Slovenija

Posvojitev psa iz zavetišča v tujini je tvegana zaradi stekline

Amsterdam, 11. 11. 2013 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemske veterinarske oblasti so pri dveh psičkih, ki sta prispela iz bolgarskega zavetišča, potrdile steklino. Veterinarska uprava opaža, da se ljudje v zadnjem času odločajo za posvojitev psov iz zavetišč v državah nekdanje Jugoslavije, kar odsvetujejo.

Nizozemske veterinarske oblasti so sporočile, da so pri dveh psičkih, ki sta bila evtanazirana kmalu za tem, ko sta prispela iz bolgarskega zavetišča, potrdili steklino.

Pes
Pes FOTO: Thinkstock

Kot so sporočili iz Veterinarske uprave (Vurs), sta bila psička iz istega legla in so ju prepeljali iz zavetišča v Bolgariji, posvojili pa sta ju dve različni družini na Nizozemskem.

10. oktobra sta se pri enem od njiju pojavili vročina in paraliza. Stanje se ni izboljšalo. Potem ko je ugriznil svojega novega lastnika, so ga 18. oktobra evtanazirali. V tem času se je pri drugem mladiču pojavilo hujše vnetje prebavil, nevroloških simptomov pa ni kazal. Tudi drugega psa so evtanazirali. Pri obeh mladičih so nato z dvema različnima metodama potrdili steklino.

Čeprav sta bila mladiča mikročipirana in sta na Nizozemsko prispela z veljavnimi evropskimi potnimi listi za hišne živali, je torej prišlo do vnosa zelo nevarne bolezni, ki se lahko prenaša z živali na človeka in s tem resno ogroža prebivalstvo države, ki je sicer prosta stekline.

Ljudje se odločajo za posvojitev psov iz zavetišč v državah nekdanje Jugoslavije, kar ni pametno

Vurs v zadnjem času opaža, da se ljudje odločajo za posvojitev psov iz zavetišč v državah nekdanje Jugoslavije. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) odsvetuje takšno početje iz dveh zelo pomembnih razlogov.

Podoben primer se je zgodil v Franciji, kjer so odkrili steklega mačjega mladiča brez znanega izvora. Španski pes, ki je z lastnikom potoval v Maroko, se je od tam vrnil stekel, za tem pa v Španiji pogrizel tri otroke.

V vseh državah nekdanje Jugoslavije je namreč virus stekline še vedno prisoten, podrobnosti glede uspešnosti nadzora nad cepljenjem psov v zavetiščih pa nam pogosto niso poznane. Obstaja torej velika verjetnost, da iz teh zavetišč dobimo psa, ki morda še ne kaže znakov stekline, vendar je okužen s povzročiteljem te bolezni ter zato predstavlja veliko nevarnost za zdravje in življenje novih lastnikov v Sloveniji.

Hkrati je v slovenskih zavetiščih še vedno veliko zapuščenih psov, ki potrebujejo nove lastnike, zato Vurs priporoča, da se odločate za posvojitev zapuščenih živali iz slovenskih zavetišč. Če se kljub temu odločite za posvojitev psov iz zavetišč v tujini, svetujejo, da se prepričate o tem, ali pes izpolnjuje vse predpisane pogoje za uvoz iz tretje države. Informacije o tem so dostopne na spletni strani UVHVVR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moj i
11. 11. 2013 16.03
+7
Kako, da carina pusti psa preko meje, če ta nima dokumentov, če pa jih ima pa je tako ali tako cepljen
Tonček Balonček
11. 11. 2013 18.44
Ker ni več carine na mejah s Hrvaško! To so evropski psi po novem, meje so padle, razen slovesnko hrvaške, ki je predmet arbitraže. Ko bo ta končana, bo pa padla!
MonicaSLO
11. 11. 2013 20.18
+1
Kako da ni več carine na mejah s Hrvaško? Še 3 leta bodo cariniki pozorno gledali, tako da tudi vse ljudi s psom natančno pregledajo.
razocarani
11. 11. 2013 15.41
+12
saj zivali niso krive -a so tudi domaca zavetisca polna zivali ki cakajo na novo priloznost boljsega zivljenja ..