Slovenija

Postojnska voda spet pitna

Postojna, 03. 02. 2012 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prekuhavanje vode iz postojnskega vodovodnega sistema za prehrambene namene ni več potrebno. Rezultati analize vzorcev vode, ki so jih odvzeli v četrtek in jih pregledali na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, so namreč v celoti negativni.

Kozarec
Kozarec FOTO: Thinkstock

Na območju občin Postojna in Pivka so 20. decembra lani v vodi zaznali povečano prisotnost parazitov kriptosporidija in giardije, zato so pristojni uvedli obvezno prekuhavanje vode. Zaradi velikosti sistema so na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper v četrtek še enkrat preverili cel vodovodni sistem, še zlasti njegov konec v črpališču pri Neverkah.

Ugotovili so, da je voda v sistemu v celoti mikrobiološko neoporečna, na podlagi česar v javnem podjetju Kovod Postojna preklicujejo ukrep prekuhavanja vode.

V Kovodu pa pozivajo vse tiste, ki v zadnjem mesecu dni niso uporabljali vode iz vodovodnega sistema, naj 15 minut intenzivno izpirajo hišno vodovodno omrežje, in sicer tako, da hkrati odprejo vse vodovodne pipe.

Vzrokov za onesnaženje vode v Kovodu še niso odkrili. Kot so zapisali, predvidevajo, da gre za posledico več okoliščin, kot so deževje v decembru, kompleksnost kraškega sistema, dogodki, povezani z lanskim izlivanjem gnojnice in odlaganjem neznanih snovi v občinah v regiji. Ker se podobne težave lahko spet ponovijo, opozarjajo na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju Postojne, Pivke in Cerknice.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vanili
03. 02. 2012 14.11
+3
Žalostno je to vse skupaj. Po SLO je problematična voda, sploh pri manjših odjemnih mestih. Ponekod je katastrofa. Pogoje pa imamo, da bi lahko imeli vrhunsko vodo iz vodovoda!!!
Alcomp76
03. 02. 2012 18.03
Kovod nikoli ne bo priznal, da je kriv, našopal so klora noter toliko, da je vprašanje, če je še zdravo za ljudi. Dejstvo je da v Sloveniji ne obstaja neoporečna voda iz vodovodov.