Slovenija

Potrošniki previdni. Trgovci mirijo, da ni razloga za preplah

Ljubljana, 20. 02. 2013 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./M.R./STA
Komentarji
177

Zdravstveni inšpektorat v luči afere s konjskim mesom preverja tudi gostince. Zanima ga, ali imajo dobavitelje izdelkov iz govejega mesa tudi zunaj Slovenije. Trgovci pa medtem mirijo potrošnike, da ni razloga za nezaupanje, saj redno izvajajo tako notranji kot zunanji nadzor nad živili. Konjsko meso so odkrili tudi v zamrznjenih lazanjah na Češkem.

Lazanja
Lazanja FOTO: Reuters

Afera s konjskim mesom, ki je včeraj dosegla Slovenijo, tudi danes zaposluje številne inšpektorje Urada za varno hrano in zdravstvenega inšpektorata. Konjsko meso so našli v 450-gramski lazanji Leda Hrvaška, ki jo proizvaja podjetje Tavola iz Luksemburga. Vzorec so vzeli v trgovini Interspar, izdelek, ki so ga že umaknili s polic, pa je bil deklariran kot goveji.

Zdravstveni inšpektorat preverja tudi gostince. Zanima ga, ali imajo dobavitelje izdelkov iz govejega mesa tudi zunaj Slovenije. Če je tako, bodo preverjali ustreznost teh izdelkov.

Potrošniki previdni, trgovci mirijo

Slovenci pa očitno izgubljamo zaupanje v takšne izdelke in postajamo bolj previdni. Ljudje, ki so jih v oddaji 24UR OB ENIH o tem povprašali, se sprašujejo, kaj sploh jemo. Čeprav so na izdelkih deklaracije s sestavinami, jim ne verjamejo popolnoma.

Hrvaško podjetje Ledo je Hrvatom zagotovilo, da na Hrvaškem prodajajo lazanje drugega dobavitelja iz Španije in ne tistega, ki je dobavil sporne lazanje v Slovenijo.

V Mercatorju in Tušu menijo, da ni razloga, da potrošniki ne bi zaupali kupljenim izdelkom.

V Tušu, kjer inšpektorji spornih živil niso našli, pojasnjujejo, da notranji nadzor, ki temelji na načelih sistema HACCP, izvajajo v celotni verigi oskrbe z živili, torej od dobaviteljev do prodaje.

Tudi v Mercatorju, kjer spornega izdelka sploh ne prodajajo, pravijo, da sledijo zakonskim zahtevam po načelu sistema HACCP. Dodajajo še, da so dodatno še certificirani tudi za ISO standard 9001, ki opredeljuje kakovost.

V Tušu še pojasnjujejo, da nenehno kakovost zagotavljajo z različnimi kontrolami in preizkusi, ki jih izvajajo tako pri proizvajalcih kot interno. Kakovost dobaviteljev zagotavljajo na podlagi posebnega poslovnika o varnosti živil, ki se ga morajo držati. Vsak dobavitelj mora pred vstopom na police trgovin Tuš z ustreznimi dokazili in preizkusi dokazati kakovost in varnost svojih živil. Ob tem pa v Tušu poudarjajo, da se kontrole po prihodu na police ne nehajo, ampak se redno izvajajo naprej. Prav tako se redno izvaja zunanji nadzor.

V Mercatorju pojasnjujejo, da za živila lastne blagovne znamke izvajajo lastni monitoring, v okviru katerega preverjajo različne parametre s fizikalnimi, kemijskimi in mikrobiološkimi analizami, ki jih izvajajo zunanji izvajalci, ki so akreditirani za njihovo izvajanje. Dodatno pa izvajajo še senzorično analizo. Pred uvrstitvijo izdelka v posamezno linijo trgovske znamke pa izvajajo še dodatna preverjanja izdelka, od analize do dokumentacija izdelka. Opravljajo pa tudi strokovne preglede proizvodnih obratov teh izdelkov.

V Tušu mirijo potrošnike, da so njihova živila pod stalnim nadzorom tako inšpekcijskih služb kot njihove lastne službe za notranji nadzor. Tudi v Mercatorju menijo, da ni razlogov za nezaupanje, saj mora vsak nosilec živilske dejavnosti (proizvajalcev, distributer, uvoznik, prvi dajalec na trg, trgovec) slediti strogim zakonodajnim predpisom, poleg tega pa izvajajo tudi redne inšpekcijske nadzore. V letu 2012 so v Mercatorju izvedli skupno 1228 inšpekcijskih pregledov, od tega jih je 712 nadzorovalo varnost živil.

V Sparu Slovenija, kjer so našli sporen izdelek, v katerem je bilo konjsko meso, so zagotovili, da je zanje varnost živil na prvem mestu. ''Ko smo v Sparu zaznali problem v Evropi, smo takoj samoiniciativno odreagirali in izvedli vse ukrepe, da zaščitimo potrošnika. Od dobaviteljev potencialno spornih izdelkov smo zahtevali dodatno zagotovilo glede ustreznosti deklaracij njihovih izdelkov,'' so sporočili iz Spara.

Konjsko meso so našli v 450-gramski lazanji Leda Hrvaška.
Konjsko meso so našli v 450-gramski lazanji Leda Hrvaška. FOTO: Ledo.hr

"Prehranska varnost na visokem nivoju"

"V Evropi je dejansko prehranska varnost na visokem nivoju. Potrošniki zato lahko tudi v luči teh afer zaupajo izdelkom, ki jih kupujejo," je na vprašanje, ali je v dobaviteljski verigi premalo nadzora, za 24UR ZVEČER odgovoril Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Pravst pravi, da je živilska veriga relativno dolga in vsak v tem členu nosi svoj del odgovornosti za afere, ki se dogajajo. Poudarja pa, da gre v tem konkretnem primeru pretežno za odgovornost tistega, ki je naredil potvorbo, saj je nekdo prodajal konjsko meso za goveje. Ko gre za predelane izdelke, je take potvorbe relativno preprosto skriti, saj kupec sam težko ugotovi, za katero vrsto mesa gre, še pojasnjuje.

A vsaka afera za seboj pusti strožji nadzor in več preverjanja. Po drugi strani pa to pomeni večje stroške za analize in nadzor in vse to plačamo potrošniki bodisi kot davkoplačevalci ali z visokimi stroški hrane, pravi Pravst. Vsak nosilec živilske dejavnosti mora uvesti postopke nadzora, ki so primerni za njegovo dejavnost.

Veterinarska inšpektorica Andreja Bizjak je že včeraj pojasnila, da vseh izdelkov inšpektorji seveda ne testirajo. V Sloveniji v celotni produkciji živil na letni ravni testirajo 6000 vzorcev. Za varnost so odgovorni proizvajalci, je še dejala.

Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin, je za 24UR OB ENIH dejal, da je njihovo podjetje pod stalnim veterinarskim nadzorom. Obenem je še zatrdil, da zaupajo dobaviteljem, zahtevajo analizo, vsako meso pa je tudi opremljeno z ustreznim spričevalom.

Trgovci zagotavljajo, da ni razloga za preplah.
Trgovci zagotavljajo, da ni razloga za preplah. FOTO: Reuters

Konjsko meso tudi na Češkem, afera se je razširila še v Azijo

Danes je konjsko meso namesto govejega v zamrznjenih lazanjah odkrila tudi inšpekcija na Češkem. Oblasti so zato od hčerinske družbe britanskega trgovca Tesco zahtevale, da sporne proizvode, katerih država porekla je Luksemburg, umakne s polic.

Mesna afera je izbruhnila sredi januarja, ko so irski inšpektorji objavili, da so v nekaterih hamburgerjih v britanskih trgovinah našli tudi konjsko meso. Kaj kmalu so podobne izdelke našli tudi v Franciji in na Švedskem, afera se je nato razširila v najmanj 12 evropskih držav.

Afera pa se je razširila tudi v Azijo. V Hongkongu so s prodajnih polic supermarketov odstranili uvoženo lazanjo. Gre za izdelek proizvajalca Findus, ki je v središču afere v Evropi, uvožen pa je bil iz Velike Britanije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_alpe_
21. 02. 2013 16.57
+0
Kaj je narobe s konjskim mesom, razen da na izdelku ni bila prava deklaracija? V bistvu je še boljše in dražje meso.
t muc
23. 02. 2013 20.54
Ja res je, je boljše in dražje, če to ni športni konj poln steroidov.
Jeanus1
21. 02. 2013 12.15
+1
Kdo pa dandanes sploh še kaj verjame trgovcem, njihov moto je izključno želja po čimvečjem dobčku. Za vse ostalo jim je bolj malo mar...
Valimali
21. 02. 2013 12.03
+0
Tudi sam sem mnenja da je v teh primerih najbolje kupovati izdelke slovenskega porekla, jih imamo dovolj, tako da ni potrebno kupovati slabše izdelke samo zaradi tega ker so mogoče cenešji. Ceneje ponavadi tudi pomeni manj dobro, v tem primeru škodljivo. Logično je da ti vsi tuji diskonti in trgovine ponujajo vsemogoče izdelke, da na ta način prodajo kar največ "slabega" kar v svojih državah ne morejo. Kljub vsemu imamo pri nas vrhunske proizvajalce, kmete in pa trgovine ki dajejo prednost kakovosti in svežini. In tukaj vsaj veš kaj kupiš in od kje blago prihaja...
DomacijaDobrot
21. 02. 2013 11.44
+2
v Grosuplju, v trgovini Domačija dobrot se dobijo izključno izdelki slovenskega porekla s preverjeno kakovostjo in z nakupom teh izdelkov zagotovo veste, kaj jeste
Domen Buser
21. 02. 2013 06.04
+4
vprašajte, iz katerih sestavin delajo v G.. rastlinsko olje za Tuš.....po osebni recepturi g. T., velik odstotek iz sestavin, ki bi že romale na odpad. To je pa kapital, medtem ko kmet crkuje!
nicor
21. 02. 2013 22.53
ha ha, tudi lenarški oljar je (ali pa mogoče še) vozil staro olje iz slavne EU in ga prečistil, jasno da tudi G dela tako za T in še koga. Svinjarije kamor pogledaš in to je slavna EU, vse je na papirju, vse in vedno več zapisano, predpisom ni mogoče več slediti, barabe pa se redijo
ONniON
21. 02. 2013 00.06
+2
država mora predvsem poskrbeti da bo v sloveniji lažje priti do kmetije da bo čim več ljudi samooskrbnih in manj odvisnih od izvoza , da bi se na podlagi privat kmetij lahko prodajalo izdelke v trgovinah , zato pa je tako da je v sloveniji od leta 1995 mislim da število kmetov in kmetij upada in to ni dobro za obstoj Slovenije , čas je da kmetje spet pridobijo pomen in visoko rast
Domen Buser
21. 02. 2013 06.08
+1
glej, do kmetije ni težko priti, samo se ozreš okrog..sama uporabljam izključno svoje domače meso, ter mlečne izdelke od masla, jogurtov...osveščeni z veseljem tudi kupijo kvaliteto, medtem, ko bi nekateri še vedno primerjali cene z lidlom..res pa je, da nekateri nimajo za normalno hrano, imajo pa za cigarete.
Darko32
21. 02. 2013 09.27
JAz pravim, da je potrebno zaščitit tiste kmetije, ki imajo dovolj naravne krme za živali in jim ni potrebno dodajati kurjega dreka v hrano ali pa umetnega gnoja zmešanega med silažo. Morda pa tudi plesnivo žito, ki ga nihče ne mara se krmi živalim. JAz se ne čudim, čpe imamo toliko svinjarije v hrani.
drdra
20. 02. 2013 23.16
+1
kdo pa kupuje tiste lazanje, kdaj so pa luksemburžani in hrvati znali kuhati lazanje!
ONniON
20. 02. 2013 23.10
+2
ti presneta globalzacija nevarna, to je tako če vprašaš trgovko če je slovenskega izvora pa ti pove 3x da je , si lahko še vedno v dvomih,sploh ne vemo kaj damo v usta, globalizacija je dobra stvar v smeri tega da imamo obilo izbire , vendar zelo nevarna in tvegana stvar , zato se pa kopuje z glavo ne pa z očmi
Robert Bole
20. 02. 2013 19.55
+3
V Sloveniji raziskujejo sporne izdelke, ki vsebujejo konjsko meso,medtem ko Hoofer konjsko meso prodaja kar pod znamko mletega svežega govejega mesa, pa ne gre za 1% Očitno ni poanta konjsko meso, temveč uničevanje nekaterih podjetij!
justmeeee
20. 02. 2013 18.45
+3
ja 24 ur kr brište moje komentarje ker veste da imam prou kr brište ja da ja ljudje ne bojo vidli tega ;))!
HooplaToopla
20. 02. 2013 18.02
+6
Od kod nenadoma toliko konjetine, da se afera razširja po vseh evropskih državah, po novem pa še v Azijo? ---- Ni treba biti doktor znanosti, za izračun, da je igra precej večja in drugačna, kot pa to, kar nam želijo razložiti. Da gre kao za nekaj tekmovalnih konjev, ki so nam jih hoteli poturiti poleg govedine.
Janša je naš
20. 02. 2013 18.08
+1
HooplaToopla
20. 02. 2013 18.13
+7
Ja. Konje omenjajo, da ne bi zaštekali, da nam prodajajo podganje meso.
Janša je naš
20. 02. 2013 17.14
+4
mnjam, ni ga čez žrebičkov golaž, zreske ....
JurijGrmMlajsi
20. 02. 2013 17.02
+6
Ne bojim se konjskega mesa, bojimn se pa da na tak nsčin čahko dobim tudi podganje....da je zdravje živali, pridsotnost antibitokiv in še česa problem vemo že dolgo časa. Tak da vi kar "pomirjate", jsaz sem vesel, da veliko mesa dobimn na "nepošten" način torejh direkt od rejvcev
Domen Buser
21. 02. 2013 06.12
+2
obveščam te, da je to POŠTEN način, že eno leto lahko kmet doma prodaja meso, vendar mora žival odpeljati v zakol v klavnico, da meso pregledajo. Veselo kupuj naprej in zdravo jej!
ebiga
20. 02. 2013 16.53
+3
"ni razloga za preplah" Saj se folk ne boji konjev v lazanjah, folk je strah zaradi konjev v parlamentu..............tu je pa konkreten razlog za strah in negotovost.
JurijGrmMlajsi
20. 02. 2013 17.04
+3
!A konjida so v parllmentu ? če sodimo po pameti bi prej rekjel, da mamo amebe in deževnike. Konji so zelo pametni
johny88
20. 02. 2013 16.50
+0
hvala bogu da prodajamo mleko in meso v tujino kjer cenijo naše izdelke Ali mislite da bi avstrijci in italijani v sloveniji kupovali meso in mleko in to po višjih cenah??? (ker vejo da dobijo kvaliteto) In ali se zavedate da bo šla mesna proizvodnja počasi rakom žvižgat tako kot TMI košaki, ko pa nebo več mesnopredelovalne industrije potem pa bodo uvozniki služili potrošniki pa ...
24vohomurckov
20. 02. 2013 16.41
+1
....morda se bo slišalo kot znastvena fantastika....ampak ,v prihodnje bodo preživeli samo ljudje,ki uživajo prano!!
24vohomurckov
20. 02. 2013 16.38
+1
....dokler na deklaracijah ne bo napisano od kod žival izhaja in to tako,da je njena pot od rejca do kupca sledljiva...bomo kupovali mačka v žaklju.....poglejte deklaracije in črkičice s katerimi so napisane sestavine v obdelani hrani.....brez povečevalnega stekla NE VIDIŠ NIČ......!!
Robert Bole
20. 02. 2013 19.40
+3
Ka ti pa nuca deklaracija na krožniku?? Jst vem, kaj kuham in tud jem!! Pa naj piše tam gor na deklaraciji ka če!!:)
zvizi
20. 02. 2013 16.07
+0
No, še eno o subvencijah....350 milijonov razdelite na dva miljona prebivalcev, hrana se podraži na realno vrednost in ugotovite, da......vse skupaj ni nič.....
24vohomurckov
20. 02. 2013 16.34
+1
...čakaj...kaj pa si s tem hotel povedati?!?
Domen Buser
21. 02. 2013 06.16
+1
Ljubček, če ne bi bilo subvencij na kmetijske izdelke, bi ti jedel izključno samo še hrano iz Hoferja pa Lidla...pa Slo bi bila poraščena, kot da so mine po travnikih.. vprašaj se, kakšni so stroški, cena nafte, semen...vremenske neprilike, ko te udari po glavi, pa veeeeeeliiiiiiko dela. vendar ga opravljamo s srcem:)
jagermeister1
20. 02. 2013 15.49
+8
Slovensko prehrambeno in predelovalno industrijo je bilo treba kmalu po osamosvojitvi spraviti na " kant " , sedaj pa karkoli pojemo je dejansko sumljivega izvora............če kdo misli da v naših trgovinah dobi kljub visoki ceni , prvovrstno robo , se hudičevo moti , ker mi smo za EU še vedno balkanci in za nas je vse dobro..........enako je tudi med bivšimi republikami češ " saj za njih je dobro "..........svinjino , govedino in piščanca radi jemo , če pa nekdo pravi da bo postavil farmo , se pa takoj narod buni da mu smrdi in da ni za živet ........je res , da pečen piščanec in svinjina lepše diši kot na farmi , ko še raste samo eno brez drugega ne gre..............pa bi bilo mnogo boljše , če bi sami pridelali hrano ter jo tudi sami predelovali , tako bi ljudje imeli službe in vsi bi vsaj delno vedeli kaj jemo.............če že hočemo dobro in zdravo jesti , je pač treba skočit v avto in se odpeljat do kmeta in vrtnarja in kupiti pri njem.........
novaroza
20. 02. 2013 15.55
+3
se strinjam. Moj maček sploh noče jesti piščanca kupljenega v Šparu. Mački še vejo, kaj je užitno in kaj ne. Zamislite se tisti, ki meso kupujete v nakupovalnih centrih.
Mi?o Milijaševi?
20. 02. 2013 16.55
+2
novaroza,maš prou,včasih se spomnim so rekl da če nisi sigurn v hrano,jo delček ponudi mački in če jo bo pojedla,si lahko brez skrbi.Sicer pa bogsigavedi kaj smo vse do sedaj pojedli in še bomo.Seveda nevede za potrošnika.
Darko32
20. 02. 2013 15.37
+8
A dajte no kdo kontrolira. VEterinar POSEDI in PERGAM. To je čisto zavajanje. JAz pravim, da bi moralo biti na deklaraciji tudi napisano kdo je rejec neke živali če sledijo. Sedaj pa naj bi veterinarji kontrolirali. ČE so tako precizni potem pa naj povedo zakaj se hrani živali z kurjim drekom?? ZAkaj se hrani meša tudi umetno gnojilo v krmo?? KAko pa kontrolirajo to veterinarji pri vhodu v klavnico. JAz trdim, da ne ker so veterinarji eni navadni šalabajzerji in naj povedo kako kontrolirajo nekvalitetno hrano, ki ima za posledico meso slabše kvalitete. Tukaj bo potrebno podpreti poštenjake in barabe pozapreti in ključe zmetati v smeti. Tisti mesar, ki da na svoje ime nebo sploh šel v stik z takšnim kmetom, ki hrani z umetnim gnojem živali in z kurjim drekom.