Slovenija

'Slaba banka' bo prevzela slabe kredite

Ljubljana, 20. 09. 2012 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela predlog, ki predlaga ustanovitev posebne družbe za upravljanje terjatev bank. Družba, ki bo upravljala s terjatvami bank, bo imela upravo, v kateri bodo trije izvršni in štirje neizvršni direktorji. Poglavitni predvideni ukrep je prenos terjatev na sklad.

Minister Šušteršič
Minister Šušteršič FOTO: Damjan Žibert

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema, ki predvideva ustanovitev posebne družbe za upravljanje terjatev bank. Ta bo upravljala poseben sklad za upravljanje slabih bančnih terjatev, je pojasnil minister za finance Janez Šušteršič.

Poglavitni predvideni ukrep je prenos terjatev bank na sklad. Ta prenos ne bo avtomatičen, je poudaril Šušteršič. "To delno prepuščamo podzakonskim aktom, ki jih bo vlada sprejemala po posvetovanju z Banko Slovenije," je napovedal in obljubil, da bodo o tem redno obveščali tudi odbor DZ za finance.

Da se določeno banko vključi v te ukrepe, lahko predlaga banka sama ali pa Banka Slovenije. Pogoje, pod katerimi se bo banka vključila v program teh ukrepov, pa bo preučila medresorska komisija, v kateri bo pet predstavnikov vlade in dva predstavnika Banke Slovenije, je pojasnil minister.

Vlada bo državnemu zboru predlagala, naj predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Če bodo poslanci predlog podprli, bi bil zakon lahko sprejet že prihodnji teden, ko bo potekala redna septembrska seja DZ.

Dokončno odločitev bo sprejela vlada, ki bo pri tem morala upoštevati tri ključna merila. Eno je pomen banke za stabilnost finančnega sistema, drugo je breme slabe aktive za konkretno banko, tretje pa nujnost takšnega reševanja z vidika pogojev Banke Slovenije, na primer kapitalske ustreznosti.

Glede finančnih učinkov predloga zakona je povedal, da dopušča izdajanje poroštev države za namen prenosa slabih terjatev v višini do štirih milijard evrov. "Glede na to, kar zdaj vemo, je to zgornja ocena vrednosti slabih terjatev v glavnih sistemskih bankah v Sloveniji," je pojasnil.

denar
denar FOTO: Thinkstock

Minister sicer izpostavlja, da gre zgolj za oceno, ta pa temelji na tem, kako so te terjatve vodene v bančnih knjigah. Ob prenosu bo verjetno prišlo do določenih diskontov – na Irskem, kjer so izvedli podoben ukrep, je diskont v povprečju znašal skoraj 50 odstotkov.

Sklad bo sicer slabe terjatve od bank odkupoval tako, da bo izdal obveznice z državnim poroštvom. Banke bodo namesto slabih terjatev dobile dobro terjatev, torej obveznico, za katero bo jamčila država. Ta bo bankam predvidoma tudi omogočila refinanciranje pri Evropski centralni banki (ECB), je dejal minister.

Lahko se zgodi, da bo prenašanje terjatev z diskontom pripeljalo do slabitev v bančnih bilancah, je menil. "Te bodo pomenile dodatne kapitalske potrebe, ki jih bodo lahko delno zagotovili zasebni lastniki, če bodo želeli ostati v banki, morda potencialni novi vlagatelji, bo pa imel ta sklad tudi pooblastilo, da sodeluje pri dokapitalizacijah," je pojasnil minister.

Dejanska finančna sredstva, ki jih bo potreboval za to, bo sklad zagotovil z zadolžitvijo s poroštvom države. Vlada ocenjuje, da bi lahko bila maksimalna vrednost teh dokapitalizacij do milijarde evrov, je dejal Šušteršič, čeprav obstaja možnost, da se dokapitalizacije izvedejo na drugačen način.

Glede družbe za upravljanje terjatev bank je minister dejal še, da bo obstajala do leta 2017. Če bo po tem roku ostalo še kaj premoženja, čeprav si vlada tega ne želi, se bo preneslo na slovenski državni holding.

Če se bomo odločili, da neko banko vključimo v izvajanje ukrepov po tem zakonu, bo treba pripraviti program. V njem bo med drugim morala biti določena poslovna strategija banke, za banke z zasebnimi lastniki pa tudi njihovo sodelovanje oziroma delež bremena reševanja teh slabih terjatev, ki ga bodo nosili. Minister Šušteršič

Družba bo imela upravo

Družba, ki bo upravljala s terjatvami bank, bo sicer po predlogu zakona imela enotirni sistem upravljanja, torej upravo, v kateri bodo trije izvršni in štirje neizvršni direktorji. Neizvršne direktorje bo imenovala vlada na svoj predlog in na predlog Banke Slovenije, izvršne direktorje pa bodo imenovali neizvršni direktorji, ki bodo imeli tudi vlogo nadzora, je še pojasnil Šušteršič.

Glede vodstva družbe si želi vlada imeti odprte vse možnosti. "Pogajamo se z ljudmi, ki to znajo početi," je dejal finančni minister in potrdil tudi, da za te kadre ne bo veljal t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje prejemke direktorjev državnih podjetij. "Višina plač se lahko določi posebej," je dejal.

Posojilo v skrajni sili

V zakon za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema je vlada na predlog Banke Slovenije sicer dodala še posebne določbe, ki urejajo t. i. posojilo v skrajni sili. Gre za nov inštrument, ki ga je začela izvajati ECB, in sicer možnost, da centralne banke poslovnim bankam, ki se znajdejo v akutnih likvidnostnih težavah, odobrijo posojilo v skrajni sili.

To mora imeti bistveno višjo obrestno mero, kot je tista, po kateri se banke refinancirajo pri centralnih bankah. Poslovne banke morajo ob tem zagotoviti tudi poroštvo, če same nimajo dovolj premoženja, pa lahko poroštvo zagotovi vlada. Ta zakon bo omogočil izvajanje omenjenega ukrepa, je pojasnil Šušteršič.

Z Banko Slovenije se je vlada dogovorila še, da bo pospešila delo na zakonu o bančništvu. Ta bo omogočil nekaj dodatnih ukrepov Banki Slovenije in izboljšanje nadzora. "Naš cilj je, da ga predlagamo že na oktobrski seji DZ," je pojasnil Šušteršič.

 

Ministri so imeli na mizi na današnji seji vlade tudi izhodišča za proračun za prihodnji dve leti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matic cad
21. 09. 2012 13.45
+2
Gledal poročila ob 1 uri; - in finančni svetovalec je razlagal zakaj je zlato toliko zraslo v zadnjem tednu 1 ) On je rekel, da zaradi napovedanega novega tiskanja denarja QE neomejeno in odkupovanje obveznic bo cena ZLATA RASLA ( tukaj je vse povedal pravilno) 2) potem je dobil vprašanje, če se splača kupovati sedaj zlato in je rekel " DA ČE BODO ŠE NAPREJ TISKALI DENAR" tukaj je povedal pravilno 3) dobil je vprašanje kako bo to vplivali na nas državljane INFLACIJA : tukaj je dejal " CENE BODO RASLE V NEBO VENDAR BO TUDI STANDARD VIŠJI """"""" kaj !!!!!!!!!!!!! kako bodo plače rasle sorazmerno z INFLACIJO, če pa bomo vse nižali in rezali v REFORMAH: PA DEJ ZBUDITE SE LETOS BO POČILO FINANČNO POVSOD P.S 1 mesec nazaj so na 24 ur govoril isti strokovnjaki, da bo zlati balonček "počil" ko sem sam dobro vedel, da ni podlage da poči če pa PRINTAJO KOT NORCI čudn da bo cena zlata rasla , če pa vrednost denarja $€ PADA !!!!
MICLA
21. 09. 2012 12.10
+1
zakaj vlada ne razreši nadzornike in vodstva v bankah ki so v izgubi, no saj so vse,kot pri RTV. ki so jih rezrešili zaradi slabega dela ,potem bi morali bankirje še prej in jih tudi kazensko ovaditi.
santamaura
21. 09. 2012 10.42
+6
Ta beseda "slaba" mi ni prav nič všeč - saj imamo že kar nekaj časa slabo vlado pa pa je vse še slabše.
korintos1
21. 09. 2012 10.37
+2
Zakaj tega ni naredila Pahorjeva vlada in bi bili že davno rešeni!
godhead
21. 09. 2012 10.25
+10
ta slaba banka je pa taki nateg, da glava peče. kaj kdo dejansko verjame v to nerešitev?
kameltrajbar
21. 09. 2012 10.21
+3
..bemu...nimam krede...dab jo dau zraven......:)))))
pa dobr no
21. 09. 2012 10.15
+7
Dobri državljani bodo nato reševali slabo banko.
pa dobr no
21. 09. 2012 10.16
+7
Slabi direktorji si nato izplačajo dobro plačo in dobro odpravnino.
Miha J
21. 09. 2012 09.46
+6
Na volitvah se nismo mogli odločit med nesposobno in zločinsko vlado, pa smo očitno izvolili oboje.
Tonček Balonček
21. 09. 2012 09.30
-2
Škoda, da je preminil gospod Bajuik, finančnik svetovnega formata, on je pri ans ustvaril zlato jedro bank, bile so trdne kot skala.! Pote je pa prišel Križanič in s PAqhorjem sta v treh letih uničila bančni ter finančni sistem, gospodasrtvo, šport, kulturo ter državo! PA Kučan seveda! Najhuje je bilo pa to, da JAnković ni poplačal podizvajalcev, za nameček pa še podseduje pri odkjlepanju lisic! Krediti, ki so jih pa odobriloi Dimicovi, so dokončno pokopali Novo ljubljansko banko! Zdaj je JAnpša prisiljen kredite najemati pri avstrijskih bankah, naše mu jih zaradi težav z likvidnostjo ne morejo več odobririti, so zneski previsoki, za naše banke!
skembo
21. 09. 2012 09.39
+8
Upam, da si tega Bajuka in njegove 'reference' omenil kot šalo
Miha J
21. 09. 2012 09.55
+0
On se ne šali. On je šala oziroma ena velika tragikomedija ;)
skembo
21. 09. 2012 10.18
+1
Ja Miha ,izgleda, da se res ne šali.....Ampak 'Bajuk finančnik svetovnega formata' to je pa hahahahahaha ........ne moreš verjet
godhead
21. 09. 2012 10.28
+2
mihi, da nisi ti tragikomičen v svojem vglavovtepenem prepričanju.. lahko si načitan, samo fore pa ne razumeš, to ni dobro
I G N O R A N T
21. 09. 2012 09.07
+4
Mene zanima kdo bo najemal kredite v dobri banki in kdo v slabi
korintos1
21. 09. 2012 09.07
+2
Vse slabe vlade imajo Slabe banke! Zakaj bi mi izstopali.
Niet-Che
21. 09. 2012 08.37
+6
Geronemo 19.06.2012 09:55:15 Iz bank dvigniti ves denar, politki obrniti hrbet in vzpostaviti lokalne samouprave... Pa da vidimo kakšna godspodarska rast bo ali ne.... Ne potrebujemo bank, ne potrebujemo koruptivnih gibanj, ne potrebujemo zavarovalništva, še manj pa nekih vlaganj in skladov, ne potrebujemo davščin in niti zakonov ki od nas nekaj neopravičeno zahtevajo.. Mi nismo tukaj da bi plačevali za življenje na tem planetu ampak da rastemo, odraščamo in živimo v duhu pozitivnega napredka v sožitju z naravo.. Ljudje se žal ne zavedajo da so sami svoji ujetniki sistema kateremu so predali svojo lastno suverenost. Čakam ta dan kjer bo narod kot enota rekel NE, se vstal in izrazil svojo voljo. Nočem vojne, nočem nasilja, nočem sovraštva, nočem rasizma in nočem cepitve. Edina stvar ki jo hočem je neodtuljiva svoboda in spoštovanje kot živo bitje. In če bo državi uspelo dokapitalizirati NLB ( na kateri jaz nimam odprtega računa, ne poslujem z njo, in nimam pogodbenega razmerja) z mojim švicom in denarjem, potem je s to državo ne samo nekaj narobe ampak je nimamo in so samo črke na papirju. Kje ste videli da vas vlada lahko prisli v nekaj, vas, narod ki tvorite to isto državo? Sploh ni logike... in ne razumem kako je to sploh možno....
kameltrajbar
21. 09. 2012 08.23
+7
..stranka SDS ma dobra 2 milijončka pufkov....to gre tudi zraven???......:))))
korintos1
21. 09. 2012 08.31
+5
prašek
21. 09. 2012 08.36
+10
I G N O R A N T
21. 09. 2012 08.18
+6
A bomo delezni informacije KDO so osebki kateri so ustvarili to izgubo?
Levji
21. 09. 2012 08.17
+10
Nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz pravi, da država s slabo banko daje davkoplačevalski denar za smeti (cash for trash). Willem Buiter iz London School of Economics pa poudarja, da »bi si irska vlada morala prizadevati za dobro, ne pa za slabo banko. Slaba banka je vedno slaba zamisel, saj pomeni, da vlada prevzame terjatve do vseh posojilojemalcev in ustvari moralni hazard.«
Brabus
21. 09. 2012 08.08
+10
Sedem direktorjev in sedem 10000€ plač na mesec? Bravo in še enkrat bravo.
tot70
21. 09. 2012 08.06
+7
...raje ustanovite SLABI PARLAMENT in se vsi prestavite tja...na velikem zaslonu imeje igro stimulacijo države i n se UČITE! Postati politik je pot človeka kako postane dno!
unikat.33
21. 09. 2012 08.06
+7
Zakaj pa je vlada nastavila v NLB istega človeka, ki je naredil te slabe kredite, kar je povedal Grega Trebušak v oddaji Svet? Vse tole je pesek v oči. Psi lajajo, karavana gre dalje......
tedo974P8medo
21. 09. 2012 08.04
+7
Uf, super, še ena državna družba, ki bo zaposlovala žlahto in prijatelje oblasti in pobrala en velik % proračunskega (beri: našega) denarja.
Levji
21. 09. 2012 08.03
+4
Vse zaposlene v slabi banki bodo financirali lopovi in tajkuni, ki so banke in državo okradli, imeli pa bodo možnost, da bodo v slabo banko vložili nakraden denar in Slovenija bo izplavala iz težav.