Slovenija

Pranje študentskega denarja?

Celje/Ljubljana, 16. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.S./V.Č.
Komentarji
0

V Celju še vedno odmeva zgodba o domnevnem pranju študentskega denarja, čeprav policija zaradi interesa preiskave zaenkrat še ne daje nobenih informacij. Glavni osumljenec kaznivih dejanj je finančnik kluba, Alek Gradišnik, ki pranje denarja preko svojih zasebnih podjetij v celoti zanika.

Alek Gradišnik
Alek Gradišnik FOTO:

Študentski klub celjske regije je imel še pred dvema letoma za več kot milijardo tolarjev prihodkov. Ti se naj bi lansko leto zmanjšali samo še na desetino tega zneska, saj klub ni več dobival denarja od študentskih servisov. Kriminalisti zdaj ugotavljajo nepravilnosti pri poslovanju, zato so v nedeljo odvzeli prostost finančniku kluba, ki naj bi denar koristil za svoja podjetja.

"Vsa ta mafijska napihovanja, ki je nastala s tem pranjem denarja, je čista izmišljotina. Dejansko je bil sum, podan zoper mene, le to, da naj bi bila sredstva investirana v dobičkonosne dejavnosti, kar pa naj ne bi bil namen društva. Prav tako ni res, da bi preko svojih zasebnih podjetij posojal klubski denar, obresti pa polagal na svoje račune," pojasnjuje Gradišnik, ki zatrjuje, da nikoli ni koristil klubskega denarja.

Je BMW eden izmed avtomobilov, ki naj bi jih Gradišnik kupil na račun kluba
Je BMW eden izmed avtomobilov, ki naj bi jih Gradišnik kupil na račun kluba FOTO:

Po nekaterih podatkih, naj bi Gradišnik na račun kluba kupil kar štiri vozila, za katere pa zatrjuje, da jih uporabljajo v skladu s projektno dokumentacijo. Prav tako obstajajo domneve, da naj bi Gradišnik oziroma njegovo zasebno podjetje opravljalo računovodske storitve za klub študentov, kar pa Gradišnik zanika in pojasnjuje: "Res je le, da sem osebno opravljal računovodske storitve." Sicer pa, kot pravi, ima afera svoje ozadje, o katerem pa Gradišnik trenutno še ne more govoriti.

Tomo Juvan
Tomo Juvan FOTO:

Predstavniki različnih študentskih organizacij so domnevno pranje denarja v celjskem klubu kritično označili, saj takšna dejanja škodijo njihovem delovanju in ugledu. Študentski klubi so namreč, skupaj z obema študentskima organizacijama Ljubljanske in Mariborske Univerze, sestavni del Študentske organizacije Slovenije. Vsaka organizacija pa ima svoj nadzor. "Mi imamo nadzorni senat, ki ima velika pooblastila, med njimi tudi pooblastilo, da finančno kaznuje tiste, ki prekršijo pravila in oškodujejo organizacijo," pojasnjuje predsednik Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU), Tomo Juvan.

Na ŠOU so prepričani, da je treba kakršnekoli nepravilnosti sankcionirati. Morebitno pranje denarja pa predsednik organizacije zanika: "Mi se nismo šli takih stvari, kot sem zdaj prebral, da nekateri namigujejo, da so se jih šli v Celju. ŠOU želi celjskemu klubu pomagati, da se ta stvar razčisti, z državo pa sodelujemo na tem, da se vzpostavi en strog nadzor nad porabo sredstev, ki so razpršena."

Za bolj učinkovit nadzor naj bi poskrbeli tudi pri Zvezi študentskih klubov. "Vsekakor bomo vložili vse napore v to, da stvari postanejo še bolj jasne, saj bomo že s tem dosegli učinek večjega nadzora," dodaja njihov predsednik, Ožbej Marc. Vsekakor pa dogodek v Celju meče slabo luč na vse študentske organizacije in ostale študentske klube.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou