Slovenija

'Postopek izbire stavbe je bil le farsa'

Ljubljana, 20. 09. 2011 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Bračko/Ni.J.
Komentarji
35

Afera NPU je odnesla tudi državnega sekretarja Damjana Laha. On naj bi poskrbel za to, da je stavbo najel Ram Invest. Ključna obremenilna priča je Pavel Jamnik, ki trdi, da je bil ves postopek izbire stavbe le farsa.

Afera NPU je odnesla notranjo ministrico in državnega sekretarja Damjana Laha.
Afera NPU je odnesla notranjo ministrico in državnega sekretarja Damjana Laha. FOTO: Blaž Garbajs

Ena največjih afer te vlade je sporni najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je z ministrskega položaja odnesla Katarino Kresal in nato še državnega sekretarja Damjana Laha. Prav Lah naj bi bil tisti, ki je poskrbel za to, da so stavbo najeli pri Pogačarjevem podjetju Ram Invest. Ključna obremenilna priča zoper Laha je, kot je razvidno iz odredbe za preiskavo na notranjem ministrstvu, nekdanji pomočnik direktorja kriminalistične policije Pavel Jamnik. Ta trdi, da je bil ves postopek izbire stavbe le farsa.

Omenjena odredba je sprožila preiskave znotraj policije in pri znancu Kresalove Igorju Juriju Pogačarju le mesec dni po odstopu ministrice. V odredbi vlogo ključnih prič igrata dva člana skupine za materialno tehnično podporo Alenka Lamovec Alič in Jamnik.

Zoper Laha in Pogačarjev Ram Invest sta na podlagi odredbe obremenilni dve glavni dejstvi. Prvo je to, da je ministrstvo šele 6. maja 2009 v dopisu odpovedalo najemno predpogodbo za tako imenovano Matejevo stavbo na Litostrojski. Ram Invest je Lahu ponudbo za stavbo na Dimičevi poslal že 15. aprila, torej skoraj mesec dni prej. In v tej ponudbi napisal, da jo pošilja v skladu z dogovorom.

Drugo dejstvo pa je, da je Lah sploh prejel ponudbo in se pogovarjal z Ram Investom, saj sploh ni bil v komisiji za izbor. "Ravno to kaže na elemente, da so hoteli nekomu ustvarit neko prednost,“ je povedal Anton Dvoršek. "Če se nekdo že en mesec prej formalno dogovarja, kakor koli, dajte ponudbo, verjetno vas bomo izbrali, dajte tako opremo. To kaže na namen, da hočejo nekoga favorizirati,“ je še dodal.

Lah naj bi favoriziral Ram Invest.
Lah naj bi favoriziral Ram Invest. FOTO: Kanal A

O Lahovem favoriziranju Ram Investa je spregovorila Lamovec Aličeva, ki je povedala, da je delala po direktnih navodilih Laha in da so bila navodila "dana s takim tonom in govorico telesa, da je bilo vsem jasno, da se bo izpeljalo tako in nič drugače ter pika." In dalje, da je tak "način odrejanja nalog čutila kot pritisk in se je bala za svojo službo, zato ni odreagirala".

"Komisijo so imel bolj zato, verjetno, da vse skupaj naredijo legalno. In ravno zato jim tega, kar je bilo v ozadju ilegalnega, niti niso povedali,“ je povedal Dvoršek.

Jamnik je navedbe Lamovec Aličeve potrdil, češ da so "bila vsa pogajanja le farsa, saj so skoraj vsi vedeli, da je cena vnaprej dogovorjena" in da je Lamovec Aličeva v  "razgovoru z njim večkrat jokala, da pa oba nista imela poguma, da bi to prijavila, niti nista vedela komu".

"Odredba stoji, absolutno, ima vse elemente, ki jih ZKP zahteva,“ je razložil Dvoršek. Kljub temu pa je zanimivo, da Jamnik in Aličeva pojasnjujeta, da nista vedla komu bi pritiske prijavila. Zato Dvoršek dodaja, da so samo izjave prič premalo. Podkrepiti jih bo treba z dokazi, ki bi lahko bili v komunikaciji prek spletne pošte, toda po informacijah iz oddaje 24UR kriminalisti iz Ram Investa niso odnesli niti enega računalnika.

Še dodatno težavo pa predstavlja dejstvo, da so preiskave opravili kar dve leti po spornem izboru. "Če ni to podprto še z nekimi drugimi dokazi, je to za obsodilno sodbo verjetno premalo,“ je dejal Dvoršek.

Sicer pa Dvoršek po pregledu odredbe pravi, da je ta dobro spisana. Da pa bodo ključno vlogo zdaj imeli dokazi, pridobljeni v preiskavi. Saj da je le pričanje dveh oseb lahko premalo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vztrajati75
22. 09. 2011 21.01
Aličevo in Jamnika takoj na zavod za zaposlovanje
vztrajati75
22. 09. 2011 20.57
pa še nekaj .... odstaviti bi bilo treba vse sodelujoče v komisiji, ter jih hkrati odstraniti z vseh funkcij, ki jih zasedajo - takoj
vztrajati75
22. 09. 2011 20.54
ne me basat z izjavami, da nista vedela komu kaj prijaviti, blefirata tako Jamnik kot seveda Lamovec, ta pa je tudi taka bleferka da se kar kadi za njo
resslovenka
22. 09. 2011 08.26
Fars je bilo v zadnjih dvajsetih letih dovolj in preveč. Enkrat za vselej!
X-XY
21. 09. 2011 13.17
Pomislite, to je en primer. Kaj mislite koliko je takih, ki se o njih ne ve ali se še ne ve?
6.9
21. 09. 2011 11.19
najem stavbe je bilo kriminalno dejanje, sam NPU pa je farsa
antonino
21. 09. 2011 10.19
imela poguma, da bi to prijavila, niti nista vedela komu JAZ SE POPOLNOMA STRINJAM, KOMU PA NAJ POVESTA, ČE SO PO NAVADI VODILNI VPLETENI V AFERE - TO NI SAMO V FILMIH, TO JE V RESNICI
wsharky
21. 09. 2011 09.38
... postopek izbire stavbe je bil popolnoma transparenten ...
Vance
21. 09. 2011 09.02
Kaznovat je potrebno vse,tudi ključne priče,ki so se prilizovale,ko je bilo potrebno,sedaj pa so pokazale pravi obraz.Če bi na to opozorile že prej,tega ne bi bilo.
proti.sem
21. 09. 2011 08.19
Farsa je celotna slovenska politika!
Spetsnaz
21. 09. 2011 08.17
Danasnji anketi manjka se ena moznost : Kaj potrebuje naša država? novega mandatarja predčasne volitve nove obraze v politiki ne vem, me ne zanim NOVE DRZAVLJANE
petmar
21. 09. 2011 08.04
bobii: In v hudi jami.
indal
21. 09. 2011 08.03
Protikorupciska komisija je prav tako navadna farsa! So raje sami ustanovili komisijo da nam mečejo pesek v oči!! Potikorupcisko komisijo bi morali postaviti državljani z ustreznim kadrom, ki je neodvisen od politike! *
Bozenka Danisova
21. 09. 2011 07.56
In kaj sedaj? Popolnoma nic...zvonovi so odzvonili i to je konec teme. Takih primerov je tisoc in se vec
bezina
21. 09. 2011 07.17
Re:cyklon 20.09.2011, 22:19 Sploh ni važno kdo je zdaj grešni vol. Jaz pa mislim, da je. V tej državi ni bil noben večji sodni postopek speljan do konca. Zato prihaja do razprtij in različnih tolmačenj, ker tako mediji in vodilni v državi meglijo situacijo. Ko po pa nekdo javno obsojem, se bo pa povrnil ugled sodnim institucijam. In tudi Slovenci bomo bolj složni. Resnic ni več, je samo ena!!!
bobii
21. 09. 2011 06.05
Rešitev je skrita v Kitajskem zidu ...
majorb
21. 09. 2011 01.12
vsi krivci so danes bogataši pa če jim to dokažejo al pa ne
cinik
21. 09. 2011 00.42
mene zanima če se bo kdo kdaj usedu zarad tega....dokler tega ne bo ...ne vrjamem...nit janši..nit pahorju....nit....politiki...nit v to državo....
g12345@email.si
20. 09. 2011 23.26
z levimi in desnimi zaslužnimi kadri v našem sodnem sistemu se mi zdi vse nekako v smislu: vsi so videli, kako sem pritisnil na pištolo in kako je žrtev padla dol. TODA - nihče ni videl, kako je krogla poletela iz pištole, zato ni niti najmanjšega verodostojnega dokaza, da sem ga ustrelil. in je seveda oproščen. če že prej ne izločijo pištole kot dokaza, ker so prekršili varovanje osebnih podatkov, izpisali napačnega obrazca, pridobili pištole brez da bi pridobili 57 soglasij, ...
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2011 23.13
Jasno je tudi to, da je preveč naključij v naši "pravni" državi tako, da bi se lahko imenovali dežela "naključij".