Slovenija

Pravoslavni verniki praznujejo božič

Ljubljana, 07. 01. 2010 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravoslavni kristjani po vsem svetu in v Sloveniji praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. "Sreča, mir in zadovoljstvo so vrednote, ki naj vodijo naše ravnanje skozi vse leto," ob tem pravi Türk.

V Ljubljani je polnočnico vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, slovesnosti pa v teh dneh potekajo tudi po cerkvah v Celju, Mariboru, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu in Kranju.

Kot je povedal, je božič danes zelo aktualen, mogoče celo bolj kot pred desetletji. "Ljudje so poskusili in videli novodobne užitke, široka duhovna in kulturna ponudba pa nikakor nista uspeli iz src ljudi izriniti praznika in občutkov, ki jih imajo ob prazniku božiča," je prepričan.

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič zaradi uporabe julijanskega koledarja praznujejo pozneje kot drugi kristjani.
V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič zaradi uporabe julijanskega koledarja praznujejo pozneje kot drugi kristjani. FOTO: Dare Čekeliš

Patriarh največje, Ruske pravoslavne cerkve Kiril je polnočnico daroval v moskovski katedrali Kristusa odrešenika. V tradicionalni božični poslanici je opozoril, da lažne vrednote vse bolj izpodrivajo tradicionalne, zaradi česar nastajajo krize, ki po vsem svetu pretresajo gospodarstvo, politiko, naravo, družinsko življenje in odnose med generacijami.

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo pozneje kot drugi kristjani, saj niso sprejeli koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII. Tako v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji še danes uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni.

V beograjski cerkvi svetega Save je polnočno mašo, s katero se pravoslavni verniki spominjajo Jezusovega rojstva, daroval škof Atanasije. Božično mašo pa bo v saborni cerkvi v Beogradu danes vodil črnogorski metropolit Amfilohije, ki po smrti patriarha Pavleta novembra lani opravlja naloge patriarha Srbske pravoslavne cerkve. Ta je v božični poslanici med drugim pozval kosovske Srbe, ki so v preteklih letih zapustili Kosovo, naj se vrnejo na svoje nekdanje domove.

Türk zaželel srečo, mir in zadovoljstvo

Predsednik republike Danilo Türk je Boškoviću in vernikom Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji izrekel najboljše želje za srečo, mir in zadovoljstvo. "To so vrednote, ki se jih sicer poudarjeno spomnimo ob božično-novoletnih praznikih, prav pa je, da vodijo naše ravnanje skozi vse leto," meni Türk.

Le s temi vrednotami bomo kot posamezniki s svobodno izbiro svoje vere lahko živeli skupaj v medsebojnem spoštovanju, je še poudaril predsednik republike. Pravoslavnim vernikom je zaželel vesel božič ter srečno in uspešno novo leto 2010.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sottozero
08. 01. 2010 11.36
Sreča, zdravlje in mir božji VSEM LJUDEM ! Hristos se rodi !
kalasnikovvv
08. 01. 2010 00.52
Mir Božji HRISTOS SE RODI vsem pravoslavcem želim srečen božič.
Arsenal2
07. 01. 2010 23.41
@Srbenda 1. RAZVOJ KRŠČANSTVA IN NJEGOVA RAST Krščanska Cerkev se je v starem veku razvijala v okviru antičnega Rimskega imperija. Njen izvor je v Palestini, kjer Jezus Kristus oznani svoj nauk; razširjajo in nadaljujejo pa ga apostolski učenci. Nauk Jezusa ima korenine pri židovskem in grškem verovanju, vendar pa oba preseže, saj se krščanstvo očisti političnih in nacionalnih primesi. Vera ni namenjena enemu narodu, temveč ima univerzalni namen za vse narode. Kristus je tako učil splošno – človeško, vesoljno vero in razglašal vesoljna verska načela. Bistvo krščanskega verovanja je tako na notranji pobožnosti posameznika, se pravi v ljubezni do Boga in bližnjega. ...delitev na KATOLIKE in PRAVOSLAVCE je posledica delitve na VZHODNO in ZAHODNO rimsko cesarstvo... Zahodni Kristjani(Katoliki) so se odvojili od Hriscanske vere in ne Pravoslavci. To je Pred nekaj decenijami potrdil Papez ko je bil na obisku v Grciji).;) Zahodni Hriscani so odstopili od Izvorne Hriscanske vere. itd... teoretično se katoliška in pravoslavna cerkev nista ločili ker ni prišlo nikol do podpisan na koncilu,in je obveljal samo ustni dogovor vesel božič usen pravoslavcem,kot tudi armencem koptom itd..
srbin333
07. 01. 2010 22.18
MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI
12345s
07. 01. 2010 21.34
Wright danes namiguje da je izobražen, ter neomejen, Moderator ima rad Božič z petardami in podobnimi rekviziti, (predvidevam da tudi kolo igra,ob takih slovesnostih), Leandra bi rada bila Slovenka, čeprav je Hrvatica... Skratka... Spokojen Božič vam želim.
A.L.O.
07. 01. 2010 20.29
kulturni in izobraženi se že integrirajo,problem je z takimi,ki po navadi opravljajo razne poklice kot so čistilka,trgovka,frizerka,klepar... ne da je kaj narobe s takimi poklici sam so omejeni in se potem iščejo z nečim-poreklo staršev-s tem pa imajo v bistvo v praksi zelo malo skupnega,saj ne živijo tam
Tonček Balonček
07. 01. 2010 20.23
Točno tako, franjo ima prav. Meni gredo pa na živce tisti vindišarji v Avstriji in sciavi v Italiji, totalni Balkabn, perilo obešajo na sonce in govorijo neke čudne besede, oblačijo se na neobičajni način ter nekaj protestirajo. Baje sploh niso Slovani, potomci Venetov naj bi bili, kr neki! Zakaj se ne navadijo običajev ter načina življenja večibne. tako je povsod po svetu. Le Katoliški cervi se lahko zahvalimo, d aje te pogane nekako spreobrnila ter kultivirala in je življenje postalo znosnejše. Upam, d ase čimprej preselijo v matico, Tu je Mussolini pravilno ukrepal, žal ne vidim nikogar, ki bi v bližnji bodočnosti te naše tipe izgnal na kup, v Ljubljano naprimer! Tam motijo! Pa zakaj zaboga se ne integrirajo, tu imamo celo ministra za te zadeve, nekega dr. Žorža, akademika in ne vem kaj še vse!
ForwardThinking
07. 01. 2010 20.15
pix07.01.2010, 16:552 tu si se pa zmotila... Srbijance, ali kakorkoli jih že imenujete.. pač vse južnjake v Sloveniji vse moti!! V službah kjerkoli so južnjaki največji lenuhi, a vendar se najbolj bunijo vedno!!! V javnosti se ne znajo obnašati... na Busu v LJ je kot da sem na Busu v Beogradu (srbska narodna glasba, pogovarjanje v srbo-hrvaščini, razbijanje....). Njim nič ne paše... ja pol se pa odselte nazaj na jug... a vam kdo preprečuje!? V Nemčiji si ne upajo tako obnašati, ker vejo, da lahko odletijo...
mindfucker
07. 01. 2010 20.12
tonček. jodlarska žaljiva sopomenka za slovenca je tschusch.drugače pa: vesele božične praznike vsem pravoslavnim vernikom.
Srbenda
07. 01. 2010 20.07
1. RAZVOJ KRŠČANSTVA IN NJEGOVA RAST Krščanska Cerkev se je v starem veku razvijala v okviru antičnega Rimskega imperija. Njen izvor je v Palestini, kjer Jezus Kristus oznani svoj nauk; razširjajo in nadaljujejo pa ga apostolski učenci. Nauk Jezusa ima korenine pri židovskem in grškem verovanju, vendar pa oba preseže, saj se krščanstvo očisti političnih in nacionalnih primesi. Vera ni namenjena enemu narodu, temveč ima univerzalni namen za vse narode. Kristus je tako učil splošno – človeško, vesoljno vero in razglašal vesoljna verska načela. Bistvo krščanskega verovanja je tako na notranji pobožnosti posameznika, se pravi v ljubezni do Boga in bližnjega. ...delitev na KATOLIKE in PRAVOSLAVCE je posledica delitve na VZHODNO in ZAHODNO rimsko cesarstvo... Zahodni Kristjani(Katoliki) so se odvojili od Hriscanske vere in ne Pravoslavci. To je Pred nekaj decenijami potrdil Papez ko je bil na obisku v Grciji).;) Zahodni Hriscani so odstopili od Izvorne Hriscanske vere. itd...
Srbenda
07. 01. 2010 20.03
edozizek 07.01.2010, 11:20 20 Sem katolik in vseeno spoštujem tudi druge vere. Tako,da tudi vsem pravoslavcem želim lep ter miren Božič. ------------------------------------------... Pravi vernik, je tisti ki najprej spostuje tujo vero in sele potem svojo.;):)
Srbenda
07. 01. 2010 19.59
prada 07.01.2010, 07:44 -41 Kristus se je enkrat rodil. 25.12. ------------------------------------------... Hristus se je rodil 4. aprila. in ne 25.12 ali 07.01.i Vaskrsao je 4.aprila.
12345s
07. 01. 2010 19.59
Razumet je treba da je prizadeta, zaradi Sanaderja. Večina nas je pa začutila olajšanje. Živela demokracija.
dadojc
07. 01. 2010 19.37
Dobro Leandra to je sedaj že provokacija, ampak vseeno če ti je užitek tudi prav...
12345s
07. 01. 2010 18.02
Bravo Leandra, Na dobri poti si. Tako se postane "pravi" Slovenec. Samo še ime spremeni, da te nebi imeli za Lajdro.
Leandra
07. 01. 2010 17.55
Še enkrat vsem Srbijancem v Sloveniji, ki ni njihova domovina..čeprav se obnašajo tako kot bi bila vesele Božične in Novoletne praznike..??
12345s
07. 01. 2010 17.40
Ne daj se motit Leandra.Važno je da imaš dober namen. Če pa nisi razgledana, že ne pomeni da si zavedna Slovenka. Si pač Leandra.
Tonček Balonček
07. 01. 2010 17.14
Leandra, s tabo ni vse v redu ali pa si nepismena. Srbijanci je žaljiva sopomenka za pripadnike srbskega naroda, kot Lahi anše rojake kličejo Sciavi, Avstrijci pa imajo tudi svoje ime, vsi narodi si izberejo neke druge, ponavadi živijo južneje in jih zmerjajo z nekimi imeni, na tem portalu npr. ne smemo Avstrijcem reči Jod*** (je neprimerno!), laho pa pišemo o Srbijancih (njihov algoritem, od POP TV-ja pač ne loči med veliko in malo začetnico). V Srbiji imajo tudi jehovove priče (ne jehovcev, to je slabšalno) in še marsikaj. Če kdo misli, da so Slovenci najpametnejši narod na tem planetu, neki potomci Venetov, Etruščanov (morda celo Tibetancev, o čemer so fantazirali Švabi), se zelo moti!!!! Mis mo pač "windischer", dunajski kočijaži!
pix
07. 01. 2010 16.55
fooolk pa dobr kwa je vm??? a lahko normalno voscte bozic al morte se za praznike bit glasni in upadat z neumestnimi komentarji?? nism opazla da bi oni mel ksne odvecne komentarje na nase praznike...zato jih tut "nm" ni treba met;) sretan vam božić:)*
vinadap
07. 01. 2010 16.29
Leandra - po slovensko se reče Srbi,tisto drugo govorijo Hrvati,to je to.