Slovenija

Prebežniki, ki jih bomo sprejeli, bodo lahko ostali pri nas

Ljubljana, 24. 04. 2015 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Cerar je na vrhu EU o begunski problematiki v Bruslju dejal, da bi lahko Slovenija sprejela do 20 beguncev. Ti begunci bodo v Sloveniji dobili mednarodno zaščito, status begunca, kar pomeni, da lahko pri nas ostanejo vse življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija bi sprejela do 20 prebežnikov
    00:42
    Iz 24UR: Slovenija bi sprejela do 20 prebežnikov
  • Iz SVETA: Skrbi zaradi beguncev
    01:57
    Iz SVETA: Skrbi zaradi beguncev

Prebežniki, ki jih bo Slovenija sprejela v okviru pilotnega projekta preselitve beguncev, bodo v Sloveniji dobili mednarodno zaščito, status begunca, je danes v Ljubljani novinarjem povedala generalna direktorica Direktorata za migracije in integracijo na notranjem ministrstvu Nina Gregori.

Begunka z otrokoma v parku sredi Beograda. Vedno več beguncev v EU prihaja prek Turčije, Grčije, Makedonije, Srbije in nato na Madžarsko.
Begunka z otrokoma v parku sredi Beograda. Vedno več beguncev v EU prihaja prek Turčije, Grčije, Makedonije, Srbije in nato na Madžarsko. FOTO: Reuters

Koliko jih bo Slovenija lahko sprejela, bo po besedah Gregorijeve odločeno potem, ko bo evropska komisija predstavila pilotni projekt prevzemanja beguncev za razbremenitev članic Unije pod največjim migracijskim pritiskom.

Cerar je ob vrhu EU v Bruslju dejal, da je Slovenija od septembra naprej pripravljena pomagati z vojaško ladjo Triglav.

Premier Miro Cerar je v četrtek ob robu izrednega vrha EU o begunski problematiki v Bruslju ocenil, da bi lahko sprejeli med 15 in 20 beguncev.

Begunci bodo lahko vložili prošnjo za združitev družine

"Status begunca pomeni, da bodo imeli stalno bivališče in v Sloveniji lahko ostanejo vse življenje," je danes pojasnila Gregorijeva. Taka oseba lahko v skladu z zakonom o tujcih vloži prošnjo za združitev družine in po odločitvi ministrstva se ji lahko pridružijo družinski člani.

Gregorijeva je še zagotovila, da zaradi pilotnega projekta preselitve beguncev ne bo treba spreminjati sedanje slovenske zakonodaje, torej zakona o mednarodni zaščiti. "Podoben pilotni projekt smo izvedli že leta 2010, ko smo preselili osem beguncev z Malte in v tem primeru bi šlo za podobno modaliteto," je dejala.

Postopki pri nas v povprečju trajajo 99 dni, kaže statistika. "Dejstvo je, da je postopek mednarodne zaščite specifičen postopek. Lahko je dolgotrajen, ker se določenih informacij ne da pridobiti hitro, je pa res, da v pilotnem projektu ne bi šli skozi celoten postopek temveč bi bili postopki hitrejši," je še povedala generalna direktorica Direktorata za migracije in integracijo na notranjem ministrstvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1