Slovenija

Popoldanske nevihte naredile veliko škode, kljub temu ponekod po državi še vedno vztraja suša

Ljubljana, 22. 06. 2017 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./M.Ke./STA
Komentarji
41

Za velik del Slovenije so tudi danes napovedane krajevne nevihte z močnimi nalivi in točo. Te so včeraj povzročile veliko težav, med bolj prizadetimi območji sta občini Kuzma in Brežice, kjer je močno neurje s točo v velikosti oreha poškodovalo del pridelka na poljih in sadno drevje. Kljub burnemu vremenskemu dogajanju pa ponekod v državi še vedno vztraja suša, opozarjajo na Arsu.

Zdravniki zaradi povečanih toplotnih obremenitev priporočajo zadrževanje v ohlajenih prostorih. Za hlajenje priporočajo tudi tuširanje ali kopeli. Opozarjajo, da je treba piti več vode, in to še preden začutimo žejo. Priporočajo uporabo ohlapnih, lahkih in svetlih oblačil.

Danes in v prihodnjih dneh se bo nadaljevalo vroče vreme s temperaturami do 35 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje je objavila novo vremensko opozorilo. Sredi dneva in popoldne bo namreč v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev, saj se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme. Zvečer so možna neurja z nalivi, točo in sunki vetra. Bodo pa nevihte manj verjetne na Primorskem. 

Kaj pravi napoved?

Danes čez dan bo ponekod pihal južni do zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 stopinj Celzija. Jutri bo zelo podobno vreme, le še bolj vroče bo. Najnižje petkove jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija.

Toča je spet povzročila veliko škode.
Toča je spet povzročila veliko škode. FOTO: Bralka Martina

Škodo, predvsem na Primorskem, povzroča tudi suša

Ponekod po državi je nevarnost suše.
Ponekod po državi je nevarnost suše. FOTO: Thinkstock

Kljub burnemu vremenskemu dogajanju pa ponekod v državi še vedno vztraja suša, so opozorili na Arsu. Precej sušne razmere so na obalnem območju, kmetijska suša pa grozi tudi severovzhodu in jugovzhodu države. Takšne razmere se bodo še nadaljevale.

Kot opozarja Arso, se do sredine prihodnjega tedna obeta vroče vreme brez obilnejših padavin, zato se bodo sušne razmere nadaljevale. Od začetka letošnjega vegetacijskega obdobja je sicer povsod po Sloveniji padla podpovprečna količina dežja.

Za razvoj zgodnje poletne suše v nekaterih predelih Slovenije pa je ključno obdobje po 15. maju, ko je do konca druge dekade junija na obalnem območju Slovenije padlo slabih deset odstotkov, na Goriškem okoli 50, na vzhodu in severovzhodu od 50 do 80, na jugovzhodu okoli 40 odstotkov povprečne količine dežja.

Pretoki rek so v večjem delu Slovenije majhni in sušni. Najmanj vodnate so reke na Primorskem. Na delu Dolenjskega krasa, povirju Savinje in Dravinje, pritoki Save v Posavju in Drave v spodnjem toku ter vodotoki v Prekmurju so povečini sušni, čeprav se je ponekod ob močnejših nevihtah vodnatost rek prehodno povečala. Ponekod na Primorskem in v Prekmurju imajo vodotoki še vedno suhe struge, so navedli na Arsu.

Krajevne padavine sicer lahko v naslednjih dneh na manjših porečjih prehodno izboljšajo vodne razmere. Prihodnji teden pa se bo vodnatost rek predvidoma povečevala.

Arso napoveduje, da bodo naši kraji do vključno 24. junija v šibkem območju visokega zračnega tlaka, zato bo k nam pritekal zelo topel zrak. Prevladovalo bo sončno vreme, v popoldanskem in večernem času se bodo pojavljale krajevne vročinske nevihte, ki bodo najmanj verjetne v soboto. Na Primorskem jih predvidoma ne bo. Vroče bo, najvišje dnevne temperature bodo po nižinah do okoli 35 stopinj Celzija.

Veter ruval drevesa in odkrival strehe, prožili so se plazovi, padala je toča

Nevihte z močnimi nalivi in točo so Slovenijo zajele že včeraj popoldan. In sicer najprej Prekmurje in Štajersko, kjer je veter podiral drevesa in odkrival strehe, voda je zalila številne objekte, v Cirkulanah pa se je sprožil zemeljski plaz. Neurja so številne nevšečnosti povzročala tudi v okolici Krškega in Brežic. V več krajih so morali črpati vodo, neurje pa je razkrilo streho vrtca na Zdolah ter streho župnišča v Artičah. Nevihte so se razbesnele tudi na Gorenjskem, v Kranjski Gori pa je plaz zasul cesto.

Debela zrna toče v Občini Apače.
Debela zrna toče v Občini Apače. FOTO: Bralka Irena

V okolici Cerknice je zaradi udara strele v bližino ena oseba imela moten ritem srca, zato so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Ob 20.37 pa je v naselju Podlož v Loški dolini zaradi udara strel poginilo pet glav govedi, še poroča Uprava za zaščito in reševanje.

V občini Kuzma toča poškodovala pridelke in drevje

Toča v velikosti manjšega jajca je klestila v občini Kuzma.
Toča v velikosti manjšega jajca je klestila v občini Kuzma. FOTO: POP TV

Med bolj prizadetimi območji je občina Kuzma, kjer je močno neurje s točo v velikosti oreha poškodovalo del pridelka na poljih in sadno drevje, močan veter pa je ruval tudi drevesa. Toča je poškodovala predvsem območje vasi Matjaševci in Dolič. Kot je pojasnil župan Jožef Škalič, ki si je danes ogledal posledice neurja, je toča padala v pasovih, tako da ni poškodovana celotna občina. Nekaj škode je toča povzročila tudi v vaseh Trdkova in Gornji Slaveči.

"Poškodovanih je veliko posevkov, zlasti buče na poljih, soja in ostale povrtnine ter sadno drevje in vinska trta," je povedal Škalič. Ocenjujejo, da je toča poškodovala od 20 do 100 odstotkov pridelka, vendar bo komisija na teren odšla šele naslednji teden, saj vremenske napovedi kažejo "alarmantno sliko" tudi v prihodnjih dneh.

Po besedah župana je bila toča na območju občine Kuzma v velikosti oreha oz. manjšega jajca. "Na določenih območjih je padala suha toča, ki je povzročila največ škode, drugod pa je padala skupaj z dežjem. Tam sta bili toča in škoda manjši. Izruvanega pa je tudi veliko drevja, zato javni komunalni delavci na terenu čistijo prehodnost cest in poti," je še pojasnil Škalič.

Prizadeti tudi brežiški sadjarji

Tudi severni del občine Brežice v pasu od meje s krško občino do Pišec je v sredo popoldne prizadela debela toča. Ta je klestila predvsem na sadjarskem območju, ki ga je že lani in letos prizadela pomladna pozeba. Tamkajšnji sadjarji so se tako znašli v zelo negotovem položaju. V brežiški občini so k pomoči kmetijstvu po toči pozvali tudi državo.

Brežiški župan Ivan Molan je opozoril, da lahko nekateri brežiški sadjarji, ki so preteklo leto ostali tako rekoč brez prihodka, na popoln izpad tega računajo tudi letos.

Pristavil je, da je zadnje neurje s točo na območju Arnovega sela popolnoma uničilo tudi preostale kulture, vse od vinogradov do številnih poljščin. Na trajnih nasadih pa lahko zaradi te in uničenega rodnega lesa izpad pridelka pričakujejo tudi prihodnje leto.

Škoda je nastala tudi na komunalni infrastrukturi. Nekaj objektov je zalila voda, je še dejal Molan in sanacijo poškodovane infrastrukture napovedal že v kratkem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NašDONALDO
22. 06. 2017 19.25
+1
ma tale toča sploh ni debela, lažete. kot jajce že, ampak ne od kure, prepeličja so podobne velikosti.
Trollka
22. 06. 2017 17.29
+4
Nad avstrijo se že delajo neki hudi oblaki. Gre v smeri proti štajerski in prekmurju. Upam, da ne bo kaj hujšega :(
Jolanda Kajfež
22. 06. 2017 17.13
-2
Gospoda v parlamentu pa bo kmeta še dodatno obdavčila. Drugje dobijo kmetje subvencije, zato kmetijstvo tam cveti. Naša uboga Slovenija ni znala prisluhniti kmetu, tako kot prejšnja država Jugoslavija
odkimasin
22. 06. 2017 16.16
-16
Če bi ljudje mau bl u cerku hudil pa mulil bi blo tud mn nesreč!
korintos23
22. 06. 2017 16.32
+1
Malo več župniku v štunfo dajali, samo to pomaga.
walter2
22. 06. 2017 17.29
+3
LuckyBastardo
22. 06. 2017 16.12
+1
Zdravniki pravijo tako, delodajalci pa pravijo: delaj al pa knjižica
vladaricaumov
22. 06. 2017 15.52
+3
Kva pase pivo, ej.
flojdi
22. 06. 2017 17.08
+0
Transformerji
22. 06. 2017 14.40
+0
Pri ekstremin temperaturah, to je vse nad 30 st., se bodo vročinske nevihte kar ponavljale. Vode sicer ne bo primanjkovalo, bo pa pridelke in vrtnine vzel vrag, v kolikor ne bodo prispevali tudi strupeni, nenadzorovani odpadki.
Delta Force
22. 06. 2017 14.38
+23
Čist enostavno. Vsi vemo, da so oblaki prišli iz Avstrije. V Avstriji so bile v zraku tri letala. Oblake nagnale če se tako izrazim kam drugam kot v Slovenijo. Rezultat je viden! Žalostno ampak resnično da se v SLO ne morejo dogovoriti glede obrambe. Imamo letalo v Mariboru, ki počiva za Pomurje ker se ne morejo dogovoriti glede plačila. Vemo zakaj. Banana republika. Vzhodna Slovenija se bo morala priključiti k Avstriji bodo letala letela par kilometrov več, in bo še vedno ceneje, kot stane letalo pri nas prizemjeno. Da ne bo nesprazuma ta kritika ne gre na ak Maribor ampak pogoltni sistem v Sloveniji. Zdaj pa hitro minuse gor.
Transformerji
22. 06. 2017 14.43
+11
Ne bom ti dal minusa - nevihte z dežjem so zelo dobrodošle, samo toča je odveč.
Transformerji
22. 06. 2017 15.05
+10
Vedrjetno ni vse v odganjanju oblakov - Avstrijci nimajo naših TEŠ-ov, ki dodatno ogrevajo ozračje, sem gledal oddajo o nadometljivih energ. virih - postavljajo vetrnice in sončne plošče. Predvsem po vaseh, vse pa je narejeno z donacijo države in posameznih državljanov. Pri nas so s pomočjo politike tajkuni in bankirji tako osiromašili narod, da si sam ne more pomagati, tisti, ki bi lahko prispevali, jih pa nič ne briga. Imajo svoje kvalitetno življenje!
Migrant
22. 06. 2017 17.17
+2
Bom vama poslal sliko mojega avtomobila,ki mi ga je stolkla toča v Avstriji!!!???Da čujem komentar!!!Za te enormne temperature poleti in pozimi,smo pa krivi vsi mi ,goveda človeška,ker nimamo občutka za čuvanje naše narave..
Niky21
22. 06. 2017 13.46
+4
kje zmer najdejo primerjavo z jajcem, niti priblizno ni te velikosti....jajce je najmanj 2x večje :)
macek_garfield
22. 06. 2017 13.32
-2
in zakaj toca ne pada po tistih v colnih, ki se gor v evropo vozijo? pa to
MaršNapolje
22. 06. 2017 12.40
-9
Mah nej pada... bodo vsaj zavarovalnice mogle odpret denarnice ne pa da se jim plačuje bolane zneske da tako bogatijo na naš račun
terenec112
22. 06. 2017 13.09
+5
Ja, samo prej je treba kaj zavarovati potem pa se lahko kaj dobiti. Pri nas je pa obratno nič zavarovati, potem pa terjati od države in zavarovalnic. To je možno samo v tej naši lubi Sloveniji.
MaršNapolje
22. 06. 2017 13.34
-3
To se pa strinjam... tudi pri avtomobilih je tako... vedno skoda kakšnega evra več za kasko ko je pa nesreča oz. škoda pa jok in stok
korintos23
22. 06. 2017 13.45
-4
Jožica2611
22. 06. 2017 15.35
+3
Kaj te misliš, da ti povrnejo 100% idiot!!!
TistoPravo
22. 06. 2017 12.38
+3
Narava cilja cilja, vse dokler ne bo zadela taprave buče! Vi se pa sam čudte
gulmor
22. 06. 2017 12.36
-11
Občina Kuzma...prvič slišim. Verjetno ena izmed mnogih kreacij veljakov SDS in SLS.
MaršNapolje
22. 06. 2017 12.40
+18
Pri nas je itak več občin kot je prebivalcev v marsikateri od teh občin
almi84
22. 06. 2017 13.07
+8
aojz
22. 06. 2017 14.26
+5
felix58
22. 06. 2017 15.10
+8
to pa je ene vrste razgledanost in vedenje za prekmurje in Kuzmo...žalostno no, jaz bi bil raje tiho....prekmurje ima tudi svoje lepote, kot drugi kraji po svetu
lnemec
22. 06. 2017 16.57
+3
Sorry vendar si ne zaslužiš nič drugega, kot da ti rečem IDIOT!
nekdonekje
22. 06. 2017 22.06
Avel Goltnik
22. 06. 2017 12.00
-5
korintos23
22. 06. 2017 12.32
+5
nekdonekje
22. 06. 2017 22.11
LuckyBastardo
22. 06. 2017 08.59
+68
Izogibajte se delu na vročini, " to povejte našim delodajalcem
mafija leva drogeraška
22. 06. 2017 08.56
-57
upam da bo kaj toče. moji pridelki so dobro zavarovani proti njej, ker sem vložil veliko denarja v razne pripomočke, ki ščitijo pred točo. več kot bo toča uničila ostalim tukaj okrog, več bodo moji pridelki vredni, ker jih bo na trgu manj. in bom lahko ceno precej dvignil.
omega6300
22. 06. 2017 09.15
+54
Si sploh razumel kaj si napisal? Brez zamere, če ti to napišem - b e d a k !
SDS_je_poden
22. 06. 2017 09.22
+12
omega6300: A si zgrožen nad mentaliteto povprečnega slovenclja? To vam jest govorim že lep čas, da imam raje kogarkoli za soseda, kot pa slovenceljna, ki ga je ena sama foušija, privoščljivost, žlehtnoba..... V mestih je tega precej manj, v ruralnih delih, recimo 10km izven mest je to "normalno" vedenje. Še dobro da smo jim prepovedal, da se plodijo z sestričnami, če ne vprašanje kaj bi bilo.
decva1
22. 06. 2017 09.30
+13
SDS_je_poden
22. 06. 2017 09.35
+7
decva1: V bistvu, če nebi poznal te vaške mentalitete, bi rekel da je pač troll, ampak žal ti povem, da je tako razmišljanje kar vsakdan na vaseh.
mafija leva drogeraška
22. 06. 2017 09.36
+8
toče je vsako leto več in je praktično neizogibna. kdor se proti njej ne zna zaščititi, si pač naj poišče kakšno drugo delo. treba je iti v korak s časom ne samo jokat in upat.
omega6300
22. 06. 2017 09.41
+18
Imaš prav, le drugim privoščiti slabo pa žal nimaš....
hotchilipoper
22. 06. 2017 08.47
+18
Tale toplotna obremenitev me je čist zje