Slovenija

'Kultura je naše orožje'

Kranj, 08. 02. 2012 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tako je bilo slišati leta 1986. Kaj pa danes? Nekdanji predsednik Združenja dramskih umetnikov pravi, da v današnjem času "kultura nima orožja", prav tako pa izgublja simbolni pomen. Bi se Prešeren v današnjih dneh počutil dobro? Predsednik ustavnega sodišča meni, da ne.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je tudi letos kulturni praznik obeležilo z branjem Prešernovih pesmi pod njegovim kipom, vendar je to tokrat potekalo v protestnih tonih. Nagovoru ljubljanskega podžupana Aleša Čerina je sledila Zdravljica v interpretaciji igralca Marka Simčiča ter protestna izjava KOKS proti ukinitvi ministrstva za kulturo.

Čerin je uvodoma poudaril, da "Prešernova zapuščina niso le besede, prelite v verze, pač pa tudi aktualno sporočilo vsem, ki ljubimo slovensko besedo", in ki smo se, kot je citiral Prešerna: "zbratli, ker dobro v srcu mislimo". Poudaril je, da je bil največji slovenski pesnik pomemben tudi za prestolnico, saj je v svojih delih večkrat ovekovečil Ljubljano.

Simčič je na oder povabil nekdanjega predsednika Združenja dramskih umetnikov (ZDUS) Aleša Jana, ki je bil pobudnik prvega recitala leta 1986. Jan je spomnil na začetke recitala in njegove cilje, med katerimi je spomnil na promocijo igralca, takratni upor t. i. skupnim jugoslovanskim jedrom in ustvarjanje vzdušja za dvigovanje nacionalne samobitnosti. Ob tem je poudaril, da so imeli takrat podporo političnih veljakov, ki so jih nagovorili z besedami: "Kultura je naše orožje."

Danes pa kultura po Janovih besedah "nima orožja", izgublja simbolni pomen in na žalost veljajo Prešernovi verzi: "Minuli sreče so in slave časi, ker vredna dela niso jih budila, umolknili so pesem sladki glasi."

V Ljubljani pred Prešernovim spomenikom
V Ljubljani pred Prešernovim spomenikom FOTO: Damjan Žibert

Janovim besedam je sledil Krst pri Savici v interpretaciji Violete Tomič, Maje Sever in Vita Weissa ter druge Prešernove pesmi, ki so jih recitirali igralci. Med njimi so bili Sandi Pavlin, Jožef Ropoša, Marijana Brecelj, Jerca Mrzel, Jožica Avbelj, Sergej Ferrari, Uroš Maček in Rok Kravanja. Za skupinsko slikovito interpretacijo Povodnega moža so se odločili Tina Vrbnjak, Ivan Peternelj in Blaž Šef. Recital pa tudi tokrat ni minil brez Štefke Drolc in njene interpretacije Nezakonske matere.

Utrinke z dogodka si poglejte v galeriji: 

V Kranju tudi Türk

Kljub nizkim temperaturam se je že dopoldne v Prešernovem Kranju zbrala množica ljudi, ki si je ogledala bogato ponudbo na sejmu domače in umetnostne obrti, prisluhnila recitacijam Prešernovih poezij ter obiskala Prešernovo hišo in druge muzejske zbirke. Organizatorji se nadejajo, da se bo čez dan v Kranju zvrstilo več kot 20.000 obiskovalcev, kolikor jih je na kranjske ulice privabil tudi lanski, precej toplejši 8. februar.
Na slovenski kulturni praznik je Kranj znova dobil podobo iz 19. stoletja, iz časa, ko je v mestu svoja zadnja leta preživel pesnik France Prešeren. Tradicionalni Prešernov smenj je ob letošnji deseti obletnici ponudil bogat kulturni program, obiskovalce pa je kot častni pokrovitelj nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Kot je poudaril Türk, je bilo 19. stoletje zelo pomembno za razvoj slovenskega naroda. Prešeren in njegov krog ustvarjalcev so slovenski jezik in literarno ustvarjalnost dvignili na najvišjo evropsko raven. "Od takrat naprej je razvoj slovenskega naroda šel na nove ravni kulture in naposled v politični razvoj, ki nas je pripeljal do naše državnosti," je spomnil predsednik.

"Slovenska kultura in poezija sta spremljali vse najpomembnejše trenutke v razvoju našega naroda – vznesene in zmagovite, pa tudi tiste, ki so bili označeni z negotovostjo, včasih tudi z občutkom tragedije in žalosti," je dejal Türk in dodal, da nam je v takih trenutkih vselej prav kultura pomagala narediti korak naprej.

Tudi v sedanjih časih negotovosti lahko kultura najbolj pomaga pri premagovanju dvomov, je prepričan Türk. Ob tem je opozoril, da je kultura celovit sistem vrednot, ki nas združujejo v narod, skupnost in državo. Če bomo te vrednote gojili in skrbeli za medsebojno spoštovanje in skupaj premagovali težave, "potem bomo uspešni in vredni tega, kar nam je zapustil Prešeren – veličastne umetniške stvaritve, ki so za vselej zaznamovale slovenski narod".

Türk je še dejal, da vsi obiskovalci prireditve Prešernov smenj čutijo slovensko kulturo in dajejo jasno podobo, kako je prav kultura bistvena prvina naše skupne identitete. V desetih letih se je Prešernov smenj utrdil kot tradicionalno praznovanje dneva kulture v Kranju ter prerasel v eno največjih prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

"Četudi je Prešeren v Kranju preživel le zadnji dve leti življenja, mu je vtisnil neizbrisen pečat, tako se je uveljavi tudi slogan Kranj – Prešernovo mesto," je dejal kranjski župan Mohor Bogataj in zagotovil, da se v Kranju zavedajo pomena kulturnih dobrin in skrbi za objekte stavbne dediščine. Tako je lani zaživela nova knjižnica, obnovljen je kompleks gradu Khislstein, s programi pa bodo v kratkem napolnili tudi obnovljene stolpe nekdanjega obzidja.

Vse kulturne ustanove v Kranju se vključujejo tudi v Prešernov smenj, ki je mozaik dogajanja, v katerem več kot 600 sodelujočih s kostumi, glasbo, plesom, igro in animacijo vsaj za nekaj ur zavrti čas v 19. stoletje. Osrednji organizator je poleg kranjske občine Zavod za turizem Kranj, ki se mu ob Gorenjskem muzeju letos pridružujejo tudi Mestna knjižnica in Prešernovo gledališče Kranj ter drugi varuhi etnološke in kulturne dediščine.

Petrič: Prešeren se v današnjih dneh ne bi počutil dobro

Prešernov spomenik
Prešernov spomenik FOTO: Dare Čekeliš

Na slovenski kulturni praznik je rojstna vas Franceta Prešerna znova oživela. Zbrane na proslavi v Vrbi je nagovoril predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je prepričan, da se Prešeren, če bi danes živel, v Sloveniji ne bil počutil posebej dobro. Zagotovo bi ga motila provincialna ozkost, je bil do države in družbe kritičen Petrič.

Slovenci smo uspeli obstati in doseči raven razvitega, izoblikovanega evropskega naroda. "To raven smo dosegli, ni pa videti, da smo se otresli provincialne ozkosti in zaverovanosti vase, predvsem pa klečeplazenja pred tujim," je opozoril Petrič. Prepričan je, da se Prešeren – svobodomiseln, zazrt v evropski prostor, daleč presegajoč slovensko provincialno mentaliteto, nepohlepen za denarjem, svoboden duh s širokim znanjem, vizijo in humanizmom – v takšni družbi ne bi dobro počutil.

Po tem, kakšen je bil Prešeren kot človek, pesnik in pravnik, si Petrič upa trditi, da je v sebi nosil občutek za pravičnost, torej za pravno državo. Zato Petrič dvomi, da bi Prešeren uspel v današnji slovenski družbi pohlepno zadrtih, zazrtih v svet materialnih dobrin, v družbi nastopaštva, poslovniške in druge elite s premalo želje po skupnem dobrem in s premalo človeške empatije. Petrič je v svojem govoru slovensko državo in družbo večkrat označil kot dolino šentflorjansko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ill_be_back
09. 02. 2012 19.44
Avstrijici ki očitno vedo kako se špara (iskreno povedano noben v Evropi za moje pojme ne zna več šparat ampak napram slovenija zna marsikatera država šparat) bi po njihovem vzoru ukinil fukcijo predsednika saj sami govorijo da je le simbolična da glavno besedo vseeno ima premier ki mu ne rabi nič odgovarjat! to je spet neboleč način kako prihranit denar !
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.36
+0
Kultura in prosveta, to naša bo osveta!
lounge
10. 02. 2012 09.55
Vnemar se trudiš, Tonček. Pravilno postavljaš vejice, pa te nihče ne razume ;)
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.20
-2
"Opazil pa sem svetlo točko, ki se je ne upa dotakniti niti največji borec proti umetnosti. Vse bi ukinili, od ministrstva preko kulture do umetnosti in umetnikov, le kulturnega praznika kot dela prostega dne se ne bi nihče dotaknil. In to tak narod garačev! Predlagam kulturnikom, da zahtevajo ukinitev praznika, takoj. Narod, ki ne potrebuje kulture, ne potrebuje niti njenega praznika. Glede na to, da je večina statusov na Facebooku za praznični dan omenjala Ikeo ali smučanje, obstaja realna možnost, da bodo mednarodne korporacije in žičničarji prevzele financiranje slovenske umetnosti, ker bi s tem ohranile praznik, ki jim napolni blagajne. Dragi kulturniki, dela prost dan je vaše največje orožje. Uporabite ga!" (Miha mazzini, tisti zloglasni kulturnik, ki včasih piše tudi za Mladino in podobno gnojnico slovenskih medijev, levak pač, ni bil pa nikoli v Partiji, še manj v CK-ju. Ampak ni poštenjak! Prvi bo na seznamu za eportacijo, sevedako bomo začeli rsno vzpostavljati red in pravičnost!
Peter Kralj 1
09. 02. 2012 22.55
Nisem vedel, da so bili ministri za kulturi umetniki. So pa vekio denarja po svoje razdelili. Zagotovo ne cvilijo tiste mačke, ki niso dobili svojega kosa potice...
snifff
09. 02. 2012 17.01
+0
Ma tele kulturnike.... 2000 kulturnikov, to je pa ljudi že za en lep, velik proizvodni obrat, ki bi lahko nekaj proizvajal in ustvaril dodano vrednost, tako pa prodajajo meglo, da o zakulisju teh kulturnikov, ne začnem tukaj razglabljat.... A navsezadnje, zadnje dni pristno kažejo svoj kulturni obraz, sploh se ne zadržijo, obnašajo se enako kakor v prej omenjenem zakulisju, še dobro da ne vlečejo črtic na prešercu in mečejo vinskih flaš po asfaltu, no tukaj so se pa res zadržali, v zakulisju stvari potekajo malo drugače.
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.52
+0
Recimo ena tovarna sanj, marketing agencija, telefonski center, tiskarna in distribucija za Lidl, Špar, Mercator, Rutar in Pika in še koga. Pa kaj res ne rabimo ničesar drugega kot nove kavbojke, platične ajmare, jumbo plakate in varsrnsotniek. Atovarna ploščatih televizorjev je pa enkaj skrajno produktivnega! iZdelovanje blaga, ki ga bomo čez par let zmetali v smeti, potem pa vzpostavili še idustijo recikliranja teh odpadkov ins eveda ponovno uporabo. A to so naše sanje napredka? Josj s et smešni? A tisti perverzni stoli ali mize ter kuhinje, ki jih kupujeo neke sprdnjene bogate ženske, ki so se starega pohištava naveličale, naj bi bila pa nova vrednst! Bolno!!
ill_be_back
09. 02. 2012 19.21
+1
Ne lahko greš pa z njimi vred skrbeti za starostnike in bi jih lahko umvali in riti pucali, jim veliko negovalcev primankuje v domih za storostnike to pe je lepo in produktivno delo za take ljudi ki drugega nič ne znajo ker starejših ljudi bo vedno več za oskrbo ! lahko greš pa kmetom kateri so preveč leni zemljo obdelovat (vzameš v najem njihovo rodovitno zemljo) v zameno jim daš nekaj malega stran ostali pridelek ostane tebi in ga prodaš naprej ! (sloveniji primankuje samooskrba z hrano) ! lahko pa greš smeti po gozdu pobirat ker vsi tako veselo onesnažujejo gozdove (nimajo kulture da mečejo smeti v naravo)!! tote 3 stvari kar sem jih naštel se spravite kulturniki delat to recimo prinaša napredek kot pa vaša umetnost !!!
nikhrast
09. 02. 2012 16.53
+3
Problem je da se v Sloveniji kulturniki smatrajo kot elita, posnemajo Francoze, na drugi strani pa navaden folk smatra kulturo nekaj drugega. Naj gredo te elite na kakšno veselico kjer nategujjeo harmonike, pa na rock ali rap koncert, pa poslušat kakšno vaško pleh muzko..., to je tudi kultura. Mislim da so Avseniki in Slaki naredili več za prepoznavnost Slovenije kot ta elita kulturnikov.
ill_be_back
09. 02. 2012 18.34
+0
Absolutno so Avseniki in Slaki naredili več za prepoznavnost Slovenije kot umetniki !
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.46
+1
Tina Maze, Tito, Kardelj in Primož Kosmus! Ppa od kdaj je kultura v funkciji prepoznavnsoti, lepo vas prosim? Kakšno zvezo ima popularnost z umetnostjo in kvaliteto? So torej kultura Kmetija, Na zdravje, Big Brother? Ko je pisal Prešeren, je bilo nepismenih 80 odstotkov Slovencev! A so mehiške nadaljevanke prmocija njihove kulture, Pisma sv, Miklavža pa Poljke? Pa ne se norčevati!!!! A ej kdos lučajno bral Goethehjevega Fausta, enega stebrov nemške kulture. Iz Anglije najbolj poznamo Davida Beckhama in Diano, a to je kultura? Pa McDonalda iz ZDA!
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.47
-1
Poslovna priložnost na tem področju je verjetno serija priročnikov, ki bi poudarila našo ljubezen do amaterizma in vero v sposobnost slehernika, recimo Možganska kirurgija: sam svoj mojster ali Prenovite se: odstranite si sam svoj slepič. Ali ap pisanje pesmi, koncertiranje itd. Ljudska umetnost pač!
ill_be_back
09. 02. 2012 19.26
+1
Toček ne biti naiven nihče ni rekel da je Mcdonalds Beckham ali Diana kultura ne mešati hrušk in jabolk prvo je firma ta drugi dve soebi sta pa pač bogatuna ki služijo na naivnih ljudeh oz tisti ki so prirpalvjeni plačat za njiju čeprav Diano (sedaj je ni več ) štejem k državni politiki katero pa imamo žal ljudje vsiljeno in smo od sebe postavljeno na oblast brez volje ljudi (ker se rezultati na volitvah dajo ponarejati )!
ill_be_back
09. 02. 2012 19.27
+0
kirurg nima nobene veze z kulturo in umetnostjo tonček spet mešaš pojme !
ill_be_back
09. 02. 2012 15.03
+2
France Prešeren je bil pijanec ! Nevem zakaj v šolah nas učijo da ne smemo piti alkohola a si moremo pijanca vzeti za vzor, paradoks in protislovje ! isto kot da rečem jejmo zdravo, prenehajmo jesti kalorično hrano, ampak jejmo genetsko spremenjeno hrano !
ill_be_back
09. 02. 2012 15.02
+3
kulturniki če ste vi oh in sploh nevem kako pametni sposobni, vaše delo nevem kako zanimivo, pomembno in nevem kaj še vse pol vam nebo problema služiti denar na trgu brez dam vam država daje denar vsaki mesec !
lounge
09. 02. 2012 15.43
-2
Tebi in podobnim pacientom se zdi vse, česar ne razumete (in očitno ne razumete dejstva, da smo Slovenci kot narod preživeli izključno zaradi kulture), traparija in nepotreben strošek. Prav, če večina tako misli, pa ukinimo vse razen industrije in vojske. Ker znanstveniki, umetniki, zdravniki, učitelji, filozofi itd. samo 'kradejo' vaš denar, a ne? Sicer nas kmalu ne bo več, pa nič zato, narod ima vedno prav. Šlosarji zafrustrirani ...
ill_be_back
09. 02. 2012 18.41
+1
ti si pacient da sedaj preobračaš moje besede ukinli bi umetnike Ne pa znanstvenike zdravnike in učitelje !!! kaj mi podtikaš nekaj kar ni nihče razen tebe tukaj gor omenil ! ne moreš primerjati zdravnike, znanstvenike in učitelje z umetniki !! to je isto kot da priemerjaš pecikl z računalnikom ne mešaj jabolk in hrušk !
lounge
10. 02. 2012 09.52
Hja, če ne vidiš povezave med umetnostjo, znanostjo in izobraževanjem, ti težko pomagam. Sicer pa po tvojem pravopisu sodim, da ti je šola prav tako tuja kot kultura (prava, ne komercialna). Vem, da je to grda osebna diskvalifikacija, ampak si pač dovoljujem spust na tvojo raven, ker drugega jezika bržkone ne razumeš.
ill_be_back
09. 02. 2012 15.01
+2
sami Franceti Prešerni beri: pijančeki same zgube alkoholne samo na cigaretih, kavicah, špricerjih na mesec pa take velike denarje pol še v pa v penziji kasirajo po 2000€ kot Makarovička ki ni nikoli bila produtkivna družbi pa kasira večje denarje kot oni kaj so na sociali oboji so pa ne istem glede produktivnosti in glede koristnosti za družbo. S tem da oni kaj so na sociali se vsaj ne delajo da so produktivni in jim ne teče delovna doba ter ne dobijo nobene penzije tudi mesečni prihodki so zelo nizki napram umetnikom !!!
Maancy
09. 02. 2012 14.32
+4
Oborožite se z lopatami in Krampi pa na komununalo, vzemite rokavice pa na delo... Narod vas ima prek glave zadosti..
mužik
09. 02. 2012 14.08
+5
KULTURNIKI SO PRED Cankarjevim domom pokazali koliko KULTURE IMAJO !!! sram jih je lahko. DELAT NAJ SE SPRAVIJO PO BODO IMELI PLAČE-NE DA SAMO ČAKAJO. SLOVENSKA KULTURA BO ŽIVELA TUDI BREZ MINISTRSTVA !!!! TAKIH KULTURNIKOV PA NE POTREBUJEMO,KI SE OBNAŠAJO TAKO KOT PRED CANKARJEVIM DOMOM !!
Maancy
09. 02. 2012 14.29
+2
ill_be_back
09. 02. 2012 14.08
+3
kultura je larifari kako lahko nespsobneži in delomrzneži služijo denar od nas davkoplačevalcev !! kdo ima rad kulturo naj si jo plača sam, interneta vam tudi ne plačujejo davkoplačevalci ampak si ga sami pravtako elektriko, vodovod, hrano, masaže...it !!
ko-da
09. 02. 2012 13.46
+3
Spoštovani gospod predsednik Ustavnega sodišča, tisti, ki imajo veliko nikoli ne uspejo in samo čakajo na nekakšno pomoč,tako tudi naši kulturniki, ki malo ustvarijo in samo čakajo, da jim kulturno ministerstvo nakaže lepe vsote evrčkov, tisti, ki pa nimajo veliko se borijo,ustvarjajo in so z malim zadovoljni, samo da lahko delajo, ustvarjajo in vseeno lepo živijo. Gospod predsenik, dajte se ukvarjat z ustavo in zakoni, ne pustit toliko nekakšnih kvazi referendumov, ministerstva pa pustite politikom, ki so za to izvoljeni. Če nebo nekaj ministerstev še nebo umrla država niti kultura, če pa nebomo podpirali gospodarstva pa bomo vsi pocrkali.
justinijan
09. 02. 2012 14.20
se strinjam kar si napisal/a, žalostno je le da se ti drugi izpostavljajo za one druge,pijavke.
etul
09. 02. 2012 13.36
+1
jaz se pa spominjam samo tiste prigode ko pride naš France rahlo podložen mimo okna tiste Julije oba sta bila že malo odcvetela pa možaka mala potreba prtisne ni bilo druge kot za vogal iz balkona pa se oglasi naša slavna Julčka pa pravi: jajčka ovela lulček mlahav, ubogi Prešeren nebo ti več stal. Francl se pa ozre gor pa odgovori. zize ovele luknja velika, to pa Prešerna tak več ne mika.
ill_be_back
09. 02. 2012 16.39
+1
noter nimaš nobenih rim to si si kar tak zmislo isto kot umetniki xD probaj se prijaviti na kaki državni natečaj boš takoj pravi umetnik ratal bolj je stvar nesmiselna večja umetnost je to in več denarja taki dobi za to !
ill_be_back
09. 02. 2012 13.32
+3
kultura je za lenuhe !! če je kultura res tako vrei kot pravijo zakaj jo pol ne tržijo na svetovnem trgu zakaj more to država plačevati jaz od kulture nič niam !
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 11.12
+1
V parlamentarni demokraciji, ki naj bi jo tudi v Sloveniji imeli, je njen prvi predstavnik, predsednik parlamenta, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik države je za protokol, medalje in podpise. Saj menda še nimamo ameriške predsedniške demokracije? Mogoče pa že? Za kulturnike in klovne, vernike naše levice, ne pa socialdemokracije... Ostali pa smo drugorazredna zadeva!
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 11.10
Kulturniki v Cankarjevem domu pozdravili samo predsednika dr. Danila Türka, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Gregorja Viranta pa ne!
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 09.36
Predsednik US RS dr. Ernest Petrič tudi meni, da dr. Prešeren ali dediči in vzorniki dr. Prešerna, pesniki in pravniki, tudi v današnji kultur, družbi Slovenije ne bi bi mogli oziroma ne morejo uspeti.
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 09.27
Razorožen kultura, še zdaleč ne! Mogoče le odebeljena, zamaščena in otopela, ?
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 09.23
Orožje proti komu?
Franc Mihi? 1
09. 02. 2012 09.22
Predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Ernest Petrič je v svojem govoru v Vrbi slovensko državo in družbo večkrat označil kot dolino šentflorjansko. Pesnik in pravnik dr. France Prešeren bi današnje kolege zagotovo ponovno vprašal: \"Veš poet (in pravnik, še) svoj dolg?\"