Slovenija

VIDEO: 'Vozniki, previdno! Tovornjak obrača na avtocesti!' Zakaj je vedno več takšnih obvestil?

Ljubljana, 09. 02. 2018 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.I./N.Š.K.
Komentarji
134

"Voznike opozarjamo, da je na njihovo polovico avtoceste zašel voznik, ki vozi v napačno smer!" Takšna obvestila so vse pogostejša. Lani je policija ugotovila 17 kršitev vožnje v napačno smer, od tega so se zgodile štiri prometne nesreče. Kje tičijo vzroki za to in kako ravnati, če se nam to zgodi? Objavljamo tudi nov posnetek nevarne vožnje tovornjaka na ljubljanski obvoznici.

Več videovsebin
  • Napačna vožnja tovornjaka pri Kosezah v smeri Kopra
    00:19
    Napačna vožnja tovornjaka pri Kosezah v smeri Kopra
  • Kamion obrača na avtocesti
    00:21
    Kamion obrača na avtocesti
  • Iz 24UR: Napačna smer vožnje bi lahko usodna
    02:10
    Iz 24UR: Napačna smer vožnje bi lahko usodna

"Ponoči okrog 2:40 je bila na območju razcepa Koseze zabeležena vožnja tovornega vozila v nasprotno smer. Voznik je pripeljal skozi predor Šentvid iz smeri Kranj-Ljubljana, zapeljal na izvoz Podutik, nadaljeval vožnjo v razcep Koseze smer Koper, v razcepu obrnil v nasprotno smer v smeri severne obvoznice in v t. i. malo pentljo zapeljal v pravilno smer."

Zadnje tedne pogosto slišimo opozorila o tem, da je na avtocesto zašel voznik, ki vozi v napačno smer. Darsovi centri za nadzor in vodenje prometa so lani prejeli 70 prijav o vožnji v napačno smer, potrdili so jih 36 oziroma povprečno tri na mesec. "Vsak primer takoj prijavimo policiji, radijskim postajam in na lokacijo takoj napotimo može v modrem," so povedali na Darsu. 

Kazen za tovrstno početje je visoka - 1200 evrov in 18 kazenskih točk, a kršitve kljub temu ne pojenjajo, ravno nasprotno - vedno več jih je.

Kamion obrača na avtocesti, kar je izjemno nevarno početje.
Kamion obrača na avtocesti, kar je izjemno nevarno početje. FOTO: Dars

Samo v januarju 16 prijav vožnje v napačno smer

V letu 2017 je bilo ugotovljenih 17 kršitev vožnje v napačno smer , od tega
so se zgodile štiri prometne nesreče, je povedala Vesna Drole z Generalne policijske uprave. "Lani je policija prejela 138 prijav vožnje v napačno smer na avtocestah in hitrih cestah, leto pred tem 114, v januarju letos pa 16."

"Stanje se lahko hitro spremeni, voznik torej lahko zapelje in vozi v napačno smer, nato pa obrne in pelje pravilno, zato ga potem težko ujamemo. Velikokrat takšni vozniki zapustijo avtocesto še pred prihodom policistov," dodajajo na Darsu in še: "Kjer ni kamer ali drugih dokazov, primera napačne vožnje ne moremo potrditi. Na le približno sedmini od skupno nekaj manj kot 620 kilometrih obstoječega avtocestnega omrežja križa pa sistem tako vožnjo zazna avtomatsko."

Mesta, na katerih lahko nastopi vožnja v napačno smer, je težko specifično dokazati, saj ni moč pridobiti podatkov, predvsem ne tistih, ki za posledico niso imeli prometne nesreče. 

Globa za vožnjo v napačno smer na avtocesti ali hitri cesti znaša najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Tudi nemška raziskava Falschfahrten auf Autobahnen iz leta 2012 je podala podobne ugotovitve glede možnih vzrokov nastanka nepravilne smeri vožnje kot raziskovalno-razvojna naloga "Ukrepi za zmanjšanje možnosti in analiza voženj v nepravilno smer na slovenskem avtocestnem omrežju", ki jo je za Dars v letu 2015 opravila Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. 

Najpogostejši vzroki za tovrstno početje so prisotnost psihoaktivnih substanc, problemi z orientacijo oziroma zmedenost, duševne ali fizične omejitve, nepoznavanje okolja, veliko nepravilnih voženj se zgodi zaradi gradbišč ali del na cesti. Veliko voznikov, ki vozijo v napačno smer, je starejših. 

Voznik lahko iz omenjenih vzrokov izvede nameren ali nenameren nepravilen prometni manever in tako začne z vožnjo v nepravilni smeri. Možna kritična mesta lahko opredelimo kot mesta na odprtem odseku avtoceste, mesta na krakih priključkov, tista na nivojskih križiščih avtocestnega priključka z nadrejeno cesto in spremljajoči objekti, so povedali na Darsu.

V Avstriji narašča število žensk, ki vozijo v napačno smer

V Avstriji, kjer upravljajo sicer 3,5-krat večje avtocestno omrežje kot mi, imajo pa približno 2200 km avtocest, je število voženj v napačno smer v letu 2017 zraslo za 13 odstotkov. Tudi število nesreč zaradi tovrstnih voženj se je povečalo. V letu 2017 so jih imeli 409 voženj.

Avstrijci navajajo nekaj možnih razlogov porasta: promet osebnih vozil je v Avstriji na avtocestah narasel za tri odstotke, večkrat jo voznikom "zagodejo" navigacijske naprave. Zanimivo je, da je naraslo število ženskih voženj v napačno smer (razmerje m/ž je bilo 8:2, zdaj je 7:3), a to pomeni, da je še vedno tipični voznik v napačno smer moški in alkoholiziran. Avstrijci navajajo še, da je največ "kontra" voženj na področju Gradca. 

Veliko voznikov, ki vozijo v napačno smer, je starejših.
Veliko voznikov, ki vozijo v napačno smer, je starejših. FOTO: Dars

Napotki v primeru vožnje v napačno smer

Dars v primeru vožnje v napačno smer poziva, da ostanemo mirni. "Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna (zadostna). Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče," opozarjajo voznike. 

Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe, še dodajajo.

S pomočjo sistemov in nadzornikov prometa v naših nadzornih centrih ob zaznavi hkrati opozarjamo pravilno vozeče voznike s pomočjo prometnih vsebin na elektronskih portalih nad avtocesto oz. hitro cesto. Dars

Pred nekaj leti so na priključke na avtocestah in hitrih cestah postavili dodatne informacijske table ("roke"), priključke dodatno označili s prometnimi znaki za prepovedan promet v eno smer (II-4), ki se večkrat ponovijo ter na vozišču dodali puščice, z namenom, da bi zmanjšali tveganje za vožnjo v napačno smer.

"Vzpostavili smo tudi sistem zaznavanja vožnje v napačni smeri na avtocestnem priključku Vransko na štajerski avtocesti in na hitri cesti Srmin–Škofije. Na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je nameščen sistem za nadzor in vodenje prometa, s sistemi video in mikro detekcije avtomatsko zaznavamo nasproti vozeča vozila," pravijo.

Vsi daljši predori na avtocestah in hitrih cestah (Kastelec, Dekani, Šentvid, Ločica, Jasovnik, Trojane, Podmilj, Cenkova, Barnica, Podnanos, Tabor, Vodole, Malečnik, Močna, Golo rebro in Pletovarje) so opremljeni z video detekcijo, ki po celem predoru omogoča tudi zaznavo nasproti vozečega vozila, so povedali na Darsu.

V zadnjih dveh letih so v okviru projekta preprečevanja voženj v napačno smer 10 priključkov opremili z dodatno detekcijo vožnje v nasprotno smer, nadgradili 20 lokacij števcev prometa v detektorje voženj v nasprotno smer in na posameznih avtocestnih priključkih (dvopasovne rampe), na katerih sta bila smerna pasova ločena le s polno črto, so namestili ločilne robnike, so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1385495
09. 02. 2018 22.09
+3
Kaj pa,cee bi namesto takih in drugacnih radarjev raje namestilikamere boljse locljivost in predvsem vec njih?Pa sistem,ki opozarja ostale,nic krive?
Ramzess
10. 02. 2018 13.25
-3
Kako veš da posnetki niso tako prirejeni samo za javnost? In če bi bili, kaj bi skrivali, razen reg. tablic.
kokicas
09. 02. 2018 20.18
+5
Kje je imel z šleparjem toliko placa da je obrnu ?? Ampak res noroooo no kaj to pere človeku da nardi kaj takega
ssbobo
09. 02. 2018 19.53
+5
LOL.... dobili so 138 prijav ...izsledili pa so 17 kršiteljev......... MATR SO NESPOSOBNI tisti kateri bi morali sankcionirati kršitelje ter napisati kazni v takih primerih...... nesposobneže pa sčevljirati z stolčkov.........
Svetec 2021
09. 02. 2018 20.46
+0
Ne pametuj. Kako ga naj dobijo na podlagi teh zanič posnetkov še znamko avta težko vidiš kaj šele tablico
ssbobo
10. 02. 2018 09.11
+4
Če ni volje..... se ga res ne da dobiti...... pa še naprej pametuj.....
Mejduš
09. 02. 2018 18.28
+2
So pa tudi slabo označeni,to sam že jaz sam opazil,da so nekateri res znaki glupo postavljeni.
starivoznik
09. 02. 2018 18.28
+3
v avstriji zdaj solijo avtocesto je kopna plus 4 kako pa nas dars verjetno igrajo lustek
murkecc
10. 02. 2018 08.45
+1
Skoda soli in samo unicevanje cest in narave. Bodi doma, ce ne znas vozit, sploh po kopni cesti.
starivoznik
09. 02. 2018 18.23
+2
h1n1 v slo velja zakon za tujce za primer odvzema vozniskega da je posledicno tudi prepoved voznje po slo .dobo odredi sodnik za prekrske oziroma sodisce
Uporabnik458403
09. 02. 2018 17.24
+4
24ur poglejte koliko slabega ste ze na tem portalu napisali o soferjih kamionov. Pol pa ni cudno, da nobeden slovenec, predvsem mlajsi noce vec vozit kamiona. Pol pa ni cudno, da ze vec kot 70% tujcev vozi slovenske kamione
Brakedirt
09. 02. 2018 17.39
-2
tovornjak, ne pa tvoje juzno kamion. pa taki domoljubi...
RdecaZvezda
09. 02. 2018 17.21
+1
A ima ta voznik ime in priimek,ni treba nakladat kar v tri krasne.
Uporabnik458403
09. 02. 2018 17.25
-1
Vazno je samo nakladanje in nabijanje, ostalo ni pomembno
trdovrat
09. 02. 2018 17.10
+4
Z današnjimi tehničnimi možnostmi, bi lahko obveščali ostale voznike na tistem območju v realnem času! Ker pa vse agencije za " varnost prometa" in bla bla bla, to niti ne zanima, pač o tem nevarnem dogodku opozorijo ostale udeležence v časopisih naslednjega dne! Pa ne se slepiti, da takih dogodkov ne bo, zaradi večjih kazni! Edina rešitev za zmanjšanje nevarnosti je takojšnje OBVEŠČANJE vseh udeležencev na tem območju ceste!
ferencz 1
09. 02. 2018 16.53
+7
Te vzhodnevropski tovornjakarji že vedo, kaj sve lahko delajo v Sloveniji, tako kot so nas okradli bankstersji s krediti tajkunom, sebi pa podeljevali povišice!
ssbobo
09. 02. 2018 19.57
+1
????? tovornjak - okradli - povišice....... kje nabavljaš robo?¿
Brakedirt
09. 02. 2018 16.52
+1
EKSKLUZIVNO: Dr. Oz, kako so Slovenci shujšali 32kg! 2.000.000 ljudi je shujsalo za 32kg. vsaka cast!
ferencz 1
09. 02. 2018 16.51
+12
No madonca, kdaj bodo policjoti začeli intenzivno spremljati te tovornjakarje posebej romunske, ne pa da iz grma skačejo na slovenske avtomobiliste!
IVO1965
09. 02. 2018 22.06
+1
Uporabnik1385495
09. 02. 2018 16.29
+8
Kako lepo je opisano,kaj vse je pocel.In ves ta cas ni bilo nikjer nobenega organa.A so bolni ali kaj?18 kazenskih tock bodo dali,v primeru,da ni nas drzavlhan,kako ze?Moje zivljenje je v zakonodaji vredno 1200 eur?Fino.Plemenski zrebec stane 5xtoliko.Morda zaplemba vozila s tovorom vred in prepoved voznje po Slo?To ni se nikomur padlo na panet?Od zakonotvorcev,mislim.
Uporabnik458403
09. 02. 2018 17.08
-3
Ti bi kar zaplenil tovor, kateri je last nekoga drugega. Mal mozgane vklopi...
kapljač1
09. 02. 2018 15.28
+2
Definitivno ne potrebujemo toliko prometne policije. Sam strošek so!
nightangel
09. 02. 2018 15.22
+0
Tovornjake na vlake,pa bodo vozniki spočiti,železnice pa bodo imele delo.
Uporabnik458403
09. 02. 2018 17.10
+3
Dars pa minus.......oziroma se bodo morale vinjete podraziti na 500eur in vec........
trdovrat
09. 02. 2018 18.40
+1
Robo v trgovine bi pa dobili zadnjega decembra naslednjega leta!
Antropozofija
09. 02. 2018 14.34
+9
V Sloveniji ni avtocestne policije, kar naši vrli odgovorni še niso jemali.
Antropozofija
09. 02. 2018 14.32
-6
Najbolj objestni so vozniki tovornjakov z slovensko registrsko tablico.
flexi22
09. 02. 2018 15.40
+5
ja ampak ne znajo(nočejo,jim ni treba) govorit slovensko
jakec1575
09. 02. 2018 13.53
+9
Prihajajo iz države Romunije, kjer je vse dovoljeno. Kjer se na avtocesto prikljucujejo razni kolovozi, kjer se lahko ustavis na pasu za pocasno voznjo. Tovrstnih naletov smo imeli nekaj 10 v zadnjih letih. Tudi smrti številnih romunov in tudi Slovencev, ker so Romuni vozili po odstavnem pasu. Vsakemu vozniku na meji se preveri vozniska. v Zakonodajo se zapise, da ce se dobi voznika na taksnem dejanju se mu avtomaticno vzame vozniska in zaseze tovor. Prevozniki bodo hitro zaceli vlagati denar v izobrazbo in preverjali vozniske svojih voznikov. Sicer bo zguba na tovoru gromozanska. Neuk voznika tovornjaka, po moznosti se na telefonu ali tablici je profesionalni morilec s 26 tonskim morilnim orozjem. Avtomobilisti slovenskih korenin pa tudi niso izjeme. isti zakon. odvzem vozila + kazen 10 jurjev za voznjo v napacno smer.
jakec1575
09. 02. 2018 13.56
+2
ko nisi vec sposoben za voznjo, bos 3x premislil ali bos se vozil naokoli pri 70 in 80, ce bo kazen 10 jurjev. zdravila imajo stranske ucinke, pozornost, odzivni cas je slabsi.
flexi22
09. 02. 2018 15.54
+4
poslušej 28let špedicje a ne si mislit da v našem času štejejo izkušnje pa vstrajnost samo da je šofer čim cenej potem ni važni ali govoriš tudi tuje jezike .še slovenskega ne znajo .in potem se zgubi na jesenicah za kaj ker ni prečitav vse dokumentacje in na dokumentih je biv naslov jesenice na dolenskem potem sem biv jaz kriv ker mu nisem prečitav
Sloncek_boncek
10. 02. 2018 09.12
+0
tudi s tvojo slovenscino ni nic bolje ... #biv
SEJBOBOL
09. 02. 2018 13.51
+2
ne obrača ampak je zavil na izvoz ..... vsekakor zlo nevarno početje ...
Antropozofija
09. 02. 2018 13.41
-6
Najbolj vozniško nekulturni so vozniki tovornjakov.. Blenda mi za mano, ko vozim po voznem pasu AC.
SEJBOBOL
09. 02. 2018 13.50
+6
.. le zakaj ..... najbrš si penzjonist pa voziš pod 90km/h po avtocesti , takim kot si ti bi tud dajal kazni ....
Antropozofija
09. 02. 2018 14.30
-9
Očitno je bil tvoj največju dosežek v življenju, da postaneš voznik tovornjaka.
KRUMPAVI
09. 02. 2018 14.56
+3
zate je še vprašlivo če boš sploh dočako penzijo😣😣
KRUMPAVI
09. 02. 2018 15.00
-1
trdovrat
09. 02. 2018 18.43
+2
Antrape, škoda da ni imel namontiranega snežnega pluga, pa te ne bi bilo potrebno sedajle brati!