Slovenija

KPK novele protikorupcijskega zakona še ne komentira

Ljubljana, 18. 11. 2016 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za pravosodje v javno obravnavo pošilja novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki po besedah ministra za pravosodje jasneje ureja pristojnosti KPK in vodenje samih postopkov. Novela bo v javni obravnavi 45 dni. Na KPK novele za zdaj še ne komentirajo.

Po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča prinaša novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije nekatere pomembne spremembe na področju omejevanja korupcije, nasprotja interesov, lobiranja in nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev.

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: Miro Majcen

Med drugim po ministrovih besedah uvaja sistemske protikorupcijske nadzore, s čimer "KPK na področju korupcije postaja to, kar je Računsko sodišče RS na področju nadzora nad porabo javnih sredstev". Novela krepi preglednost premoženjskega stanja funkcionarjev, zaostruje določbe na področju izogibanja nasprotij interesov, zaostruje pogoje za člane senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), uvaja pa tudi možnost njihovega odpoklica. "Prinaša tudi jasno pravno podlago za delovanje Erarja, to je nekdanjega Supervizorja," je povedal Klemenčič.

Ker se je v preteklosti večkrat postavilo vprašanje pristojnosti KPK, novela po besedah ministra jasno razmejuje med tem, kje se začne in konča delo KPK ter kje se začne in konča delo organov odkrivanja in pregona. Novela zelo jasno pove, v katerih primerih mora KPK sodelovati z organi odkrivanja pregona. Med drugim določa, da mora KPK takoj, ko naleti na sum kaznivega dejanja, zadevo odstopiti tistemu, ki je za to pristojen, sama pa lahko nadaljuje z ugotavljanjem sistemskih tveganj in izdajo priporočil, kako jih odpraviti, je povedal Klemenčič.

"Zelo jasno so opredeljene tudi procesne pravice in dolžnosti KPK, pa tudi oseb, ki jih obravnava," je povedal. Prav nejasnosti pri omenjenem so bile namreč razlog, da so v preteklosti padla nekatera pomembna poročila KPK.

Pri imenovanju članov senata KPK novela predvideva možnost njihove razrešitve, pri čemer je Klemenčič poudaril, da s tem ne ciljajo na trenutnega predsednika KPK Borisa Štefaneca. ''Novela želi narediti korak naprej in politiko čim bolj potegniti ven iz kandidacijskega in razrešitvenega postopka. Pri tem uvaja termine, ki jih zakonodaja pozna že danes za volitve sodnikov in državnih tožilcev," je dejal. 

TI Slovenija pozdravlja predlog

S Transparency International (TI) Slovenia so sporočili, da pozdravljajo predlog Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki dopolnjuje protikorupcijsko zakonodajo na najbolj nujnih mestih in omogoča bolj učinkovito delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

''Novela predstavlja konkretne popravke tistih področij, ki so predstavljala največje anomalije uveljavljene ureditve in so med drugim ovirale kakovostnejše delo KPK,'' je povedal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia in dodal, da ''je politika tista, ki ureja in sprejema družbena normativna pravila. Slovenija si ne sme privoščiti mehčanja protikorupcijske zakonodaje in mora nadaljevati z ukrepi, ki sledijo preprečevanju vseh vrst korupcijskih in drugih nezakonitih dejanj''.

KPK novele protikorupcijskega zakona še ne komentira

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije še ne morejo komentirati, saj je od ministrstva še niso prejeli, prav tako pa v zadnji del postopka priprave niso bili vključeni. Kot so navedli, bodo zato novelo komentirali, ko jo bodo proučili.

Kot so pojasnili na KPK, so pri pripravi novele sodelovali še pred prenosom pristojnosti za njeno pripravo z ministrstva za javno upravo na ministrstvo za pravosodje julija letos, od tedaj naprej pa v postopku priprave niso več sodelovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
20. 11. 2016 21.00
Govorimo o noveli protikorupcijskega zakona in ne kateri politik na levici, Janši najmanj odgovarjA in čigar rit je najbolj umazana. Desne interesira zgolj gola koža dotičnih, kot da se v nič strokovnejšega ne spoznajo. Se cirkusanti, vsaj ne bi šli politike.
SKRIPT
20. 11. 2016 08.58
+1
Klemencic je blefer prve vrste,KPK ima podobno vlogo kot inkvzocijski svet, ce te oni obravnavajo si ze kriv,o sestavi pa bolje,da ne govorimo,dr.Lamberger je v prejsni sluzbi izkoriscal sistem koliko ga je lahko in sedaj bo on moralna avtoriteta na podrocju korupcije,blefer na kvadrat
Mico Mitic
19. 11. 2016 09.04
+1
Klemenčič seveda veliko ve o korupciji. In nam tako lahko pojasni zaslužke njegove partnerice z državo, ki so presegli 400.000 eur v desetih letih in od tega največji delež dosegli v času, ko je ob minister. O tem tovariš Klemenčič ni sprožil preiskave ?
Kollerik
18. 11. 2016 19.33
+2
predlagam odprtje golega otoka
poslanka sexs
18. 11. 2016 19.17
+1
KLEMENCICU GORI POD NOGAMI VSAJ NI CIST ZATO HOCE MENJAT PREDSEDNIKA KPK ALI V SLOVENIJI JE VSE MOZNO NAREDTITI KAJ SI MOREMO CE JE CELI SISTEM SKOROPIRAN
piko2263
18. 11. 2016 17.25
+3
brezveze.... Klemenčič raje se spravi nad bančnike, iz probanke in factor banke in NLB , vse ki so naredili bančno luknjo. Ne pa KPK, to je samo mešanje zraka....
kiboko
18. 11. 2016 17.58
+3
Vse se je to dogajalo pod kontrolo politike in javne uprave. Še kako ima prav Klemenčič. Vsepovsod so lopovi, a šele ko javna uprava začne sodelovati z njimi, namesto da jih preganja, nastane problem. Zato je treba predvsem urediti korupcijo v politiki in javni upravi.
3334446789
18. 11. 2016 15.33
+2
Naša 'jada' ups vlada (to je humor iz Hostarja) ga je po malem začela tud biksat, samo, da njen humor ni tak spontan, pristen ampak bi se reklo, da je to črni humor. Malo dolgovezim in s tem posnemam naše politike, ki so mi vzor obnašanja. ZIntPK je zapleten in nerazumljiv kot je zapletena tudi njegova formula, ki je v vozlu prostor časa brez podlage oziroma paradigme. Zopet mi je vzor besedovanje politike, ki ima edino moralne vrednote. TI Slovenija pozdravlja predlog a mu hkrati kliče tudi nasvidenje. Že ve zakaj!
wolfterier
18. 11. 2016 16.17
+4
Preden bo novi zakon,bodo že vsi iz KPK v NLB...
sinhron
18. 11. 2016 14.01
+7
Še zakon o zasego premoženja kršitelju zakonov in njegovim najbližjim , da bo brezpredmetno prepisovanje premoženja na sorodnike in prijatelje in takoj , ko se prične kazensko preganjanje se zaseže premoženje !
murinar
18. 11. 2016 13.59
+6
Lahko je tisoč zakonov ali eden je vseeno ,če se ne spoštujejo!
Julijann
18. 11. 2016 12.54
+14
Korupcije danes ne bi bilo, če bi do nje pristopili , kot je potrebno ! s sankcijami in odpuščanji !
kiboko
18. 11. 2016 17.59
+0
Volilci tega ne dovolijo. Kdorkoli je nastopil proti korupciji, je doživel javni linč. Tudi Klemenčič.
wolfterier
19. 11. 2016 10.26
+3
bus303
18. 11. 2016 12.51
+8
piljan
18. 11. 2016 12.48
+14
Če ne bodo lopove zapirali in dovoljevali ,da ne bodo dvigovali pošte,zavlačevali sojenja,bodo vse novele zaman.
macek_garfield
18. 11. 2016 12.31
+12
20 let prepozno klemenko kaj ti ni jasno in tudi ta zakon ne bo nic spremenil vprasaj raje kostruna od nje mu eurcki za merkla amg pa to s postenim delom si ga ziher ni mogel zasluzit, aja lahko pa je privat tudi delal seveda gotovina na roko pa to
kiboko
18. 11. 2016 18.00
fafajonka
18. 11. 2016 12.21
+15
Kakšne bedarije pišejo predlagatelji in sprejemajo poslanci.......korupcije se ne da preprečiti....lahko se jo samo sankcionira......o tem pa niti besede,....banda.