Slovenija

Kako uničiti dober kolektiv, je vsem jasno, kako ustvariti dobrega, pa marsikoga sploh ne zanima

Ljubljana, 15. 04. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
135

Vsi bi radi imeli zaposlitev, na katero bi bili ponosni, delat pa bi odhajali zadovoljni. Načinov za dosego takega stanja je kar nekaj, pomembno pa je, da se zanj borijo vsi v podjetju. In prav to je tisto, česar se v številnih slovenskih podjetjih še ne zavedajo.

Če menite, da gre zahvala za uspešno ekipo le vodji, se zelo motite. Vodja sicer lahko veliko pripomore, da je njegov tim uspešen, a ni vse odvisno od njega.

Ko se je velikan Google spraševal, v čem je skrivnost dobrega tima, ki veliko pripomore k podjetju, se je obrnil na skupino strokovnjakov. Slednji so si vzeli čas in začeli raziskovati. Sklep je marsikomu izzval vzklik: "Resno? Za to so potrebovali raziskavo? Pa saj to je jasno!"

Prijaznost. Da, prav ste prebrali. Za dobro uigran kolektiv, ki bo dosegal rezultate, je potrebna prijaznost med sodelavci. To je osnova za uspeh skupine.

Vse najboljše ekipe na svetu si delijo nekaj skupnega: spoštujejo sodelavca in njegova čustva. Dober kolektiv sam ustvari varen in spoštljiv prostor, v katerem lahko člani izražajo svoje misli, ideje in predloge, ne da bi jih kdo zaradi njih poniževal ali se iz njih norčeval. Torej ne gre za to, kdo je v kolektivu, temveč za način, kako te osebe komunicirajo in gradijo odnose med seboj.

Člani uspešnega tima se bodo potrudili in vložili trud v razumevanje sodelavčevega stališča, čeprav jim je morda popolnoma tuje in ga ne podpirajo. Kljub tem razlikam se bodo trudili odkriti način, da se med seboj povežejo in najdejo skupno pot.

Prijaznost vodi v sproščenost, sproščenost v večjo ustvarjalnost, ustvarjalnost v napredek ...
Prijaznost vodi v sproščenost, sproščenost v večjo ustvarjalnost, ustvarjalnost v napredek ... FOTO: Thinkstock

Psihološka varnost je pomemben ključ, ki vodi k ekipnemu uspehu. Gre za varnost, zaradi katere tvegate in pred sodelavci predlagate različne ideje, in sicer brez strahu, da vas bodo zaradi tega sodelavci poniževali. Če te varnosti ni, se zaposleni zaprejo, ne predlagajo, se ne izpostavljajo s svojimi idejami, saj vedo, da se za njih to ne bo dobro končalo. V slabem kolektivu jih označijo za dolgočasneža, za nekoga, ki ne razume koncepta dela, za komplikatorja in podobno. Zbijanje šal na račun takega sodelavca vodi v še večji razkol, saj se drugi v kolektivu začnejo zavedati, da se lahko to zgodi tudi njim, zato se zapirajo in ne upajo tvegati. Vse to vodi k temu, da skupina ni tako učinkovita, kot bi lahko bila. Zaposleni ne tvegajo z brainstormingi (skupinsko iskanje idej), kjer ideje letijo vsepovprek in se sliši marsikaj, a so projekti, ki nastanejo iz tovrstnih izkušenj, po navadi zelo uspešni. Za tak način dela je potrebna sproščenost, občutek varnosti in sprejetosti, prav tako občutek, da ste enakovreden in spoštovan član ekipe.

Pozitivna psihologija

Če želite ubiti kreativni duh posameznikov in nato še celotnega kolektiva, to lahko storite izjemno hitro in učinkovito. Ker sem prepričana, da je vsem več kot jasno, kako to storiti, saj je bilo o šikaniranju, mobingu in neprofesionalnosti na delovnem mestu povedanega že več kot dovolj, poglejmo, kako do svetle strani delovnega okolja.

Da kolektiv postane vrhunski, je potrebno kar nekaj zrelosti in čustvene inteligence vseh vpletenih. Kako torej do delovnega okolja, kjer bodo ljudje zadovoljni, kreativni in se bodo odlično počutili, posledica pa bo podjetje, ki bo cvetelo?

Čeprav slovenski delodajalci še naprej dajejo prednost storilnosti, je pri nekaterih podjetjih – še posebej ko je to sestavljeno iz mladega kolektiva – v ospredju kreativnost. Zavedajo se namreč, da je prav kreativnost zaposlenih gonilna sila razvoja podjetja.

A s kreativnostjo pridejo tudi napake. V slovenskem delovnem okolju še vedno velja, da so napake nedopustne. Zato si zaposleni ne upajo tvegati, predlagati ... podjetje pa bo dolgoročno gledano zaradi tega stagniralo in celo propadlo, saj ne bo sledilo svetovnim trendom.

Napake oz. neustrezne rešitve so del kreativnega procesa. Iz njih se je treba učiti.
Napake oz. neustrezne rešitve so del kreativnega procesa. Iz njih se je treba učiti. FOTO: Thinkstock

Boris, inženir strojništva letalske smeri, ki že 15 let živi in dela v Zürichu, je študentom psihologije Filozofske fakultete povedal, da se je med svojim delom v Švici največ naučil od skandinavskih kolegov. "Zame je bilo že to nekaj novega, da so brez težav priznali svoje napake. Rekli so: da, naredil sem napako, dajmo jo analizirati in se iz tega vsi skupaj nekaj naučiti, da ne boste še vi delali te napake. To je bilo zame povsem nekaj novega," je razložil.

S tem se strinja tudi ameriški psiholog Ron Friedman, ki poudarja, da delodajalci morajo dopustiti napake, saj se lahko zaposleni – in z njimi tudi podjetje – le tako razvijajo.

Zasluge in koristi vsem

Google je ugotovil nekaj, kot že rečeno, kar vsi vemo: prijaznost in razumevanje na delovnem mestu, bo zaposlene motiviralo. Na delovnem mestu se bodo počutili dobro, raziskave pa so pokazale, da zaposleni posledično veliko bolje delajo, podjetje pa žanje rezultate.

Pomembno je, da imajo od dobrih rezultatov koristi ne le vodilni v podjetju, temveč tudi zaposleni. Ko prvi človek podjetja odkrito pove svojim zaposlenim, da brez njih ne bi zmogel, je občutek neprecenljiv. Ko se za njihov trud zahvali, je še bolje. Ko zaposleni vidijo, da se dobiček pozna tudi na njihovih računih, je še za korak bolje. Ko pa se rezultati vidijo tudi v delovnem okolju (vlaganje v novo opremo, za zaposlene prijazno delovno okolje, možnost razgibavanja, zdravega prehranjevanja, možnost prilaganja urnika in podobno), je prihod na delo pravi užitek. Tvori se občutek pripadnosti, skupnosti in ponosa.

V takem okolju se je lažje pogovarjati o pozitivnih in negativnih stvareh, lažje se rešujejo morebitni nesporazumi, kolektiv se več nauči iz storjenih napak, ki jih brez strahu analizirajo in se o njih pogovarjajo.

Zelo pomembno je tudi jasno komuniciranje – tako med zaposlenimi kot na ravni vodstvo-zaposleni. Delavci bodo bolj motivirani, če se jim bo jasno dalo vedeti, kaj se od njih pričakuje, kaj so njihove naloge in da so pomemben del zgodbe o uspehu. Da brez njih te zgodbe sploh ne bi bilo. Prav tako zaposleni morajo vedeti, kakšni so cilji in vizije vodilnega kadra. Postavite se v vlogo zaposlenega in pomislite, kako bi se počutili, če ne bi vedeli, kakšne načrte ima podjetje, v katerem delate, ali pa občutke ob spoznanju, ko jasno veste, kaj je vaš skupni cilj.

S tem se v kolektivu gradijo zaupanje v vodstvo in sodelavce, ponos, da si del podjetja, in na koncu užitek, da sodeluješ v takšnem kolektivu.

Nismo le delavci, smo ljudje

Tudi sama opremljenost in ureditev prostora je pomembna: dnevna svetloba, primerno prezračevanje, primerna osvetlitev, rastline, barve, telesu prijazni stoli in mize ... Pri odprtih delovnih prostorih je pomembno tudi, da delodajalec poskrbi za prostor, kjer se bodo zaposleni lahko odpočili, v miru pojedli malico ali kosilo, se odpočili v tišini in zasebnosti ter podobno.
Tudi sama opremljenost in ureditev prostora je pomembna: dnevna svetloba, primerno prezračevanje, primerna osvetlitev, rastline, barve, telesu prijazni stoli in mize ... Pri odprtih delovnih prostorih je pomembno tudi, da delodajalec poskrbi za prostor, kjer se bodo zaposleni lahko odpočili, v miru pojedli malico ali kosilo, se odpočili v tišini in zasebnosti ter podobno. FOTO: Thinkstock

Prav tako je pomembno, da zaposleni vedo, da ustvarjajo za podjetje, ki je prijazno družini. "Zaposleni zaradi tega občutimo manj stresa, zato se je povečala tudi storilnost na delovnih mestih. Ko smo ob koncu leta prejeli darilo za našo najmlajšo članico družine, sem bil zelo vesel in hkrati tudi počaščen, saj ti takšna gesta daje neki občutek pripadnosti podjetju, ki da velik poudarek na prijaznost in človeškost – vrednoti, ki sta v današnjem času nepogrešljivi in zelo dobrodošli," so besede, ki jih povzemajo na spletni strani Certifikat Družini prijazno podjetje. Zapis dobro pokaže, kako pomembno je, da delodajalci razumejo, da njihovi zaposleni niso le delavci, temveč tudi ljudje z zasebnim življenjem, ki ga spoštujejo.

Opazovanje

Nadrejeni morajo svojim zaposlenim nuditi možnost razvoja, učenja in napredovanja. Brez tega bo vsakemu postalo dolgčas, naloge mu bodo monotone, interes do dela bo plahnel in na koncu bo podjetje ostalo brez človeka, ki bi v ustreznih pogojih cvetel in podjetju prinašal koristi.

Nekateri delodajalci bi ob tem pomislili, da bodo takšnega delavca pač zamenjali z novim, a tudi s slednjim se bo, če svojega odnosa ne bodo spremenili, zgodilo enako. Takšni primeri vnašajo nezadovoljstvo med zaposlenimi, podjetje lahko pride tudi na slab glas. Zato je tako pomembno, da nadrejeni opazujejo zaposlene in jim nudijo potrebne izzive.

Načinov je ogromno, le volja je potrebna

Vsi bi radi imeli zaposlitev, na katero bi bili ponosni, delat pa bi odhajali zadovoljni. Načinov za dosego tega stanja je kar nekaj, pomembno pa je zavedanje, da se zanj morajo boriti vsi v podjetju.

Nekaj, česar se v številnih slovenskih podjetjih še sploh ne zavedajo. Tisti, ki do tega spoznanja pridejo, pa si najprej morajo odgovorijo na vprašanja: Zakaj smo tukaj? Kako se vedemo? Kaj delamo? Kako nam bo uspelo? Kaj je najbolj pomembno – prav zdaj, v tem trenutku? Kdo mora narediti kaj?

Ko je cilj jasen, ko sta način in drža, kako bomo do njega korakali, določeni, je vse lažje. Pa ne pozabite na prijaznost.

Anketa Arhiv
Kako uničiti dober kolektiv, je vsem jasno, kako ustvariti dobrega, pa marsikoga sploh ne zanima
Koliko truda vložite za to, da je vzdušje v vašem kolektivu dobro?
Kako uničiti dober kolektiv, je vsem jasno, kako ustvariti dobrega, pa marsikoga sploh ne zanima
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
16. 04. 2016 19.41
To je to, tudi v naših vladah. Vseh.
RdecaZvezda
16. 04. 2016 17.23
+5
barabe ,ki do podjetij pridejo brez lastnega denarja so hujši kot najhujše poplave,amen.
Biofanatik
16. 04. 2016 11.52
+2
Poleg bleferskih manažerjov so tudi stečajni upravitelji grobarji slolandijskega gospodarstva, zdravstva itd., da ne naštevam
Peter Selan 1978
15. 04. 2016 19.25
+2
Delam v najboljšem kolektivu nimam paglavcev ki niso služili vojske nas je 10 zaposlenih en direktor in hkrati lastnik podjetja ostalih 9 dela vsak vse nobenemu nič ispod časti top s hit. .....Kar pa vidim po ostalih firmah samo bruhanje sami vodje tega ne n onega a glava ko sneg iz leta 1958
tony_abcde@yahoo.com
15. 04. 2016 17.49
+13
Pri nas je 10% managerjev pravih managerjev s kompetencami, vrlinami in sposobnostmi. Ostalih 90% so v glavnem reciklirani odpadki ritolizcev, kimavcev, brezhrbteničnih, ljigavih, komolčarjev, ovaduhov, manipulatorjev ipd. Take so moje izkušnje in opažanja. Vzemite si enkrat 15 min za razmislek, poglejte v podjetju kjer delate...morda je pri vas drugače.
tej?i30
15. 04. 2016 16.33
+16
89kako uničiti kolektiv??? za vodjo proizvodnje postaviti totalno nesposobnega in podlega človeka ki misli da je boga za jajce ker ima žlahto v upravi!!
Jimi1
15. 04. 2016 16.45
+10
Praksa v Revoz-u kakor sem seznanjen... Sploh pa na Dolenjskem so značilni pozitivni diskriminacijski prijemi v nepotizmu, podlosti, neznanju, in strahu goničev. Tako takšni "cvetovi naroda" praviloma pridejo (se prerinejo) do najvišjih položajih v podjetjih...
Amethist
15. 04. 2016 13.48
+23
Dajte to unmu zoprnemu Sesoku nalepit na celo.
zombie 1
15. 04. 2016 13.51
+7
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
RdecaZvezda
16. 04. 2016 17.25
+1
šešoku je treba vzet vse ,je obična baraba in tat
sinhron
15. 04. 2016 13.35
+24
Žal pri nas so direktorji podjetij ( v večini primerov !) takšni ,da mislijo , da imajo zasluge za uspešnost podjetja samo oni in tisti , ki so mu blizu na tak ali drugačen način , strokovnjaki in ostali zaposleni pa baje visijo iz vsakega plota in jih lahko iz njega snamejo takoj , ko odideš . Torej si za veliko večino le številka in strošek in ne dodana vrednost , kljub doprinosu !
Jimi1
15. 04. 2016 13.35
+26
Živič mi je pokazal in dokazal kako je mogoče uničiti vso kreativnost v podjetju in odnose med sodelavci pripeljati skoraj do fizičnega obračunavanja.... Po "zlati gazeli" za 2004 je vsakemu zaposlenemu strokovnjaku v podjetje nastavil še enega ovaduha, kateri je imel nalogo se priučiti dela predhodnika, katerega bo zamenjal. Seveda so imeli ti prišleki tudi nalogo podtikanj, sabotiranja, ovajanja, nadzora in podobnih podlosti. Najprej so delo začeli puščati ljudje na katerih je temeljila ona netehnično povezovalna sinergija podjetja, sledile so obtožnice, da smo saboterji onih, ki smo podjetju vlivali tehnično plat razvoja in vsega znanja... Nekatere je tudi materialno obtoževal za "izgubljene posle na začetku krize" ipd.... 2 za škodo po 370 000 EUR. Seveda je s takšnim načinom končal vsakršno komunikacijo med zaposlenimi, pa tudi s pritiski (da smo nezmotljivi, drugače nas bo preganjal) razvojnike spravil v okvirje kjer je vsak z svojim razvojnim duhom tvegal svojo službo do tega, da smo se gibali zgolj še znotraj okvirjev, ko je ideja morala dati nezmotljivi rezultat do tega, da smo svoje ideje , ki so imele kakršno koli tveganje zadržavali za sebe... Sledila so še šikaniranja, ko se sploh ni moglo-ni smelo izpeljati začetih projektov in obtoževanja npr. mene, ki sem delo pustil predno me je uspel česarkoli uradno obtožiti.... Ko sem bežal je slednji še izustil, da druge službe več ne bom dobil... V 2h letih je norec uspel uničiti duha podjetju z neslutenimi prespektivami, po tem pa odšel na svoje z 3 mil. EUR odpravnine iz ruševin, kakršne je pustil za seboj... Novinarski pisuni so seveda za svojo "zvezdo" močno žalovali. No slednje podjetje še obratuje, ran, ki jih je Zoran naredil pa ne bo mogoče nikoli več sanirati. Tudi duhovnih ran, odpadnikov ne bo nihče nikoli več saniral.... Bil je to pravi pekel, katerega je pomagal narediti še znani detektiv Perko, sklenjenega tipa od prisluhov in nadzora v podjetju, do detektivskega nadzora na domu, v slogu povzročitelja na antidepresivih...
murinar
15. 04. 2016 13.34
+10
Slovenski politiki z navezo menagerji so specialisti za uničevanje in krajo ,ni jim para v svetu!
Jimi1
15. 04. 2016 13.40
+6
GZS jim v temu smislu celo pripravlja predavanja... Tu je najprej potrebno doseči spremembe v konceptu razmišljanja manangementa....
RdecaZvezda
16. 04. 2016 17.28
+1
čuvat se bo treba na nasljednih volitvah,ker barabe bodo zopet probali podtaknit,ala Cerarja
prašek
15. 04. 2016 13.20
+17
Za uničit podjetja smo imeli kar strokovnjaka ! Še celo doktorat je dobil !
santamaura
15. 04. 2016 13.33
+8
Ta je pa bil maher. Podjetje je uničil, pa mu je vseeno uspelo, da ga je potem prodal. Potem je pa pogruntal, da se bolj splača prodati podjetje, ki še ni uničeno. Pa saj je skromen - doktorat ima samo zato, da se včasih lahko ženi malo pohvali
sinhron
15. 04. 2016 13.39
+6
Še večji strokovnjak za uničenje podjetij je bil medo , ki je uničil celo prehrambeno industrijo in turizem na obali !
tony_abcde@yahoo.com
15. 04. 2016 18.06
+4
Jimi1
20. 04. 2016 09.57
Tudi zanj bo prišla "odprta lovska sezona"....
Transformerji
15. 04. 2016 13.20
+4
Tole vprašanje je namenjeno izključno privatnim kolektivom - torej lahko na to vprašanje odgovarjajo samo tisti zaposleni. Za državne firme pa ne moremo govoriti o tem vprašanju - kajti namen vsega je, da se jih proda ali pa uniči. Vsi tisti, ki imajo privatna podjetja, jih pa lahko sistem voditelja S. Koreje uniči ......... ali pa postanejo pravilo!
santamaura
15. 04. 2016 12.38
+2
Ma kako pa naj bo delavec zadovoljen, Če naredi pet vijakov, gre denar os treh vijakov za plače takšnih nakladaćev, kot so v tem prispevku, ki še nikoli niso zares delali ampak jezike pa znajo vrteti, češ: delavci morajo biti zadovoljni in uspešni, saj bomo potem tudi mi
fcliverpool1
15. 04. 2016 11.51
+23
kako uniciti dober kolektiv.ni problem!zamenjati dobro dolgoletno vodstvo z totalno nesposobnim vodstvom,ki ne obvladuje drugega, kot vrsiti pritiske na delavce .zato le ti tudi mnozicno zapuscajo firme,do nedavnega se ponos ,ne le doma tudi v svetu!!!! ........................................................................................!
Transformerji
15. 04. 2016 13.12
+4
markri
15. 04. 2016 11.40
-8
kaj se sekirate za podjetje... greš, oddelaš svoje, 15 nakažejo plačo...kaj boš se delal pametnega, dal kak predlog za firmo, da bi bilo bolje, če vsi čakajo, da ti najprej skritizirajo idejo, nato pa jo poberejo in se ponašajo, da je njihova..... 15 plača, in to je to...
AlternativeFacts
15. 04. 2016 11.26
+18
Ni potrebe po razpredanju, kaj je vse potrebno za dober in uspešen kolektiv....zadeva je sila enostavna, podjetja z dobrim kolektivom, kot so Google, Microsoft, Oracle itd. nenazadnje tudi naši start-upi zaposlujejo le tiste, ki si najbolj želijo biti del familije, beri kolektiva in jim je plača in vse ostalo, šele v drugem planu....Pri nas je pa v prvem planu plača, kar je razumljivo, ker naši "gospodarstveniki" na čelu z zimzelenim "samčijem", ne izhajajo iz teze, da je podjetje familija, delavci pa osnovna celica, ampak izhajajo iz teze, da so oni zato, da izkoriščajo državo in delavce....
dostojevski II
15. 04. 2016 11.18
+27
Nismo le delavci, smo ljudje.... LEPO ZVENEČA FLOSKULA !!! Ko pride do krize v podjetju, do odpuščanja delavcev, takrat se pokaže realnost. Da ljudje nismo nič boljši od zveri.
Kollerik
15. 04. 2016 11.25
+11
deathbite
15. 04. 2016 11.17
+15
Novodobni slovenski politiki NISO SPOSOBNI ustvariti nikakršnega kolektiva! So pa (tudi) z njihovo pomočjo uničili ogromno kolektivov!
Grremlin
15. 04. 2016 11.32
+13
Saj ni problem v politikih. Vsa slovenska nataliteta je pač taka, da je težko ustrvariti zrel kolektiv, ker ljudje bi se najraje požrli med seboj. Uničujemo same sebe in politiki so samo odraz splošne mentalitete v Slo, ki je na zelo mizerni ravni.
Jimi1
15. 04. 2016 16.47
+3
kemuri
15. 04. 2016 10.53
-1
Dober kolektiv ? Čim manj prijateljevanja, s tem je manj šimfanja in je kader bolj osredotočen na delo ., čisto preprosto, amen . Ko služba in sodelavci postajajo osebna zadeva in jo nosiš izven delovnega okolja, je ende s strokovnostjo in z mirom v službi .
AlternativeFacts
15. 04. 2016 11.27
+5
Ravno obratno, bolj ko je kolektiv povezan, bolj je uspešen....
kemuri
15. 04. 2016 11.47
+4
Seveda more biti kolektiv povezan, a v strokovnem pogledu, ne pa na osebnem nivoju..more biti smeh, veselje in delo..a ne to nosit iz službe, ker potem pride do kregov na osebni ravni, kar se prenese v službo, trpi delo, nastanejo razni klani in potem tema..trpi pa delo in zaposleni..naj si sposodim jugo frazo, služba je služba, družba je družba .
kapetan09
15. 04. 2016 10.43
+18
Rad bi javno vprašal koliko sredstev V PROCENTIH na leto porabi parlament za delovanje ( bruto plače poslancev in delavcev v parlamentu , plače svetovalcev , šoferjev, hostes, natakarjev , kuharjev, sobaric , negovalk prostorov, izdatki za obleke, pc, telefonski računi,potovanja , sejnine,nadure,dnevnice, bencin in nafta, elektrika ,najemnine vse, ločeno življenje,.....vse kar se tiče parlamenta ) ? Ja, potem se pa lahko pogovarjamo o pokojninah, sociali,.....itd . potem boste pa videli kaj dela z nami elita , ki nas je zasužnila. Pa jim ni to dovolj - še kradejo nam. Do kosti nas hočejo obrati, denar pa nalagajo v Oaze - anonimne al neanonimne. Vseeno jim je , saj jim nič ne moremo. Imajo Policijo in vojsko, ki jih brani- Zakone so pa itak sebi prilagodili. ALI PORABIJO VEČ KOT POLOVICO SREDSTEV IZ LETNEGA DRŽAVNEGA PRORAČUNA ALI MANJ KOT POLOVICO ?
kapetan09
15. 04. 2016 10.50
+15
Le koliko nas stane Parlament ????? Podaatke prosim !!!!! Brez Parlamenta dvomim da bi nam slabše šlo . Slabše nam ne more it. Vse je šlo v p.m. , nič več ne štima . ...nič.
kemuri
15. 04. 2016 11.01
-14
A druge države pa nimajo parlamentov ? Vaša opevana Jugoslavija ga ni imela ? Tito je živel iz hrastovega lubja, ostali politiki pa od zlaganih nasmehov ali kaj ? Malo že pretiravate, te bi pa vsak potihoma rad prišel v parlament ;) .
deathbite
15. 04. 2016 11.20
+22
kemuri, ko že omenjaš Tita...Tito je hodil po tovarnah, ki so se ODPIRALE! "Osvoboditelji" pa so uničili vse, kar se je takrat ustvarilo! Odpirali pa so zgolj svoje transakcijske račune! Koliko novih delovnih mest, v proizvodnji, je producirala ta Država?
kemuri
15. 04. 2016 11.33
-6
Seveda se je odpiralo, če nič ni blo pred tem, pa s tujim denarjem , oziroma s pokradenim . Lahko je s polno ritjo s...rat... Ni problem odpirat, problem je obdržat.. Nemčija , Avstrija, Švica, Švedska so polne" jugošvabov", zakaj le, če je tako dobro blo..? Tudi moja starša sta mogla v zgodnjih 70 - ih v Nemčijo s trebuhom za kruhom, tako da.. Kaj vam ni jasno, drugi časi so..ob koncu Jugoslavije je že itak propadalo gospodarstvo, po razpadu je bila vojna, izgubil se je veliko umetno vzgojenega trga v eks jugi, s tem je mnogo ljudi ostalo brez dela. Jaz vidim problem glede financ Slovenije, prvič..poštenost, poštenost ljudi, ki so odraščali in bili vzgojeni, tudi politično, v Jugoslaviji..ves čas vodi Slovenijo ista elita iz Jugoslavije, naj se gre za Kučanov klan ali JJ.. Drugi problem, niste si želeli samostojnosti s pravega vidika, mamil vas je denar, druga Švica, jaz sem si želel samostojne Slovenije zgolj zaradi narodnega ponosa in dejstva da bi enkrat imeli bolj ali manj samostojno državo, večina vas je videla denar in večini ki jamra po spletu še niti ne gre tako slabo, dokler imaš denar za splet, za tablico, laptop, za pametni telefon,. za zgarbanega BMW -ja z Nemčije, s katerim greš dvakrat letno na hrvaško obalo frajera pičit..seveda vse na kredit..pa živi kot v jugoslaviji, še vedno se prodajajo jugeci, pa Kekec pašteta . itd...
Grremlin
15. 04. 2016 11.35
-3
Pa kaj še vedno živite v zablojenih socialističnih časih. Saj ravno ti časi so nas pripeljali v ta drek. In ko smo se osamosvojili kdo nas je pokradel...nekdanji socialistični komunisti, tko da ne si delat nekih utvar kako so bili takrat dobri.
Grremlin
15. 04. 2016 11.42
-7
In kaj nam pomaga če je Tito hodil po tovarnah, če so pa te bile 20 let za časom in brez napredka. Vse se je ustvarlalo in prikazovalo "umetno". To so bili časi idealiziranja, kar pa ni prineslo nobenega napredka. Sem delal takrat v eni večji firmi, poden. Pa ne mislit da se takrat ni kradlo. Vsi vodilni so si spotoma še naredili vikende na morju, pa da ne govorim še o ostalih zablodah, ki so se dogajale. Delavci so bili pa tako ovce, pač redna plača da so bili tiho in da niso preveč razmišljali, popoldne so se ga malo nažgali in tako je bilo vsem lepo...
donat323
15. 04. 2016 11.55
+8
ega, OZE, ne bluzi. IUV je bila vodilna firma v usnjarstvu, ko je šla v stečaj( po zaslugi finančnika leta in JJa oz. njegovih vodilnih v firmi), so pršl italijani po mašine, se niso mogl načudit, da so bile vse računalniško vodene z lastnim znanjem, še sami niso imel takih. Plinska kotlovnica je bila ena najbolših v Sloveniji, vse avtomatizirano z lastnim znanjem. In pol so začeli krasti, do leta 2009, kobajagi trgovina v ameriki, v resnici pa samo kaslc.
Grremlin
15. 04. 2016 12.02
-2
Sej lahko da so obstajale redke izjeme. Govorim pa o času pred letom 90 in do takrat je bilo takih zelo zelo malo. Takrat je bilo dokaj normalno, da so slo firme kupovale rabljene stroje iz Italije ali drugod, kjer so jim ze odslužili. V tistih časih je bilo tudi kar težko "uvoziti". Pa tudi takrat je bilo malo drugačno kadrovanje, pomembno je bilo da so bili direktorji v partiji, torej mi bilo pomembno znanje in sposobnost. Tako je država lahko vodila cel "posel".