Slovenija

Voda in plazovi zaprli 66 odsekov državnih cest: škoda bo vidna, ko voda odteče

Ljubljana, 15. 09. 2014 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poplave so povzročile vrsto nevšečnosti tudi na glavnih in regionalnih cestah. Skupaj je bilo za krajši ali daljši čas zaprtih 66 odsekov državnih cest, večina zapor je bila zaradi poplavljenih cestišč. Ocena škode bo znana v prihodnjih dneh, so pa vsa problematična mesta ustrezno označena s prometno signalizacijo.

Poplave, ki so v minulih dneh prizadele Slovenijo, so povzročile vrsto nevšečnosti tudi na glavnih in regionalnih cestah. Kot so sporočili iz Direkcije RS za ceste, je bilo skupaj za krajši ali daljši čas zaprtih 66 odsekov državnih cest. Večina zapor je bila zaradi poplavljenih vozišč, na več odsekih pa so bili tudi obsežni hudourniški nanosi in manjši plazovi oz. zemeljski usadi. Tudi na preostalih odsekih, kjer ni bilo popolnih zapor, so številne poškodbe (nanosi, poškodovane bankine).

Direkcija RS za ceste je v petek na teren poslala nadzornike in okrepila pregledniško službo na vseh cestah na prizadetih območjih. Te službe po potrebi tudi vzpostavljajo omejitve, ustrezno zavarujejo mesta, kjer so evidentirani vplivi na brežine, cesto ali objekte ter z dodatno prometno signalizacijo opozarjajo voznike. Vse uporabnike cest prosijo, da dosledno spoštujejo omejitve in navodila pristojnih služb, saj so vsi ti, čeprav voznikom tako neljubi ukrepi, namenjeni njihovi varnosti.

Njihova dela so tako doslej obsegala odstranjevanje in čiščenje nanosov z vozišč ter zavarovanje poškodb oz. nevarnih mest. Kjer prevoznosti ni bilo mogoče vzpostaviti, so postavili popolne zapore cest. Danes nadaljujejo z čiščenjem nanosov z vozišč, jarkov in prepustov. V prihodnjih dneh bodo morali pristopiti tudi k sistematičnemu popravilu bankin in makadamskih vozišč.

poplavljena cesta
poplavljena cesta FOTO: Bezenšek - Renkovci

Ocena škode bo znana v prihodnjih dneh

Ocena škode še ni znana, saj bo stanje cest mogoče podrobno pregledati šele, ko bo voda odtekla. Zaradi velike namočenosti tal je pričakovati, da se bodo tudi v prihodnjih dneh še prožili zemeljski plazovi. Visoke vode so povzročile številne erozijske poškodbe, zato bo treba podrobno pregledati brežine ter oporne/podporne konstrukcije in mostne opornike.

Zaradi hude razmočenosti terena je promet na določenih odsekih omejen oz. urejen izmenično enosmerno. Trenutno ni možno vedeti, kaj se bo dogajalo z zemljino na teh območjih, še posebej v primeru novih obilnejših padavin, zato je upravljalec omejil promet za težji tovorni promet, ki bi na tako razmočenem terenu lahko povzročil negativne posledice, kot so premiki neutrjenih tal in posledično poškodbe vozišča in objektov, so še sporočili iz Direkcije za ceste.

Sestavili so tudi spisek odsekov z večjimi poškodbami (po trenutno razpoložljivih podatkih):

R3-706, odsek 6301, Ožbalt – Zg. Kapla – večje število usadov
R3-707, odsek 8801, Sp. Selnica – Duh na Ostrem Vrhu – večje število usadov
R3-701, odsek 1270 Ruta – Pesek – večje število usadov
RT-937, odsek 8710, Bresternica – Gaj – Sv. Jurij – večje število usadov
R3-666, odsek 8115 Sopota-Podkum-Zagorje – odneslo cesto v dolžini 40 m
R3-662, odsek 5407 Metlika – Božakovo – poškodovan most
R2-418, odsek 1199 Mokronog – Zbure – usad
G2-105, odsek 0256 Novo mesto – Metlika – usad
R3-661, odsek 1210 Krmačina – Drašiči – Metlika –udor vozišča
R2-423,odsek 1281 Črnolica – Lesično – zemeljski plaz
G2-108, odsek 1186 Hrastnik – Zidani Most – usad
R3-744, odsek 2346 Štore – Svetina – Laško – usad
R3-680, odsek 4006 Laško- Breze – Šentjur – odneslo cca. 50 metrov ceste
RT-927,odsek 5502 Žibovt – Podolševa – zemeljski plaz
R2-424,odsek 1166 Boštanj – Planina – poškodovan podporni zid
RT-933, odsek 1193 Breg – Jurklošter – udor vozišča

Gornja Radgona - 6
Gornja Radgona - 6 FOTO: Bralec Boštjan

Katere ceste so zaprte?

Po poročanju prometnoinformacijskega centra je v Zasavju zaprta cesta Šklendrovec - Podkum.

Na Dolenjskem so zaprte ceste Zameško - Kostanjevica (Koprivnik - Malence), Zameško - Šentjernej v Mršeči vasi (zaprt most čez Krko), MP Božakovo.

V Pomurju in Podravju: Stročja vas - Pavlovci, Velika Polana - Beltinci (pri naselju Lipa), MP Hotiza, Turnišče - Gomilca, Črenšovci - Razkrižje.

Na Štajerskem in Koroškem: Ruta - Pesek (med Lovrencem na Pohorju in Roglo), Črnolica - Lesično (med Gorico pri Slivnici in Žegrom), Vuzenica - Dravče.

Več o prometu ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

movi 1
15. 09. 2014 15.51
+0
Pa naj odnese vse mostove, saj tako "ni" denarja za vzdrževanje!!!
binmister
15. 09. 2014 15.11
+14
Saj Pahor je " spet" obljubil pomoč prizadetim v poplavah tako kot so obljubili pred davnimi leti za ujme Log pod Mangartom in še dandanes je skoraj isto kot takrat .Zelo hitri so pri obljubah ampak kasneje ostane vse na obljubah .