Slovenija

Pozor! Ta vikend bodo Ljubljano preplavili tekači. Preverite zapore in prihranite živce!

Ljubljana, 24. 10. 2014 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po ljubljanskih ulicah bo ta vikend teklo skupno več kot 26.000 tekačev. Promet v prestolnici bo močno oviran. Poleg odsekov, ki so običajno zaprti, bodo tokrat zaradi nove trase maratona zaprte tudi številne druge ceste, med drugim tudi priključki severne obvoznice. Preverite, kje bodo zapore!

Tako so se tekači po ulicah Ljubljane pognali lansko leto.
Tako so se tekači po ulicah Ljubljane pognali lansko leto. FOTO: Miro Majcen

V slovenski prestolnici se bo ta vikend že 19. leto zapored odvijal največji tekaški dogodek pri nas. Mestna občina Ljubljana, ki je tudi organizator dvodnevne prireditve Volkswagen 19. Ljubljanski maraton, sporoča vsem občanom in tistim, ki nameravajo te dni obiskati Ljubljano, da bodo zaradi teka zaprte številne ceste in da bodo imeli mestni avtobusi obvoze. Za razliko od preteklih let letos pravi maratonci ne bodo tekli dva kroga po 21 kilometrov, pač pa je zanje predvidena nova trasa. Zaradi tega bodo v nedeljo zaprte tudi ceste, na katerih prejšnja leta zapor ni bilo.

V soboto, 25. oktobra 2014, bodo najprej na vrsti Lumpi teki za predšolske otroke, promocijski šolski teki, šolski maraton za dijake in dijakinje ter Fun tek. Ta dan bodo zaprte nekatere ceste in ulice v središču mesta. V nedeljo, 26. oktobra 2014, pa se bodo tekmovalke in tekmovalci podali na 10-kilometrski tek ter na polmaraton in maraton. Ta dan bodo zaprte ceste na celotni trasi maratona.

Ljubljanski maraton - 14
Ljubljanski maraton - 14 FOTO: Miro Majcen

Na katerih cestah bodo zapore?

MOL obvešča, da je zaradi dogodka že zaprt Kongresni trg. Zaprli so ga včeraj zjutraj, tako pa bo vse do ponedeljka 27. oktobra do 6. ure zjutraj.

Šubičeva ulica bo od Prešernove do Slovenske ceste zaprta od sobote 25. oktobra od 5. ure do nedelje 26. oktobra do 24.00 ure. V soboto bodo od 10.30 do polnoči nedostopna parkirna mesta po trasi šolskih tekov. Ti bodo potekali po Šubičevi ulici od Prešernove do Slovenske ceste, nato po Slovenski cesti in preko Gosposvetske ceste. Nadeljeval se bo po Dvoržakovi in Vošnjakovi ulici, spet prečkal Gosposvetsko, nato pa bodo otroci tekli po Župančičevi in Tomšičevi ulici ter na koncu po Prešernovi in Šubičevi v cilj.

Slovenska cesta bo od Gosposvetske ceste do Aškerčeve ceste, z izjemo dovoza v garažno hišo, zaprta že danes od 15. ure dalje pa vse do jutri do 10:30. Od Aškerčeve do Tivolske ceste jo bodo zaprli v soboto, in sicer od 10:30 do nedelje do 20. ure.

Od 8. ure zjutraj so nedostopna parkirna mesta na Vegovi ulici. Tako bo vse do nedelje do polnoči. V nedeljo ne bodo na voljo niti parkirna mesta na Vodnikovem trgu.

Garažna hiša Kongresni trg bo zaprta tako v soboto od 10. do 18. ure, kot tudi v nedeljo od 7. do 16. ure.

Ljubljanski maraton - 7
Ljubljanski maraton - 7 FOTO: Miro Majcen

V nedeljo bodo zaprti tudi nekateri priključki Severne obvoznice oziroma avtoceste

Za promet bodo v nedeljo od 8. do 16, ure zaprti naslednji priključki iz Severne obvoznice oziroma avtoceste:

- izvoz BEŽIGRAD (Dunajska cesta) iz obeh smeri,

- izvoz DRAVLJE – ŠIŠKA (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez.

Za promet se zapirajo še naslednje servisne ceste: Štukljeva ulica od križišča z Vojkovo ulico do Dunajske ceste, Bevkova cesta med Dunajsko in Slovenčevo ulico. Južna servisna cesta med Slovenčevo in Dunajsko cesto ter servisna cesta med Verovškovo in Slovenčevo ulico ter Majorja Lavriča ulica (severna servisna cesta) med Celovško in Vodnikovo.

LPP s številnimi obvozi, za tekmovalce bo avtobus brezplačen

Vse od petka do nedelje bodo v Ljubljani številne preusmeritve mestnih avtobusov. Spremembe linij so objavljene na spletni strani LPP.

Z občine sicer še sporočajo, da se bodo lahko tudi letos tekmovalci brezplačno vozili z mestnimi avtobusi ter parkirali na parkiriščih Dolgi most, Studenec in Centru Stožice.

Trase rekreativnega teka, polmaratona in maratona (vir: http://vw-ljubljanskimaraton.si)
Trase rekreativnega teka, polmaratona in maratona (vir: http://vw-ljubljanskimaraton.si) FOTO:

Kako bodo potekale trase tekov v soboto?

Promocijski tek za 1. in 2. razred OŠ (600m) od 12:50 dalje: Slovenska cesta, Cankarjeva cesta, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta.

Promocijski tek za 3.-5. razred OŠ (1600m) od 13:10 dalje: Slovenska cesta, Gosposvetska cesta, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Prešernova cesta, Šubičeva ulica, Slovenska cesta.

Šolski tek za OŠ (6.-9. 2000m) od 13:45 dalje: Slovenska cesta, Dvorakova ulica, Vošnjakova ulica, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Prešernova cesta, Šubičeva ulica, Slovenska cesta.

Šolski tek za SŠ (4100m) ob 16. uri: Slovenska cesta, Dvorakova ulica, Vošnjakova ulica, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Prešernova cesta, Šubičeva ulica, Slovenska cesta.

Lumpi tek na 200 metrov od 11. ure dalje: Slovenska cesta (Konzorcij), Kongresni trg.

Ljubljanski maraton - 7
Ljubljanski maraton - 7 FOTO: Miro Majcen

Trasa rekreativnega teka (10 kilometrov) s pričetkom ob 8:30

Trasa rekreativnega teka, na katerega je prijavljenih okoli 6940 tekačpev, bo potekala po Slovenski cesti, Dunajski cesti, Ulici 7. Septembra, Slovenčevi ulici, Podmilščakovi ulici, Parmovi ulici, Bežigradu, Dunajski cesti, Slovenski cesti in se končala na Kongresnem trgu.

Trasa polmaratona (21 kilometrov) s pričetkom ob 10:30

Trasa polmaratona, na katerega je po podatkih na spletni strani Volkswagen 19. Ljubljanskega maratona prijavljenih več kot 8370 tekačev, bo potekala po Slovenski in Dunajski cesti, se nadaljevala po Ulici 7. Septembra, Slovenčevi ulici, Podmilščakovi ulici, Samovi ulici, Drenikovi ulici, Aljaževi ulici, Goriški ulici, Cesti Ljubljanske brigade, Ulici Jožeta Jame, Pečnikovi ulici, Regentovi cesti, Vodnikovi cesti, Šišenski cesti, Večni poti, Brdnikovi ulici, Poti za Brdom, Cesti na Brdo, Rožni dolini, Cesti II, Šestovi ulici, Tržaški cesti, Aškerčevi cesti, Slovenski cesti in končala na Kongresnem trgu.

Trasa maratona (42 kilometrov) s pričetkom ob 10:30

Po trasi maratona bo teklo okoli 2400 tekačev. Potek trase: Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. Septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Samova ulica, Drenikova ulica, Aljaževa ulica, Goriška ulica, Cesta Ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova ulica, Regentova cesta, Vodnikova cesta, Šišenska cesta, Večna pot, Brdnikova ulica, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina, C. II, Šestova ulica, Tržaška cesta, Aškerčeva cesta, Barjanska cesta, Riharjeva ulica, Kolezijska ulica, Gerbičeva ulica,Vipavska ulica, Jadranska ulica, Jamova cesta, Koprska ulica, Cesta v Mestni log, Kopačeva ulica, Hladnikova cesta, Jurčkova cesta, Peruzzijeva ulica, Ob Dolenjski železnici, Orlova ulica, Ižanska cesta, Hradetskega cesta, Litijska cesta, Kajuhova ulica, Šmartinska cesta, Flajšmanova ulica, Davčna ulica, Savska cesta, Štajerska cesta 1. rondo, Štajerska cesta 2. rondo, Štajerska cesta 3. rondo, Božičeva ulica, Vojkova cesta, Topniška ulica, Šmartinska cesta, Masarykova cesta, Maistrova ulica, Tabor, Rozmanova ulica, Poljanska cesta, Vodnikov trg, Ciril Metodov trg, Stritarjeva ulica, Miklošičeva cesta, Tavčarjeva ulica, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj).
 

Zapore v času maratona

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
26. 10. 2014 07.02
+1
Djte jim krampe in lopate pa naj gredo drek čistit po poplavah,se bojo rekreiral in še nekaj koristnega naredil.
antiXfashizmXeuXgso
26. 10. 2014 18.26
In zakaj je treba vedno početi kaj koristnega? Aja zato, da lahko bogatuni "koristno" trošijo nafto na jahtah,...
ratio
25. 10. 2014 22.28
+4
Vsak je zasvojen na svoj način. In vsak svojo zasvojenost oz. življenske navade vidi kot nekaj normalnega. Obenem pa kar nekaj nestrpnežev vidi tuje navade kot nekaj groznega. In potem zdravstvo poskrbi za poškodbe kolen in kolkov in zdravi jetra in pljuča, holesterol pri "kavčarjih" kakor ste jih poimenovali, reševalci pa medtem rešujejo vikendaške "Himalajce" in jih iščejo po bolj ali manj odročnih slovenskih gričkih in hribih in jih bolj ali manj potolčene tovorijo v dolino, pa noga, pa roka ... pa s tekom in hribi zasvojen prijatelj z volovskim srcem in angino pektoris ... Skratka. Nič posebnega ni, če malo tečeš ali tacaš po kucljih okoli. Pretiravati vsekakor ne gre. Posebej je to škodljivo pri starejših kozlih. In prav zato res ni potrebno nikomur postavljati spomenikov, če postavlja nogo pred nogo. In nič posebnega ni, tudi če to počneš malce bolj na redko. Vsak svoj stres, strah in frustracije zdravi na sebi lasten način.
vrtnar01
25. 10. 2014 18.15
+3
tečejo po večini taki,ki o fizičnem delu v proizvodnji in na kmetih niti ne sanjajo ne..pa naj jim bo,vsako te-le ima svoje vesele
Grremlin
25. 10. 2014 18.46
+2
antiXfashizmXeuXgso
26. 10. 2014 17.37
Seveda, tvoj miselni domet se neha pri tem, da je treba slehrni dan in noč garati za elito, ki se lahko preserava, mi mali moramo in to dobesedno moramo pa garati za njihov luxuz.
piko112
25. 10. 2014 16.19
+3
Naj tečejo če jim paše, jst si svoj šport drugače zamišljam
damirg@email.si
25. 10. 2014 17.20
-1
vrtnar01
25. 10. 2014 18.13
+1
Lex11
25. 10. 2014 15.15
+7
Berem komentarje,da bi bilo najboljše,če bi tekli po obvoznici...ampak spet antišportnikom nebi bilo prav (buuuuu,zaprli so obvoznico). Skratka,srečno jutri,tekači,zaporo bomo že preživeli,itak pa se pridem sprehodit od blokade do centra in pogledat športne ženske ritke:D
rdecioktober
25. 10. 2014 14.43
+1
Fajn da tečete in zdravo živite nas kavčarje pa pustite pri miru mi nismo zafustrirani in se nam ni treba dokazovati kako dobri smo. naj živi kavč nacija...prve nagrade bo pa kot vsako leto pobralo tekasko podjetje iz afrike:)
Grremlin
25. 10. 2014 15.50
+5
Lahko pa npr. tekmujete v tem, kdo ima boljši kavč. Oz. če imate vsaj boljšega od soseda,
rdecioktober
25. 10. 2014 16.45
+0
mi s sosedi sedimo na istih kavčih in ne tekmujemo s sosedovim tako kot moraš ti ... lahko bi pa tekli do viča pa ga malo spucali po poplavah..aja boste žulje dobili, pa nihce vas ne bo slikal ejeje
limonca4
25. 10. 2014 17.25
+2
Oktober, da ne boš verjel, tudi športniki kdaj pa kdaj vzamemo kramp in lopate v roke (celo ženske športnice, ker pač nismo pomehkužene kot celulitične kavčarke). Pa pazi, da ne boš dobil žulj od kroničnega sedenja, yeah, ni lepo, da imaš na mastni in debeli riti žulj. >:-D
Grremlin
25. 10. 2014 18.40
+3
Limonca, pa saj ne moremo jim ravno očitati, da neprestano sedijo na kavču, vsake toliko časa se tudi sprehodijo do hladilnika.
rdecioktober
25. 10. 2014 18.46
-2
me pa res zanima kakšen rezultat bosta naredila na 42 km..športnika ...:) pazita da vas s kavčem ne prehitim.
Grremlin
25. 10. 2014 20.03
Ja, če imaš turbo kavč se da zgoditi, da me prehitiš. Veliko sreče ti želim!
dinamitek
25. 10. 2014 20.49
+0
rdecioktober
25. 10. 2014 21.52
limonca ima premalo drajsa drajsa digi dagi pol more pa maratone tecti kanede? ihihih
Cmrlj3
25. 10. 2014 11.19
+19
Resno, da vas ni sram. Namesto, da bi spodbujali rekreacijo in gibanje, temu nasprotujete. In vsi tisti, ki se v življenju niste predihali (in ne, žaganje drv in čiščenje odtokov, pa naj bo še tako naporno, ni enako predihati se) veste o vseh poškodbah pri teku več od tekačev in ortopedov. In že to, da svoje frustracije, ker niste sposobni po stopnicah v drugo nadstropje, izražate tako, da psujete čez tekače in njihov obstoj razlagate z željo po egotripu in celjenju frustracij samih tekačev, pove vse o vas. Da vas ni sram! Če se pa niste sposobni 5 ali 10 ali celo 20 minut sprehodit peš, ali se pa, bognedaj, usest na avtobus, bi se pa kot prvo morali zamisliti sami nad sabo. Konec koncev boste prišparali kak evro, da si boste kupili malo zdrave hrane, če nič drugega. In še glede pritoževanja o tem, kdo plačuje kolke tem tekačem, ki si jih izrabijo... Kdo pa plačuje vašo debelost? Vaš holesterol? Vašo sladkorno? Vaše zdravljenje zaradi posledic cigaret in alkohola? Pfuj!
limonca4
25. 10. 2014 11.21
+2
Se popolnoma strinjam s tabo! Lp od maratonke
Grremlin
25. 10. 2014 11.26
+3
Lepo napisano! Komaj čakam jutri. Tistim, ki jim je pa edina rekreacija sprehod do najbližjega trgovskega centra, pa naj ostanejo doma, da se pač ne bodo počutili tako ogrožene. Ker jutri je Ljubljana rezervirana za tekače!
limonca4
25. 10. 2014 11.37
+3
matiBožja
25. 10. 2014 11.14
+5
Na cesti pa zopet vlada kaos, res ne razumem zakaj je treba vsak mesec zapirat ceste zarad takšnih in drugačnih maratonov, a naravnih površin po Ljubljani ni dovolj al kaj? A ni baje zelena prestolnica? Zakaj torej tek po betonu?
limonca4
25. 10. 2014 11.25
+1
Ej, "mati", dvakrat na leto (Franja in LM) se zapira, pa tako pizdite in nergate, kot da vas okupiramo celo leto. A to, da vi celo leto okupirate celo Ljubljano s smrdečimi avti, ker se vam ne ljubi hoditi tudi par metrov, je pa ok?
Cmrlj3
25. 10. 2014 11.27
+1
zato, ker je to maraton in ne kros. in zato, ker te na 42km razdalji vsaka, še tako mala nepravilnost na terenu lahko zelo zmoti. sicer pa obstajajo tudi teki po "zelenem". ampak seveda kavčarji tega ne veste.
limonca4
25. 10. 2014 11.35
+1
Čmrlj, kavčarji sploh ne vedo, kaj je to maraton, kaj šele to, kaj je to kros, zato pa take neumnosti bleknejo. :-D
limonca4
25. 10. 2014 10.46
+3
Ojej, kako se nekateri zgražajo, yeah, itak, največ pripomb imajo seveda debelorite gledalke telenovel in šovov, len folk, ki bi šel kar do vrat pisarn z avtom itd. Maraton je samo enkrat na leto in vsaj enkrat na leto lahko maratonci tečemo po Ljubljani, ker celo leto tečemo po grapah, makadamu, poteh, polnih vej zaradi žleda, poteh, polnih luž in blata. Samo enkrat na leto je ta Ljubljanski maraton, pa tako pizdite, kot da vas okupiramo celo leto. Maraton je užitek! >:-)
Grremlin
25. 10. 2014 11.02
+3
Res je! Pa saj naj se pritožujejo, nima veze. To so tako sami lenuharji in nergači.
kokicas
25. 10. 2014 08.58
+10
Vsaj nekaj dogaja v ljubljani, za maraton se ve že več mesecev naprej, če nemoreš brez ava, ga postav pa izven trase. Dvakrat na leto, ko je tekaški maraton in maraton franja zapejo delček ljubljane, pa eni delajo cel haloo
limonca4
25. 10. 2014 10.47
+4
Najbolj glasni so antišportniki in ljubiteljev voženj z avtom do pisarn in trgovin.
hotchilipoper
25. 10. 2014 08.24
-4
Zakaj ne organizirajo dobrodelnega maratona za poplavljance,tako kot kanal A za reveže
kameltrajbar
25. 10. 2014 10.33
+2
limonca4
25. 10. 2014 10.49
+4
Luna, tečemo marsikaj za dobrodelne namene. Enkrat na leto pa imamo praznik - in to je ta Ljubljanski maraton. Sama sicer tečem tudi v tujini in tam te res čisto vsepovsod prejmejo odprtih rok. V Sloveniji pa pizdite in šimfate, ker ne morete z avtom do bližnje trgovine. Katastrofa!
Cmrlj3
25. 10. 2014 11.21
+2
limonca, v tujini ima splošna populacija malo bolj pospravljeno pod streho kot pri nas ;)
hotchilipoper
25. 10. 2014 08.15
-1
Naj grejo raje struge čistit,bo več koristi
antiXfashizmXeuXgso
25. 10. 2014 08.53
+27
To tudi zate velja. Če greš struge čistit namesto,da klobasaš po forumih, bo več koristi.
Grremlin
25. 10. 2014 10.45
+4
Res je, premakni svojo debelo rit in pojdi čistit.
Venividivici1
25. 10. 2014 07.06
+0
DOBRO YUTRO, JST grem u Lublano peš, da bom prisoten na sobotnih tekih. Yutr pa na maraton.
nevica
25. 10. 2014 02.43
-4
Spet ne bom mogla iz hiše cel dan. Kako mi gredo na živce ti maratoni! S kolesarskim vred, kaj hudiča je treba te maratone organizirati po mestu, da človek živeti ne more.
Venividivici1
25. 10. 2014 06.58
+4
antiXfashizmXeuXgso
25. 10. 2014 08.53
+10
Kako ne boš mogla iz hiše? A ti zaradi maratona tudi vrata od hiše zaprejo?
dusko64
25. 10. 2014 09.41
+0
Grremlin
25. 10. 2014 10.47
+6
Je še najbolje da ostaneš kar v hiši. Takih nergačev ne rabimo na odprtih prostorih.
Primož Trubar 1
25. 10. 2014 01.13
+8
Zakaj je bla Slovenska že v Petek zaprta, ne bi blo bolš, da v Stožicah lavfajo.
nevica
25. 10. 2014 02.42
-5
Saj naš konec že tako odrežejo s Šmartinko, tudi će bi tekli po Dolenjki. Za popenit.
rjk05
24. 10. 2014 21.52
+18
S kakšno pravico zapirajo ceste? Res bi bilo najboljše, če bi tekli po obvoznici !
VolilecSlo
24. 10. 2014 20.29
+18
Če objavljate informacije poskrbite, da so le te kvalitetne in uporabne. POZABILI STE OBJAVITI NATANČNO SLIKO TRASE IN ZAPOR!!!
johanca123
24. 10. 2014 17.46
-6
Vse pohvale organizatorju ki je poskrbel, da bodo enkrat demonstrirali narodno noso v Lblani, se bodo v trenerkah
fracola
24. 10. 2014 17.39
-12
SDS bo tekel za Janšo
bina1981
24. 10. 2014 19.19
+19
ma ti nisi normaln ej, a lahk enkrat komentirate brez politike
BuenosAires
24. 10. 2014 19.48
+8
nevica
25. 10. 2014 02.44
+4
johanca123
24. 10. 2014 17.38
+2
Demonstracija izhlapelosti zakompleksancev, ki se ne morejo z nicemer drugim pohvalit in izkazat, razen s tem da laufajo v coporu. Kaj hocemo gre za credo in credni nagon zafrustrirancev, ki demonstrirajo z uzurpacijo prostora ki je namenjen prometu. Pomilovanja vredno ob vseh zaraslih in polomljenih hostah, zaplevljenih poljih in poplavah.
BuenosAires
24. 10. 2014 19.49
+15
Ti pa lepo doma na kovču z roko v hlačah!
.jest
24. 10. 2014 19.54
+5
Johanca, važno da imaš čips in delujoč TV. Da uživaš ob gledanju nadaljevank in oddaj, kot so kmetija, gostilna išče šefa itd. Vsi ti maratonci tečejo tudi v zaraslih in polomljenih hostah, zaplevljenih poljih in v času poplav kar večkrat na teden. Drugače bi težko pretekli 42 kilometrov. Dobro, saj ne veš koliko je to. Še napisati je takim težko, kaj šele prehoditi ali preteči.
nevica
25. 10. 2014 02.46
-3
Kaj ste nekateri butasti! Promet ima svojo funkcijo, saj tudi z reševalnim vozilom ne moreš tja kamor je treba!
Grremlin
25. 10. 2014 10.51
+2
Nevica, želim ti, da najdeš svojo "funkcijo" tudi ti v življenju. Pa da ne bo to samo poležavanje na kavču in nerganje, kar ti gre res dobro.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.