Slovenija

Pozor! V vodi odkrili parazite, zato jo morate nujno prekuhavati

Postojna, 13. 11. 2014 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V občinah Postojna in Pivka velja ukrep prekuhavanja pitne vode do preklica. V vodi so namreč zaznali parazite, ki lahko povzročijo diarejo, krče, bruhanje, dehidracijo in vročino. Zelenjavo in sadje umivajte s prekuhano vodo, ne pozabite pa na domače živali, ki prav tako potrebujejo prekuhano vodo.

Zaradi obilnih jesenskih padavin, ki so na vodovodu Postojna–Pivka povzročile motnost pitne vode, velja od ponedeljka, 10. novembra v občinah Postojna in Pivka ukrep prekuhavanja pitne vode do preklica, sporočajo s postojnskega vodovoda Kovod Postojna.

Tudi sadje in zelenjavo je potrebno umiti s prekuhano vodo.
Tudi sadje in zelenjavo je potrebno umiti s prekuhano vodo. FOTO: Thinkstock

V vodi odkrili parazite

V sredo so izvedeli za rezultate preizkusa vzorca pitne vode, ki ga je odvzel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v ponedeljek v vodarni Malni. Odvzeti vzorec ni skladen z zahtevami pravilnika o pitni vodi, saj so bili v vodi zaznani paraziti, ki lahko povzročijo diarejo, krče, bruhanje, dehidracijo in vročino. "S temi paraziti se je mogoče okužiti tudi posredno, preko hrane, v bazenih, ki služijo rekreaciji, preko živali in z neumitimi rokami v medsebojnih stikih," sporočajo z vodovoda. Za občutljive skupine prebivalstva, kot so otroci, starejši, osebe s kroničnimi boleznimi in oslabljenim imunskim sistemom prisotnost parazitov v vodi predstavlja večja tveganja.

Do nadaljnjega v občinah Postojna in Pivka velja ukrep prekuhavanja pitne vode.
Do nadaljnjega v občinah Postojna in Pivka velja ukrep prekuhavanja pitne vode. FOTO: Jani Dolinšek

Vodovod zato obvešča vse uporabnike pitne vode v občinah Pivka in Postojna, da obvezni ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica. "Zelo priporočljivo pa je upoštevati tudi napotke in omejitve glede uporabe vode pri osebni higieni in v gospodinjstvu, saj se s tem izognemo morebitni okužbi in širjenju le-te. Prekuhavanje pitne vode je namreč nujen ukrep, s katerim bistveno zmanjšamo število mikroorganizmov v pitni vodi. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali onesposobimo nevarne mikroorganizme. Ko voda zavre naj vre še nekaj minut. Tam, kjer je to mogoče, je smiselno tudi nastaviti grelna telesa sanitarne vode na višjo temperaturo kot običajno," še sporočajo z vodovoda.

Ne pozabite, tudi zobe si je potrebno umivati s prekuhano vodo.
Ne pozabite, tudi zobe si je potrebno umivati s prekuhano vodo. FOTO: Thinkstock

Nekaj najpomembnejših napotkov

- vode ne smete piti
- hrano in pijačo je potrebno pripravljati s prekuhano vodo
- sadje in zelenjavo je potrebno prati s prekuhano vodo- zobe si je potrebno umivati s prekuhano vodo
- doječe matere se lahko prhajo, dojke pa morajo pred dojenjem umiti s prekuhano vodo
- majhne otroke je potrebno kopati v prekuhani vodi
- tudi domače živali naj pijejo prekuhano vodo
- previdno tudi v zobozdravstvenih ordinacijah
- pomembno je tudi, da se posodo pomiva v stroju, kjer se doseže temperatura vsaj 50 stopinj Celzija za 5 minut ali 72 stopinj Celzija za 1 minuto.

Posebno opozorilo velja za vrtce in šole

V podjetju Kovod Postojna zagotavljajo, da bodo redno spremljali stanje in izvedli dodatne preizkuse ter si prizadevali za čim hitrejšo vzpostavitev normalnih pogojev, ki bi uporabnikom zagotavljali neoporečno in zdravstveno ustrezno pitno vodo. "Pri tem je potrebno povedati, da gre za previdnostni princip, da gre voda mimo UV luči, zaradi motnosti pitne vode pa obstaja verjetnost, da kakšen mikroorganizem vendarle uide UV sterilizacijskim žarkom," navajajo v podjetju.

Posebno opozorilo velja za vrtce in šole.
Posebno opozorilo velja za vrtce in šole. FOTO: Thinkstock

"Še posebej velja opozorilo zaposlenim v vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah, kjer je višja možnost medsebojnega prenosa ob stiku z okuženimi, njihovimi oblačili, posteljnino, plenicami itd.. Priporočamo poostreno pozornost na kritičnih mestih pri pripravi hrane in skrbi za osebno higieno," sporočajo s podjetja.

Še več napotkov o tem, kako varno ravnati z vodo in hrano v času poplav, na naslednji povezavi.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kawasakyy
13. 11. 2014 11.03
+2
hidrotrend.si ima rešitev za vse, ki vas muči biološko kontaminirana voda! Nano-tehnologija, ki v trenutku iz kakršnegakoli vodnega vira prefiltrira vodo v BIOLOŠKO STERILNO!
Kawasakyy
13. 11. 2014 11.01
+1
hidrotrend.si ima rešitev za vse, ki vas muči biološko kontaminirana voda!
FARES
13. 11. 2014 10.00
+7
Katere parazite? Naj povejo
hotchilipoper
13. 11. 2014 10.06
+9
spartacus1
13. 11. 2014 09.46
+5
Sej bom pir pil,spet me silte nekaj.
me987
13. 11. 2014 09.38
+15
pol Slovenije mora prekuhavati vodo, obvestilo pa za Postojno.. zakaj ne zberete vseh opozoril in naredite seznam v katerih krajih je prekuhavanje potrebno? pretežko?
upornik22
13. 11. 2014 09.35
-1
nova ebola pri nas????
zvizi
13. 11. 2014 09.33
+5
Na farmah kravam že prekuhavajo vodo......
Te vidim
13. 11. 2014 09.30
+5
Čakam Mirota da vpiše v Ustavo RS, on že ve kaj !!