Slovenija

Postavili temelje za sodelovanje

Ljubljana, 08. 05. 2006 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpisniki sporazuma Partnerstvo za razvoj so se pri premierju Janezu Janši sestali na prvi seji.

Podpisniki sporazuma so se danes sestali na prvi seji Partnerstva za razvoj
Podpisniki sporazuma so se danes sestali na prvi seji Partnerstva za razvoj FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po sestanku pojasnil Janez Janša, so postavili tehnične temelje za sodelovanje oziroma usklajevanje ključnih zakonskih projektov v okviru gospodarskih in socialnih reform ter med drugim potrdili seznam zakonskih besedil, o katerih se bodo usklajevali. Na predlog predsednika SD Boruta Pahorja se bodo partnerji usklajevali tudi o vsebini sedmih zakonskih predlogov, ki jih je vlada že potrdila. 

Premier Janša bo novega kandidata za ministra za razvoj predlagal do poletja. Kot je povedal po sestanku s podpisniki Partnerstva za razvoj, imenovanje novega ministra v tem trenutku ni prednostna naloga, saj delo pod vodenjem državnega sekretarja normalno teče.

Podpisniki sporazuma so tako uskladili seznam več kot 50 zakonskih predlogov, skupaj s časovnico, ki bo po Janševih besedah omogočal konkretno usklajevanje o njihovi vsebini. To bo potekalo tudi o sedmih predlogih, ki jih je vlada že potrdila (novele zakonov o socialnem varstvu, o visokem šolstvu, o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, o zavarovalništvu in izobraževanju odraslih ter zakona o prevzemih in poklicnem izobraževanju). Takšen predlog so partnerji sprejeli na pobudo Boruta Pahorja, saj so, kot pravi Janša, "partnerstvo za razvoj podpisali zaradi dodane vrednosti in ta dodana vrednost so ravno predlogi, ki lahko določeno zakonsko materijo izboljšajo." 

Štiri stranke vladajoče koalicije, poslanca narodnih skupnosti ter opozicijski SD in SNS so medstrankarski sporazum o razvojnem partnerstvu podpisali 18. aprila. Podpisnice sporazuma se strinjajo, da so za uspešno izvedbo reform potrebne spremembe na številnih področjih in da bo okvir predstavljal predlog gospodarskih in socialnih reform, ki jih je pripravila vlada.

V SD so sicer sprva predlagali, da se omenjene zakone umakne iz parlamentarne procedure, a so prišli do dogovora, da ti sicer ostanejo v proceduri, vendar se z njihovo obravnavo na matičnih delovnih telesih počaka. Pahor je napovedal, da bodo Socialni demokrati teh sedem zakonov pregledali in videli, ali je v njih kaj spornega, nato pa predlagali sestanek, na katerem bodo poskušali doseči kompromis. "Če dosežemo kompromis, smo zavezani v skladu s sporazumom zakon podpreti, če pa kompromisa ne bo, k podpori nismo zavezani," je pojasnil Pahor, ki je sicer prepričan, da bo v večini primerov prišlo do razumnih kompromisov.

O podeljevanju koncesij v zdravstvu

Beseda je na sestanku tekla tudi o podeljevanju koncesij v zdravstvu, kjer na bi po mnenju SD šlo za "divjo privatizacijo". Janša pojasnjuje, da podeljevanje koncesij poteka na podlagi zakonodaje, sprejeta v času prejšnje vlade, v kateri je sodelovala tudi SD. Sicer pa ministrstvo za zdravje že pripravlja spremembe, ki bodo postavile bolj striktna in jasna merila za podeljevanje koncesij. Pahorju se zdi današnje Janševo stališče zelo spodbudno, v kratkem pa naj bi bil sklican tudi sestanek z ministrom za zdravje Andrejem Bručanom na temo podeljevanja koncesij.

V koalicijskih strankah zadovoljni

Predsednik SNS Zmago Jelinčič ocenjuje, da je Pahor glede očitkov o podeljevanju koncesij v zdravstvu "brcnil v temo", saj je sedanja vlada podelila precej manj koncesij kot prejšnja.

Predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk podpira čim širšo razpravo in čim večje soglasje o stvareh, ki so ključnega pomena za skupno prihodnost. V NSi so tako pripravljeni za poglobljeno razpravo tudi o zakonih, ki jih je vlada že sprejela.

Tudi predsednik SLS Janez Podobnik dogovor o ponovni obravnavi nekaterih zakonov ocenjuje kot dober. Kar pa se tiče vsebine današnjih pogovorov, je po njegovih besedah prav, da so odprli tudi vprašanje, na kakšen način ljudje sprejemajo reforme. Tako so se pogovarjali tudi o vsebini informativne brošure, v kateri bodo podpisniki Partnerstva za razvoj državljanom pojasnjevali, zakaj so reforme potrebne.

Današnji sestanek po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca kaže, "da se bomo resno lotili dela". Prepričan je, da je partnerstvo dobro zastavljeno in da bo tudi uspešno delovalo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
09. 05. 2006 08.56
vitezi so že sedli za okroglo mizo, zdaj je samo problem kdo bo glavni kdo bo pa kimal.....brca v temo...