Pravoslavni verniki praznujejo božič

Pravoslavni kristjani po vsem svetu in v Sloveniji praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. "Sreča, mir in zadovoljstvo so vrednote, ki naj vodijo naše ravnanje skozi vse leto," ob tem pravi Türk.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Ljubljani je polnočnico vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, slovesnosti pa v teh dneh potekajo tudi po cerkvah v Celju, Mariboru, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu in Kranju.

Kot je povedal, je božič danes zelo aktualen, mogoče celo bolj kot pred desetletji. "Ljudje so poskusili in videli novodobne užitke, široka duhovna in kulturna ponudba pa nikakor nista uspeli iz src ljudi izriniti praznika in občutkov, ki jih imajo ob prazniku božiča," je prepričan.

Pravoslavni božič

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič zaradi uporabe julijanskega koledarja praznujejo pozneje kot drugi kristjani. (Foto: Dare Čekeliš)

Patriarh največje, Ruske pravoslavne cerkve Kiril je polnočnico daroval v moskovski katedrali Kristusa odrešenika. V tradicionalni božični poslanici je opozoril, da lažne vrednote vse bolj izpodrivajo tradicionalne, zaradi česar nastajajo krize, ki po vsem svetu pretresajo gospodarstvo, politiko, naravo, družinsko življenje in odnose med generacijami.

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo pozneje kot drugi kristjani, saj niso sprejeli koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII. Tako v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji še danes uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni.

V beograjski cerkvi svetega Save je polnočno mašo, s katero se pravoslavni verniki spominjajo Jezusovega rojstva, daroval škof Atanasije. Božično mašo pa bo v saborni cerkvi v Beogradu danes vodil črnogorski metropolit Amfilohije, ki po smrti patriarha Pavleta novembra lani opravlja naloge patriarha Srbske pravoslavne cerkve. Ta je v božični poslanici med drugim pozval kosovske Srbe, ki so v preteklih letih zapustili Kosovo, naj se vrnejo na svoje nekdanje domove.

Türk zaželel srečo, mir in zadovoljstvo

Predsednik republike Danilo Türk je Boškoviću in vernikom Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji izrekel najboljše želje za srečo, mir in zadovoljstvo. "To so vrednote, ki se jih sicer poudarjeno spomnimo ob božično-novoletnih praznikih, prav pa je, da vodijo naše ravnanje skozi vse leto," meni Türk.

Le s temi vrednotami bomo kot posamezniki s svobodno izbiro svoje vere lahko živeli skupaj v medsebojnem spoštovanju, je še poudaril predsednik republike. Pravoslavnim vernikom je zaželel vesel božič ter srečno in uspešno novo leto 2010.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 61
sottozero 08.01.2010 11:36:11
Sreča, zdravlje in mir božji VSEM LJUDEM !
Hristos se rodi !
Več komentarjev