Črna kronika

Občina po požaru v Lenartu: Na nevarnosti smo opozarjali

Ljubljana, 15. 04. 2019 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po požaru, ki je v noči s sobote na nedeljo zajel obrat z odpadki v enoti podjetja Salomon v Lenartu, so iz občine Lenart sporočili, da so na nevarnosti opozarjali že od vsega začetka delovanja družbe na tej lokaciji, a so bili "povsem spregledani in preslišani". Preiskava o vzroku požara poteka, inšpektor za okolje in naravo pa je že opravil pregled podjetja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Požar v Lenartu
    02:31
    Iz SVETA: Požar v Lenartu
  • Iz SVETA: Župan občine Lenart o požaru
    03:13
    Iz SVETA: Župan občine Lenart o požaru

Občina Lenart ni bila prepoznana kot stranka v postopku pridobitve dovoljenja za delovanje tega obrata v Lenartu, zato je to pravico iskala celo pred Upravnim sodiščem. "Kljub vsem zapletom in ignoriranjem naših bojazni in opozoril s strani pristojnih služb danes žal z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so ta bila utemeljena. Še bolj nas skrbi, ker smo na nevarnost opozarjali in so bila naša utemeljena opozorila očitno povsem spregledana in preslišana. Že po dogodkih v Kemisu smo podjetje Salamon d.o.o. ponovno pozvali, da nam predložijo požarne načrte, vendar razen kratkih odgovorov in zagotovil vodilnih, je podjetje na pobude in predloge lokalne skupnosti vedno neodzivno," so zapisali.

Posledice zdaj nosijo občanke in občani Občine Lenart, so še poudarili. "Ta ponovni požar je primeren trenutek, da vse dosedanje postopke in pridobljena dovoljenja pristojni ponovno preverijo in dajo občini možnost, da predstavi svoj pogled in interes lokalnega okolja, v katerem obrat deluje na njegovo delovanje v tem okolju. V Občini Lenart smo prepričani da način, kot je stanje v tem podjetju, kjer se tudi danes ob ogledu požarišča ugotavlja, da je na odprtem skladiščena ogromna količina odpadkov, t. i. frakcij, torej predelane plastike, ki pomeni izjemno požarno nevarnost, ne more biti skladna s pridobljenimi dovoljenji, niti ne more biti skladna s strokovnim delovanjem in ravnanjem, kar žal kažeta dva požara v kratkem času."

Zakaj je zagorelo, še ni znano.
Zakaj je zagorelo, še ni znano. FOTO: 24ur.com

Občina se je ob tej priložnosti zahvalila gasilcem, ker so ukrepali hitro in požrtvovalno, da ni nastala še večja katastrofa. Župan Janez Kramberger je vse od izbruha požara v razgovorih s pristojnim ministrom Simonom Zajcem, povabil ga je v Lenart, da si skupaj s strokovnimi službami ogledajo pogorišče. Povabil ga je tudi na nujen delovni sestanek, na katerem želi predstaviti dosedanje aktivnosti občine in pričakuje odgovore ter zaveze pristojnih služb, predvsem pa zagotovila, da do takšnih dogodkov ne bo več prihajalo."V Občini Lenart pričakujemo od pristojnih služb, ki so dovoljenje za tovrstno delovanje obrata na tej lokaciji izdala, pojasnila in odgovore na vprašanja, na katera je občina v preteklosti opozarjala, vendar bila doslej zmerom preslišana."

Policija: Preiskava poteka

Na Policijski upravi (PU) Maribor so danes povedali, da so kriminalisti ogled požarišča opravili v nedeljo, zdaj pa preiskavo nadaljujejo s preverjanjem dejstev in okoliščin. Vzrok požara in škoda še nista znana.

Policisti ne preiskujejo samo vzroka požara, ampak preverjajo tudi odgovornost, zaradi česar bo treba pregledati precej dokumentacije, pridobiti mnenja pristojnih služb in poročila. Preiskava bi tako lahko trajala dlje časa.

Občina poudarja, da so na nevarnost opozarjali.
Občina poudarja, da so na nevarnost opozarjali. FOTO: 24ur.com

Inšpektor opravil pregled podjetja

Inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) je v podjetju Salomon že v začetku letošnjega leta opravil inšpekcijski pregled v okviru akcije poostrenih inšpekcijskih nadzorov pri imetnikih okoljevarstvenih dovoljenj (OVD) naprave ali obrata, ki jo skupaj opravljajo inšpektorji IRSOP, Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpektorata RS za infrastrukturo ter če gre za objekte, ki se ukvarjajo s kemikalijami, še inšpektorji Urada RS za kemikalije.

Predmet nadzora so bile emisije snovi v zrak ter vode, emisije hrupa v okolje in ravnanje z odpadki. Podjetje je upravljavec treh naprav, ki lahko povzročijo onesnaževanje okolja večjega obsega, za katere imajo pridobljen OVD. V času inšpekcijskega nadzora je potekala obdelava (odstranjevanje) mešanih komunalnih odpadkov in predelava odpadkov nastalih po mehanski obdelavi. Na inšpekcijskem pregledu inšpektor ni ugotovil kršitev predpisov in zakonodaje, ki jo nadzira IRSOP. Zavezanec kot upravljavec naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, svojo dejavnost izvaja skladno z izdanim OVD. Tudi glede na izkazana poročila o obratovalnem monitoringu emisij snovi v okolje za zrak, vode in hrup, ni bilo ugotovljenih preseganj mejnih vrednosti določenih v veljavnem OVD. O vseh opravljenih meritvah, o obdelavi in zbiranju odpadkov ter ravnanju z njimi, redno in v predpisanem roku poroča na ARSO.

Po tokratnem požaru je inšpektor opravil še en inšpekcijski nadzor. V postopku, ki še traja, bo preveril, ali po požaru naprava na lokaciji še vedno izpolnjuje pogoje za obratovanje glede na OVD, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor.

Spomnimo

Zagorelo je v nedeljo, nekaj pred 3. uro zjutraj. "Bili smo obveščeni o večjem požaru, ki je zajel celotno halo, v kateri skladiščijo odpadni plastični material," je za 24ur.com pojasnil poveljnik PGD Benedikt Gregor Jančič. Po njegovih besedah je v intervenciji sodelovali okrog 80 gasilcev iz osmih gasilskih društev.

O požaru je bil ob 2.55 obveščeni tudi OKC PU Maribor, ki je na kraj napotil policiste. Ti so zavarovali kraj oziroma območje, saj je zagorelo v ograjenem delu podjetja, v objektu velikosti približno 30 x 15 x 8 metrov. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje naj bi ogenj zajel površino približno 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala, papirja, plastike in kovinskih delov.

V času intervencije so okoliškim prebivalcem svetovali, naj se ne gibljejo v okolici požara in naj imajo zaprta okna. Pri sanaciji se je lažje poškodoval en gasilec.

V intervenciji je sodelovalo 80 gasilcev.
V intervenciji je sodelovalo 80 gasilcev. FOTO: PGD Benedikt
Eden od njih se je lažje poškodoval.
Eden od njih se je lažje poškodoval. FOTO: PGD Benedikt
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
16. 04. 2019 10.37
+2
Vsi lastniki pogorelega podjetja so v stačaju kot ta predelovalna firma. Prav v soboto na nedeljo, mislim da ne rabiš biti kriminalsist, da bo zavarovalnica lastniko lepo plačala. Zavarovalnica pa svoje osluge malo v % povečala. VIDENO in ZNANO !!!
trdovrat
15. 04. 2019 18.16
+7
Saj je menda bilo vse varno in po predpisih? Tudi na Vrhniki je bilo vse po predpisih! No ja, sedaj je pa še več kot po predpisih!