gre za predlog novele Zakona o poslancih, spremembe pa so nujne zaradi situacije v državni blagajni. Ureditev bo veljala tudi za ministre, spremembe bodo veljale tudi za nekdanje poslance, ki so imeli mandat med letoma 2008 in 2011, torej poslance, ki zdaj prejemajo nadomestilo. Virant se zaveda, da bi lahko kdo izmed njih sprožil ustavni spor. "Vendar naj o tem odloči ustavno sodišče," pravi Virant.

Poslanske skupine podpirajo varčevanje, Pozitivna Slovenija bo pripravila dodatne rešitve

Pri predstavitvi varčevalnih ukrepov so se predsedniku DZ pridružili tudi predstavniki poslanskih skupin, razen SDS in Pozitivne Slovenije. Virant je še pojasnil, da so se tudi s poslansko skupino SDS o bistvenih stvareh uskladili. Kot kaže, pa niso usklajeni s poslansko skupino Pozitivna Slovenija. Kot je zapisal vodja skupine Jani Möderndorfer, so predlagane ukrepe prejeli šele sinoči oziroma danes dopoldne in tako z njimi niso usklajeni. ''Odločili smo se, da predlog varčevalnih ukrepov in novelo zakona o poslancih v poslanski skupini temeljito preučimo ter pripravimo boljše rešitve, ki jih bomo predvidoma v petek tudi predstavili javnosti,'' je še dodal.

Poslanska skupina SDS podpira varčevanje na vseh ravneh, tudi v državnem zboru, je sporočil vodja skupine Jože Tanko, vendar pa predlagani ukrepi niso dovolj celoviti in sorazmerni. Dodal je še, da so v SDS predlagali ostrejše reze, svoje rešitve pa bodo zagovarjali tudi v nadaljnjih obravnavah.

Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes pa je dejal, da je vsako varčevanje v teh časih dobrodošlo in nujno. Pri tem pa je poudaril potrebo po spremljanju izvrševanja varčevalnih ukrepov. Dodal je še, da morajo biti jasni cilji varčevalnih ukrepov in časovnica njihovega trajanja. V času, ko krize ni, bi bili namreč varčevalni ukrepi lahko v nasprotju z razvojnimi cilji.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
23. 06. 2012 22.46
+2
kaj mislite da so ti podatki pravi? ja glih povedali vam bodo koliko zapravijo pff ''zavedati, da je ugled poslancev tako nizek, da bodo ljudje govorili: še vedno imajo preveč'' izjava pa taka....večina(ljudje) imajo vedno prav!!
anzi_mahackala
27. 03. 2012 23.45
+1
jedo ceneje kot študenti, katastrofa.
sanya10
22. 03. 2012 11.09
+8
15 centov več, pa za kosilo res ne bodo dali, so rajš lačni .... he, he. Res hudo občutijo recesijo, ti revčki poslanci.
NicNeVem
22. 03. 2012 07.48
+7
A kdo ve za lokal, kjer je kava 0,60, KOSILO pa 4€? Če bi bil ta lokal sred Ljubljane, bi mu morali vsak dan dodat 10 miz, tako gužvo bi imel!
NicNeVem
22. 03. 2012 07.43
+8
S 3000 na 1000 evrov na leto bodo znižali limit za mobilne telefone. To pa človek ne more razumet. Ne vem za druge, pri TUŠ-u je naročnina 40€ in imaš neomejene klice v vsa omrežja (razen tujina), na izbiro imaš vrhunski aparat in te pride na leto 480€! A naši poslanci ne znajo računat, al so tolk glupi al pa ma kdo strica na telekomu, ki mora nekaj zaslužit! Po mojem so vse te tri možnosti!
dule100
22. 03. 2012 07.31
+12
V dobro vsesplošnega varčevanja predlagam, da postane menza državnega zbora, odprtega tipa !
NicNeVem
22. 03. 2012 07.39
+5
bernica
22. 03. 2012 07.40
+6
Ne vem če bodo preživeli, ker bo dražje za l5 centov.
javni
22. 03. 2012 07.27
+2
kaj vse so si privoščili do zdaj. Zdaj pa bodo oni varčevali. Medtem pa navaden narod že 20 let životari. Zdaj jih moramo pa pohvaliti ali kaj, namesto da bi že do sedaj varčevali. Metali denar skozi okno
Frenkoman
22. 03. 2012 07.20
+3
.......in svizec je zavil čokolado v folijo....
Thor-1st
22. 03. 2012 07.01
+2
Prva vlada in šef parlamenta, ki so nakazali, da ne samo hočejo zmanjšati stroške,povedali so tudi katere. Do sedaj so Peterletova, Drnovškova, Ropova inp prejšnja Janševa vlada samo kopičili svoje privilegije. Sedaj, ko pa celi državi dobesedno "kuzla skače v rit", so se pa spomnili, da bi bilo NUJNO to narediti. Sicer naš čaka več kot ulica, če do tega ne bo prišlo. Če posmislim, da npr. en nešolani ex športnik Vilfan zasluži 5 krat več kot jaz s faksom....in potem še eno leto prejema isto plačo...raje nočem pomisliti...
scipio
22. 03. 2012 06.46
+3
dražje jedli? varčevali? prodali zlate ure???? pa to je en pesek v oči. tudi če prodajo ves vozni park, pa bajto na Šubičevi skupaj z menzo, bodo lahko že naslednji mesec z zakoni in glasovanjem o nekih davkih, obveznostih, rebalansih... pokurili bogvekje v gospodarstvu krvavo prislužene ali v javnem sektoju krvavo privarčevane milijone. jaz bi dal v Ustavo še eno zlato pravilo: da poslanec in funkcionar ne smejo imeti BODY MASS INDEX nad 25.
Perhan
22. 03. 2012 06.33
+4
Ahahaha najd mi komercialno malico za 4 eure v ljubljani :) Pa ne mi s sendviči...
killer1971
22. 03. 2012 05.38
+2
Ivana Vogrina, od katerega odgovore zahteva tudi njegov šef. ''Zagotovo ne mislim, da je v njegovih dejanjih kaj kriminalnega.A SE HECA?? zavestno je jemal 100% avans,še dolgo po tem ko je vedu da naročila ne bo mogu izpolnit!zame je to kriminalno dejanje
PorednaSliva
22. 03. 2012 00.50
+7
Band@ lopovska take plače imajo kot jih ena povprečna slovenska familija ni sposobna imet skupaj, pa svinje jedo cenej kot študenti na bone, vozijo se na davkoplačevalski denar, govorijo po telefonih z našim denarjem. Cela goved@rska raja se ima fenomenalno in potem govorijo o krizi ki se drži slovenije in "njih". Folk lahko dela cele dneve zato da bo doma nafutru otroke, folk si še na bolniško ne upa zato ker bo imel izpad dohodka. Gabi se mi samo ko pogledam naslove v novicah.... Sami pa sklepajo posle leta (leptopi, avtomobili, in podobno sranje). Gam@d druge besede ne najdem. In mi še kar gledamo in gledamo kako delajo z nami in noben ni pripravljen nič ukrepati... res lahko rečemo da smo PONOSNI slovenci .... groza!
divus
22. 03. 2012 07.21
+0
navsezadnje pa jih še sami izbiramo, mar ne?
bernica
22. 03. 2012 07.41
+6
Garbin Garbini
21. 03. 2012 23.45
+6
najboljše je da si gospodje poslanci,ministri in premier zmanjšajo za polovico plače,zmanjšajo dodatke in celo dnevnice,ki jih dobijo... .
divus
22. 03. 2012 07.21
+3
Jeanus1
21. 03. 2012 23.06
+2
Efekta od njih pa prav gotovo ne bo, Do sedaj tudi ne, vsaj za nas ne. Poskrbeti znajo izključno za svoje sedalo.
dukenukem
21. 03. 2012 22.49
+5
njihov ugled je vreden 15 centov,za toliko so si podražili malico ,lopovi
Jeanus1
21. 03. 2012 23.07
+2
TheWitch
21. 03. 2012 20.35
+21
V papirnati vrečki kos kruha in jabolko- za to kar delajo imajo čisto dovolj!
BABAVANGA
21. 03. 2012 22.44
+6
seveda v jabolku ni črva, mesa še ne zaslužjo!
dukenukem
21. 03. 2012 22.50
+3
kim llsung
21. 03. 2012 20.13
+4
spet nam fuskijo prodajajo
24 kur3
21. 03. 2012 22.03
+3
to je vse res EN *bučkaruš*, poznam osebo ki v njihovih pisarnah pošteno služi cekine! in tudi menzo si deli z poslankami in pos..nci. HAha cena za njihov službeni obrok res simbolična JE ! , kajti ta *menza* je daleč pred vsemi restavracijami po kvaliteti in kvantiteti ! Obogi hram demokracije
ernaadin
21. 03. 2012 20.05
+3
to bo pa res tezko za njih hehehe kasna glupost*
populus
21. 03. 2012 19.48
+11
kje so novinarji da razkrijejo svinjarije ki jih politiki počnejo za našimi hrbti!!?????razkrit čimveč njihovih svinjarij in za vsako svinjarijo zahtevat odstope pokvarjenih lopovov v parlamentu!odvzet jim vse bonitete in vsako koruptivno dejanje obsodit na največjo možno kazen ,pa naj bo to jankovič ali janša!
ninika55
21. 03. 2012 20.53
+5
pa daj no za teh par centov so si zvišali cene...za bureke nas imajo!
24 kur3
21. 03. 2012 22.33
+2
ja jz bi tazga prav rd vidu..., sej marsikaj še vedo A se bojijo zase in so rajši tiho !