Slovenija

Ni razlogov za krčenje zdravstvenih pravic

Ljubljana, 03. 06. 2013 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati od zdravstvenega ministra pričakujejo čimprejšnjo predstavitev reforme zdravstvenega sistema, saj so prepričani, da zdravstvo ne sme postati žrtev trenutne politike. Rešitev vidijo v racionalizaciji in reorganizaciji javne zdravstvene mreže, ne pa v krčenju pravic.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da v zdravstveni reformi, ki naj bi bila pripravljena do konca leta, ne bi smeli krčiti košarice zdravstvenih pravic. Po njihovem mnenju so pravi vzvodi za finančno vzdržnost zdravstvene blagajne v racionalizaciji javne zdravstvene mreže, transparentnih javnih naročilih in enakomernejšem vplačevanju prispevkov.

Pravi vzvodi za finančno vzdržnost zdravstvene blagajne so po mnenju ZSSS v racionalizaciji javne zdravstvene mreže.
Pravi vzvodi za finančno vzdržnost zdravstvene blagajne so po mnenju ZSSS v racionalizaciji javne zdravstvene mreže. FOTO: Thinkstock

Izvršna sekretarka za varnost in zdravje pri delu ter socialno politiko in socialna zavarovanja pri ZSSS Lučka Böhm je izrazila pričakovanje, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje zlasti v času krize še naprej zagotavljalo visoko dostopnost državljanov do zdravstvene oskrbe.

Böhmova bi združila prostovoljno in obvezno zavarovanje
Po njenem mnenju osnovne košarice zdravstvenih pravic ni treba na novo definirati oz. iz nje izločiti določene pravice. Prave rezultate bi bilo mogoče doseči tudi z združitvijo obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ocenjuje Böhmova, ki je tudi članica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Glede izločitve pravic, ki so socialne narave in so financirane iz zdravstvene blagajne, pa so se po njenih besedah pripravljeni pogovarjati. A opozarja, da gre pri posmrtninah in pogrebninah ter drugih socialnih pravicah za minimalne prihranke glede na proračun zdravstvene blagajne.

Zdravstveni sistem je sistem vseh državljanov, ne pa stvar trenutne politike.
Zdravstveni sistem je sistem vseh državljanov, ne pa stvar trenutne politike. FOTO: Thinkstock

V zvezi svobodnih sindikatov menijo, da bi finančno vzdržno zdravstveno blagajno lahko vzpostavili že z racionalizacijo nacionalne zdravstvene mreže, in sicer tako, da ne bi bila več tako razdrobljena.

Rožič: NE krčenju pravic, DA enakomernem sistemu vplačevanja

Sindikalist in tudi član upravnega odbora ZZZS Ladi Rožič pa je opozoril, da je že tretja vlada ponudila spremembe, a se doslej še nič ni zgodilo, medtem ko je denarja v zdravstveni blagajni vedno manj. "Kar bo to državo rešilo, je sprememba," je pozval.

Dodal je, da je sicer predlogov za spremembe zdravstvenega sistema veliko, a nobena skupina ni pripravljena izločiti svojih privilegijev. "Nikakor ne more biti stvar trenutne vladne koalicije, kako bo v prihodnje videti zdravstveni sistem. To je sistem vseh državljanov," je poudaril in pozval k pripravi nacionalnega zdravstvenega programa, ki bi ga bilo treba potrditi z ustavno večino.

Opozoril je, da vsako leto skozi roke ZZZS spolzi desetine milijonov evrov, saj še vedno ni enakomernega sistema vplačevanja. "Treba je ohraniti načelo vzajemnosti in solidarnosti, ampak to v praksi pomeni, da morajo vsi vplačevati v enakem deležu in enakem dohodku," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Dotaknil se je tudi varčevanja v državi. Zaradi znižanja plač v javnem sektorju se bo do konca leta v zdravstveno blagajno steklo osem milijonov evrov manj, višji DDV pa bo povzročil višje stroške za zdravstveno blagajno. "Ta spirala vodi celotni, ne samo zdravstveni sistem v propad," opozarja Rožič.

Krčenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa, kot pravi, pomeni manj zdravja in s tem manj sposobno in delavno populacijo. Opozoril je, da se še noben minister za zdravje ni resno lotil racionalizacije javne zdravstvene mreže, glede transparentnosti sistema javnega naročanja pa ocenjuje, da trenutno stanje že očitno nekomu ustreza.

V ZSSS nasprotujejo idejam o krajšanju bolniškega nadomestila. Prav v času krize je treba zaščititi ljudi, ki zaradi bolezni morajo ostati doma, je poudaril Semolič.

Predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič pa je dejal, da je obvezno zdravstveno zavarovanje eden od temeljev socialne države. Poudaril je potrebo po tem, da se zdravstvena zakonodaja spremeni le s soglasjem socialnih partnerjev in da lobiji v ozadju ne bi imeli glavne vloge.

Vlada zagovarja tezo, da je treba plačevanje urediti pravičneje

S tem so se na ZSSS in ZZZS odzvali na interventni zakon, s katerim namerava vlada vsaj za silo omiliti težave, ki pestijo zdravstvo. Vlada prvotno med ukrepi predlaga, da bi v zdravstveno blagajno plačevali poleg zaposlenih, ki mesečno v povprečju v zdravstveno blagajno prispevajo 200 evrov, tudi tisti, ki prejemajo avtorske honorarje. Več naj bi tako plačevali tudi samostojni podjetniki, tisti s popoldansko obrtjo in samozavarovani. Omenja še prispevke od najemnin, dividend in sejnin. A vse skupaj je še v koalicijskem usklajevanju, tako da konkretnih podatkov o tem, koliko naj bi se dražila zavarovanja za vse te skupine, še ni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prosimjaz
04. 06. 2013 01.31
Tako drago plačujemo zdravstvo pa ni denarja. Kako to. Drugod po EU ne poznajo "obveznega dodatnega plačila", pa vse štima. Še denar dobiš vrnjen če v Slo kupiš zdravila. Tu te pa potem sodno preganjajo, ker ne moreš prekiniti Prostovolnega - obveznega dodatnega zavarovanja. Kaj se gre ta naša politika? Spet si bo moral narod pisati sodbo sam. Poznamo ta stavek a ne dragi slovenci. Štajerc
Uporabnik565636
03. 06. 2013 19.03
+3
Absolutno zdruzit obvezno in prostovoljno zavarovanje brez posrednikov, zavarovalnic. Pa mogoce bi zdruzili bolnice v smislu, da bi uprava bila samo obmocno, pokrajinsko, ostalo pa samo zdravstveni kader. Imamo bolnico vsake pol ure voznje.
Bojana Ozbolt
03. 06. 2013 20.41
-1
združiti je potrebno obvezno in dodatno zavarovanje. Z dodatnim zavarovanjem služijo samo zavarovalnice in si delijo bajne DOBIČKE, da ne govorimo še kaj drugega. TO BI MORALO BITI UREJENO ŽE OD ZAČETKA, KAJTI ČE PLAČUJEŠ DODATNO ZAVAROVANJE, TO POMENI, DA PLAČUJEŠ V ZDRAVSTVENO BLAGAJO, IN NE V BLAGAJNO ZAVAROVALNIC. ŠE NOBEDEN MINISTER DOSLEJ NI BIL PRIPRAVLJEN TO NAREDITI.
Adolph
03. 06. 2013 16.04
-1
Zdravsveni sistem je stvar razpolozlivega denarja, tovarisi . .. . .. . ..
Ramzess
03. 06. 2013 14.52
+2