Vozimo pametno!

Poznate Pasavčka? Otroke uči stvari, ki bi jih morali upoštevati vsi starši

Ljubljana, 10. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
1

Leta 2005 je bilo v avtomobilih v otroških varnostnih sedežih in z varnostnim pasom pripetih le 54 odstotkov otrok, zdaj je takih, ki se varno vozijo že več kot 94 odstotkov. Za to je zaslužen tudi Pasavček, saj pod njegovim okriljem učitelji in vzgojitelji otroke učijo njegovih besed: Red je vedno pas pripet!

Ste že slišali za Pasavca? Gre za zaščiteno in zelo redko žival, ki je značilna za Brazilijo. A Pasavec ni doma le v Južni Ameriki, poznamo ga tudi pri nas. Predvsem ga, kot maskoto projekta Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), poznajo otroci, ki sodelujejo v projektu Pasavček.

Pasavec je južnoameriški sesalec. Spada med redkozobce, pa tudi med hude zaspance, saj prespi od 18 do 20 ur na dan. Telo ima prekrito z roževinastimi ploščami, ki na glavi oblikujejo ščit, na hrbtu pa prečne pasove. Zaradi teh je dobil svoje ime. Živi v rovih, ki si jih izkoplje sam, njegova hrana pa so v glavnem žuželke. Kadar se počuti ogroženega, se zvije v klobčič oziroma kroglico in se tako zaščiti.
Pasavec je južnoameriški sesalec. Spada med redkozobce, pa tudi med hude zaspance, saj prespi od 18 do 20 ur na dan. Telo ima prekrito z roževinastimi ploščami, ki na glavi oblikujejo ščit, na hrbtu pa prečne pasove. Zaradi teh je dobil svoje ime. Živi v rovih, ki si jih izkoplje sam, njegova hrana pa so v glavnem žuželke. Kadar se počuti ogroženega, se zvije v klobčič oziroma kroglico in se tako zaščiti. FOTO: Thinkstock

Ta v Sloveniji poteka že enajsto leto, njegov osnovni namen pa je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo. Zaščita otroka v avtu je namreč eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. Otroci so namreč v prometu najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v vozilih ter utrpijo najhujše posledice (več kot 60 % umrlih in hudo poškodovanih otrok je potnikov v vozilih), ko bi jih morali odrasli ustrezno zaščititi in namestiti v otroške varnostne sedeže in pripeti z varnostnim pasom, na vseh vožnjah, tudi najkrajših in pri nižjih hitrostih.

Mateja Markl iz AVP pojasnjuje, da v Sloveniji ni več problem, da bi ljudje imeli negativna stališča do uporabe otroških varnostnih sedežev ali do tega, da otroci ne bi bili pripeti, problem se kaže v tem, da podcenjujejo tveganja na krajših razdaljah in pa pri nižjih hitrostih. ''Ko gremo na morje ali na daljše poti, se nam zdi pomembno, da je otrok skrbno pripet in v otroškem sedežu, medtem ko od doma do šole, ali do vrtca, babice, morda do trgovine, pa se nam nekako zdi, da je pa tam dovolj varno,'' pojasnjuje Marklova in poudarja, da tako fizikalne zakonitosti kot statistični podatki kažejo, da so najpogostejše prometne nesreče z udeležbo otrok prav takrat, ko so kot potniki v vozilih in da se večina prometnih nesreč zgodi na vsakodnevnih vožnjah.

Pasavčkova pesem:

Z menoj je v avtu vedno varno,
vozit se je res zabavno,
če vsi vemo kaj je red:
Red je vedno pas pripet!

Očku rečem ali pa mami,
da me s pasom varno spravi,
vsi naj vemo, kaj je red:
Red je vedno pas pripet!

In zato poudarja, da je pomembno, da o uporabi otroških varnostnih sedežev in uporabi varnostnih pasov naučimo že otroke. Na JAVP so zadovoljni, da se vsako leto v projekt Pasavček aktivno vključuje skoraj 700 skupin in vrtčevskih oddelkov, skupaj skoraj 14.000 otrok in okrog tisoč strokovnih sodelavcev, učiteljev in vzgojiteljev. V enajstih letih je tako v projektu sodelovalo preko 9.100 vrtčevskih skupin in oddelkov prve triade osnovnih šol. Skupaj je bilo v projekt vključenih preko 170.000 otrok, preko 150.000 učiteljev in vzgojiteljev, posredno pa še preko 100.000 staršev.

Vse večje število sodelujočih v projektu pa prinaša tudi vidne rezultate. ''Skozi desetletno obdobje lahko z gotovostjo rečemo, da so rezultati kar opazni. Ko smo pričeli s projektom leta 2005, smo opravili tudi objektivno opazovanje deležev uporabe otroških varnostnih sedežev in pripetosti otrok, in takrat je bila pripetost v povprečju 54 odstotna. Ta je skozi leta naraščala. Pri zadnjem opazovanju so rezultati pokazali preko 94 odstotno pripetost,'' je povedala Marklova in dodala, da je projekt Pasavček eden izmed uspešnih projektov, ki je pomembno prispeval k večji varnosti otrok med vožnjo, saj se v tem času niso spreminjale ne globe ne zakonske določbe.

Pasavček uči otroke, da morajo v avtomobilu biti vedno pripeti z varnostnim pasom.
Pasavček uči otroke, da morajo v avtomobilu biti vedno pripeti z varnostnim pasom. FOTO: 24ur.com

A to ne pomeni, da nosilec projekta počiva na lovorikah, prav nasprotno. Kot je pojasnila Marklova, vsako leto na novo pripravijo preventivna gradiva, tako da so sodobna in otrokom atraktivna ter da so učiteljem in vzgojiteljem v pomoč pri njihovem pedagoškem delu. ''Letos smo na novo postavili lutkovno predstavo Pasavček v prometu, ki poteka v zaključnem obdobju šolskega leta v 22 šolah po Sloveniji. V večjem deležu bi si pa želeli še aktivne vključenosti staršev. Zavedamo se namreč, da je zelo pomembno, da starše prepričamo in osvestimo glede varne vožnje otrok, namreč, tisto kar se dogaja v šoli, naslednje leto mine, če pa starša aktivno vključimo in prepričamo, da je res ''red je vedno pas pripet'', je pa to na dolgi rok,'' poudarja.

Če želimo na dolgi rok doseči stabilen trend izboljšanja prometne varnosti, moramo začeti že pri vzgoji naših najmlajših. Ker je pri otrocih najbolj primeren način opismenjevanje s prometno vzgojo skozi igro in zabavo, smo na Agenciji za varnost prometa pripravili številne nove prijeme in akcije, s katerimi komuniciramo s to ciljno skupino. Pripravili smo lutkovne predstave, videe s povsem drugačnim nagovorom, ki je veliko bližji mladostnikom, lokalno izvajamo več predstavitev itd. Igor Velov, direktor AVP

Pri osveščanju otrok in s tem posledično tudi staršev, pa imajo glavno vlogo učitelji in vzgojitelji. Ti ob začetku šolskega leta prejmejo obsežne informacije, kako izvajati projektno delo, JAVP pa zanje vsako leto izvede tudi izobraževanje. Poleg tega pa imajo v pomoč tudi izobraževalno brošuro 'Red je vedno pas pripet', kjer so predstavljene osnovne informacije, ki so namenjene tudi staršem.

''Vsako leto zagotovimo tudi kroženje treh demo sedežev s kompletom otroških varnostnih sedežev, saj se nam zdi pomembno, da vzgojitelji in učitelji ne samo poučujejo, ampak da lahko konkretno tudi prikažejo, kakšna je ustrezna uporaba otroških varnostnih sedežev, kako otroka pravilno pripeti in na katere ključne pomanjkljivosti lahko opozorijo starše in s tem izboljšajo samo pripetost otrok,'' poudarja Marklova in dodaja, da vsako leto vsi oddelki in skupine, ki do konca sodelujejo v projektu in oddajo tudi končno poročilo in izvedejo evalvacijo, prejmejo tudi priznanja Pasavček in simbolične praktične nagrade.

Letos so si lutkovno predstavo Pasavček v prometu ogledali tudi učenci 1.b razreda Osnovne šole Rodica, ki so prejeli tudi simbolične praktične nagrade. Njihova vzgojiteljica Ema Cerar je povedala, da v projektu sodelujejo že vrsto let, vsako leto pa jih omenjena tema spremlja vse od septembra pa do konca šolskega leta. ''Poudarek je na pripetosti s pasom pri sedenju v otroških varnostnih sedežih pa tudi to, da otroci potem to sporočilo predajo naprej svojim staršem, svojim domačim. Redno sodelujemo tudi z našim sektorskim policistom, pa tudi z ostalimi, ki delajo na tem področju in opažamo, da so rezultati dobri,'' je povedala in dodala, da gre za temo, ki jo vpeljejo v vse šolske predmete.

Pasavček
Pasavček FOTO: 24ur.com

Ker pa se šolsko obdobje počasi zaključuje in se bližajo počitnice ter s tem daljše poti, Marklova vsem staršem polaga na srce: ''Poleg tega, da si res zapomnimo, da je 'red vedno pas pripet', to pomeni za vse potnike, odrasle in otroke, na sprednjih in zadnjih sedežih, bi poudarila tudi, da je potrebno narediti marsikateri postanek, da bodo otroci veliko raje sedeli pripeti v avtomobilskem sedežu. Če bodo spočiti, če se bomo z njimi igrali razne igrice, pa bodo lahko mirno potrpeli do naslednjega postanka.''

In zapomnite si Pasavčkove besede: ''Red je vedno pas pripet!'' 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni