Slovenija

Pravica do pitne vode bo zapisana v ustavo

Ljubljana, 17. 11. 2016 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci DZ so s 64 glasovi za in nobenim proti potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo. Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. Slovenija s tem poleg Slovaške postaja druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni. Odločitev poslancev pozitivno odmeva.

V slovensko ustavo bomo zapisali nov člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode.
V slovensko ustavo bomo zapisali nov člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode. FOTO: Thinkstock

V skladu z ustavnim zakonom bo v ustavo vnesen nov 70.a člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države ter da vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.

V ustavi bo odslej zapisano tudi, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno.

V razpravi v DZ je danes podporo vpisu pravice do pitne vode v ustavo napovedala večina poslanskih skupin, kritični so bili le v SDS in NSi. Branko Grims (SDS) je med drugim poudaril, da je bila voda v ustavi že do sedaj primerno zaščitena. "Vse, kar se danes dogaja, je v resnici samo piar, samo videz za javnost, pesek v oči, nič drugega," je dejal in dodal, da nas še tako dobra formulacija "ne more zaščititi pred vehementno politiko, ki krši ustavo po dolgem in počez".

Matej Tonin (NSi) pa je poudaril, da v NSi podpirajo prve tri odstavke besedila, ne pa zadnjega. "S tem boste ukinili vaške vodovode," je očital. Prav tako se mu ne zdi ustrezno, da ustavna določba nikakor ne predvideva varovanja vodnih virov.

Premier Miro Cerar je medtem v DZ danes poudaril, da to, da lahko v Sloveniji skorajda povsod pijemo vodo iz pipe, ni samoumevno. "Gre za velik slovenski privilegij, ki ga moramo ohraniti ne samo za nas, ampak tudi za naše prihajajoče generacije," je dejal.

Ustavni zakon sicer določa, da mora DZ v 18 mesecih z novimi ustavnimi določbami uskladiti še preostalo zakonodajo. DZ bo ustavni zakon predvidoma razglasil osmi dan po njegovem sprejemu.

Prva pobuda za vpis pravice do pitne vode v slovensko ustavo sega v leto 2013, vendar so takratni poskus prekinile predčasne volitve. Nato je podoben predlog aprila lani v državni zbor oddala skupina poslancev iz poslanskih skupin ZaAB, DeSUS, SD in ZL s prvopodpisano Alenko Bratušek.

Vpis pravice do pitne vode v ustavo je deseta sprememba najvišjega pravnega akta od njegovega sprejema. Doslej je bila namreč ustava spremenjena devetkrat, nazadnje pred tremi leti z novostmi glede referendumske ureditve in fiskalnim pravilom.

Po napovedih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo sicer v prihodnosti pomanjkanje vode resen svetovni problem. Organizacija ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode. V OECD so obenem predvideli tudi znatno poslabšanje kakovosti vode do leta 2050.

Vpis pravice do pitne vode v ustavo pozitivno odmeva

Odločitev poslancev, da potrdijo vnos pravice do pitne vode v ustavo, pozitivno odmeva. V civilni iniciative Za Slovenijo in svobodo so sicer spomnili, da gre šele za prvi korak, v Amnesty International pa so opozorili na problematiko Romov, ki so ponekod še vedno po vodo prisiljeni hoditi do onesnaženih potokov in javnih pip.

V Amnesty International Slovenije pozdravljajo zapis pravice do pitne vode v slovensko ustavo in s tem priznanje te človekove pravice na najvišji ravni. "Medtem ko tako odločno priznavamo, da ima vsakdo pravico do pitne vode, pa morajo nekateri Romi v Sloveniji še vedno po vodo do onesnaženih potokov in javnih pip," so zapisali v sporočilu za javnost.

V nekaterih romskih naseljih v Sloveniji Romom namreč ni dovoljen priklop na vodovodno omrežje, kljub temu, da v odsotnosti drugih možnosti tam bivajo že desetletja, so vodni viri blizu in je jasno, kako zelo negativno pomanjkanje dostopa do zadostnih količin čiste vode vpliva na njihovo življenje in zdravje.

"Priznanje dostopa do pitne vode kot ustavne pravice je pomemben korak za Slovenijo, ampak zdaj potrebujemo tudi konkretne ukrepe, da bodo to osnovno pravico uživali vsi, brez diskriminacije. Uživanje te pravice bo potrebno zagotoviti tudi tam, kjer to Romom doslej ni bilo omogočeno zaradi zakonskih ovir," so zapisali.

Z današnjo odločitvijo poslancev so zadovoljni tudi v civilni iniciativi Za Slovenijo in svobodo, katere član Brane Golubović je bil pred tremi leti in pol kot takratni poslanec prvi pobudnik za vpis te pravice v ustavo. "Z današnjim zgodovinskim dejanjem ... jasno in nedvoumno kažemo svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina, ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva in živali, šele nato za gospodarske potrebe v Sloveniji in šele nato za izvoz, če to zaloge pitne vode dovoljujejo," so sporočili.

Je pa to šele prvi korak. "Sledi uskladitev zakonodaje z ustavnim členom, ki se mora zgoditi hitro in brez izigravanja namena, zaradi katerega se je šlo v ustavo," so opozorili.

Ustavna pravica do vode veseli tudi evropskega poslanca iz Slovenije Igorja Šoltesa (Zeleni/Verjamem). "To je izjemno dragocena naložba v našo prihodnost, s katero bomo pokazali, da razumemo in spoštujemo pomen te edinstvene naravne danosti, od katere sta odvisna tudi razvoj in blaginja naše države," je poudaril v izjavi. "Močno upam, da te zelo dobre poteze ne bodo preglasila investicijska sodišča v transatlantskih sporazumih, ki ne skrivajo svojih apetitov po naravnih virih," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sandalphone
03. 12. 2016 18.05
+2
Po novem lahko imamo samo dražjo vodo od države, vodnjaki na lastnik posesti so prepovedani
relos
17. 11. 2016 21.31
+4
v tem ni nič slabega, če je v ustavi zapisano, da imamo vsi enako pravico do vode....podobno bi morala biti zapisana pravica do naravnega okolja
Kollerik
17. 11. 2016 19.27
+7
.....Zelo prijetno presenečenje! BRAVO SMC!!
Uporabnik113089
17. 11. 2016 19.23
+1
Pravico do pitne vode smo spravili pod streho. Le še pravica do kruha starega teden dni nam manjka in.... totalna zmaga. Blaginja ki nam jo je obljubljal orgličar, je že tu. Smo že čisto odcepljeni...
johanca123
17. 11. 2016 19.07
-5
Pravica do cvička je ta prava pravica - ne pa voda!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
17. 11. 2016 19.11
+3
Zdravljenje od odvisnosti od alkohola pa res.... Še država ti ga financira....
skorumpiranpolitik
17. 11. 2016 18.52
+10
kje so bili pa ostali poshranci - 26 jih je manjkalo! Se vidi da jih je strah ljudstva in opora ljudstva, da so to zapisali v ustavo, zblojenci¨!
Schala Baiser
17. 11. 2016 18.53
+6
pri tako pomembnih zadevah bi bilo pa prav, da se napise kdo je dal glas za, kdo je manjkal, in ce ni manjkal, zakaj ni dal glasu za! 26 komadov, skoraj 1/3
štrekeljc
18. 11. 2016 09.25
+2
Saj se ve, kdo ni bil za: SDS in del NSi-ja.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
17. 11. 2016 18.47
+10
Slovenija je kar se tiče pitne vode enako, kot je Savdska Arabija kar se tiče nafte.... In to naše naravno bogatstvo moramo varovati pred prevzemi in privatizacijo..... In v Sloveniji je čiste neokrnjene pitne vode ogromno... Cela Ljubljana se napaja iz Iškega vintgarja, kjer najdemo enega najčistejših izvirov pri nas.... Cela Gorenjska, severna Primorska in Gorička ima pitno vodo iz pipe najvišje kakovosti..... Čas je, da tudi Slovenci začnemo to ceniti, sicer jo bojo drugi... Čista in pitna voda iz pipe ni nekaj samoumevnega!....
sandi101
17. 11. 2016 18.44
+1
Mi vse imamo v ustavi napisano zaradi Evrope, ki diktira lepo iz Bruslja in znamo še samo potrjevati kar se spomnijo... Tudi pravna, socialna država smo baje, seveda na papirju! Enako kot primer med partnerjema, a je res papir tisti vredni dokument, ki rešuje medsebojne odnose? Vsi pa vemo, da se vse druzga dela samo tisto ne kar piše na papirju!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
17. 11. 2016 18.43
+8
Končno!.... Bravo Združena levica!!!.....
vladaricaumov
17. 11. 2016 18.37
-1
Zakva, ce je to itak logicno. Dejte pol se do zraka.
zulj001
17. 11. 2016 18.18
+8
Pravica do vode ,zapisana v ustavo,ne bo imela nikakršnega pomena ,če pitne vode ne bo. Mi imamo v ustavi zapisano ,da smo socialna država, pa nismo ,imamo zapisano ,da smo pravna država,pa nismo,da smo vsi enaki pred zakonom ,pa nismo ,da imamo vsi pravico do dela pa ga nimamo itd. To je bolj metanja peska v oči ,kot pa zagotovilo do pitne vode. Bistveno večja korist bi bila ,če namenili več energije v ohranjanje naših vodnih virov ,ker z nekaterimi delamo kot svinja z mehom.....
luckysss
17. 11. 2016 18.37
+3
KardinaIFrancRodeVKristusu2
17. 11. 2016 18.45
+6
V Sloveniji je pitne vode na pretek... Cela Ljubljana se napaja iz Iškega vintgarja, kjer najdemo enega najčistejših izvirov pri nas.... Cela Gorenjska, severna Primorska in Gorička ima pitno vodo iz pipe..... Slovenija je kar se tiče pitne vode enako, kot je Savdska Arabija za nafto.... In to naše naravno bogatstvo moramo varovati pred prevzemi in privatizacijo.....
zulj001
17. 11. 2016 19.37
+3
Če jo bomo uničili ne bomo imeli dostopa do nje in tudi privatizirat ne bo kaj....
ficfiric 1
17. 11. 2016 18.13
+7
Laj jih pa v sds spet zuli?...pa dejansko so samo za zdrahe....
NiVseRes
17. 11. 2016 17.57
+3
Pa draga je ko sampanjec
mertseger
17. 11. 2016 17.53
+6
Vprašanje je ali je zapisana tako da si ne bo prvi odvetnik ali sodnik razlagal da jo lahko kdorkoli prodaja.
tali?ni tom
17. 11. 2016 17.50
+6
me zanima če se potem losamo vampirskih momunal ki nas lupijo da peče! zadeva naj nebi bila profitna pa ma recimo direktor na komunali dva,tri jurje plače če ne več! pa to ni normalno! če pa pogledamo vozni park je pa sploh absurd kako se špogajo! in infrastrukturo smo jim podarili v večini krajani ki smo jo zgradili sami ali pa jo mastno plačali!
Eastman
17. 11. 2016 18.37
+0
Jaz osebno npr. ne bi šel za direktorja česarkoli, za plačo nižjo od 3.000. Biti direktor sploh kakšnega podjetja z malo več zaposlenimi pomeni neko odgovornost, in 24 urno dosegljivost.
kameltrajbar
17. 11. 2016 17.30
+9
...:SDS nam odreka prawico do vode..???,,,
Karantanija
17. 11. 2016 17.27
+7
Ko bi bili vedno tako enotni, ne bi bilo maratonskih sej!
štrekeljc
17. 11. 2016 17.59
+10
Saj nis(m)o bili tako enotni. Od 90 poslancev jih je za glasovalo le 64. SDS-ovce in del NSi sicer niso upali glasovati proti, za pa tudi niso bili.
takje
17. 11. 2016 17.04
+25
Na planetu zemlja morajo imeti pravico do vode vsa živa bitja, brez debate!!
NašDONALDO
17. 11. 2016 17.20
-6
napišimo še to v ustavo! v puščavi jo boš lahko dostavljal ti osebno.
NiVseRes
17. 11. 2016 17.57
-2
darlok
17. 11. 2016 16.58
+12
Načeloma bi rekel, da je to dobra stvar. A tu imam občutek, da gre za nekaj drugega. Sama pravica namreč popolnoma nič ne pomeni, če se je ne da posluževat. Primer je pravica do dela. Imam pravico do dela, dela pa ne dobim (nekateri res nočejo delati, ogromno pa bi jih rado delalo, a ne dobijo zaposlitve). Tako, da pravica sama po sebi popolnoma nič ne pomeni.
mikitr
17. 11. 2016 16.58
+10
Super,vpišejo naj še ,da ima vsak pravico načrpati vodo za svoje potrebe na svojem zemljišču brezplačno,v mejah ,ki ne ogrožajo splošne oskrbe z vodo,seveda pa to ne pomeni oskrbe tretjih oseb..
štrekeljc
17. 11. 2016 18.01
+11
Saj ravno v tem je problem! Voda ni tvoja osebna last, ampak je last vseh!