Slovenija

FOTO: Posvetitev mariborskega nadškofa: 'Pred nami je težko obdobje'

Maribor, 26. 04. 2015 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Mariboru so posvetili novega nadškofa Alojzija Cvikla, ki je prevzel vodenje nadškofije, ki je bila brez nadškofa skoraj dve leti. "Naša nadškofija bo odslej delovala z zelo omejenimi finančnimi viri: na temelju darov in dobre volje vas vernikov," je povedal. Slovesnosti sta se udeležila tudi Janez Janša in Ljudmila Novak.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cvikl prevzel mariborsko nadškofijo
    02:24
    Iz 24UR: Cvikl prevzel mariborsko nadškofijo
  • Iz 24UR: Cvikl: Iz teme bo zasvetila luč
    01:40
    Iz 24UR: Cvikl: Iz teme bo zasvetila luč

Novoimenovani mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je na današnji slovesnosti v mariborski stolnici prejel škofovsko posvečenje, zatem pa tudi uradno prevzel vodenje mariborske nadškofije. Za svoje vodilo si je izbral geslo Iz teme bo zasvetila luč.

Po prejemu evangeljske knjige, prstana, škofovskega pokrivala in pastirske palice je Cvikl sedel na škofovski sedež in s tem simbolično prevzel vodenje in upravljanje mariborske nadškofije in metropolije, ki je bila skoraj dve leti brez nadškofa.

V škofa je jezuitskega duhovnika in dosedanjega začasnega ekonoma nadškofije posvetil apostolski nuncij Juliusz Janusz v spremstvu dosedanjega apostolskega administratorja mariborske nadškofije Stanislava Lipovška in upokojenega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja. Ob tem je pozval k ponižnosti in solidarnosti, saj je pred nadškofijo še vedno težko obdobje. "Novi nadškof bo, kolikor je mogoče, moral popraviti napake iz preteklosti," je dejal.

"Potem ko smo slišali mnenje kongregacije za škofe, menimo, da si, ljubljeni sin, obogaten s potrebnimi lastnostmi in izkušen v krajevnih cerkvenih rečeh, primeren za vodenje omenjene Cerkve," je v pismu Cviklu, ki ga je prebral nadškofijski kancler kanonik Janez Lesnika, zapisal papež Frančišek. "Pastirsko službo izvršuj tako, da bodo zaupani ti verniki ob mizi Božje besede in evharističnem kruhu marljivi, hkrati pa trdni v veri, veseli v upanju, posebej pa goreči v ljubezni, kraljici vseh kreposti," je dodal.

Po homiliji je nadškof posvečevalec zastavil Cviklu devet vprašanj, ob katerih je ta izpovedal svojo vero in pripravljenost služiti Cerkvi. Med litanijami je ležal pred oltarnimi stopnicami, zatem pa so Janusz, Lipovšek, Smej in ostali navzoči škofje molče položil roke nanj.

Novi mariborski nadškof Alojzij Cvikl.
Novi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Kanal A

Med posvetilno molitvijo sta diakona držala nad glavo novega nadškofa odprto evangeljsko knjigo, kar je znamenje, da je škofovska služba breme in odgovornost. Po maziljenju glave je novo posvečeni nadškof prejel še prstan, škofovsko pokrivalo - mitro in pastirsko palico. Cvikl je sedel na svoj škofovski sedež in bil tako tudi uradno umeščen.

V nagovoru se je zahvalil družini, nekdanjim sodelavcem, vernikom, papežu Frančišku, prisotnim na slovesnosti ter svojima predhodnikoma Francu Krambergerju in Marjanu Turnšku. "Na žalost zgodovine ne moremo spremeniti. Dejstva in bolečina ostajajo. Prizadete prosim odpuščanja," je dejal. "Skupaj prosimo Gospoda, da odpusti in očisti, kar je bilo narobe, in nam da milost, da odpustimo drug drugemu, gremo naprej in začnemo pisati novo poglavje zgodovine," je dodal.

Slovesnosti v mariborski stolnici so se udeležili številni cerkveni predstavniki, med drugim kardinal Franc Rode, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Glavan. Prav tako so prišli predstavniki rimskokatoliške cerkve na Hrvaškem, BiH, Avstrije in Slovaške, slovenske evangeličanske cerkve, srbske pravoslavne cerkve in islamske skupnosti, medtem ko so bili predstavniki države redki. Od politikov sta se slovesnosti udeležila predsednika SDS Janez Janša in NSi Ljudmila Novak.

Tretji mariborski nadškof

Nadškofija Maribor, ki je bila ustanovljena aprila 2006, je tako dobila tretjega nadškofa. Njen prvi nadškof in metropolit je bil Franc Kramberger. Po njegovi upokojitvi je položaj prevzel Marjan Turnšek, ki pa je zaradi finančnega zloma nadškofije julija 2013 skupaj z ljubljanskim nadškofom odstopil.

Dosedanjega začasnega ekonoma nadškofije Alojzija Cvikla je papež Frančišek izbral za nadškofa sredi marca letos po doseženem sporazumu med nadškofijo in bankami upnicami o odlogu dolgov, za poplačilo katerih je nadškofija zastavila skoraj vse svoje premoženje.

V pastirskem pismu ob nastopu najnovejše službe je Cvikl zapisal, da se za nadškofijo z omenjenim sporazumom končuje obdobje največje negotovosti. "Prosim Gospoda za moč, da bi lahko zaprli to žalostno stran in na izkušnjah tega, kar smo doživeli, začeli pisati novo poglavje," je zapisal. "Naša nadškofija bo odslej delovala z zelo omejenimi finančnimi viri: na temelju darov in dobre volje vas vernikov. Pred nami je težko obdobje," je dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
29. 04. 2015 09.24
Ni sile bojo farani zbral denar
PujsTekaTeka
27. 04. 2015 23.27
+2
Če je Janša zraven je to sigurno barabija.
drahnreb
27. 04. 2015 23.08
+3
je zopet pust?
SDS_je_poden
27. 04. 2015 19.44
+1
Pa na sliki je razvidno, da imajo katolibani tudi rdeče knjige. Volk v preobleki?
SDS_je_poden
27. 04. 2015 19.43
+4
Meni tole vse skupaj izgleda bolj kot katolibanska parada ponosa.
01xxy
27. 04. 2015 19.39
+4
+Kako bo toliko cerkva in zlata vplivalo na moje zveličanje?
batom@pinkponk.com
27. 04. 2015 17.41
+3
Bi pa bilo zanimivo enkrat izmeriti še podporo RKC... A si upate?
SDS_je_poden
27. 04. 2015 19.42
+4
Ob zadnjem popisu prebivalstva je iz-Rode-k tulil, da je Slovence sram priznati, da so verni. Očitno se jim tropi ovčic pridno krčijo. No, potem so pa izvedli neko evangelizacijo Slovenije.... bolj malo uspeha...
jg57
27. 04. 2015 20.53
-3
za Cerkev na slovenskem se ni treba bat. Dovolj zdravega je v njej, da bo ostala do "konca ćesov". Te nečedne stvari ki so se zgodile z njo v Mariboru pa so kot huda angina, hudo je in celo telo boli. A ko vzameš antibiotik se začnejo zadeve počasi popravljat,
batom@pinkponk.com
27. 04. 2015 22.25
+5
Ce bi se to tikalo izkljucno rkc, ajde. So pa izdatno pomagali potoiti banke, ki jih zdaj resuje drzava, torej vsi mi, tudi nekatoliki. Za to pa ni antibiotika. To ni krscansko, to ni clovesko. Ne se zdaj ven vlacit, ces da to ni nic. Ko bodo vrnili denar, takrat se pa lahko spet pogovorimo.
Salah al-Din
27. 04. 2015 14.30
+1
Marsikdo verjame v boga, ker je prepričan, da ga je uzrl na lastne oči – če ne njega, pa angela ali Devico v modri obleki. Ali pa taki ljudje v glavi slišijo božje besede. Argument osebne izkušnje, se tistim , ki trdijo, da so doživeli,zdi najprepričljivejši. Vsem drugim, zlasti tistim, ki se spoznajo na psihologijo, pa se zdi vse prej kot to. Pravite, da ste osebno doživeli Boga? No, nekateri ljudje so doživeli bele miške, ampak to se vam najbrž ne zdi nič posebnega. Peter Suthcliffe, yorkshirski razparač, je razločno slišal Jezusov glas, ki mu je veleval ubijati ženske, in vtaknili so ga v dosmrtno ječo. George W. Bush trdi da mu je bog naročil, naj napade Irak(škoda da mu ni blagovolil povedati, da tam ni nikakršnega orožja za množično uničevanje). Posamezni v umobolnicah so prepričani da so Napoleoni ali Charlieji Chaplini ali da se je ves svet zarotil zoper nje ali da lahko pošiljajo misli naravnost v tuje glave. Z njimi ravnajo prizanesljivo, vendar njihovih notranje doživetih prepričanj ne jemljejo resno, najbrž zato ne, ker med nami ni veliko takih, ki bi jih delili z njimi. Verska doživetja se od naštetih razlikujejo samo po tem, da so množična. Sam Harris niti ni bil prehudo ciničen, ko je v Koncu vere zapisal: »Ljudem s prepričanji, ki nimajo racionalne osnove, nadevajo razna imena. Kadar so njihova prepričanja zelo razširjena, jih imenujemo »verska«; sicer pa bodo najverjetneje obveljala za »nora«, »psihotična« ali »zablode«…O duševnem zdravju očitno odločajo številke. In vendar je samo zgodovinsko naključje, da je v naši družbi normalno verjeti, kako stvarnik vesolja lahko sliši vaše misli, medtem ko je prepričanje, da se z vami sporazumeva tako, da v Moserjevi abecedi trka po oknu vaše spalnice, znak duševne bolezni. Čeprav torej verniki praviloma niso nori, so gotovo taka njihova temeljna prepričanja. (Dawkins -Bog kot zabloda)
Viejo cabron
27. 04. 2015 14.17
+4
Maškarada za odrasle starejše moške in prodajanje megle za IQ črva!
Salah al-Din
27. 04. 2015 14.00
+2
Papež Janez II. je zavajal vernike, ko je leto 2000 razglasil za 2000 letnico Jezusovega rojstva. Rojstvo Jezusa je točno opisano v Svetem pismu, ki je absolutna božja beseda in resnica. Od Boga navdihnjen Matej trdi: » Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, …(Mt 2-1)« . Herod veliki je bil tetrarh v Judeji ( in ne kralj ), in je umrl 4 leta pred našim štetjem , torej se je Jezus po Mateju rodil najmanj 4. leta ali 6 leta pred našim štetjem. če upoštevamo, da je dal Herod pobiti vse dečke mlajše od 2. let. Luka pa v svojem evangeliju trdi : »Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. (Lk 2-1)«. Kvirinij (Quirinus) je bil »cesarski namestnik« (natančneje vrhovni poveljnik rimske vojske) v Siriji dvakrat; od leta 6 do 4 pr naš št in od 6 do 9 naš št. Prvi Kvirinijev mandat bi se sicer ujemal z Matejevim časovnim okvirom za Jezusovo rojstvo, a težava je, da so cenzus izvajali v drugem Kvirinijevem mandatu, torej po letu 6 n št. Tako se je po Mateju Jezus rodil najmanj 6. leta našega štetja. Luka še trdi da je bil Jezus star 30 let ko je začel poučevati. »V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje..(Lk 3-1). Avgust Cezar je umrl 14. leta pred n. št. Tiberij pa je bil njegov naslednik, tako znaša 15. leto njegovega vladanja 29. ali 30. leto našega št. po tem podatku pa se je Jezus rodil 1. leta pred n. št. ali 1. leta našega št. Sveti Irenej cerkveni svetnik pa trdi, da je bil Jezus star približno 50. Let ko je še učil, kar pomakne njegovo letnico rojstva v leto 20. pred. naš. št. saj se opira na stavek iz evangelija po Janezu podoben vam, toda poznam ga in se držim njegove besede. 56 Vaš oče Abraham se je vzradostil, da bo videl moj dan; in videl ga je in se razveselil.« » Judje so mu tedaj rekli: »Še petdeset let nimaš in si videl Abrahama? (Jn 8-57)«. Tako vidimo, da ima Jezus kar 4. rojstne dneve, kar se za Boga tudi spodobi.
Salah al-Din
27. 04. 2015 14.11
+2
Luka v svojem evangeliju trdi : »Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. (Lk 2-1)«. Kvirinij (Quirinus) je bil »cesarski namestnik« (natančneje vrhovni poveljnik rimske vojske) v Siriji dvakrat; od leta 6 do 4 pr. naš št in od 6 do 9 naš št. Prvi Kvirinijev mandat bi se sicer ujemal z Matejevim časovnim okvirom za Jezusovo rojstvo, a težava je, da so cenzus izvajali v drugem Kvirinijevem mandatu, torej po letu 6 n št. Tako se je po Mateju Jezus rodil najmanj 6. leta. Luka trdi, da je bil Jezus star 30 let ko je pričel s poučevanjem. Če bi učil samo 1 leto ali celo tri kot trdijo apologeti pridemo do letnice 37 n .št. ali 39. n. št.. Kako ga je lahko Poncij Pilat obsodil na smrt če je služboval v Palestini od 26 – 36 leta n.št.? Po letu 36 in odpoklicu Poncija Pilata v Palestino rimski cesar ni več poslal prokurista. Samo dva evangelija omenjata Jezusovo rojstvo, pa še ta dva sta si v popolnem nasprotju, zato bo vedno obstajal dvom v resnico.
batom@pinkponk.com
27. 04. 2015 12.32
+8
Dokler imate denar za zlate gvante, vam gre se predobro. Boste kdaj povrnili vso skodo???
sinhron
27. 04. 2015 09.26
+7
Cerkvene maškarade sta se udeležila dva politika in za tema tudi stoji cerkev in jima pomaga pri hranjenju ovčic z lažmi , polresnicami , podtikanji in pranjem možganov ! Vodja SDS-a in njihov satelit NSI, čeprav ni hotel v njihovo senco !
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.52
+7
Papež je priznal, da je bila starost Jezusa ob križanju narobe izračunana. Ob križanju ni bil star 33 let, kot so dosedaj učili. Bil je starejši 6 let. Zgodovinar, ki je okrog leta 550 računal starost Jezusa je pozabil šteti obdobje vladanja enega izmed rimskih cesarjev. To ni ugotovil papež ampak zgodovinarji. Papež je samo potrdil. To resnico pa si lokalni župniki ne upajo povedati svojim vernikom.
Salah al-Din
27. 04. 2015 13.55
+1
Papež Janez Pavel II je zavajal krščanstvo, ko je proglasil leto 2000 za 2000 letnico Jezusovega rojstva.
josip1
27. 04. 2015 08.32
+11
Janša v prvih vrstah, sramota za cerkev.
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.40
+9
slalabum
27. 04. 2015 15.35
+4
Sama cerkev je sramota za clovestvo...............
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.30
+16
Kdaj bo škofija začela vračati nakraden denar??????
abigail
27. 04. 2015 08.23
+11
Katoliški talibanizem je v Sloveniji vedno močnejši. Niso nevarni samo muslimanski talibani.
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.20
+6
JEZUIT!!!!! Jezuiti so menihi, ki so za Vatikan delali najbolj "grda" (da ne napišem "umazana") dela. To so najbolj radikalni menihi. Kaj pomeni jezuit? V slovenskem prevodu pomeni jezusovec.
Salah al-Din
27. 04. 2015 19.50
+1
Moram te popraviti. najhujši so Dominikanci, ki so nekakšna papeževa tajna policija, kot je bil recimo med vojno gestapo.
Salah al-Din
27. 04. 2015 19.54
+1
Dominikanski red je ustanovil sv. Dominik v 13. stoletju. Domini canes v prevodu pomeni "božji psi", in so največ zla počeli v obdobju lova na čarovnice. Zaradi črnega plašča ogrnjenega preko belega habita jih imenujejo tudi Črna bratovščina.
maijster
27. 04. 2015 07.42
+5
med vojnami in v času skupne države ter tudi danes so vedno bili najlepše rejeni samo župniki saj njim ni nikoli v zgodovini nič primanjkovalo,........100 let po križanju jezusa so izločili ženske iz cerkve ter si izmislili celibat samo zato da ni dedovanja,......
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.25
+2
Cerkev spreminja in uveljavlja "verske resnice" - dogme po potrebi. pred 65 leti je postala resnica, da je Marija odšla v "nebesa", še 150 let prej je postala verska resnica, da je Marija "brezmadežno" zanosila in nato rodila Jezusa. .......
Novorazodetje
27. 04. 2015 08.29
+3
Najhujši šok za takrat krščansko cerkev (takrat se še ni delila na pravoslavno, protestantsko...) je bilo to, da jim je papeški prestol zasedla ženska in tega niso vedeli, dokler ni rodila. Od takrat naprej vsakemu papežu župnik roko preverja ali je njegov privesek res pravi in je s tem res moški.
Salah al-Din
27. 04. 2015 12.54
+2
Moram te popraviti. Papež Pij Deveti, je leta 1854 8. december razglasil dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju. vendar to ne pomeni, da je brezmadežno spočela Jezusa, kot misli tudi 90% vernikov, ampak je to dan ko je bila ona spočeta na brezmadežni način.
PonosenKomunist
27. 04. 2015 07.27
+16
Janez Janša obsojen korupcije in kriminalnih dejanj prvi v vrsti. Nikoli mi noga ne vstopi v to leglo zla ki ga kličete cerkev.
Salah al-Din
27. 04. 2015 07.06
+8
Franček Rudolf je v svoji Kraki zgodovini Slovencev zapisal: Krščanstvo je vera elite in ni vera tlačenih in zatiranih. S tem se popolnoma strinjam. Vera, ki poveličuje trpljenje in uboštvo vodi v depresijo. Razveseljivo je, da vedno več ljudi razmišlja s svojo glavo in ne verjamejo več lažljivim duhovnikom. Čeprav je duhovništvo sanjski poklic jih v Sloveniji primanjkuje kar 400. Leta 1991, ko smo bili praktično še v socializmu se je za katoličane opredelilo 71,6 % slovenskih državljanov, leta 2005 pa samo še 57,8 %. in leta 2012 le še 53,3 %. Za ateiste se je leta 1991 opredelilo le 0,5%, medtem ko nas je leta 2012 bilo že 30%.