Slovenija

'Potrebne so usklajene reforme'

Koper, 26. 05. 2010 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister ni zadovoljen z uspešnostjo tožilstva pri pregonu gospodarskega kriminala, med razloge za slabši uspeh pri pregonu pa šteje pomanjkanja ustreznega znanja.

Za uspešnejši kazenski pregon gospodarskega kriminala so po mnenju ministra za pravosodje Aleša Zalarja ključnega pomena usklajene reforme. Še tako dobro usposobljen preiskovalni urad nam ne pomaga, če tožilstvo ali sodišče odpovesta, je poudaril Zalar.

"Nismo zadovoljni z uspešnostjo tožilstva pri pregonu gospodarskega kriminala," je poudaril Zalar. Med razlogi za slabši uspeh pri pregonu je po Zalarjevem mnenju pomanjkanje ustreznega znanja. Zaradi specifike gospodarskega kriminala bo po njegovem v prihodnosti treba več investirati v usposabljanje.

Katarina Kresal in Aleš<br>Zalar
Katarina Kresal in Aleš<br>Zalar FOTO: POP TV

Z reformami je treba po njegovem nadaljevati. Med nujnimi izpostavlja oblikovanje razdelane politike pregona, saj so tožilci trenutno dolžni preiskovati vse. "Treba se bo odločiti za prioritete," je opozoril. Dodatno težavo predstavlja po njegovem pomanjkanje orodja, ki bi tožilcem omogočalo, da se lahko z obtoženimi že zgodaj pogajajo o priznanju krivde. V zameno za priznanje bi se obtoženim priznalo določen odpustek pri določitvi kazni. Obeh tem se bo po njegovem dotaknila sprememba kazenskega zakonika.

Na ravni sodišč je med prioritetami izpostavil ustanovitev specializiranega oddelka, ki bi reševal zadeve s področja gospodarskega kriminala. Takšno sodišče bo po njegovem omogočalo bistveno hitrejše in kvalitetnejše reševanje kazenskih zadeve. Posebna sodniška skupina bi po njegovih ocenah lahko zaživela septembra.

Na ministrstvu za notranje zadeve je glavna in prva prioriteta pregon gospodarskega kriminala, je izpostavila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Največji dosežek vlade na tem področju je po njenem ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Policisti se po njenih navedbah v zadnjem času bolj posvečajo računalniški in internetni kriminaliteti, spremembe zakona o kazenskem postopku pa so omogočile ustanavljanje specializiranih preiskovalnih skupin za težje primere. Kot zadnjega med ukrepi Kresalova omenja ustanovitev posebnega urada za odvzem protipravno pridobljene koristi, ki je v fazi ustanavljanja.

Ukrepi imajo učinek, ki je izmerljiv, je poudarila ministrica. Lansko leto so za četrtino presegli desetletno povprečje števila obravnavanih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Obseg škode, ki naj bi bila storjena z omenjenimi kaznivimi dejanji, se je glede na desetletno povprečje podvojil. V letošnjem letu so v primerjavi z enakim obdobjem lani obravnavali 65 odstotkov več kaznivih dejanj, obseg škode pa je dvakrat večji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
27. 05. 2010 13.16
Te ljudi, katere sedaj označujete z "loleki", ste sami postavili na pozicije.
listje
27. 05. 2010 09.57
kdo se oglaša, Zalar in Kresnica, joj
jozek12
27. 05. 2010 08.46
Zalar naj bo raje zadovoljen z tožilstvom,ker če ne bi bil verjetno že v čuzi.Kresal pa se tolko tolče po prsih,da verjetno ni kosmata samo pod nosom.
MiroF
27. 05. 2010 08.28
Ta dva sta inventar LDS-a, lastnik in šef je pa Senica, samo kaj ko ne delata v imenu ljudstva odnosno nista sposobna, tako kot kompletna vlada ni. Spomnite se Pučnikovih besed, ko smo se osamosvojili : citiram : Jugoslavije ni več in to je večkrat ponovil, bojim se, da so nas zdej tako daleč pripeljali, da bomo lahko rekli Slovenije ni več, Slovenije ni več !!!!!!
SEBASTI
27. 05. 2010 06.21
Ko mi pa začneta ta dva gangsterja bluzit o pravni državi, ne samo da mi gr na bruhanje, še čreva mi čez usta ven porine ! Kam je prišla ta Slovenija, kakšni podni od ljudi ji vladajo to ne more biti več res, mislim da je vse skupaj samo ena velika nočna mora.
loden
27. 05. 2010 03.54
"Nismo zadovoljni z uspešnostjo tožilstva pri pregonu gospodarskega kriminala," je poudaril Zalar. Med razlogi za slabši uspeh pri pregonu je po Zalarjevem mnenju pomanjkanje ustreznega znanja. Zaradi specifike gospodarskega kriminala bo po njegovem v prihodnosti treba več investirati v usposabljanje ZAKAJ SO PA ODVETNIKI LAHKO V SLABIH 20-IH LETIH OSVOJILI USTREZNO ZNANJE?
dharma007
26. 05. 2010 23.23
Pajtlerica , kako to misliš, ni odgovoril. Mar ga nisi ostro prijela? LOL Cvikel mu je zadnja skrb.
saintjozef
26. 05. 2010 23.15
@pajtlerblanka dobro, da si si priborila besedo v taki sredini in tudi odšla. Iz kakšne 180 stopinj obrnjene bi te odnesli.
fafajonka
26. 05. 2010 23.04
Tožilstvo in kriminal? Ptiči, istega perja, skupaj letijo.
rob3rt
26. 05. 2010 23.02
Potrebne so predvsem predčasne volitve in to nemudoma.
Buena Vita
26. 05. 2010 23.01
MINISTER ZALAR MI NI ODGOVORIL NA VPRAŠANJE KOMU JE CVIKEL PRODAL 108 PODJETJI, 13 TRANSPARENTNO,DEVEDESET IN DROBIŽ PA POD MIZO Z PODPISOM ZALARJEVIH SODNIKOV,,
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2010 22.32
Osnovna težava leži že v ministru Zalarju samem. Z njegovim imenovanjem je padla pravna država. Vlada naj neha iskati razloge za svoj neuspeh drugod in naj prizna, da ni kos situaciji. Potem pa naj odstopi.
levaki-tajkuni
26. 05. 2010 22.30
Šele ko bo kresalova za zapahe dala svojo mamo bom začel spoštovati naš pravni red.
saintjozef
26. 05. 2010 22.19
Ne potrebnega znanja. OSNOVNEGA znanja !