Slovenija

Potrjeno: Študirate lahko osem let

Ljubljana, 10. 07. 2009 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi študentje ljubljanske univerze lahko izkoristijo absolventski staž po vsaki stopnji bolonjskega študija. Medtem ko rektorica zmajuje z glavo, so študentje verjetno zadovoljni.

Upravni odbor Univerze v Ljubljani (UL) je včeraj potrdil spremembo statuta UL. Tako je končno tudi uradno, da lahko študent izkoristi 12-mesečni absolventski staž po vsaki stopnji bolonjskega študija.

Ta rešitev, ki so jo vnesli v statut, po besedah rektorice pomeni tudi pritisk na spremembo zakona o visokem šolstvu, "ker če pripelješ zadevo do absurda, potem je najbrž bolj jasno, da je treba zelo hitro spremeniti zakon". Po interpretaciji nove dikcije statuta UL glede absolventskega staža bi bil slednji namreč mogoč tudi po koncu tretje bolonjske stopnje.

In če so študentje s tem verjetno zadovoljni, pa je rektorica UL Andreja Kocijančič ocenila, da je takšna rešitev, ki podaljšuje študij, neracionalna in draga.

Kot je pojasnila rektorica, so statut spremenili zaradi opozoril z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), da je bila prejšnja ureditev, po kateri bi lahko študent koristil absolventski staž po prvi ali po drugi bolonjski stopnji, v neskladju z zakonodajo.

Kocijančičeva je ob tem poudarila, da na ta način tudi zavirajo samo bolonjsko prenovo. Po njenih besedah so se sprejemali novi študijski programi, ki jih študenti niso mogli 'absorbirati', zato so slednji prišli do stališča, da je treba ohranjati absolventski staž na vseh stopnjah, namesto da bi se borili za to, "da se programi napišejo tako, da je moč absolvirati vso zadevo v času, ki je na voljo".

Študenti
Študenti FOTO: Tomaž Ungar
Bolonjska reforma študija, kot je znano, omogoča oblikovanje bolonjskih programov tako v kombinaciji 3+2 (triletni prvostopenjski in dveletni drugostopenjski študij) kot 4+1 (štiriletni prvostopenjski in enoletni drugostopenjski študij).

Predsednik upravnega odbora UL Dušan Mramor je sicer kot največji problem bolonjskega študija še bolj od koncipiranja novih programov izpostavil študentsko delo. Po njegovem tu obstaja začaran krog, ki podaljšuje študij. Študenti pa ne le, da s tem postanejo manj zanimivi za podjetja, pač pa se slednja, ko ti diplomirajo, zaradi obdavčitve redne zaposlitve raje odločajo za druge študente.

Po Mramorjevo, če seštejemo dve leti absolventskega staža po vsaki stopnji in možnost enkratnega ponavljanja letnika, "lahko bolonjski študij pri nas, do iste stopnje izobrazbe, traja osem let", medtem ko drugje traja študij iste stopnje tri do štiri leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškica
10. 07. 2009 21.28
pajtlerblanka10.07.2009, 20:31-2 PA KAJ SE KREGATE A NI TO SUPER ŠTUDIRAŠ CELO ŽIVLJENJE IN GREŠ TELE V PENZIJO PENZIJO DOBIŠ -DELAL NISI NAMESTO DA SKAČETE DO NEBES OD SREČE SE TU KREVLJITE kaksno penzijo nek? ce nisi nikol delal tut penzije ne bo.....drugace pa k vidim tvoj nick mi kr slabo rata, vedno si neki pametna.....
Buena Vita
10. 07. 2009 20.33
BRAVO GOLOIBIČ
Buena Vita
10. 07. 2009 20.32
JAH--GOLOBIČ JE PA PRINESEL VREDNOTE---SAMO ZA LOPOVE--IN GOLJUFE-----ŠE LENUHI PRSTAVJO LONEC
Buena Vita
10. 07. 2009 20.31
PA KAJ SE KREGATE A NI TO SUPER ŠTUDIRAŠ CELO ŽIVLJENJE IN GREŠ TELE V PENZIJO PENZIJO DOBIŠ -DELAL NISI NAMESTO DA SKAČETE DO NEBES OD SREČE SE TU KREVLJITE
bučar
10. 07. 2009 20.30
v veljavo naj stopi golobicev stil..............
stevilka28
10. 07. 2009 20.15
Poznam primer ko prideta študenta na malico, seveda z bonom. Naročita si malico in dva velika piva. Na koncu ju je pivo prišlo dražje kot malica?! Lepo plačata in se vsedeta v najnovejši kabrio BMW ?! Halo, pa saj vsak študent nebi smel dobiti bonov. Bon je za socialno šibke in ne preseratore, država meče denar v koš, pomaga ljudem kateri pomoči ne potrebujejo in na koncu ti ljudje vodijo državo.
stevilka28
10. 07. 2009 20.10
Ne pravim da študent ne sme delat med študijem ampak mora delati na svojem področju na področju za katerega se šola. Kaj bo študentu pomagalo da zna odlično postrečt, potem naj gre za natakarja ali pa da polni police, potem naj se šola za trgovca. Veliko ljudi je kateri imajo končano srednjo poklicno šolo in ne dobi zaposlitve. Ker delodajalec raje zaposli študenta, mu je ceneje, ostali ljudje pa ostanejo brez zaposlitve. Študentje sedite na dveh stolčkih in to ni nikoli dobro, kmalu se vam bo en izmaknil.
blan.r
10. 07. 2009 19.58
+1
Res je ... 3 1 (absolv.) leta za 1.stopnjo in še 2 1(absolv.) leta za 2.st. je 7 let za 7.stopnjo. V starih programih za to potrebujejo 4 ali z absolventom 5 let. In namen bi naj bil skrajšati študij?? Gre za razvrednotenje znanja in zmanjšanje plačila diplomiranemu zaposlenemu, ki ima sedaj 6. stopnjo namesto 7. Naj omenim še, da v začetku te prenove 3 leta nazaj, večina študentov sploh ni vedela, kam se vpisujejo. Vsi so govorili le o evropski primerljivosti programov, odprtosti, evropskih smernicah... Nihče pa ni omenil nižje stopnje, ko zaključiš. Da o ostalih pomanjkljivostih, ki jih je ogromno, sploh ne začnem ...
d899
10. 07. 2009 19.39
1. bolonjo so nam vsilili, nimaš možnosti izbire 2. zakaj se gremo EU programa, če se obnašamo balkansko? 3. v socializmu in post socializmu aka ''tranziciji'' si imel petkrat več denarja v drugi valuti (beri: tolar), danes imaš evro 4. ne bodite nesramni, tudi blagajničar, natakar itd. pridobiva ' delovne izkušnje' in JA, tudi take so zelo pomembne 5. ni možno samo študirat brez dela, ker večina staršev ne zmore plačati vedno dražje študentske sobe, hrano in ostale stroške (ne, s tem ne mislim na avto)
titovka
10. 07. 2009 18.59
pa to je premal, lahko bi jim pustili doživljenski študij.
pikam_dopust
10. 07. 2009 18.58
+1
Študentje v socializmu so celo nekaj znali, današnji so "sposobni" samo kot blagajničarke v Šparu. Bonov v socializmu ni bilo (danes so boni celo za high end restavracije), padanje na izpitu je bil samomor (danes se hodi na izpit "probat"), plonkanje je pomenilo, da si lahko samo spokal in šel... Nenazadnje - doštudiralo se je v 4ih letih, ker je vsako dodatno leto pomenilo izjemno finančno breme (danes je boniteta).
juventus2
10. 07. 2009 18.36
+1
Vsi ste samo fauš študentom, pozablja se kakšne ugodnosti so imeli študentje v socializmu. Ne vidi se pa da nam zmanjšujejo pravice do študentskega dela, dražijo bone,...
stevilka28
10. 07. 2009 17.50
+1
Študentje so za to da študirajo in ne, da delajo. Naj dela po študijo med študijem pa nabira prakso v svojem poklicu in ne v trgovini za blagajno, v kafiču za šankom, ker tak študent nima pojma kaj študira.
pikam_dopust
10. 07. 2009 17.46
Še dodatek - po novem bo medicina spet "nagrajena" s tem, da bo imela samo 1 leto absolventa (ostali pa dve). Ker imajo - beb.ci medicinski - 6 0 sistem. Skratka - daljše študiranje, manj znanja. Živela prenova!
pikam_dopust
10. 07. 2009 17.45
Ta prenova je nepopolna. Manjka absolventski status (in ponavljanje) na koncu vrtca, koncu nižjega dela OŠ, konec OŠ, konec SŠ. Z malo sreče, bomo edina država na svetu, kjer "študentje" direkt po faksu odidejo v penzijo. BTW Zakaj je pa mramor glasoval za to, če je v bistvu proti?
nelson69@email.si
10. 07. 2009 17.12
+1
bolonja- nateg stoletja bravo upravni odbor univerze!
JustSimpleMind
10. 07. 2009 17.05
kko je pa z srednjo solo, ali imajo tudi oni casovno omejitev?
M_M_B
10. 07. 2009 17.03
Bolonjski program je eno navadno sranje....in vsak študent ima pravico do absolventa. pr nas so tud na mariborski uneverzi mučkali al bomo mel absolventa al ne in ga mamo hvalabogu!
Princo
10. 07. 2009 16.59
Ma mami daji minus, sem povedal kako je. Bolonc bi moral ostati v Italji in ne čez mejo !!!!
polcaj
10. 07. 2009 16.56
naj bodo tiho,. prej si imel vsaj sedmo stopnjo, če si končal 4 letni dodiplomski študij ne pa šeste. zdaj pa je en drek ta bolonjc.